15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2007

Η Επανάσταση στον 21ο αιώνα

του Gopal K. Neupane,ANNISU (Revolutionary)-Νεπάλ

 

Μπορούμε να θυμηθούμε πολλά πράγματα από τις επαναστάσεις του 19ου και του 20ου αιώνα. Ότι ήταν μια ιστορική περίοδος που η ανθρωπότητα δεν προστάτεψε τις μεγάλες κατακτήσεις της. Όταν ο Μαρξ έγραψε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα στον κόσμο γιατί ήταν ο πλούτος του παγκόσμιου προλεταριάτου και του εργατικού κινήματος. Ο μαρξισμός είναι η επιστήμη που άνοιξε τα μάτια της ανθρωπότητας για να αγωνιστεί κατά του εχθρού των λαών.
Πρέπει να αναλύσουμε την εμπειρία της επανάσταση και της αντεπανάστασης στον 19ο και 20ο αιώνα πάνω σε μια νέα βάση. Γιατί συνέβη; Γιατί η Ρωσική, η Κινέζικη και οι άλλες επαναστάσεις πισωγύρισαν; Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα. Δεν είναι μόνο η επανάσταση το ζήτημα αλλά και το να προστατέψεις τα ζητήματα της (την καρδιά της) και τις επιτυχίες είναι βασικά πράγματα.
Υπάρχει ένα ολόκληρο θεωρητικό και ιδεολογικό ζήτημα που η επανάσταση στο Νεπάλ προσπαθεί να απαντήσει, γιατί θέλουμε να αναλύσουμε την εμπειρία της επανάστασης και της αντεπανάστασης πάνω σε μια νέα βάση. Η επαναστατική παράδοση του 20ου αιώνα μπορεί να εμπνεύσει και να βοηθήσει στις νέες αναγκαίες αναλύσεις προς τις επαναστάσεις του 21ου αιώνα, σε σύνδεση με το θεμελιώδες ζήτημα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά και τα αρνητικά διδάγματα του 20ου αιώνα θα πρέπει να συντεθούν για να προχωρήσουμε μπροστά. Κι εδώ υπάρχει μόνο ένα ζήτημα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς συσχετισμούς στον σημερινό κόσμο. Αυτό πρέπει να το δούμε. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να ειδωθεί είναι η εμπειρία του 20ου αιώνα.
Πρέπει να κάνουμε αυτό το κόμμα που θα είναι το πρώτο κομμουνιστικό κόμμα στον 21ο που επικεντρώσει σε ένα στοιχείο του 20ου αιώνα – όπου είχε κολλήσει- και σκοπεύουμε να το ανοίξουμε. Καταλήξαμε σε μια απόφαση για το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας και της καθοδήγησης. Ότι όταν πηγαίνουμε για να καταλάβουμε την κρατική εξουσία και όταν την καταλάβουμε δεν θα κάνουμε αυτό που έκαναν ο Στάλιν και ο Μάο. Ο Λένιν δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με ζητήματα εξουσίας. Παρόλο που ο Στάλιν ήταν επαναστάτης, η προσέγγιση του δεν ήταν όσο επιστημονική θα έπρεπε. Ήταν λίγο μεταφυσική κι έτσι προέκυψαν προβλήματα. Μπορούμε να αποτιμήσουμε την συνεισφορά του Μάο. Αν μελετήσουμε την καθοδήγηση του από το 1935 έως το 1976, από τότε που ήταν νέος μέχρι που γέρασε και δεν μπορούσε καλά-καλά να μιλήσει, θα έπρεπε άραγε να παραμένει πρόεδρος και να χειρίζεται τα πάντα; Τι είναι αυτά; Έτσι έχουμε να αποφασίσουμε όταν θα βρισκόμαστε στην εξουσία, ολόκληρη η καθοδηγητική ομάδα κάθε κομμουνιστικού κόμματος δεν θα πρέπει δεν θα πρέπει να συμμετέχει στην καθημερινή εξουσία (διακυβέρνηση).
