Το εμβόλιο για τον κορονοϊό στην υπηρεσία του άγριου γεωπολιτικού ανταγωνισμού

Η καταγγελία αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης ότι ο Τραμπ προσέγγισε και προσπάθησε να εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία CureVac, ώστε να διεξαγάγει την έρευνα και την παραγωγή του εμβολίου, εάν φυσικά το κατορθώσει, αποκλειστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μια σαφής ένδειξη της όξυνσης του άγριου ανταγωνισμού που εξελίσσεται εδώ και καιρό και σ’ αυτό το επίπεδο, της βιοτεχνολογίας δηλαδή, ανάμεσα στις μεγάλες -αλλά και της δεύτερης γραμμής- ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.  

Επιπλέον, ένα πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times (NYT), με φανερές τις αιχμές του ενάντια στην Κίνα αλλά και στη σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ και τη συμπεριφορά της έναντι των ευρωπαίων συμμάχων, στο οποίο υπογραμμιζόταν η «οργανική» ένταξη του «αγώνα δρόμου για την παραγωγή εμβολίου» ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη, στην πάλη για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής, ήταν επίσης μια χαρακτηριστική ένδειξη για την οξύτητα και το βάθος αυτού του ανταγωνισμού. Στις παραπάνω δυνάμεις βάλτε και τη Ρωσία η οποία, χωρίς να πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, εργάζεται κι αυτή πυρετωδώς για την παραγωγή εμβολίου ώστε να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό, ενώ χρησιμοποιεί ήδη και επιδέξια τη «βοήθεια» για επέκταση του ρόλου της στον πλανήτη.  

Οι ΗΠΑ και η διοίκηση Τραμπ από τη μια επιδίδονται σε επιθετικές κινήσεις, όπως αυτή με την CurveVac, και αξιοποιούν ό,τι κανάλια και επαφές έχουν στον ευρωπαϊκό χώρο (π.χ. με Ελβετία -εταιρεία Roche) και από την άλλη πιέζουν αφόρητα τις εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να είναι αυτές (οι ΗΠΑ) που θα παράξουν πρώτοι το εμβόλιο. Η εταιρεία Moderna που εδρεύει στο Σιάτλ και έχει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης πραγματοποιεί ήδη δοκιμές σε υγιείς εθελοντές σε συνεργασία με Νational Institutes of Heatlh του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. Στον «αγώνα δρόμου» έχει επιστρατευτεί και ο ισχυρότερος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο, ο Summit της IBM με έδρα το Τενεσί 

Η διοίκηση Τραμπ, αφού επιχείρησε να χρεώσει την κρίση στην Κίνα («ασιατικός ιός» κατά Τραμπ) και εκτέθηκε με τη γερμανική εταιρεία, τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος και να τερματίσει πρώτη, μιας και εκτός των άλλων βάλλεται και εκ των έσω με την κατηγορία πως η συμπεριφορά της κινδυνεύει να παραδώσει ένα ακόμη πεδίο ηγεμονίας σε ανταγωνιστές όπως η Κίνα. Η συζήτηση μάλιστα έχει διευρυνθεί και διεξάγεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη με επίκεντρο τους όρους και τις δυσκολίες ανατροπής μιας κατεύθυνσης των προηγούμενων δύο δεκαετιών όπου ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής φαρμάκων είχε μεταφερθεί σε Ινδία και Κίνα.  

Στην Κίνα, 1.000 επιστήμονες σε μια σειρά εταιρείες εργάζονται στην παρασκευή εννιά διαφορετικών εμβολίων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, με πιο πολλά υποσχόμενη την εταιρεία CanSino Biologics, που συνεργάζεται με την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών και αναζητά πλέον εθελοντές για εξάμηνα κλινικά τεστ. Η κινέζικη ηγεσία, από εκεί που κινδύνευε να δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, με προεκτάσεις όχι μόνο οικονομικές αλλά καίρια γεωστρατηγικές, συμμετέχει σ΄ αυτόν τον αγώνα δρόμου τόσο για να διευρύνει την επιρροή της στην Ασία, υποσκάπτοντας τις θέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, όσο και ευρύτερα για να αυξήσει την «αξιοπιστία» της στον πλανήτη (όπως έκανε και με την παροχή διαγνωστικών τεστ στις Φιλιππίνες, στην Ιταλία και τη Σερβία).  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στριμωγμένη μεταξύ των ανταγωνιστών της και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της σ΄ αυτόν τον τομέα για να μη μείνει πίσω και έξω. Όπως επισημαίνουν οι NYT στο ίδιο άρθρο, έφτανε ένας απλός υπαινιγμός περί της προσπάθειας του Τραμπ να εξαγοράσει την CurveVac για να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία με επιπλέον 85 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, Νορβηγία, Βρετανία σε συνεργασία με άλλες –κύρια- ευρωπαϊκές χώρες και το ίδρυμα του γνωστού Γκέιτς χρηματοδοτούν μέσω του «Συνασπισμού για Πρωτοβουλίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» (Coalition for Epidemic Preparedness Initiatives) διάφορες εταιρείες με την προϋπόθεση της «ίσης πρόσβασης» στο εμβόλιο.  

Όλοι τους, παράλληλα με την κούρσα για το εμβόλιο, έχουν εντάξει στον ανταγωνισμό τους και την έρευνα για την παραγωγή φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του κορονοϊού. Ταυτόχρονα στο κύριο πεδίο έχουν αρχίσει να σχετικοποιούν το είδος της ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί με το υπό έρευνα εμβόλιο, ενώ δεν διστάζουν να ελαχιστοποιούν ή ακόμα και να παρακάμπτουν αναγκαία στάδια δοκιμών των εμβολίων που κατασκευάζουν, με σκοπό πάντα την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παραγωγή του εμβολίου. 

Ενώ λοιπόν οι λαοί μετρούν τις απώλειες σε ζωές και δικαιώματα αλλά και ανιχνεύουν τους δρόμους αντίστασής τους, ένας αδυσώπητος αγώνας δρόμου διεξάγεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη, αντιμετωπίζοντας -ως αδίστακτες που είναι- την παραγωγή εμβολίου ως «ευρύτερο ζήτημα επείγουσας εθνικής ασφάλειας», διότι μέσα από αυτό η καθεμία από αυτές ευελπιστεί να αποκτήσει «το προβάδισμα στην αντιμετώπιση των οικονομικών και γεωστρατηγικών συνεπειών της κρίσης».  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Επίθεση στις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών από συστημικά σάιτ
Αφορμή, η καθαρή θέση αποκάλυψης των πραγματικών στόχων της λεγόμενης τηλε - «εκπαίδευσης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