Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται το βράδυ της Πέμπτης 12/7 το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και οι σχετικές τροπολογίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η κατάτμηση της Β” Αθηνών σε περισσότερες περιφέρειες.
Το νομοσχέδιο αφορά αλλαγές σε Δήμους και Περιφέρειες, οι οποίες απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τόσο τον τοπικό όσο και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα τους, όπως αναφέραμε από τις στήλες της ΠΣ σε σχετικό άρθρο προηγούμενου φύλλου. Το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» προβλέπει και την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο πλαίσιο μιας φιλολογίας της κυβέρνησης περί «δημοκρατικότητας» και «ισότητας της ψήφου», όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση. Φαίνεται όμως ότι και εδώ η κυβέρνηση τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει…
Απλή αναλογική λοιπόν, αλλά… όχι απολύτως απλή! Κι αυτό γιατί ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα εκλέγονται πλειοψηφικά με το 50% + 1 των ψήφων και την επανάληψη των εκλογών τη δεύτερη Κυριακή για τους δύο επικρατέστερους συνδυασμούς, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Επομένως, η «παραδοσιακή» απλή αναλογική θα εφαρμόζεται μόνο στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
Το νομοσχέδιο που αφορά στον «Κλεισθένη» όμως, συνοδεύεται από μια σειρά τροπολογιών, με μία από αυτές να θεσπίζουν την κατάτμηση των περιφερειών της Αττικής. Συγκεκριμένα, η Β” Αθήνας χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες, του Βόρειου, του Νότιου και του Δυτικού Τομέα. Ταυτόχρονα, χωρίζεται σε δύο περιφέρειες το παλιό Υπόλοιπο Αττικής και συγκεκριμένα σε περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις φαίνεται να ομονοούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να περάσει η ρύθμιση αυτή με περισσότερες από 200 ψήφους στη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι οι σχετικές αλλαγές θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές, του 2019. (Εάν ψηφιστεί με λιγότερες από 200 ψήφους, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στις μεθεπόμενες εκλογές, βάσει του Συντάγματος.)
Με μια πρώτη ανάγνωση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μια αντιφατική πολιτική λογική της κυβέρνησης, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα των τοπικών και βουλευτικών εκλογών. Από τη μία φέρνει στη Βουλή την απλή αναλογική για τους συμβούλους, διατηρεί όμως την πλειοψηφική εκλογή του επικεφαλής. Εμφανίζεται ως υπερασπιστής της απλής αναλογικής, όμως δημιουργεί πέντε νέες περιφέρειες στην Αττική για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό αποτελεί μια καθαρή απομάκρυνση από την αναλογικότητα και την ισότητα της ψήφου που δήθεν στηρίζει. Εξάλλου, η δημιουργία των πέντε νέων περιφερειών εξυπηρετεί και το δικό τους πελατειακό σύστημα, το οποίο στήνουν εδώ και τρία χρόνια και αντιλαμβάνονται ότι έχουν απόλυτη ανάγκη σε αυτό το σύστημα.
Μια ακόμη πλευρά της εκλογικής διάσπασης της Αττικής, είναι η χειροτέρευση των όρων με τους οποίους συμμετέχουν μικρότεροι εκλογικοί σχηματισμοί και κόμματα, εάν καταφέρουν να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το πλήθος των υποψηφίων για την κάθε περιφέρεια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με τον αριθμό των εδρών της κάθε μίας, και οι οποίες είναι 15 για τον Βόρειο Τομέα, 18 για τον Νότιο Τομέα, 11 για τον Δυτικό Τομέα και 10 και 4 για την Ανατολική και Δυτική Αττική αντίστοιχα. Επομένως, ένας συνδυασμός πρέπει να έχει μόνο για τις πρώην περιφέρειες Β” Αθήνας και Αττικής τουλάχιστον 58 υποψηφίους! Εάν προσθέσουμε την Α” Αθήνας και την Α” και Β” Πειραιά, που παραμένουν ως έχουν, γίνεται φανερό τι απαιτήσεις δημιουργούνται συνολικά για την Αττική και ποιους αποκλείει το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Την ώρα της έκδοσης της ΠΣ, το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» συζητείται για δεύτερη ημέρα και ψηφίζεται στη Βουλή. Ψηφίζεται ένας ακόμη νόμος που υπηρετεί τις δυνάμεις του συστήματος, που συντηρεί και εξασφαλίζει την κυριαρχία τους επάνω στο λαό.