Πρόταση συντονισμού οργανώσεων και συλλογικοτήτων για την ανάπτυξη της μαζικής πάλης

1. Άγριες θύελλες αντιμετωπίζουν το προλεταριάτο και οι λαοί του κόσμου, η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία της χώρας μας. Η γενικευμένη κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος εκδηλώνονται ολοένα και πιο επιθετικά ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, στην ίδια τη ζωή τους. Ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία σέρνει τον χορό των εξελίξεων παγκόσμια, στην περιοχή και στη χώρα μας, στις πιο αντιδραστικές και επικίνδυνες κατευθύνσεις. Η αιματηρή πολεμική σύγκρουση των «αντιπροσώπων» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την ιμπεριαλιστική Ρωσία σκορπίζει θάνατο και καταστροφή, απειλεί με κλιμάκωση και γενίκευση του ολέθρου και μεγαλώνει διαρκώς τα κύματα εξαθλίωσης, απολύσεων, εργασιακής και κοινωνικής βαρβαρότητας που αντιμετωπίζουν λαοί και εργάτες.

2. Η κυβέρνηση της ΝΔ διατάσσει τη χώρα, από κάθε άποψη, σύμφωνα με τις επιλογές και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και στη βάση των επιδιώξεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για τον εξελισσόμενο πόλεμο. Στην ίδια βάση οξύνεται και ο αντιδραστικός ανταγωνισμός με την Τουρκία που φορτώνει με βάρη και σοβαρούς κινδύνους τους δύο λαούς. Σε αυτές τις συνθήκες, η οξυμένη και παρατεταμένη αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση αναβαθμίζεται και «συναντιέται» με τη στοίχιση της χώρας στον πόλεμο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικό τοπίο για τις εργατικές και λαϊκές μάζες. Η πρωτόγνωρη –εδώ και πολλές δεκαετίες- κατάσταση εξαθλίωσης και πείνας που διαμορφώνεται με βάση όλα αυτά, συνοδεύεται από μια γενικευμένη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας.

Με αυτή τη γραμμή της υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά αφεντικά σε ΗΠΑ και ΕΕ, των τυχοδιωκτισμών και της άγριας επίθεσης στο λαό και τη νεολαία, κινούνται ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όλες οι αστικές δυνάμεις. Γιατί η αντιδραστική φύση και τα αδιέξοδα του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού είναι κοινά για όλες τις αστικές δυνάμεις. Αυτή η πολιτική τροφοδοτεί τις ακροδεξιές και φασίζουσες δυνάμεις και κραυγές, δίνει έδαφος στον σκοταδισμό και στην κοινωνική βαρβαρότητα.

3. Η αναστάτωση και η αναταραχή που εκδηλώνεται –όπως με την υπόθεση των υποκλοπών- στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά αντίθετα στρέφεται ενάντιά τους! Τα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε ΗΠΑ και Ευρώπη ανταγωνίζονται και εκβιάζουν τους ντόπιους υποτακτικούς τους για τη γεωπολιτική στοίχιση της χώρας όπως απαιτούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα του καθένα. Κοινός τόπος των ντόπιων και ξένων κέντρων εξουσίας είναι η συνέχιση της λεηλασίας της χώρας και του λαού, η μετατροπή της σε ένα νεκροταφείο δικαιωμάτων για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία. Οι εκλογές, όποτε και αν γίνουν, όποιες κυβερνητικές λύσεις και «ανασυνθέσεις» προκριθούν, δεν αποτελούν διέξοδο για τον λαό! Η «κήρυξη» μιας πολύμηνης προεκλογικής περιόδου επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις του συστήματος και του συμβιβασμού για την καθήλωση της λαϊκής οργής, ως ένα ακόμα εμπόδιο στη μετατροπή αυτής της οργής σε μαζική πάλη αντίστασης και διεκδίκησης.

4. Ο λαός μας καλείται από τις δυνάμεις του συστήματος να ζήσει σαν ζητιάνος με δελτία ενέργειας και τροφίμων, σε συνθήκες φασιστικοποίησης και «γύψου», «εχθρός» με όλους τους γειτονικούς λαούς, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και πρόθυμος «να χύσει το αίμα του για τους Αμερικάνους». Απέναντι σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα που εξελίσσεται με ταχύτητα, η μόνη πραγματική διέξοδος είναι η ανάπτυξη της μαζικής λαϊκής πάλης. Στο σκοτεινό τοπίο που διαμορφώνεται, η υπεράσπιση και η διεκδίκηση δικαιωμάτων που θα στηρίζεται στη δύναμη μαζικών αγώνων, μακριά από αυταπάτες για κυβερνητικούς «σωτήρες» και προτάσεις-αποκόμματα κυβερνητικών προγραμμάτων, είναι η μόνη πραγματική ελπίδα! Οι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων μηνών, το απεργιακό κύμα στην Ευρώπη, το σκίρτημα της φοιτητικής νεολαίας, ο σπουδαίος αγώνας των εργατών της Μαλαματίνας δείχνουν πως η ανάγκη είναι και δυνατότητα! Κάτω από τη «σιωπή» υπάρχει ανησυχία, αγανάκτηση και οργή!

