Επί δύο μέρες, πάνω από 400 μέλη σχημάτων της ΠΑΑΣ αλλά και συναγωνιστικών σχημάτων, καθώς και αγωνιστές από πόλεις όπου ακόμη δεν υπάρχει συγκρότηση, απ” όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν σε ένα σημαντικό διάλογο για το μέλλον του εγχειρήματος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παναττικού Συντονιστικού. Ο προβληματισμός, οι κοινές, οι διαφορετικές έως και αντιθετικές απόψεις, η όλη διαδικασία έδειξαν ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα να συνεχίσει αυτή η προσπάθεια συνεύρεσης των δυνάμεων της λαϊκής αντίστασης και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, για να δώσουν τη δική τους συμβολή στη δημιουργία του αναγκαίου μετώπου αντίστασης του λαού.
Ήταν τέτοια η διάθεση όλων να συμβάλουν στην υπόθεση αυτή που και χρόνος δε χάθηκε, παρά ελάχιστος σε σχέση με τα όσα είχαν προγραμματιστεί αλλά και δεν έφτασε για να μιλήσουν όλοι όσοι εξέφρασαν την επιθυμία. Τοποθετήθηκαν πάνω από 80 εκπρόσωποι σχημάτων, από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη και από την Ικαρία και την Πελοπόννησο μέχρι την Ηγουμενίτσα.
Με δεδομένη τη πολιτική συμφωνία, η συζήτηση αφορούσε σχεδόν τα πάντα, εστιάζοντας κυρίως στο όνομα, στον τρόπο συγκρότησής της αλλά και σε ποια μέτωπα προκρίνεται να παρέμβει σε αυτή τη φάση. Αφορούσε ουσιαστικά στις κατευθύνσεις που θα πρέπει να έχει η συνεργασία, όχι για να εκπονήσει άλλο ένα κόλπο – φαεινή ιδέα για τη διαχείριση του συστήματος ή τη «μετάβαση» στο σοσιαλισμό- αλλά για τους τρόπους ανάπτυξης του λαϊκού και εργατικού κινήματος αντίστασης, διεκδίκησης και ανατροπής. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει και η έκφραση των διαφορετικών απόψεων για μια σειρά ζητήματα που έχουν οι δύο οργανώσεις που στηρίζουν το εγχείρημα, το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ αλλά και αγωνιστές που δεν ανήκουν σε αυτές. Πολλή συζήτηση έγινε για το αν θα έπρεπε να μπει ο όρος «αντικαπιταλιστική» στο τίτλο, εκφράζοντας έτσι με καλύτερο τρόπο τις αντιστάσεις του εργαζόμενου λαού στην επίθεση του κεφαλαίου. Επίσης, μεταφέρθηκε η εμπειρία από τις ως τώρα κατά τόπους συγκροτήσεις.
Η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, όπως κατέληξε πλέον να λέγεται, ναι μεν γύρισε μια νέα σελίδα στη συγκρότησή της, μένει όμως να αποδείξει στο κόσμο της αριστεράς και κυρίως σε όλο το λαό ότι δεν είναι άλλη μια συνένωση αριστερών δυνάμεων για εκλογικούς σκοπούς. Να αποδείξει ότι είναι μια συνεργασία προσγειωμένη στη πραγματικότητα, που δεν θα αυτοπροβάλλεται σαν τον καταλύτη στην «ενότητα» της αριστεράς ή των κομμουνιστών. Αντίθετα, ότι αποτελεί μια συνεργασία που θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για την αντίσταση του λαού ενάντια στην επίθεση του συστήματος, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του στους μισθούς και συντάξεις, στην υγεία και στη παιδεία, για τα δημοκρατικά του δικαιώματα, για την ανεξαρτησία της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, για τη πάλη κατά του φασισμού και της φασιστικοποίησης, για την ανατροπή της επίθεσης, κόντρα σε λογικές διαχείρισης του συστήματος και ανάθεσης της πάλης του λαού σε άλλους ή μετάθεσής της σε άλλους χρόνους.
