Τι μπορεί να περιμένει ο λαός από αυτές τις εκλογές; Τι μπορεί να περιμένει η Μειονότητα της Θράκης από την επόμενη κυβέρνηση είτε είναι ΠΑΣΟΚ είτε είναι ΝΔ;
Η ανεργία και η φτώχεια έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων της μειονότητας στο δρόμο της μετανάστευσης (εσωτερικής και εξωτερικής). Στα ναυπηγεία και στα λιμάνια της Ευρώπης, στα εργοτάξια της Αττικής, στις ξενοδοχειακές μονάδες των νησιών.
Οι επιλογές για δουλειά στην πόλη είναι περιορισμένες: οι ταβέρνες, οι οικοδομές και κάποια εργοστάσια, για λίγα μεροκάματα το χρόνο, με λίγα ένσημα, με κουτσουρεμένη αμοιβή. Αποκλεισμένοι από το Δημόσιο, από τις Τράπεζες, από τα Συνεταιριστικά.
Η ζωή στο χωριό είναι ακόμη χειρότερη. Τα καπνά της ορεινής περιοχής τα παίρνουν οι έμποροι για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιδοτήσεις και τις ποσοστώσεις κάνουν το μέλλον μαύρο. Το ίδιο και στον κάμπο. Μικροκαλλιεργητές ξεκληρίζονται κάτω από το βάρος του υψηλού κόστους των εφοδίων και των χαμηλών τιμών των προϊόντων.
Η μειονοτική εκπαίδευση, που βρίσκεται σε κακά χάλια από άποψη περιεχομένου, δασκάλων και υποδομής, περιορίζεται μόνο στο Δημοτικό. Δημόσια μειονοτικά Γυμνάσια και Λύκεια δεν υπάρχουν, όπως, βέβαια, και Νηπιαγωγεία. Το ποσοστό των μαθητών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των μαθητών της πλειονότητας. Αλλά και το ποσοστό αυτών που δε μαθαίνουν τίποτα, μολονότι κατορθώνουν να τελειώσουν το δημοτικό, είναι επίσης πολύ μεγάλο.
Το δικαίωμα του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού δεν αναγνωρίζεται. Ο Γ. Παπανδρέου κατακεραυνώνει γιατρό της Κομοτηνής που δηλώνει ότι ανήκει στη τουρκική μειονότητα, η ΝΔ υπερθεματίζει, ενώ και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ υποστηρίζει (σε τηλεοπτική συζήτηση) ότι «ο αυτοπροσδιορισμός» ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή της συνθήκης της Λοζάνης! Η μειονότητα, λοιπόν, για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ (αλλά και για το ΚΚΕ) δεν έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκική. Δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει τη δικιά της συνείδηση, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πέρασμα της ιστορίας.
Η διαχείριση της βακούφικης περιουσίας γίνεται από διορισμένη και όχι από εκλεγμένη επιτροπή. Η μη αναδρομική κατάργηση του άρθρου 19 περί ιθαγένειας διατηρεί αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας στην «ανυπαρξία». Η άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων περιορίζεται μέσα από το διορισμό και όχι την εκλογή των Μουφτήδων.
Παρά τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες, για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΝΔ η μειονότητα ήταν και είναι «εθνικός κίνδυνος». Ήταν και είναι «ξένο σώμα». Ακόμη και μέσα στις εκλογές τη χειρίζονται σαν «άβουλη μάζα». Με ριξίματα υποψηφίων και μεταγραφές. Με εκβιασμούς και απειλές.
Καμιά εκλογική διαδικασία δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή τη κατάσταση. Κανένα από τα κόμματα που είναι υπεύθυνα για τα προβλήματα της μειονότητας δεν μπορεί και δε θέλει να λύσει αυτά τα προβλήματα. Σ” αυτές τις εκλογές η μόνη ψήφος που είναι χρήσιμη είναι αυτή που ενισχύει την κατεύθυνση της πάλης. Αυτήν την πάλη υποστηρίζει σταθερά και με συνέπεια το ΚΚΕ(μ-λ).
Κόσογλου Μουζαφέρ, Τσιακήρ Μεχμέτ (Μέτκος)
Υποψήφιοι βουλευτές Ν. Ξάνθης του ΚΚΕ(μ-λ)
Κεκέ Ισμέτ Υποψήφιος βουλευτής Ν. Ροδόπης του ΚΚΕ(μ-λ)
φ.495, 21/2/04