Το 2003 κατά τη διάρκεια των μηνών που η Ελλάδα, με κυβέρνηση Σημίτη, είχε αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. γίνανε πολλές διαδηλώσεις. Παράλληλα δημιουργήθηκαν πολλές πρωτοβουλίες για εκείνη τη περίοδο. Το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχε στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 2003.
Με στόχο ένα ισχυρό, μαζικό και μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ στις διεθνείς διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική βαρβαρότητα η Θεσσαλονίκη – Αντίσταση 2003 οργάνωσε μια μεγάλη διεθνιστική συνάντηση συζήτησης και δράσης σε κάμπινγκ στην Επανομή Θεσσαλονίκης στον δρόμο προς την Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου θα έγινε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.
Την διεθνή συνάντηση υποστήριξαν η ILPS, η ΑΤΙΚ και δεκάδες αντιιμπεριαλιστικές – αντι-ΕΕ – αντικαπιταλιστικές
κινήσεις, λαϊκές οργανώσεις και κινήματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Εκεί διοργανώθηκαν τρεις κεντρικές εκδηλώσεις με διεθνείς συμμετοχές.
Το αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό μπλοκ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 2003, πήρε μέρος και στις τρεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Η πρωτοβουλία τόνιζε την ανάγκη τόσο του οργανωτικού συντονισμού όλων των πρωτοβουλιών για την επιτυχή πραγματοποίηση της διαδήλωσης του Σαββάτου, όσο και την ανάγκη υποστήριξης της πρωτοβουλίας των κάτοικων της Χαλκιδικής και του δικαιώματος να διαδηλώσουν, χωρίς απαγορεύσεις και αστυνομική τρομοκρατία.
Στο κάμπινγκ υπήρχε πολιτιστικό – καλλιτεχνικό μέρος των εκδηλώσεων με συναυλίες στην Αχειροποίητο (Πέμπτη και Σάββατο), μουσικοχορευτική εκδήλωση από Τούρκικο συγκρότημα στο Θέατρο Κήπου (Τετάρτη) και συναυλίες – θεατρικές παραστάσεις στην Επανομή τις υπόλοιπες ημέρες.
Οι διεθνείς συμμετοχές ανάμεσα σε άλλους αποτελούνταν από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, λαϊκών και επαναστατικών κινημάτων, ακτιβιστές από διαφορά μέρη του κόσμου. Ενδεικτικά αναφερθήκαν οι, ΒΑΑΝΤΙΜΙΡ ΒΟΡΟΜΠΙΟΦ συνδικαλιστής της περιοχής Κουζμπάς – αντιπρόεδρος της εργατικής ένωσης ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από την Ρωσία, ο ΑΛ ΑΜΙΝ ΡΑΤΖΟΥ γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιματισμού από το Μπαγκλαντές, ο ΤΑΦΑΖΟΥΛ ΧΟΥΣΕΙΝ συνδικαλιστής πρόεδρος του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος από το Μπαγκλαντές, ο ΧΑΡΙ ΜΠΡΑΜΠΟΒΟ από την οργάνωση READ από την Ινδονησία, ο ΚΟΝΣΤΑΝΤΣΟ ΠΡΕΒΕ φιλόσοφος – συγγραφέας από την Ιταλία, ο BINOD TIWARI δημοσιογράφος από το περιοδικό Solidarity από το Νεπάλ, ο ΝΤΑΡΣΑΝ ΠΑΛ ΣΑΡΜΑ πρόεδρος του Πανινδικού Φόρουμ Λαϊκής Αντίστασης από την Ινδία, ο ΜΕΤΙΝ ΑΤΑΚ πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη, ο ΑΡΜΑΝ ΡΙΑΖΙ γραμματέας της Διεθνούς Λίγκας Λαϊκής Πάλης, ο ΜΠΕΣΙ ΚΑΣΑΠ εκδότης από την Τουρκιά, κλπ
Επίσης αντιπροσωπείες και συμμετοχές ανακοινώθηκαν από το CAMPO ANTIMPERIALISTA από την Ιταλία – Αυστρία και Γερμανία, από αντιπολεμικές επιτροπές από την Αγγλία, από κοινότητες μεταναστών από τον Καναδά, από το IPLS από την Τουρκία, από την οργάνωση Περιβαλλοντολογικό Παρατηρητήριο από την Νιγηρία, η Επιτροπή Αντιβασικού Αγώνα από τις Φιλιππίνες, η Νέα Δημοκρατική Νεολαία Τουρκίας, η Δημοκρατική Επαναστατική Συνδικαλιστική Ενότητα Τουρκίας, η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης από το Μπαγκλαντές, η διεθνής οργάνωση Δικηγόροι για τα Λαϊκά Δικαιώματα από την Ολλανδία κλπ.
Ακολουθούν κείμενα που δημοσιεύτηκαν είτε κατά τη διάρκεια του 6μηνου και των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν είτε, και κατά κύριο λόγο, κείμενα που κυκλοφόρησαν και διαβάστηκαν κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ στις κεντρικές εκδηλώσεις και τα εργαστήρια με μια προσπάθεια να υπάρχουν με θεματική σειρά.