Με διάγγελμά του ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13/11 τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» ποσού 1,4 δισ. το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη: έκτακτη ενίσχυση 720 εκατομμύρια, επιστροφή 315 εκατομμύρια σε συνταξιούχους από προηγούμενες παρακρατήσεις και 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ για το κόστος των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας). Τα παραπάνω ποσά θα δοθούν αφού πρώτα συμφώνησαν και έδωσαν την άδεια οι «θεσμοί» (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση.
Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η πραγματική ενίσχυση είναι μόνο τα 720 εκατομμύρια καθώς η επιστροφή στους συνταξιούχους γίνεται μετά την καταγγελία των σωματείων τους για την παράνομη παρακράτηση των εισφορών υγείας από το 2012, ενώ τα ποσά που θα δοθούν για τη ΔΕΗ θα πάνε στις τσέπες του κεφαλαίου που έχει επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ. Επίσης να θυμίσουμε ότι πέρσι, ίδια εποχή, η κυβέρνηση είχε δώσει ενίσχυση 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους την οποία διαφήμιζε σαν «13η σύνταξη», ότι δήθεν προσπαθούσε να την αποκαταστήσει, ενώ στη συνέχεια απολογήθηκε στους «θεσμούς» των ιμπεριαλιστών ότι δεν θα ξαναπροχωρήσει σε ενέργειες χωρίς την προηγούμενη συμφωνία τους, με επιστολή του Τσακαλώτου.
Ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η κυβέρνηση προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτή την κίνηση με «ταξικό πρόσημο» ενίσχυσης των πιο φτωχών στρωμάτων του λαού, σαν απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πάντα στο μυαλό της τους αδύνατους και σε κάθε ευκαιρία στέκεται στο πλευρό τους.
Από την άλλη μεριά, η ΝΔ και η υπόλοιπη αστική αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΕΚ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και τον Τσίπρα ότι αυτά που δίνει προέρχονται από την υπερφορολόγηση, ιδιαίτερα της «μεσαίας τάξης», ενώ το ΚΚΕ θύμισε στον Τσίπρα τη δική του παλιά έκφραση περί «ματωμένων πλεονασμάτων». Στη Βουλή βέβαια όλοι αυτοί ψήφισαν την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος παρά τις κορόνες, τις καταγγελίες και τις «αποκαλύψεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πέρσι, για τη «13η σύνταξη» η ΝΔ είχε ψηφίσει «παρών» και Ποτάμι, ΕΚ απείχαν από την ψηφοφορία, φέτος έσπευσαν να ψηφίσουν το «κοινωνικό μέρισμα».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. λέει ότι το 1,4 δισ. που «επιστρέφει στην κοινωνία» προέρχεται από το υπερπλεόνασμα που δημιουργήθηκε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μείωση της ανεργίας και το «νοικοκύρεμα» του ασφαλιστικού συστήματος και αντεπιτίθεται στους επικριτές της και ιδιαίτερα στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη για τα «paradisepapers» και τις off shore εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να παρουσιαστεί ότι «τα παίρνει» από τους πλούσιους και τους πιο εύπορους ακόμα και της «μεσαίας τάξης» για να «τα δώσει» στους «πιο φτωχούς των φτωχών», που λέει και ο Τσακαλώτος.
Αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και ας δούμε μερικά συγκεκριμένα στοιχεία της. Από την περικοπή του ΕΚΑΣ μέσα στο 2017 η κυβέρνηση «εξοικονόμησε» 569 εκατομμύρια ευρώ που έκοψε από τους συνταξιούχους. Από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων αφαίρεσε, πάλι από τους συνταξιούχους, άλλα 291 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα καθυστερεί τη χορήγηση 130.000 κύριων συντάξεων και 126.000 επικουρικών καθώς «δεν έχει βρεθεί ακόμα ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού τους» (!!!) σύμφωνα με ομολογία του ίδιου του διευθυντή του ΕΦΚΑ.
Από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το 52% είναι εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης ενώ μόνο το 48% πλήρους απασχόλησης. Και φυσικά δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε από την πραγματικότητα τη φοροληστεία από την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και την επιβολή νέων φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, καφέδες, καπνό, κρασί, τηλέφωνα. Όλα τα παραπάνω είναι μέτρα μόνο του 2017 που έρχονται σαν συνέχεια των προηγούμενων και των προ-προηγούμενων, της ατελείωτης αλυσίδας των μέτρων της επίθεσης, για να έχουμε την «υπερ-απόδοση» που διαφημίζει η κυβέρνηση.
