Στις 18-19 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής (Π.Ε.) της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Η ανοιχτή διαδικασία του διημέρου προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών συναγωνιστών της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Εκτός από τα μελή της Π.Ε., ισότιμη συμμετοχή είχαν εκπρόσωποι από νέα σχήματα που δημιουργήθηκαν από το 2013 και έπειτα, ενώ με πεντάλεπτες τοποθετήσεις παρέβηκαν και αρκετοί συναγωνιστές με την ιδιότητα του παρατηρητή. Είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ότι την πρώτη μέρα της διαδικασίας, που αφορούσε τη συζήτηση για τα πολιτικά ζητήματα και τις πολιτικές εξελίξεις -διεθνείς και εσωτερικές- τοποθετήθηκαν 32 συναγωνιστές, ενώ τη δεύτερη μέρα, που αφορούσε τον απολογισμό και τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, τοποθετήθηκαν 50 συναγωνιστές.
Την ευθύνη για τη προετοιμασία της διαδικασίας, πολιτικά και οργανωτικά, είχε η Γραμματεία της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ, της οποίας η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα στο σύνολό της, στο τέλος της διαδικασίας, αποτελώντας πλέον απόφαση της Π.Ε.
Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο της διαδικασίας του διημέρου ήταν το γεγονός ότι αναπτύχτηκε ένας πλούσιος και, ως ένα βαθμό, εποικοδομητικός διάλογος που δεν περιορίστηκε μόνο στην έγκριση της εισήγησης και τον κατά βάση θετικό απολογισμό της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ. Η συζήτηση αυτή ανέδειξε και αποτύπωσε την αγωνία όλων των συναγωνιστών για το πώς και με ποιον τρόπο μπορεί η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ να προετοιμαστεί και να εξοπλιστεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στα δύσκολα, απαιτητικά και αυξημένα καθήκοντα της περιόδου. Ανέδειξε και αποτύπωσε την ανάγκη, έχοντας ως ικανοποιητική πολιτική βάση την εισήγηση, να ανοιχτούν και να διευκρινιστούν ζητήματα πολιτικών αναλύσεων και εκτιμήσεων αλλά και ζητήματα απολογισμού με τα οποία η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ θα έρθει αντιμέτωπη, θα αναμετρηθεί και θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Αυτή η αγωνία και ανάγκη πυροδότησε και ορισμένες στιγμές έντασης. Όμως, πρόκειται για μια πραγματική συζήτηση, για έναν υγιή προβληματισμό, στη γενική κατεύθυνση η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ να υπηρετήσει τις λαϊκές- εργατικές ανάγκες και να συμβάλει από καλύτερη θέση στην ανασυγκρότηση του λαϊκού- εργατικού κινήματος.
Υπό αυτό το πρίσμα, η διαδικασία του διημέρου αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη, στον βαθμό βέβαια που θα αξιοποιηθεί ο διάλογος στο πλαίσιο της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ και θα συμβάλει στην αποκρυστάλλωση πολιτικών εκτιμήσεων και κατευθύνσεων, στόχων πάλης, πρωτοβουλιών και δράσεων που θα αναβαθμίζουν το στίγμα και τη φυσιογνωμία της. Οι απαντήσεις που καλείται να δώσει η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, τα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβει, ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει παράγονται και προκύπτουν ως αναγκαιότητα από την ίδια τη ζωή, από τα πραγματικά δεδομένα και τις διαμορφωμένες συνθήκες και δεν αποτελούν ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα. Ιδιαίτερα μάλιστα για τη περίοδο που διανύουμε, που κλιμακώνεται η επίθεση του καπιταλιστικού- ιμπεριαλιστικού συστήματος στις εργατολαϊκές μάζες, ο διαμορφωμένος αρνητικός συσχετισμός δύναμης παράγει ηττοπάθεια, απογοήτευση, παραπέρα αποστράτευση από την υπόθεση της πάλης κι η Αριστερά «μας», ως προϊόν της ήττας και της κυριαρχίας του ρεφορμισμού, ούτε θέλει ούτε μπορεί να καλύψει το κενό που η ίδια δημιούργησε. Και σε αυτή τη βάση, λοιπόν, η διαδικασία του διημέρου αποτελεί θετική κατάκτηση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ, αφού επιδιώκει να ανιχνεύσει και να αναζητήσει τις λύσεις στο πεδίο της ταξικής πάλης και των λαϊκών αγώνων, την ίδια στιγμή που η Αριστερά «μας» επενδύει σε εκλογικές «διεξόδους».
