Σκηνικό εντός του οποίου θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στήνεται επιμελώς τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της συνέχισης της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας. Μάλιστα, όπως γράφτηκε, δίχως να υπάρξει κάποια ανασκευή για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, το Κρανς Μοντανά επιλέχθηκε ακριβώς γιατί είναι περισσότερο απομονωμένο ενώ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, η διάσκεψη θα είναι ανοικτού τέλους ενώ νωρίτερα, σε ομιλία του σε συγκέντρωση Κυπρίων στη νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας, ανέφερε με νόημα: «Καλωσορίσατε στο τέλος»! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα πληροφορημένος για να αντιληφθεί πως ο Άιντε απηχεί τις ασφυκτικές απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί εδώ και καιρό εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών κέντρων, για να προχωρήσει μια διχοτομική συνομοσπονδιακή «λύση» με τη μορφή της Διζωνικής- Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Η επανασύγκληση της διάσκεψης κορυφής στις 28 Ιουνίου σε σημαντικό βαθμό επιβλήθηκε από τους έξω-κυπριακούς παράγοντες, διαμέσου του ΓΓ του ΟΗΕ, αναγκάζοντας όλες τις πλευρές, μαζί και την Άγκυρα και την Αθήνα, να δεχθούν τον εσπευσμένο ορισμό της. Το λιγότερο που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστικοί παράγοντες με επικεφαλής τους Αμερικάνους και Βρετανούς, αλλά και τους Δ. Ευρωπαίους ξωπίσω τους, είναι η πρόληψη-έλεγχος μιας πιθανής κρίσης, με αφορμή τις γεωτρήσεις και τις έρευνες που έχουν προγραμματιστεί το καλοκαίρι στην κυπριακή ΑΟΖ. Το περισσότερο, να οδηγηθούν όλες οι πλευρές με την χρησιμοποίηση εκβιασμών και υποσχέσεων σε μια συμφωνία. Ανάμεσα στις δύο στοχεύσεις υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες περιπτώσεις, όπως μια κατάληξη στο Κρανς Μοντανά που θα αφήνει ανοικτό τον δρόμο για συνέχιση των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, στην κυριολεξία επί… αμερικάνικου εδάφους.
Το ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν αλλάξει γραμμή με τη νέα προεδρία Τραμπ και συνεχίζουν να ενδιαφέρονται πάρα πολύ για μια δήθεν λύση που θα αναβαθμίζει τον έλεγχο που ήδη ασκούν στην περιοχή είναι αναμφίβολο. «Το όραμά μας είναι όπως η Κύπρος καταστεί ενεργειακό κέντρο και ελπίζουμε να βρούμε αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, κάτι που θα δημιουργήσει τα θεμέλια ώστε η Κύπρος να γίνει εξαγωγέας ενέργειας» ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας Εξον Μόμπιλ, Στιβ Γκρίνλι, στον χαιρετισμό του σε δεξίωση που έγινε στην κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, στις αρχές του Ιουνίου. Λίγες ώρες αφότου ο Άιντε παρέδωσε το έγγραφο για την πενταμερή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Ακιντζί δηλώνοντας πως η αμερικάνικη πλευρά υποστηρίζει θερμά τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και τη διάσκεψη στην Ελβετία. Και όσο πλησιάζουμε προς την 28η Ιουνίου, αναμένεται να ενταθούν οι δημόσιες άλλα και οι παρασκηνιακές πιέσεις.
Αν και όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν πλήρως γνωστό το περιεχόμενο των εννέα σελίδων του εγγράφου που έδωσε ο Νορβηγός στις δύο πλευρές, οι διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν αμφιβολίες για την τακτική αυτών που ενορχηστρώνουν το επικείμενο παζάρι. Το έγγραφο καταγράφει κυρίως τις θέσεις των δύο πλευρών και δεν παίρνει σαφή θέση για τα μεγάλα ζητήματα (εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, εγγυήσεις, κατοχικά στρατεύματα κ.α.) και ο λόγος είναι προφανής. Να μην υπάρξει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα να δημιουργηθούν εμπόδια πριν τη σύγκληση της διάσκεψης και οι διαμεσολαβητές να έχουν τα χέρια τους λυμένα για σερβίρισμα «λύσεων» της τελευταίας στιγμής. Σχετικά με το έγγραφο Άιντε, τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα απέφυγαν να τοποθετηθούν αμέσως, περιμένοντας να διαβουλευθούν με τις κυπριακές πλευρές ξεχωριστά η κάθε μια.
Όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, τίποτε καλό δεν πρέπει να περιμένει κανείς από τα παζάρια που στήνουν οι ιμπεριαλιστές σε συνεργασία ή τον πειθαναγκασμό των ντόπιων αστικών τάξεων. Με η χωρίς κατάληξη στο Κρανς Μοντανά, οι Κύπριοι μπορεί να βρεθούν πολύ σύντομα μπροστά σε νέες περιπέτειες και κινδύνους.
Δ.Π.