Αν δεν λάβουμε υπόψη τα παραδείγματα, τότε θα έχουμε καταστάσεις όπου όσο ζούσε ο Στάλιν και όσο ζούσε ο Μάο παρέμενε ζωντανή και η επανάσταση. Αυτή θα είναι μια μεγάλη θυσία για όλη την καθοδήγηση, για όλο το κομμουνιστικό κόμμα. βέβαια δεν σημαίνει ότι η καθοδήγηση θα αδρανοποιηθεί ή ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική. Η καθοδήγηση θα αναλάβει τον κρατικό τομέα. Ελπίζουμε ότι με αυτή την επιλογή θα λύσουμε ένα μεγάλο ιδεολογικό πρόβλημα του κομμουνιστικού κινήματος. Δεν αποτελεί μόνο ένα τεχνικό ζήτημα αλλά ένα μεγάλο ιδεολογικό ζήτημα. Δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα συγκέντρωσης της εξουσίας στα χέρια ενός ατόμου ή μιας ομάδας.
Ταυτόχρονα ο μονοπολικός αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δείχνει το ποιόν του. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε αυτό που είπε ο Μάο: είναι χαρακτηριστικό των ιμπεριαλιστών ότι σηκώνουν μια πέτρα μόνο και μόνο για να την ρίξουν στα πόδια κάποιου άλλου. Στην περίπτωση του Ιράκ και του Αφγανιστάν οι ΗΠΑ δείχνουν τον χαρακτήρα τους. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι ο λαός των λαών αυτού του κόσμου. Εμείς όλοι, οι εργάτες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι διανοούμενοι κλπ αγωνιζόμαστε από κοινού ενάντια στον μονοπολικό αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Σήμερα η Νεπαλέζικη επανάσταση είναι μια από τις επαναστάσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον κόσμο. Δεν είναι όμως μόνο η Νεπαλέζικη επανάσταση, είναι η επανάσταση του 21ου αιώνα. Ας στηρίξουμε την Νεπαλέζικη επανάσταση.
Νιώθουμε ότι στον ορίζοντα υπάρχει ένα νέο κύμα επαναστάσεων. Το πρώτο κύμα άρχισε με την Ρωσική Επανάσταση και κατέληξε με την Πολιτιστική Επανάσταση. Όμως τώρα φαίνεται ότι ένα δεύτερο κύμα θα μπορούσε να ξεκινήσει. Ο δογματισμός και ο ιδεολογικός μαρασμός είναι προφανείς στις ΗΠΑ. Ο Μπους συνεργάζεται με τους χριστιανούς φονταμενταλιστές. Σε όλη τη Λατινική Αμερική υπάρχει απέχθεια και μίσος κατά του ιμπεριαλισμού, από τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, και τη Χιλή και η έκρηξη μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Η περικύκλωση της Αμερικής έχει ήδη αρχίσει. Πιστεύω όμως ότι αυτή η έκρηξη μπορεί να ξεκινήσει από τη Νότια Ασία. Το Νεπάλ και η Ινδία έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο . οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση. Και οι εξελίξεις στη λατινική Αμερική αποτελούν έναν καλό οιωνό.
Στην πραγματικότητα ο ιμπεριαλισμός είναι μια χάρτινη τίγρη αν όλοι εμείς οι λαοί ενωθούμε για να εξαλείψουμε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από αυτόν τον κόσμο. Γι αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία, ο σημερινός εχθρός των λαών αυτού του κόσμου είναι ο ιμπεριαλισμός. Ας αγωνιστούμε μαζί από όλες τις χώρες ταυτόχρονα και δώσουμε ένα ισχυρό χτύπημα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους άλλους αντιδραστικούς. Αυτή είναι η επίκαιρη ανάγκη αυτού του κόσμου.

φ.587, 15/12/07

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr