Είναι πλέον γνωστό εδώ και καιρό, ότι εξελίσσεται μεθοδικά η διάλυση της παρεχόμενης περίθαλψης, μέσω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου στο νομό της Ξάνθης και στους όμορους νομούς. Αναφέρουμε μερικές μόνο από τις ελλείψεις του νοσοκομείου της πόλης μας για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια το νοσοκομείο δεν έχει ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), δεν έχει Ωριλά («απλά» επειδή ο τελευταίος γιατρός πέθανε), έχουν μείνει μόνο τρεις αναισθησιολόγοι, η ουρολογική κλινική εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα, τα εξωτερικά ιατρεία για πολλές ειδικότητες είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστά, και η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Σειρά έχει πάρει η Παθολογική κλινική που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Οι άκρως εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας, η εξοργιστική αδιαφορία της διοίκησης του νοσοκομείου για τα προβλήματά που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό η μεγαλύτερη κλινική του νοσοκομείου, έχουν οδηγήσει μία σειρά ειδικών γιατρών σε παραίτηση. Έτσι, έχουν μείνει μόνο δύο ειδικοί παθολόγοι, με ό, τι αυτό σημαίνει για την παρεχόμενη περίθαλψη στο λαό της πόλης. Οι γιατροί εφημερεύουν σχεδόν μέρα παρά μέρα, ενώ περνάνε από τα χέρια τους δεκάδες ασθενείς σε καθημερινή βάση.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι στο νομό μας η περίθαλψη των λαϊκών ανθρώπων καρκινοβατεί. Τον ασθενή που θα απευθυνθεί στο νοσοκομείο θα τον περιθάλψει ένας εξουθενωμένος γιατρός, ένας εξαντλημένος νοσηλευτής (γιατί τα ρεπό και οι άδειες δίνονται με το σταγονόμετρο) και στο τέλος θα αναγκαστεί να απευθυνθεί και σε ιδιώτη γιατρό, επί πληρωμή, γιατί δεν θα βρει μία σειρά από ειδικότητες διαθέσιμες στο νοσοκομείο.
Η κατεύθυνση του χτυπήματος του δικαιώματος στην περίθαλψη δεν αφορά μόνο τον τόπο μας. Αφορά το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας (βλ Ιεράπετρα, Ρέθυμνο, Γιαννιτσά κτλ). Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζεται με τη σημερινή και θα συνεχιστεί με την επόμενη. Είναι η κατεύθυνση της ερημοποίησης των νοσοκομείων με στόχο την κατάργηση της πλήρους και δωρεάν περίθαλψης για όλο το λαό. Η επίθεση που δέχεται ο τόπος μας μέσω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της υποβάθμισης της παρεχόμενης περίθαλψης εντάσσεται στη συνολική κατεύθυνση για το λεγόμενο «Νέο ΕΣΥ», με συγχωνεύσεις- κλεισίματα νοσοκομείων, ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Η δωρεάν περίθαλψη ήταν και είναι ξένο σώμα, περιττό έξοδο για το κράτος από το οποίο προσπαθεί να απαλλαγεί, γι’ αυτό το νοσοκομείο της πόλης μας έχει φτάσει σε αυτή την οριακή κατάσταση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτήσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην επίθεση στο δικαίωμά μας στην περίθαλψη. Οι κυβερνώντες και οι κεφαλαιοκράτες έχουν κρατημένη θέση σε μία πολυτελή ιδιωτική κλινική για ό,τι και αν τους συμβεί, έχουν τον προσωπικό τους γιατρό (που δεν τον μοιράζονται με άλλους 10 χιλιάδες), έχουν μία φαρμακαποθήκη διαθέσιμη να τους περιμένει αν αρρωστήσουν. Εμείς, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι δεν έχουμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Γι’ αυτό χρειάζεται να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ίση, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
· Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού
· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
· Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής
· Ίση – Πλήρης - Δωρεάν περίθαλψη για όλους