Είναι γνωστό πως σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γης υπάρχουν, δρουν και αναπτύσσονται λαϊκά κινήματα, και μάλιστα πολλές φορές κάτω από εντελώς δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Είναι καθήκον των κομμουνιστών να εκφράζουν, σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο, την αλληλεγγύη σε αυτά τα κινήματα, να τα υπερασπίζονται και να τα στηρίζουν. Για την οργάνωσή μας, το ΚΚΕ(μ-λ), αποτελούσε και αποτελεί βασικό καθήκον η υπεράσπιση της διεθνιστικής πλευράς των λαϊκών κινημάτων. Από τα πρώτα χρόνια της ανασυγκρότησής μας, στο μέτρο του δυνατού, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε σχέσεις και επαφές με οργανώσεις και κόμματα άλλων χωρών που είχαν τις ίδιες ή παραπλήσιες ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές. Ιδιαίτερα με το TKP/ML και τους τούρκους συντρόφους οικοδομήθηκαν στέρεες και ειλικρινείς σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Ταυτόχρονα, αποτελούσε και αποτελεί βασικό στοιχείο της άποψής μας και πρωταρχικής σημασίας όρος για το παραπέρα προχώρημα τέτοιων σχέσεων η αυτόνομη ύπαρξη και ανάπτυξη αυτών των κινημάτων μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας τους. Με σεβασμό στις προτεραιότητες, ιεραρχήσεις, τρόπους και τακτικές που υιοθετεί η κάθε οργάνωση, μέτωπο, κίνηση. Με σεβασμό στην αυτοτέλεια και στην αρχή της μη επέμβασης, αλλά με κριτική ματιά και το θάρρος της γνώμης σε όποια και όσα ζητήματα είχαμε και έχουμε μια διαφορετική άποψη. Πάνω απ” όλα όμως με ανυπόκριτη διάθεση αλληλεγγύης και στήριξής τους με όλες τις δυνάμεις μας.
Στο κεφάλαιο αυτό λοιπόν η οργάνωσή μας έχει δώσει δείγμα γραφής, και αυτό δεν αποτελεί μια αυτάρεσκη διαπίστωση. Εχει αναγνωριστεί και δηλωθεί από πολλές πλευρές. Το ΚΚΕ(μ-λ) ανέπτυξε και προώθησε τις διεθνείς σχέσεις (διμερείς και πολυμερείς) με συνέπεια και υπευθυνότητα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρά τις πολλές και διάφορες πρακτικές δυσκολίες, καταφέραμε να πάρουμε πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες. Ολα αυτά είναι καταγεγραμμένα στις συνειδήσεις πολλών αγωνιστών που πλαισίωσαν και βοήθησαν αυτές τις προσπάθειές μας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα
Εδώ συνοπτικά θα αναφερθούμε σε κάποιους σταθμούς αυτής της προσπάθειας. Αλλωστε, και για κάθε περίπτωση, υπάρχει δημοσιευμένο υλικό στην «Π.Σ.» και αναλυτική τοποθέτηση σε κάθε στάδιο αυτών των προσπαθειών μας.
Από 25 έως 27 Μάη 2001 έγινε στην Ολλανδία η πρώτη διεθνής διάσκεψη της ILPS (Διεθνής Λίγκα Λαϊκού Αγώνα). Σ” αυτήν συμμετείχαν 337 αντιπρόσωποι 218 μαζικών οργανώσεων από 37 χώρες. Συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους λαούς στον κόσμο (ιμπεριαλισμός – πόλεμος – ανεργία – παιδεία – υγεία – γυναικείο – κρατική τρομοκρατία). Ψηφίστηκε το καταστατικό της και οι στόχοι της. Εκλέχτηκε 35μελής Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Κινήσεων.
Στις 1 Ιούνη 2002, και με με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 20χρονα του ΚΚΕ(μ-λ), έγινε στην Αθήνα διεθνές Σεμινάριο μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων με θέμα τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ελλάδα, Ινδία, Φιλιππίνες, Αφγανιστάν κ.λπ.
Στις 9/11/2002 στη Φλωρεντία συμμετείχαμε στην αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ως «Θεσσαλονίκη – Αντίσταση 2003, ενισχύοντας το αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ. Στην πολιτική παρέμβαση – χαιρετισμό στη αντιιμπεριαλιστική συνέλευση την επόμενη μέρα, απευθύναμε ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις αντιιμπεριαλιστικές κινήσεις της Ιταλίας να παραβρεθούν τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχουν στο διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό Μπλοκ. Παράλληλα είχαμε εποικοδομητικές και σημαντικές συζητήσεις με πολλές ιταλικές οργανώσεις.
