Τις μέρες αυτές, συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη δημιουργία της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ (Οκτώβρης του 2013), ενώ περίπου πριν τεσσεράμισι χρόνια (Απρίλης του 2012) είχε πρωτοεμφανιστεί η Πρωτοβουλία για μια Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία.
Η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ γεννήθηκε στο έδαφος της βαθιάς, αθεράπευτης, δομικής και ολόπλευρης κρίσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Τα απόνερά της ήρθαν στη χώρα μας σαν ένα διαρκές τσουνάμι, που συνεχίζει να καταστρέφει, να ρημάζει και να λεηλατεί τη χώρα, να ξεζουμίζει την εργατική τάξη και συνολικά τους εργαζόμενους, να πνίγει τις λαϊκές μάζες. Γεννήθηκε σε μια φάση βίαιης, συνεχώς κλιμακούμενης, γενικευμένης και αχαλίνωτης επίθεσης του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου. Γεννήθηκε σε μια περίοδο που κυρίως ο παροξυσμός των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών παράγει κατακλυσμιαίες εξελίξεις που τραντάζουν συθέμελα τον ντόπιο εξαρτημένο καπιταλισμό, το αστικό πολιτικό σύστημα, την ελληνική κοινωνία, αλλά και την Αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις. Γεννήθηκε μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών λαϊκών και εργατικών κινητοποιήσεων της περιόδου ‘10-‘12, αρχίζοντας να μπουσουλάει στο αρνητικό κλίμα της απογοήτευσης που διαδέχτηκε τις αυταπάτες των λαϊκών μαζών.
Οι δυσκολίες και τα όρια της διαμορφωμένης κατάστασης, η απουσία αγώνων και η ακινησία των λαϊκών μαζών, η ανυπαρξία εργατικού κινήματος, η ενίσχυση των εθνικιστικών και ρατσιστικών κηρυγμάτων, η φασιστικοποίηση και ο αντικομμουνισμός, συνολικά ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης που διαμορφώθηκε από την ήττα του κομμουνιστικού-επαναστατικού κινήματος (αποκαλύπτοντας σήμερα το βάθος και την έκτασή της), που δίνει τη δυνατότητα στις δυνάμεις της αντίδρασης να υλοποιούν την ιστορική τους ρεβάνς, είναι μια πραγματικότητα. Όμως δεν την επικαλούμαστε για να υποταχτούμε σε αυτή, αλλά αντίθετα για να την ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ. Αυτή την αντικειμενική κατάσταση ούτε την παραγνωρίζουμε ούτε την προσπερνάμε. Την εντοπίζουμε και τη σπουδαιολογούμε, όχι όμως για να κρυφτούμε πίσω από αυτή. Άλλωστε η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ δημιουργήθηκε για να πάει κόντρα στον δοσμένο συσχετισμό δύναμης, να συμβάλει με καλύτερους όρους στην ανάπτυξη εστιών αντίστασης και των λαϊκών αγώνων, να διαμορφώσει τους όρους για την έναρξη μιας αντίστροφης πορείας. Δημιουργήθηκε προκειμένου να υπηρετήσει πραγματικές ανάγκες του κινήματος και δεν στήθηκε για να εξυπηρετήσει εκλογικές συγκολλήσεις που θα διακηρύττουν «αντεπιθέσεις» στο κενό, «ανατροπές» στη κάλπη, «επαναστατικές μεταβάσεις» στο καπιταλισμό. Από τέτοια είχαμε μπόλικα, ως προϊόν της ήττας που προαναφέραμε και της κυριαρχίας του ρεφορμισμού-ρεβιζιονισμού στο κίνημα. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ένα δυναμικό αγωνιστών που την πλαισίωσε, έξω από το δυναμικό των δυο οργανώσεων, είδε ελπιδοφόρα, θετικά και αισιόδοξα αυτή την προσπάθεια και εντάχτηκε σε αυτή.