Μέχρι τώρα, έχουν φτιαχτεί σχήματα σε πάνω από 25 πόλεις και γειτονιές ενώ είναι υπό συγκρότηση ή γίνονται συζητήσεις και σε άλλες, είτε υπάρχουν δυνάμεις των δύο οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτή είτε όχι.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν σχήματα ΠΑΑΣ από το Βόλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσπρωτία, τη Λαμία, την Πάτρα, τη Βοιωτία, τα Βόρεια της Αθήνας, το Καματερό – Άγιοι Ανάργυροι – Ίλιον – Πετρούπολη, τον Υμηττό – Δάφνη – Νότια Προάστια, την Ηλιούπολη.
Από τα συναγωνιστικά σχήματα που συγκροτήθηκαν στη βάση του καλέσματος για την ΠΑΑΣ, και δηλώνουν τη πρόθεση ή την απόφασή τους να συμμετέχουν στην Λαϊκή Αντίσταση, συμμετείχαν η Αριστερή Μετωπική Πάλη Σάμου, η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά, η Ταξική Αντιιμπεριαλιστική Κίνηση Λάρισας, η Κίνηση Αντίστασης και Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης Ξάνθης, η Αριστερή Ταξική Συσπείρωση Καρδίτσας, η Πρωτοβουλία Αντίστασης Κορινθίας και η Πρωτοβουλία Αντίστασης Χανίων. Ως παρατηρητές παραβρέθηκαν μέλη της Κίνησης Αντίστασης και Πάλης από το Περιστέρι και το Αιγάλεω.
Παρακολούθησαν και παρέμβηκαν στη σύσκεψη αγωνιστές από την Άρτα, τα Γιάννενα, τα Τρίκαλα, τη Βέροια, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη, την Ικαρία, τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης καθώς και την Ορμύλια της Χαλκιδικής.
Παραβρέθηκαν και παρέμβηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, τα Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης – Εκπαιδευτικός Όμιλος, τις Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ- ΤΕΙ, την Πορεία, την Ταξική Πορεία και την ΕΡΓΑΣ, καταθέτοντας τις σκέψεις τους για το ρόλο των σχημάτων αυτών στη διαμόρφωση της μετωπικής συνεργασίας που συζητιόταν στη σύσκεψη.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η «ΚΙΝΗΣΗ για ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55» καθώς και η Πρωτοβουλία Αντίστασης Ασπρόπυργου. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πορείας Αριστερής, μέλη της οποίας κατέθεσαν την άποψή τους για την εξέλιξη της ΠΑΑΣ στη προσυσκεψιακή συζήτηση στο Ηράκλειο (δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο της Προλεταριακής Σημαίας).
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της αγωνίστριας από την Τουρκία, απεργού πείνας, μέλους της «Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν», Φαντίκ Αντιγιαμάν. Η παρέμβαση της αγωνίστριας ξεσήκωσε τους παρευρισκομένους που φώναξαν συνθήματα υπέρ της αλληλεγγύης των λαών, κατά του ιμπεριαλισμού και του φασιστικοποιημένου κράτους της Τουρκίας, κατά των απελάσεων και υπέρ την απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων.
Στο τέλος της πανελλαδικής σύσκεψης, εγκρίθηκε ως απόφαση η εισήγηση του Παναττικού Συντονιστικού και ορίστηκε ανοιχτή 25μελής Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Σκοπός της Επιτροπής είναι να αναλάβει τον οργανωτικό και πολιτικό συντονισμό των σχημάτων που θα συμμετέχουν στη πανελλαδική συγκρότηση και θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή εκπροσώπων σχημάτων που θα συγκροτηθούν στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κατατέθηκαν προτάσεις για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Λαϊκή Αντίσταση. Τις προτάσεις αυτές αναλαμβάνει να τις συγκεκριμενοποιήσει και να υλοποιήσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή και είναι οι εξής:
Α. Αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής:
Η επίθεση ενάντια στο λαό της Χαλκιδικής, ενάντια στο σπουδαίο αγώνα που δίνει για το δικαίωμα στη ζωή, εντείνεται.
Τα κυβερνητικά επιτελεία πιστά στη κατεύθυνση του ξεπουλήματος της χώρας, της ισοπέδωσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, έχουν ήδη χαρακτηρίσει ως ένα από τα «άκρα» τον αγωνιζόμενο λαό της Χαλκιδικής.