Στις 29/11 ξεκινά το διεθνιστικό τριήμερο στη Θεσσαλονίκη με πλούσια συμμετοχή αντιπροσωπειών: Φιλιππίνες, Τουρκία (ΑΤΙΚ), Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιταλία (Campo Antiimperialista) κ.λπ., αλλά και με συμμετοχή ελληνικών οργανώσεων και κινήσεων του εξωκοινοβουλευτικού χώρου. Ηταν μια πολύ σημαντική εμπειρία που έδωσε ώθηση στην προετοιμασία των εκδηλώσεων του Ιούνη κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
Από τις 15 μέχρι τις 22 Ιούνη και ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ γίνεται το Διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κάμπινγκ στην Επανομή Θεσ/νίκης. Από άποψη πολιτικής σημασίας, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έναν από τους πιο φιλόδοξους στόχους που θέτει και ολοκληρώνει με σημαντική επιτυχία η οργάνωσή μας. Και δεν είναι μόνο οι πολλές συμμετοχές των ξένων αντιπροσωπειών όσο το γεγονός πως τόσο στις κεντρικές εκδηλώσεις-συζητήσεις όσο και στα «εργαστήρια» αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος και προβληματισμός πάνω σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Για δε τη γενικότερη παγκόσμια κατάσταση καταδείχθηκε το πόσο κρίσιμος και σημαντικός παράγοντας είναι η πάλη των λαών ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο. Για την οργάνωσή μας ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που μόνο θετικά στοιχεία άφησε, ακόμα και με την ανάδειξη μιας σειράς αδυναμιών σε πολλά επίπεδα και σε σχέση με τις απαιτήσεις και τους στόχους τέτοιων εγχειρημάτων.
Στην Ασίζη 1/9 με 6/9 2003, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(μ-λ) συμμετέχει στο ετήσιο αντιιμπεριαλιστικό καμπ, που διοργανώνει το ιταλικό Campo Antiimperialista. Με ιδιαίτερο κείμενο η συνάντηση υποστηρίζει την πρωτοβουλία-πρόταση που τέθηκε από τη «Θεσσαλονίκη – Αντίσταση 2003? στο κάμπινγκ της Επανομής, για δημιουργία διεθνούς κίνησης στις αμερικανικές βάσεις και για την πρώτη σύσκεψη στα Χανιά.
Χανιά 20 με 22/9 2003. Γίνεται η διεθνής Σύσκεψη Αντιβασικών Κινήσεων. Η σύσκεψη στηρίζεται από το ILPS και φιλοξενείται από την Επιτροπή κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης. Συμμετέχουν αντιπολεμικές επιτροπές και κινήσεις από Φιλιππίνες, Αγγλία, Σκοτία, Δανία, Τουρκία, Ιταλία και επιτροπές και κινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα. Χαιρετισμό στέλνουν από Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, νησιά Φίτζι, Ιαπωνία, Νεπάλ, Ολλανδία, Βολιβία κ.λπ. Αποφασίστηκε η ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για μια διεθνή κίνηση ενάντια στις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις, η οποία θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε σε μια επόμενη σύσκεψη να υπάρχουν οι όροι για τη δημιουργία διεθνούς κίνησης.
Στις 17 με 20 /1/ 2004 συμμετέχουμε στη διηπειρωτική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση που γίνεται στη Βομβάη της Ινδίας και στο τετραήμερο των εκδηλώσεων που οργάνωσε η πρωτοβουλία «Βομβάη – Αντίσταση 2004?. Η ιδέα της διηπειρωτικής αντιιμπεριαλιστικής συνάντησης στην Ινδία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνη. Μετά τη Βομβάη πήρε μεγάλη διάσταση και φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μόνιμη παγκόσμια πρωτοβουλία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πολιτικά οφέλη από όλη αυτή τη δραστηριότητα είναι πολλαπλά και σημαντικά από κάθε άποψη. Το πλησίασμα, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η γνώση και η κατανόηση των ιδιαίτερων συνθηκών μέσα στις οποίες αναπτύσσονται τα λαϊκά κινήματα μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία ενισχυτικά των απόψεών μας και σημαντικό στήριγμα στην καθημερινή δική μας πάλη στη χώρα μας. Η παραπέρα ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων με οργανώσεις και κινήματα μέσα σε πνεύμα πραγματικού διεθνισμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και στη χώρα μας.
Σίγουρα είμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο, ωστόσο έχουμε «υλικό» για πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Πριν απ” όλα έχουμε τη διάθεση και τη θέληση να προχωρήσουμε παραπέρα αυτές τις επαφές, να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό θα κάνουμε.