Η ανακήρυξη από την Κίνα της λεγόμενης ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας στην νοτιοανατολική κινέζικη θάλασσα, περιοχή μέσα στην οποία περιλαμβάνονται και τα διαφιλονικούμενα νησιά Ντιαογού/Σενκάκου, αναζωπύρωσε την ένταση στην περιοχή, με πρωταγωνιστές από την μια το Πεκίνο και από την άλλη το Τόκιο και την Ουάσιγκτον. Αμερικανοί και Γιαπωνέζοι δεν έμειναν μόνο στις καταγγελίες και στα διαβήματα αλλά προχώρησαν άμεσα στην έμπρακτη αμφισβήτηση της κινέζικης απόφασης. Έστειλαν στρατιωτικά αεροπλάνα να πετάξουν στην περιοχή, αγνοώντας την κινέζικη αναγγελία ευθύνης, δίχως καμιά προειδοποίηση. Οι κινέζοι ανακοίνωσαν πως έκαναν αναγνώριση στις πτήσεις αυτές άλλα απέφυγαν άλλου τύπου ενέργειες.
Η αντιπαράθεση που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες αποτελεί μια παραπέρα κλιμάκωση των αντιθέσεων που από καιρό έχουν ενισχυθεί στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα στις αυξημένες φιλοδοξίες του Πεκίνου και στην συστηματική προσπάθεια των αμερικανών να δημιουργήσουν μια περίμετρο επιτήρησης και αποτροπής της κινέζικης πολιτικό-στρατιωτικής επέκτασης. Στην αναμέτρηση αυτή, το Τόκιο παίρνει ενεργά ρόλο, όχι από την θέση του παθητικού παίκτη αλλά προσπαθώντας να την αξιοποιήσει για να αναβαθμίσει την στρατιωτική του δύναμη και δράση.
Χωρίς να φαίνεται πως είναι πιθανόν να εκτροχιαστεί σύντομα η κατάσταση, είναι δεδομένο πως η περιοχή γίνεται σταδιακά θέατρο μιας σκληρής αναμέτρησης που δεν θα τελειώσει εύκολα και στο βάθος του χρόνου θα γεννήσει γεγονότα και απροσδόκητες εντάσεις. Για το άμεσο μέλλον, το κλίμα και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του αμερικανού αντιπρόεδρου Μπάιντεν στο Πεκίνο, την επόμενη εβδομάδα, θα δείξουν πιο καθαρά την κατεύθυνση που θα πάρουν τα γεγονότα.