Με το τέλος του 2021, η υπουργός Παιδείας θέλησε να κάνει μια «περίληψη» των βασικών πτυχών του πρόσφατου έργου της, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και στον νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει. Χρόνιες επιδιώξεις της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών κατάφεραν να συμπυκνωθούν στην επίθεση της κυβέρνησης, που βρήκε ευκαιρία μέσα στην πανδημία και με αποσυγκροτημένους τους φοιτητικούς συλλόγους να προωθήσει μια σειρά από μέτρα, που εδώ και χρόνια προσπαθούσαν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, αλλά συναντούσαν απέναντί τους φοιτητικά κινήματα που έβαζαν αναχώματα.
Πριν καλά-καλά εφαρμοστούν όλες οι διατάξεις του νόμου 4777, το Υπουργείο ετοιμάζει έναν νέο νόμο-πλαίσιο, στον οποίο θα προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ, Νέα Προγράμματα Σπουδών και παραπέρα χτύπημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εξασφαλίζουν τα πτυχία, επιστροφή των ΤΕΙ με την ονομασία «Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών», επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος. Στόχοι της επίθεσης είναι το χτύπημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εξασφάλιζε το πτυχίο και η βίαιη αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης σε μια αγορά εργασίας που επικρατούν οι χαμηλοί μισθοί, η ανασφάλιστη εργασία και η αμφισβήτηση του 8ώρου.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αφήνοντας δεκάδες τμήματα με ελάχιστους ή καθόλου εισακτέους, ανέδειξε υποψηφιότητες για λουκέτο. Μερικούς μήνες μετά, το Υπουργείο ζητάει από τους ίδιους τους καθηγητές να υποδείξουν ποια τμήματα πρέπει να πάνε για κλείσιμο. Το σύστημα χρειάζεται λιγότερους πτυχιούχους στην αγορά εργασίας και η ΕΒΕ σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των σχολών έρχεται να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτό τον στόχο.
Γι’ αυτούς που θα καταφέρουν να περάσουν σε μια σχολή, ο νέος νόμος-πλαίσιο επιφυλάσσει ακόμη πιο εξουθενωτικούς ρυθμούς σπουδών και πτυχία-κουρελόχαρτα, που δεν θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα. Οι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολές, και όχι σε τμήματα όπως τώρα, και θα καλούνται να επιλέξουν τα μαθήματα που θα παρακολουθούν, με τα προγράμματα σπουδών να αλλάζουν μετά από λίγα χρόνια για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας. Έτσι, ο κάθε φοιτητής θα καταλήγει με ένα «πτυχίο» εξατομικευμένο, διαφορετικό από αυτό του συμφοιτητή του, που θα είναι διαρκώς υπό την αίρεση του κράτους και της εργοδοσίας.
Η ίδρυση των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών στη θέση των ΤΕΙ και η τριετής διάρκειά τους κινείται στην προσπάθεια να στηθεί ξανά η τεχνική εκπαίδευση και να υπάρξει αντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές βαθμίδες που ορίζει και η συνθήκη της Μπολόνια.
Η διοίκηση των Πανεπιστημίων μέσω των νέων Συμβουλίων Ιδρύματος, στα οποία θα συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, θα βοηθήσει στο να προχωράει η επίθεση χωρίς καθυστερήσεις,να χτυπιούνται πιο εύκολα τα φοιτητικά δικαιώματα, να είναι οι απόφοιτοι εκπαιδευμένοι με βάση τον εργασιακό μεσαίωνα και να γίνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο το brain drain προς ΕΕ και ΗΠΑ. Η δυνατότητα που δίνεται στα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΗΠΑ και ΕΕ να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά των πανεπιστημίων μέσω και των Συμβουλίων Ιδρύματος ενισχύει την εξάρτηση της χώρας.
Οι σχεδιασμοί αυτοί, βέβαια, συναντούν αντιδράσεις εντός του καθηγητικού κατεστημένου, που από την πλευρά του, κοιτάζοντας το συμφέρον του, ανησυχεί για τη μείωση των αρμοδιοτήτων του μέσα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος. Μόνο ένα ΑΕΙ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε σχέδιο κατάργησης-συγχώνευσης τμημάτων του, με αποτέλεσμα να δίνεται στα υπόλοιπα ιδρύματα νέα παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου για τις προτάσεις τους. Η σύνδεση της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων με τη χρηματοδότησή τους (νόμος που έχει ψηφιστεί πρωτύτερα) θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης και ελέγχου εφαρμογής των αποφάσεων της κυβέρνησης.
Για το προχώρημα των σχεδίων του το σύστημα χρειάζεται τον λαό και τη νεολαία αφοπλισμένους. Γι’ αυτό και γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να προωθήσει τις διατάξεις του νόμου 4777/2021 που αφορούν το χτύπημα του ασύλου και τη διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού. Δεν κυλάνε, όμως, όλα στα χρονικά όρια που θέτει. Ήδη, συνάντησε δυσκολίες στην εφαρμογή της ΟΠΠΙ λόγω φοιτητικών κινητοποιήσεων τον προηγούμενο χρόνο. Για τον λόγο αυτό, δόθηκε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση ύψους 20 εκ. ευρώ, από τα οποία το 50% πάει για την υποστήριξη των ιδρυμάτων ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον νόμο 4777/2021, όσον αφορά τον έλεγχο στις εισόδους, τα τουρνικέ, το facecontrol.Τα λεφτά από ότι φαίνεται… υπάρχουν και προφανώς διανέμονται εκεί που το Υπουργείο θέλει. Προσπαθεί η κυβέρνηση να καλοπιάσει τους καθηγητές, που μπροστά στις φοιτητικές αντιδράσεις διστάζουν να πάρουν την ευθύνη προχωρήματος δραστικών μέτρων. Την ίδια ώρα που καταργείται το δικαίωμα σε δωρεάν σίτιση/στέγαση/μεταφορές και δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνονται εκατομμύρια για την καταστολή των φοιτητών.
Ενδεικτικό των πολιτικών προτεραιοτήτων που τίθενται είναι η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του στεκιού στο Βιολογικό του ΑΠΘ, που ξεκίνησε το πρωί της Παραμονής Πρωτοχρονιάς την ίδια στιγμή που τα νέα κρούσματα της πανδημίας έφταναν τα 40.000. Πριν την αλλαγή του χρόνου ανακοινώθηκε, επίσης, από πλευράς Υπουργείου η εγκατάσταση τουρνικέ σε Οικονομικό Παν. Αθηνών, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πειραιώς (με αόριστο να μένει, όμως, το πότε θα τοποθετηθούν ).
Η κυβέρνηση κάνει μακρόπνοα πλάνα και σχέδια δράσης για το «Πανεπιστήμιο 2030». Ο λαός από την πλευρά του πρέπει να βγει στον δρόμο να υπερασπιστεί το δικαίωμά του σε σπουδές και σε δουλειά με δικαιώματα.