Προκαταβάλουν, έτσι, ένα νέο γύρο διώξεων και συλλήψεων που θα στρέφονται αντικειμενικά ενάντια σε κάθε απόπειρα και εκδήλωση λαϊκής αντίστασης.
Η Πανελλαδική Σύσκεψη της Λαϊκής Αντίστασης, θέλοντας να αναδείξει σε όλη τη χώρα την ανάγκη αλληλεγγύης και στήριξης στον αγώνα αυτό, καλεί το λαό και τη νεολαία, αγωνιστικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις, να μετατρέψουν το Σάββατο 9 Νοέμβρη σε μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπεράσπιση του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Στην κατεύθυνση αυτή, η Λαϊκή Αντίσταση θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.
Η πρόταση κατατέθηκε από συναγωνιστές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Β. ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ χωρίς προϋποθέσεις
Με σύνθημα- στόχο «ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ χωρίς προϋποθέσεις», με την έκδοση αφίσας και προκήρυξης, η Λαϊκή Αντίσταση να καλέσει όλα της τα σχήματα και τους αγωνιστές που αναφέρονται σε αυτή να παλέψουν για τη δημιουργία «Επιτροπών Αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη περίθαλψη» σε κάθε τόπο και χώρο δουλειάς. Η απεύθυνση για τη συγκρότησή τους να γίνει σε συνδικάτα, τοπικές επιτροπές, πρωτοβουλίες και συνελεύσεις, μεμονωμένους αγωνιστές και συνδικαλιστικά σχήματα.
Σκοπός αυτής τη κίνησης είναι η συγκρότηση και μορφοποίηση ενός μαζικού λαϊκού κινήματος που θα αντισταθεί στην επίθεση αλλά και θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού στην υγεία. Η πρόταση κατατέθηκε από συναγωνιστές της Θεσσαλονίκης και των Χανίων.
Γ. Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα για την υγεία
Σε συνάφεια ουσιαστικά με την προηγούμενη πρόταση, από συναγωνίστρια της Ικαρίας κατατέθηκε η εξής πρόταση:
«Στην Ικαρία, έχουμε φτιάξει Επιτροπή Αγώνα εδώ και ένα χρόνο. Στις 22 Νοέμβρη έχουμε πάλι συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις στο νησί. Το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου είναι σε συντονισμό με άλλα νοσοκομεία για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Θα προτείνει η ΠΑΑΣ άλλη επιτροπή πανελλαδικά;».
Τέλος, ζήτησε τη στήριξη της κινητοποίησης στις 22 Νοέμβρη.
Δ. Κατασχέσεις
Από συναγωνιστές της Λαϊκής Αντίστασης στα Βόρεια της Αθήνας, κατατέθηκε η πρόταση να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος των κατασχέσεων σπιτιών, μισθών και συντάξεων από την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και να μελετηθούν–προταθούν τρόποι κινηματικών αντιδράσεων, με στόχο την αποτροπή των κατασχέσεων.
Ε. Εργασιακά
Άμεση παρέμβαση – συνεργασία και υποστήριξη (συνδικαλιστική, προσωπική, νομική) για τη λύση προβλημάτων που παρουσιάζονται σε όλα τα εργασιακά επίπεδα και ειδικότητες εργαζόμενων. Δημιουργία ανάλογου λεπτομερούς εγγράφου που θα αναφέρεται στους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων, πέραν όλων των άλλων κινηματικών αντιμετωπίσεων που αναφέρονται.
Ζ. Οργανωτικά
Τέλος, υπήρξαν και δύο προτάσεις που αφορούσαν τα οργανωτικά της Λαϊκής Αντίστασης, οι οποίες προφανώς απαντήθηκαν από την εξέλιξη και την κατάληξη της Πανελλαδικής Σύσκεψης:
1) Να καθοριστεί άλλη ιδρυτική σύσκεψη, με καθορισμό ημερομηνίας από το συγκεκριμένο σώμα, με σκοπό να δοθεί ο χρόνος να συγκροτηθούν κι άλλα σχήματα αλλά και να καθοριστούν εκπρόσωποι από τα τοπικά σχήματα σε όλη τη χώρα.
2) Από συναγωνιστή φύλακα σχολικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης, προτάθηκε το όνομα που θα κατέληγε η σύσκεψη να είναι «Ταξική Λαϊκή Αντίσταση».