Μετά τα γεγονότα του Απρίλη ο Κορνίλοφ μαζί με τον Μιλιούκοφ αναγκάζονται να παραιτηθούν (2 Μάη). Έτσι στις 5 Μάη σχηματίζεται νέα κυβέρνηση (συνασπισμού) με πρωθυπουργό τον πρίγκιπα Λβοφ και υπουργό των Στρατιωτικών τον Κερένσκι. Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν και οι εσέροι με τους μενσεβίκους, καταλαμβάνοντας θέσεις σε υπουργεία. Η κίνηση αυτή απηχεί την προσπάθεια της αστικής τάξης να διευρύνει τη βάση στήριξής της και να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά το ρωσικό λαό. Από την άλλη, η συμμετοχή των εσέρων και μενσεβίκων στην κυβέρνηση σήμαινε πως η ηγεσία του Σοβιέτ της Πετρούπολης παραβίασε την απόφαση του ίδιου του Σοβιέτ που απαγόρευε σε μέλη του να πάρουν μέρος σε αστική κυβέρνηση.
Με τη συνεργασία αυτή παγιώνεται η συμμαχία ανάμεσα στη μεγάλη και τη μικρομεσαία αστική τάξη. Οι εσέροι και οι μενσεβίκοι περνούν πλέον ανοιχτά με το μέρος της αστικής τάξης.
Η νέα κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας μέρες έδειξε τις διαθέσεις της σχετικά με το ζήτημα του ειρήνης. Στις 19 Μάη ο Κερένσκι διατάζει επίθεση σε πολλά μέτωπα του πολέμου.
Την ίδια μέρα το πανρωσικό Σοβιέτ οργανώνει τεράστια διαδήλωση. Τα συνθήματα των μπολσεβίκων είναι κυρίαρχα. Το κόμμα των μπολσεβίκων, στηριγμένο στις «θέσεις του Απρίλη» και τις αποφάσεις της πρόσφατης συνδιάσκεψης, προωθεί την καθοδηγητική του δουλειά και με μαχητικό τρόπο οργανώνει το λαό. Καθημερινά καταγγέλλει την αστική κυβέρνηση, ξεσκεπάζει τη συμβιβαστική στάση των εσέρων και των μενσεβίκων και σταδιακά κατακτά μεγάλα κομμάτια του λαού. Τεράστια επίσης είναι η δουλειά που κάνει μέσα στην εργατική τάξη, τα συνδικάτα και τις εργοστασιακές επιτροπές, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συνεχώς απεργίες σε όλες τις βιομηχανικές περιοχές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργάτες καταφέρνουν να εφαρμόσουν μόνοι τους το οκτάωρο.
Στην ύπαιθρο οι αγρότες, χωρίς να περιμένουν τις αποφάσεις της Συντακτικής Συνέλευσης, ξεσηκώνονται και καταλαμβάνουν με τη βία μεγάλες εκτάσεις γης από τους τσιφλικάδες.
Αλλά και μέσα στο στρατό οι μπολσεβίκοι εργάζονται ακούραστα και δημιουργούν στρατιωτικές οργανώσεις στους ναύτες και τους φαντάρους.
Αυτά έχουν ως συνέπεια να αρχίσουν να αλλάζουν οι συσχετισμοί σε πολλά Σοβιέτ συνοικιών και πόλεων και να εκλέγονται περισσότεροι μπολσεβίκοι. Ιδιαίτερα στην Πετρούπολη, στη συνδιάσκεψη των εργοστασιακών επιτροπών που πραγματοποιείται από τις 30 Μάη ως τις 3 Ιούνη, οι μπολσεβίκοι καταφέρνουν να εκλέξουν τα τρία τέταρτα των αντιπροσώπων.