5. Καλούμε όλες τις αγωνιστικές και αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, όλες τις δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, στο κίνημα και στην επαναστατική προοπτική του λαού, κάθε ανένταχτο/η αγωνιστή/ρια, σε συντονισμό και κοινή δράση για την ανάπτυξη της μαζικής πάλης λαού και νεολαίας!

Καλούμε σε συντονισμό και κοινή δράση που θα διαμορφώνει πολιτικούς και κινηματικούς όρους για να βγει στην «επιφάνεια» η δύναμη της μαζικής πάλης, ξεπερνώντας τα πολλαπλά εμπόδια που βάζουν οι καθεστωτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και δυνάμεις και οι πολιτικές της προσαρμογής-υποταγής των κομμάτων του συμβιβασμού.

Καλούμε σε συντονισμό και κοινή δράση που σε χώρους εργαζομένων, νεολαίας, γειτονιές και πόλεις θα ευνοεί και θα στηρίζει τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, τη διαδήλωση, την απεργία.

Καλούμε σε συντονισμό και κοινή δράση που θα αναδείξει και θα υπερασπιστεί τους βασικούς στόχους πάλης που μπορούν να συγκροτήσουν τους αγώνες και το κίνημα που απαιτείται:

  • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Να ανακληθούν όλες οι αυξήσεις στην ενέργεια, στα κοινωνικά και καταναλωτικά αγαθά.
  • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τη διαδήλωση, την απεργία. Η οργάνωση και η μαζική πάλη είναι δικαίωμα του λαού και της νεολαίας!
  • ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία έξω από την Ουκρανία! Όχι στον άδικο πόλεμο. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ. Φιλία, αλληλεγγύη, κοινή πάλη με όλους τους γειτονικούς λαούς, τους πρόσφυγες και μετανάστες!

Σεπτέμβριος 2022

Το Καθοδηγητικό Όργανο του ΚΚΕ(μ-λ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Κύπρος
Η άρση του εμπάργκο εντάσσει το νησί στον γεωπολιτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και στο επίκεντρο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού
Σε αμερικανικά χέρια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Τσίπρας στη ΔΕΘ
Παύση αγώνων - Κοστολογημένη αναδιανομή φτώχειας – Κρατική παρέμβαση: Ρήτρα ομαλότητας και σταθερότητας του πολιτικού συστήματος
Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα - Η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με επιδόματα-ψίχουλα
Με αγώνες να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να ζούμε!
Πρωτοβουλίες ενάντια στην ακρίβεια σε πόλη και γειτονιά
Ξεκινούν και οι e-πλειστηριασμοί ακινήτων!
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και η Αριστερά «σφυρίζει αδιάφορα»
Με αντιφασιστικές διαδηλώσεις τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του Παύλου Φύσσα και καταγγέλθηκαν οι νέο-ναζί δολοφόνοι
Άποψη
Κυοφορούνται κοινωνικές εκρήξεις
Προσεγγίσεις
Η «δεξιά» Ευρώπη ανησυχεί για την… ακροδεξιά
Δημοκρατικά δικαιώματα
Κυβερνητικός τρόμος κι επιφυλακή, μπροστά στις πληροφορίες για το λεγόμενο «καραβάνι προσφύγων»
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Χαρακτηριστική των προθέσεων του συστήματος η επίθεση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Μαχαίρι στα εργασιακά δικαιώματα - Στο «γύψο» οι συνδικαλιστικές ελευθερίες
Απολύσεις στα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος»
Οι εργαζόμενοι να αντισταθούν και να διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα!
Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν…
37% των δημοσίων υπαλλήλων είναι άνω των 55 ετών
Διατήρηση του rapid test για τους ανεμβολίαστους... καμία ευθύνη δεν αναλαμβάνουν οι εργοδότες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Η κυβέρνηση δικάζει κάθε αγώνα!
Να δυναμώσουν οι αντιστάσεις!
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Η καταστολή της συναυλίας στο ΑΠΘ πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις
Τι θα γίνει με την υπόθεση της πανεπιστημιακής αστυνομίας;
Αναβάλλεται τελικά η είσοδος της ΟΠΠΙ στις σχολές;
Διαλυμένες εστίες για λίγους και νοίκια στο θεό…
Αντιλήψεις
Απολύσεις σε Meta και Google, αλλά δεν τις λέμε με το όνομα τους!
ΔΙΕΘΝΗ 
Ρωσία
Η ασιατική παράμετρος και οι επισφάλειές της
Ιταλία, εκλογές
Στην εποχή των τεράτων και των σύντομων αστικών κυβερνήσεων
Αγγλία
Απεργίες και κοινωνικές αντιστάσεις… στη σκιά μιας κηδείας
Αθέατος κόσμος
Η σύντομη ζωή της Μάσχα Αμινί και η μακραίωνη μάχη για την κοινωνική και γυναικεία χειραφέτηση
Ιράν
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Φαρόα Σάντερς, τζαζ και μαύρη ταυτότητα
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Η Κομμούνα του Μπακού
Τότε που το όραμα του σοσιαλισμού κατανικούσε τους εθνικισμούς