Ας ανοίξουμε στο σημείο αυτό μια παρένθεση για την ονομασία αυτού του επιδόματος ως «κοινωνικού μερίσματος», όρος που παραπέμπει σε εταιρική διαδικασία και αποτελέσματα χρήσης ενός εταιρικού ισολογισμού. Είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει αυτό το «μέρισμα» σαν αποτέλεσμα μιας συνολικής κοινωνικής προσπάθειας και εισφοράς των «κοινωνικών εταίρων» αυτής της χώρας και την ίδια σαν διαχειριστή του συστήματος αλλά με «αριστερή καρδιά». Βέβαια δεν μπορεί να αποκρύψει στο σχήμα που προσπαθεί να παρουσιάσει ότι στους φτωχούς και εξαθλιωμένους αυτή της χώρας αυτό που αντιστοιχεί σαν «μέρισμα» είναι υποπολλαπλάσιο των κερδών του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και της αφαίμαξης των δανειστών ληστών ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Στην ουσία η κυβέρνηση και ο Τσίπρας, με τη σύμφωνη γνώμη των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων, των οποίων ζήτησαν την άδεια, επιχειρούν να «θεσμοποιήσουν» την επιδότηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης σαν την ελεημοσύνη του συστήματος της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης στα θύματά του.
Για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους αυτή η επιδοματική πολιτική αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία. Πρόκληση να θεωρείται «εταίρος» που «δικαιούται μέρισμα» ο εργαζόμενος λαός που έχει υποστεί τα πάνδεινα από την ολομέτωπη επίθεση στη ζωή του, ενώ είναι αυτός που παράγει όλο τον κοινωνικό πλούτο, και κοροϊδία γιατί το «μέρισμά» του σε αυτόν τον πλούτο αποτιμάται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ. στα 720 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόκληση και η κοροϊδία είναι εξίσου μεγάλη και από τη ΝΔ που αντιτίθεται δήθεν στην επιδοματική πολιτική και ζητάει επενδύσεις για να «ανοίξουν οι δουλειές». Η ίδια και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν τα «βοηθήματα» αφού έκοψαν μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα, κατάργησαν συλλογικές συμβάσεις και τώρα εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί συνεχίζει την ίδια, με αυτούς, αντιλαϊκή πολιτική.
Η πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης που έχουν επιβάλει στο λαό οι ντόπιες και ξένες δυνάμεις του συστήματος έχουν δημιουργήσει δραματικές συνθήκες ζωής και δουλειάς για εκατομμύρια ανθρώπων σε αυτή τη χώρα. Κόσμος που εξαρτά ακόμα και την επιβίωσή του είτε από το «κοινωνικό μέρισμα» ή το «κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης» είτε από οποιοδήποτε άλλο επίδομα ή βοήθεια που μπορεί να πάρει. Και σε αυτή την κατάσταση είναι καταδικασμένος να ζει, με το χέρι απλωμένο για βοήθεια από το εκμεταλλευτικό σύστημα, καθώς η «δίκαιη ανάπτυξη» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση αλλά και η «ανάπτυξη» που υπόσχεται να φέρει η αντιπολίτευση δεν τον περιλαμβάνει στα σχέδιά της.
Είναι ακριβώς αυτή η παρατεταμένη φτώχεια και η εξαθλίωση σε ευρύτατα τμήματα του εργαζόμενου λαού πάνω στην οποία πατάει, κυριολεκτικά, η όποια αύξηση των δεικτών ανάπτυξης του συστήματος της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης. Η αντεργατική–αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης κάτω από τις επιταγές ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και με την επιτροπεία των ιμπεριαλιστών «υπερ-αποδίδει». Και τα μέτρα που θα συνοδεύσουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης (πετσόκομμα προνοιακών επιδομάτων, συντάξεων χηρείας, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.ά.) θα κλιμακώσουν την επίθεση στη ζωή του λαού, ενώ ταυτόχρονα θα επιβάλουν και νέες αντεργατικές ρυθμίσεις στα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματά του (οργάνωση απεργίας) έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο δύσκολη η οργανωμένη αντίστασή του στην αντιλαϊκή λαίλαπα.
Η ανατροπή αυτής της κατάστασης που οδηγεί χιλιάδες και χιλιάδες λαού να γίνονται επαίτες ενός οποιουδήποτε «μερίσματος» δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάπτυξη εργατικού–λαϊκού κινήματος. Αντίσταση στην επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών. Διεκδίκηση όσων ο κόσμος της δουλειάς, εργαζόμενοι –συνταξιούχοι-άνεργοι-νέοι, δικαιούται και έχει ανάγκη. Σταθερή δουλειά, αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις-επιδόματα ανεργίας, που να καλύπτουν το κόστος της ζωής, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς. Μέσα από την πάλη του για την κατάχτηση αυτών των στόχων ο λαός μπορεί να συγκροτήσει τις δυνάμεις του και να μη γίνει έρμαιο στα χέρια κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης, στο περιθώριο, περιμένοντας να πέσει κανένα ψίχουλο από το τραπέζι κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών. Στο άνοιγμα αυτού του δρόμου οφείλουν να συμβάλουν όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα και την Αριστερά αντί να «αλληθωρίζουν», είτε μέσα στη Βουλή είτε έξω από αυτήν, προς τις κάλπες.