Μετά την άτακτη υποχώρηση της αξιολόγησης Μητσοτάκη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επανέρχεται με δήθεν νέο σχέδιο. Γνωρίζοντας πολύ καλά το μέγεθος της αντίδρασης των εργαζομένων στο δημόσιο, στων οποίων την εκλογική στήριξη εξακολουθεί να ελπίζει, θολώνει τα νερά μιλώντας για νέα «δίκαιη» και «αντικειμενική» αξιολόγηση, για να κρύψει ότι το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει παραμένει εξίσου, αν όχι και περισσότερο, αντιδραστικό με τα προηγούμενά του.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα χωρίζονται στους «άριστους», τους «πολύ επαρκείς, που περιστασιακά ενδεχομένως να χρειάζονται ελάχιστη υποβοήθηση», τους «επαρκείς που δεν ανταποκρίνονται», τους «μερικώς επαρκείς που μπορεί να χρειάζονται υποβοήθηση», τους «μετρίους που κατά κανόνα χρειάζονται υποβοήθηση», τους «ανεπαρκείς» και τους «ακατάλληλους». Χρειάζονται επτά διαφορετικοί χαρακτηρισμοί και πολύ μελάνι για να ειπωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία πρέπει να ανησυχεί και αν δεν ανταποκριθεί στα «μέτρα βελτίωσης» θα οδηγηθεί στην ανεργία. Για δε τους «άριστους», θα μπορούν να ελπίζουν σε κάποια ψίχουλα, όταν οι δανειστές και τα μνημόνια επιτρέψουν να «ξεπαγώσουν» οι μισθολογικές μεταβολές, δηλαδή ποτέ.
Εξίσου αποκαλυπτικά των προθέσεων είναι και τα κριτήρια της αξιολόγησης: «επίδειξη ενδιαφέροντος, αφοσίωση κατά την άσκηση των καθηκόντων, ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων, άριστη συνεργασία, συμπεριφορά, αποτελεσματικότητα και βαθμός επίτευξης των στόχων». Προσόντα απαραίτητα για τον δημόσιο υπάλληλο του μνημονίου, της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης. Και για όσους δεν τα διαθέτουν και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν συχνή εμφάνιση ακραίων τιμών βαθμολόγησης, το υπουργείο διοικητικής ανασυγκρότησης θα εφαρμόζει «συντελεστή διόρθωσης», δηλαδή απολύσεις.
Δευτερευόντως, εισάγεται η κακόφημη συνέντευξη και δίνεται βαρύνοντας ρόλος στους έχοντες θέσεις ευθύνης, που έχει βέβαια φροντίσει η κυβέρνηση να είναι στην πλειοψηφία τους ημέτεροι και έτοιμοι να αποδείξουν την αφοσίωσή τους. Ενώ στο όνομα της συμμετοχής, λατρεμένης επωδού του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπονται Ολομέλειες Τμήματος για την «συλλογική και ατομική αξιολόγηση», που μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ακουστούν στο δημόσιο των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, επιχειρώντας μ’ αυτό τον τρόπο να καταστήσει συνυπεύθυνους τους εργαζόμενους στην αντιλαϊκή της πολιτική.
Υπό την πίεση αυτών των δεδομένων, που προβλέπουν τη διανομή στους υπαλλήλους των φύλλων αξιολόγησης ως τις 31/3, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε απεργία-αποχή από τη διαδικασία της αξιολόγησης, αναπαράγοντας τις γνωστές αυταπάτες περί αξιοκρατίας και ανάγοντας σε ζήτημα αιχμής τον «πόλεμο της καρέκλας» και τους δοτούς-αρεστούς προϊσταμένους που θα κάνουν την αξιολόγηση.
Για μας, δεν υπάρχει καλή και κακή αξιολόγηση, δεν υπάρχουν καλά και κακά κριτήρια, περισσότερο ή λιγότερο αντικειμενικά. Η αξιολόγηση αποτελεί ένα μέσο πειθάρχησης, χειραγώγησης, τρομοκράτησης, πάταξης ελευθεριών και διάλυσης των εργασιακών κατακτήσεων. Το μόνο που θέλει να εξυπηρετήσει είναι η νομιμοποίηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων, η κατάργηση οργανικών θέσεων, η εμπέδωση κλίματος φόβου και οι στοχευμένες απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πρέπει με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις να αντισταθούν χωρίς αυταπάτες και σε αυτό το αντεργατικό χτύπημα.