Το ερώτημα είναι κατά ποσό η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ έχει καταφέρει σήμερα να πλησιάσει τους διακηρυγμένους στόχους της. Όπως προαναφέραμε, δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από τις δυσκολίες και τον δοσμένο συσχετισμό. Αν αυτά κάτι επιβεβαιώνουν, είναι τα αυξημένα καθήκοντα πρώτα για τους κομμουνιστές αλλά και για κάθε αγωνιστή.
Το θετικό πρόσημο, που απολογιστικά βάζουμε σε αυτή την προσπάθεια, από τη μια αποτελεί μια καλή βάση για να πατήσει το αναγκαίο προχώρημα της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Από την άλλη, δεν είναι αρκετό, από μόνο του, για να υπηρετήσει τις απαιτήσεις και τα καθήκοντα της περιόδου. Είναι αναγκαία μια ουσιαστική επανεκκίνησή της, με στόχο να αρθούν μια σειρά προβλημάτων, καθυστερήσεων και αδυναμιών, το στόμωμα και η στασιμότητα που έχει εμφανιστεί. Επανεκκίνηση που θα σηματοδοτεί την παραπέρα ανάληψη ευθυνών μέσα στο κίνημα αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε αυτό. Που 1) θα αποτυπώνεται με το προχώρημα του πολιτικού στίγματος που ήδη έχει κατακτήσει, βαθαίνοντας και εξιδανικεύοντας τη γενική αντιιμπεριαλιστική- αντικαπιταλιστική- αντισυνδιαχειριστική κατεύθυνση. Με τέτοιο τρόπο που να συνδέεται με τα προβλήματα του λαού και των εργαζομένων και ταυτόχρονα να ενοποιεί τη πάλη τους ενάντια στο σύστημα και τις δυνάμεις της αντίδρασης, ενώ θα έχει σταθερά ανοιχτό μέτωπο απέναντι στον ρεφορμισμό και τον κυβερνητισμό. 2) θα αποτυπώνεται στη σύνδεση της πολιτικής καταγγελίας της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής με την προώθηση αντίστοιχων πρωτοβουλιών, με στόχο, τόσο σε επιμέρους χώρους όσο και κεντρικά πολιτικά, τη δημιουργία εστιών αντίστασης και την ενοποίησή τους. Η σύνδεση αυτή αποτελεί την έμπρακτη προσπάθεια διαμόρφωσης όρων στο πεδίο της ταξικής-λαϊκής-πολιτικής πάλης υπέρ των λαϊκών-εργατικών δυνάμεων. Για τον λόγο αυτό, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ θα πρέπει να διαμορφώνεται σε ένα πιο αποτελεσματικό και ισχυρό εργαλείο κοινής δράσης (ενότητα και πάλη) που θα πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις των ξεχωριστών συνιστωσών του εγχειρήματος, προκειμένου αυτές οι πρωτοβουλίες να είναι μαζικής κλίμακας ώστε έμπρακτα να αμφισβητείται η ρεφορμιστική κυριαρχία και η προϊούσα κινηματική αδράνεια. Ενισχύοντας αυτή την κατεύθυνση και μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα προκύψουν και οι δυνάμεις εκείνες που είτε θα αναζητούν μια μονιμότερη συνεργασία με τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, είτε θα συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Καταλυτικό ρόλο στην επανεκκίνηση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ θα διαδραματίσουν τόσο τα τοπικά σχήματά της, όσο και εκείνα που βαδίζουν συναγωνιστικά μαζί της. Σε αυτά πρώτα και κύρια πρέπει να εκφραστεί η επανεκκίνηση του εγχειρήματος, αφού αποτελούν τον αιμοδότη, τα ζωντανά κύτταρά της. Αυτά είναι ο άμεσος και βασικός κρίκος σύνδεσής της με το κόσμο. Μέσα από αυτά θα οικοδομηθούν μέρα με τη μέρα οι σχέσεις και οι δεσμοί με τις λαϊκές μάζες. Η επανεκκίνηση θα πρέπει να αποτυπώνεται και να αντανακλάται στη λειτουργία τους, στη δράση τους και στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο. Η λειτουργία τους θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στις τοπικές συνελεύσεις, που θα πρέπει να είναι ανοιχτές και να έχουν τακτικό χαρακτήρα. Η τοπική συνέλευση είναι το συλλογικό όργανο που παίρνει αποφάσεις, προγραμματίζει τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του σχήματος, κάνει απολογισμό, σχεδιάζει να προωθεί πρωτοβουλίες κοινής δράσης. Τα τοπικά συντονιστικά υποβοηθούν τη διεξαγωγή της συνέλευσης με τους καλύτερους δυνατόν πολιτικούς όρους και σε καμία περίπτωση δεν την υποκαθιστούν. Η λειτουργία των σχημάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο στέριωμα και στη μαζικοποίησή τους, μέσα από τις δημοκρατικές ανοιχτές διαδικασίες και την ισότιμη συμμετοχή συντρόφων και συναγωνιστών. Παράλληλα, μπορεί να συμβάλει και στη δημιουργία νέων σχημάτων σε διάφορες περιοχές και πόλεις, κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να ενταχτεί στο σχεδιασμό τόσο της Γραμματείας του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (της οποίας η λειτουργία ατόνησε το τελευταίο διάστημα), όσο και του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου (η λειτουργία του οποίου υποτιμήθηκε).
Αναγνωρίζοντας τόσο τις αντικειμενικές δυσκολίες που περιγράψαμε, όσο και τις υποκειμενικές (διαφορετικές αφετηρίες, εκτιμήσεις, θέσεις, ιεραρχήσεις των συνιστωσών), θεωρούμε ότι αυτό που προσπαθούμε να περιγράψουμε ως επανεκκίνηση πρέπει να αποτελέσει μια ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση όλου του δυναμικού (οργανωμένου και μη) που εντάχτηκε και παλεύει μέσα από τις γραμμές της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ, δίνοντας σοβαρές μάχες όλο αυτό το διάστημα, τόσο ενάντια στο σύστημα και τις δυνάμεις του όσο και σοβαρές αντιπαραθέσεις απέναντι σε άλλα ρεύματα με αναφορά το κίνημα και την Αριστερά. Για το λόγο αυτό θεωρούμε αναγκαία τη σύγκληση του ΠΣΟ στα τέλη Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη με θεματολογία: α) απολογισμός-αποτίμηση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ β) πολιτική κατάσταση γ) σχεδιασμός και ανάδειξη των μετώπων πάλης δ) φυσιογνωμία της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Με δική του ευθύνη, στις αρχές του νέου έτους, να προετοιμαστεί η Πανελλαδική Συνάντηση σχημάτων και συναγωνιστών. Μια προετοιμασία που θα εξασφαλίζει πολιτικούς και οργανωτικούς όρους για τη πλατιά και με ίσους όρους συμμετοχή σε μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, με στόχο να εντοπιστούν οι αιτίες που το εγχείρημα εμφανίζει πισωγυρίσματα και στασιμότητα. Ταυτόχρονα, το σύνολο του δυναμικού της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τη διαδικασία αυτή, δίνοντας το βάρος που της αντιστοιχεί και να προετοιμάσει με την πιο πλατιά συμμετοχή, μέσα από συσκέψεις και συνελεύσεις, σε επίπεδο γειτονιάς και πόλης, την Πανελλαδική Συνάντηση. Να εμπνευστεί και να εμπνεύσει αγωνιστές μέσα από μια διαδικασία που θα επιχειρήσει να επανεκκινήσει τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, να διαμορφώσει όρους για τη μαζικοποίησή της και το άπλωμά της, επιδιώκοντας να δικαιώσει τις αρχικές ελπίδες και προσδοκίες.