02 ΑΠΡΙΛΗ 2017

Πάρκο Τρίτση: Κυβερνητικό σχέδιο εγκατάλειψης μέσω υποχρηματοδότησης και κοινωνικής «συνδιαχείρισης»

Με πολλούς πανηγυρισμούς, κυβερνητικά ΜΜΕ και τοπικά δημοτικά σχήματα αναπαρήγαγαν την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τη μηνιαία πρόσοδο για την χρηματοδότηση του πάρκου Τρίτση στο ύψος των 58.000 ευρώ, προερχόμενη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που κατανέμονται στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Με τους παρακάτω αστερίσκους, «η πρόσοδος θα αποδίδεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ανά έτος»… αν θέλει ο κ. υπουργός (ή οι «δανειστές»)! Επειδή όμως το συγκεκριμένο ποσό δεν μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, «Για την υλοποίηση των σκοπών αυτών προβλέπεται η, κατά προτεραιότητα, συνεργασία του με φορείς της κοινωνικής οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια εμπλουτισμού του οικονομικού μοντέλου, με την ενεργοποίηση μικρών σχημάτων που μπορούν να λειτουργήσουν αποδοτικότερα σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας». Ανοίγει, δηλαδή, την πόρτα στην «ήπια» ιδιωτικοποίηση!

Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε σε όλους τους τόνους ότι, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει πολλούς και διαφορετικούς στόχους.

  • Πρώτα και κύρια, συνεχίζει να αρνείται να πάρει την ευθύνη για τη διαχείριση-χρηματοδότηση για το πάρκο, προσπαθώντας ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, να πουλήσει «αριστεροσυνη» με τη σύνθεση του νέου φορέα.
  • Την ίδια στιγμή, μέσω του νέου φορέα και τη συμμετοχή της «κοινωνίας των πολιτών», προσπαθεί να αδρανοποιήσει τις αντιδράσεις από τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους στην περιοχή, την ίδια στιγμή που εννοούν την «κοινωνία των πωλητών», κλείνοντας και πονηρά το μάτι στους θιασώτες της συνδιαχείρισης.
  • Μέσω όλων αυτών των εναλλακτικών παζαριών και της κοινωνικής οικονομίας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κομματιών του πάρκου (άλλωστε, το «κέντρο της γης» του Μπόμπολα, που λειτουργεί στο Πάρκο, δείχνει τον δρόμο). Και ποιος ξέρει, πιθανά, στο επόμενο μνημόνιο, να πάει και στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όλα αυτά τα νομικά και χρηματοδοτικά τερτίπια δεν μπορούν να κρύψουν την ουσιαστική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στο θέμα των ζητημάτων της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το πάρκο Τρίτση καθώς και μια σειρά περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει η Δυτική Αθήνα (χωματερή, ποικίλο όρος κλπ) πρέπει να αποτελέσουν αιτήματα του κινήματος, που θα έχει ξεκάθαρο αντικυβερνητικό –αντισυνδιαχειριστικό αλλά και ανατρεπτικό προσανατολισμό. Όσον αφόρα το Πάρκο Τρίτση και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρέπει να αποτελέσει πεδίο ανάπτυξης κίνησης της Λαϊκής Αντίστασης- Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας, το επόμενο διάστημα.

Αναζήτηση
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
Site: ektostonteixon.gr