Ιδιαίτερα θετική η συμβολή στη συζήτηση των συναγωνιστών από την επαρχία, που μετέφεραν μια πλούσια εμπειρία από τη συγκρότηση, τη λειτουργιά και τη δράση των σχημάτων. Αξίζει να σταθούμε στις τοποθετήσεις των συναγωνιστών από τη Σάμο, τα Χανιά, τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα, την Ξάνθη, την Κόρινθο, τη Λαμία, στη θετική εμπειρία που έχει κατακτηθεί και στις δυνατότητες που εμφανίζονται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα προσπεράσουμε αδυναμίες και καθυστερήσεις που στον ένα ή τον άλλο βαθμό αφορούν το σύνολο των σχημάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη περιφέρεια.
Όσον αφορά την ουσία της συζήτησης στη συνεδρίαση της Π.Ε., αυτή περιστράφηκε και εστίασε σε ζητήματα που στο σύνολό τους έχουν απασχολήσει τη Γραμματεία, ενώ αρκετά από αυτά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν απασχολήσει και τα σχήματα:
1) Προεδρία Τραμπ και σχέσεις-αντιθέσεις των ΗΠΑ με Ρωσία – Κίνα – Γερμανία κ.λπ.
2) Ήττα-οπισθοχώρηση του εργατικού, επαναστατικού, κομμουνιστικού κινήματος παγκόσμια και στη χώρα μας, και ανάγκη ανασυγκρότησης-ανασύστασής του.
3) Όξυνση των σχέσεων-αντιθέσεων και τυχοδιωκτισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, με καθοριστικό παράγοντα τις ιμπεριαλιστικές επιταγές-επεμβάσεις και ιδιαίτερα αυτές των ΗΠΑ.
4) Αξιοποίηση και αναβάθμιση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ σε επίπεδο λειτουργίας της ίδιας και των σχημάτων της, υπό το πρίσμα των τριών δομικών της χαρακτηριστικών (εναντίωση στον ιμπεριαλισμό, την καπιταλιστική επίθεση και τη συνδιαχείριση).
5) Δυνατότητα διεύρυνσης και με άλλες δυνάμεις και αγωνιστές – Πρωτοβουλίες πάνω σε επίκαιρα πολιτικά κινηματικά ζητήματα – Κοινή δράση με άλλες δυνάμεις, μαζικούς φορείς κ.λπ.
6) Λειτουργία και παρέμβαση των σχημάτων με αναφορά στη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, στη βάση των πολιτικών κατευθύνσεών της με σχετική αυτοτέλεια.
7) Διερεύνηση των σχέσεων της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ με μαζικούς φορείς (σωματεία, συλλόγους κ.λπ.) λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή απομαζικοποίησή τους και την κυριαρχία αστικών και ρεφορμιστικών απόψεων στο πλαίσιό τους.
8) Άνοιγμα του μπλογκ της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ σε έναν συντεταγμένο διάλογο.
Η Π.Ε. αποφάσισε, επίσης, ότι χρειάζεται να ξανασυνεδριάσει στο επόμενο διάστημα (πριν το καλοκαίρι) ώστε: 1. Να διευκρινιστούν και να αποσαφηνιστούν πλευρές των παραπάνω ζητημάτων 2. Να τοποθετηθεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα 3. Να προετοιμάσει την Πανελλαδική Σύσκεψη (Π.Σ.), στην οποία θα εισηγηθεί τις αποφάσεις της (την απόφαση στις 19 Μάρτη και αυτή που θα προκύψει από τη νέα συνεδρίαση).
Από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε ότι η Γραμματεία πρέπει να προετοιμάσει τη νέα συνεδρίαση της Π.Ε. λαμβάνοντας υπόψη τα ζητήματα που άνοιξαν κατά τη διαδικασία του διημέρου. Οφείλει να διαμορφώσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους όρους, προκειμένου η συζήτηση και ο προβληματισμός να φτάσει με οργανωμένο, δημοκρατικό και συντροφικό τρόπο σε όλα τα σχήματα, να γίνει κτήμα των σχημάτων και του κάθε συναγωνιστή. Θεωρούμε ότι μια τέτοια διαδικασία θα συμβάλει αποτελεσματικά και ουσιαστικά τόσο στην προετοιμασία της Π.Ε. όσο και της Π.Σ. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη συγκρότηση και στο δυνάμωμα των σχημάτων, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία, παρέμβαση και δράση τους ενάντια στα μέτωπα της επίθεσης. Τέλος, εκτιμούμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται καλύτεροι όροι ώστε να αξιοποιηθούν και οι υπαρκτές δυνατότητες για τη συγκρότηση νέων σχημάτων τόσο σε επίπεδο Αττικής όσο και στην περιφέρεια.
Η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής εδώ: https://la-aas.blogspot.gr/2017/03/blog-post_63.html