Ο Γκονζάλο γεννήθηκε το 1934. H οικονομική επιφάνεια του Πατέρα του, με τον οποίο μεγάλωσε, του έδωσε την δυνατότητα να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και το 1962 να αναλάβει την έδρα της Φιλοσοφίας στο εθνικό πανεπιστήμιο Σαν Κριστομπάλ, στο Αγιακούτσο. Παράλληλα, από τα φοιτητικά του χρόνια έρχεται σε επαφή με τις ιδέες του μαρξισμού, τον οποίο και μελετά.
Το 1965 του δίνεται η ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την πρακτική εφαρμογή όσων μέχρι τότε μελετούσε σε θεωρητικό επίπεδο. Το ταξίδι του στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τον δένει άρρηκτα με την υπόθεση των λαών και την ένταξη στην ταξική πάλη με το πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης. Με την επιστροφή του στο Περού ο Γκονζάλο πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΚΚ Περού. Αποτέλεσε τον ηγέτη και καθοδηγητή του ΚΚ Περού σε θεωρητικό και πολιτικό επίπεδο.
Ο Αμπιμαέλ Γκουζμάν (Γκονζάλο) προσδιόρισε πως η Περουβιανή Επανάσταση και ο λαός θα θριαμβεύσει μέσω του «παρατεταμένου Λαϊκού Πολέμου» ενάντια στο ντόπιο δικτατορικό καθεστώς και τους ιμπεριαλιστές. Σε μια περίοδο μάλιστα που στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα κυριαρχεί η ρεβιζιονιστικής γραμμής, το Κομμουνιστικό Κόμμα Περού με την καθοδήγηση του Γκονζάλο για 12 (1980-1992) χρόνια διεξάγει έναν αποτελεσματικό επαναστατικό αγώνα με τους αντάρτες και τις αντάρτισσές του να φτάνουν πολύ κοντά στη Λίμα. Έναν επαναστατικό αγώνα που ενέπνευσε τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και μάλιστα σε μια εποχή που οι ΗΠΑ και η CIA της «επενέβαιναν» στη Λατινική Αμερική και καθοδηγούσαν τις δολοφονικές κρατικές μηχανές.
Το ΚΚ Περού τάχθηκε με συνέπεια υπέρ των μαρξιστικών-λενινιστικών ιδεών, καθώς και με αυτές της Πολιτιστικής Επανάστασης. Δημιούργησε ένα μαζικό επαναστατικό ένοπλο κίνημα που πλαισιώθηκε από πλατιά κομμάτια της κοινωνίας όπως αγρότες, εργάτες, διανοούμενους, ανθρώπους απλούς και στρατιωτικούς που συντάχθηκαν με την κομμουνιστική προοπτική. Κατά βάση όμως αποτελούνταν από ιθαγενείς πληθυσμούς και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντάρτικος στρατός στελεχώθηκε από γυναίκες ιθαγενείς στο 40%. Ο Γκούσμαν έμαθε να μιλάει Κέτσουα, την γλώσσα των ιθαγενών, για να μπορέσει να τους απευθυνθεί και να τους εντάξει ενεργά στην επαναστατική πάλη.
Το 1992 Ο κομμουνιστής Αμπιμαέλ Γκουζμάν συλλαμβάνεται από το δικτατορικό καθεστώς του Περού με την ξεκάθαρη στήριξη του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού. Παρόλο που οι εχθροί του προσπάθησαν να τον ταπεινώσουν κλείνοντάς τον σε κλουβί, ο Γκονζάλο αλύγιστος και πιστός στα ιδανικά του κάλεσε το λαό σε αδιάκοπη συνέχιση του επαναστατικού πολέμου.
Ο κομμουνιστής Αμπιμαέλ Γκουζμάν (Γκονζάλο) έμεινε 29 χρόνια φυλακισμένος στην απομόνωση παρά την επιδείνωση της υγείας του. Αποκαλύπτοντας ακόμα μια φορά πόσο δειλές και εγκληματικές είναι οι αστικές τάξεις και οι ιμπεριαλιστές. Πόσο φοβούνται τους αγωνιστές, τον λαό, την επαναστατική κομμουνιστική προοπτική.
Καταγγέλλουμε τον νέο αποτρόπαιο νόμο που ψηφίστηκε από το Περουβιανό Κογκρέσο και εφαρμόστηκε από τη νέα κυβέρνηση του Πέδρο Καστίγιο. Αυτός ο νέος νόμος εφαρμόζει την αποτέφρωση των σωρών των πολιτικών κρατουμένων και δεν επιτρέπει ούτε την παράδοση της τέφρας τους στους συγγενείς τους. Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στη ναυτική βάση-φυλακή Καγιάο η σορός του κομμουνιστή ηγέτη ρίχτηκε στη φωτιά. Παρουσία μιας ομάδας δημοσιογράφων από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, να μεταδίδουν τις εικόνες της αποτρόπαιας πράξης με
πανηγυρισμούς και κραυγές εκδίκησης! Φωτογράφισαν ακόμη και τη στήλη καπνού! Αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες και βάρβαροι!
Ο σύντροφος Γκονζάλο έφυγε αλλά άφησε στη θέση του το φωτεινό μονοπάτι που χάραξε σαν άνθρωπος, σαν αγωνιστής, σαν κομμουνιστής. Άφησε στη θέση του τη βεβαιότητα ότι σε αυτό το μονοπάτι θα βαδίσουν όλοι οι λαοί του πλανήτη ενάντια σε ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές.
Τιμή στον επαναστάτη κομμουνιστή ηγέτη του Περού Αμπιμαέλ Γκουζμάν!
Οι λαοί νικούν με το όπλο στο χέρι!
Ζήτω η επαναστατική πάλη του Περού και σε όλο τον κόσμο!
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό- λενινιστικό) - ΚΚΕ(μ-λ)
Κόμμα (μαρξιστικό- λενινιστικό) εργαζομένων - P(m-l)T (Ισπανία)
Κομουνιστικό Κόμμα Τουρκίας/ Μαρξιστικό Λενινιστικό - TKP/ML