Εκλογές 25 Ιουνίου

Το ΚΚΕ(μ-λ) δίνει την πολιτική μάχη σε όλη τη χώρα!

Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε! Στο δρόμο, λαέ, μπορείς να τους νικήσεις!

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης του Μάη κατέγραψαν τον αρνητικό πολιτικό-ταξικό συσχετισμό δύναμης που διαμορφώθηκε στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις όλων των τελευταίων χρόνων. Συμπύκνωσαν τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία, την αγριότητα της περιόδου που διανύουμε.

Η «επόμενη μέρα» έχει ξεκινήσει ήδη και φέρνει βάθεμα και άπλωμα του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, ακόμα και αν οι δυνάμεις του συστήματος σέρνουν τη χώρα σε δεύτερες εκλογές. Μπροστά σε αυτές -αλλά και για μετά από αυτές- διαμορφώνεται ένα αντιδραστικό σκηνικό εκβιασμών και «νέων» αυταπατών, που στόχο έχουν να καταπνίξουν την οργή και τα δίκια του λαού, να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις, να εγκλωβίσουν τις μάζες στο πλαίσιο των επιλογών που έχουν ήδη προαποφασίσει τα ξένα και ντόπια αφεντικά που κάνουν κουμάντο στη χώρα για την επόμενη κυβέρνηση και συνολικά για το αστικό πολιτικό σύστημα.

Στις εκλογές της 25ης του Ιούνη το ΚΚΕ(μ-λ) συμμετέχει αυτοδύναμα και δίνει την πολιτική μάχη, για να υπερασπιστεί τον δρόμο του λαού και της νεολαίας, για να προβάλει όσο το δυνατόν πλατύτερα την πραγματική διέξοδο κόντρα στους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα, για να παλέψει και μέσα στην κάλπη τις ταξικές-πολιτικές αλήθειες και τους στόχους που δεν «χωράνε» σε αυτή:

 • Καμία «κανονικότητα» δεν είναι εφικτή! Όταν το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα τραντάζεται διεθνώς από τις δονήσεις που προκαλούν η εντεινόμενη κρίση, οι ανταγωνισμοί, ο πόλεμος, τα γενικευμένα αδιέξοδα, ξεπερνάνε τα όρια του γελοίου οι συνεχείς επικλήσεις της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στη «σταθερότητα» και τις «κανονικές μέρες» που έρχονται. Στην πραγματικότητα, η μόνη «σταθερά» τους είναι η άγρια επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, η οποία είναι δεδομένο ότι θα βαθύνει και θα κλιμακωθεί, προκειμένου να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης του συστήματος στις πλάτες των εργαζόμενων μαζών. Οι προεκλογικές εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και οι βαρυσήμαντες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του αστισμού δίνουν μόνο μια γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και τινάζουν στον αέρα τις ψεύτικες προεκλογικές εξαγγελίες των συστημικών δυνάμεων.
 • Η άγρια επίθεση που έρχεται δεν είναι «ανίκητη», το σύστημα δεν είναι «παντοδύναμο»! Ο λαός θα νικήσει στον δρόμο! Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος απέναντι στην αντιλαϊκή-αντεργατική επιδρομή που διεξάγεται πέρα από την ενίσχυση των αγώνων. Έχει πλέον αποκαλυφθεί πλατιά ότι όλες οι λύσεις εντός του συστήματος, που αυτοπαρουσιάστηκαν ως το «μικρότερο κακό», έστρωσαν τελικά το έδαφος για τις χειρότερες εξελίξεις σε βάρος των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι ο «εξοπλισμός» των κοινοβουλευτικών αυταπατών και του κυβερνητισμού των ρεφορμιστικών δυνάμεων μπορεί να φέρει μόνο αφοπλισμό και περιθωριοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Επιμένουμε στη θέση ότι για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!
 • Οι χειρότεροι κίνδυνοι για τον λαό μας και τους λαούς του κόσμου βρίσκονται μπροστά! Τους γεννάει κάθε στιγμή ο παροξυσμός των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, η κορύφωσή του στην άγρια σύγκρουση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ-Δύσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Σε έναν άδικο πόλεμο που μαίνεται αδιάκοπα και έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη μέχρι και το ζήτημα του πυρηνικού ολέθρου. Σε σχέση με αυτό το θέμα, τα αστικά κόμματα προεκλογικά επιχειρούν να επιβάλουν τη «συνωμοσία της σιωπής». Επιδιώκουν να κρύψουν την πλήρη και βαθιά τους συμφωνία στην αταλάντευτη υπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον άδικο πόλεμο, στη μετατροπή της σε μια απέραντη βάση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών.
 • Με αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα να αναμετρηθούμε με την απειλή του πολέμου! Μόνο με τη φιλία και την αλληλεγγύη τους, με την οικοδόμηση ενός Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου Πάλης μπορούν οι λαοί να αντισταθούν στα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υποτακτικών τους. Ο αγώνας του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, άρρηκτα δεμένος με την αντίσταση στην επίθεση του κεφαλαίου, είναι ο μόνος δρόμος ενάντια στα δεινά που φέρνει η εξάρτηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, για να μη γίνει η νεολαία «κρέας για τα κανόνια» των ισχυρών, για να δυναμώσει η προοπτική της συνολικής σύγκρουσης με τους ιμπεριαλιστές δυνάστες.
 • Η πρόταση του ΚΚΕ(μ-λ) για την Κοινή Δράση και τον Συντονισμό Αριστερών Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων ενάντια στην επίθεση, τον πόλεμο και τη φασιστικοποίηση συμπυκνώνει όλους τους παραπάνω στόχους! Επιδιώκει να διαμορφώσει τους πολιτικούς και κινηματικούς όρους για να αναπτυχθεί η μαζική λαϊκή πάλη, για να συγκεντρωθούν οι ευρύτερες δυνατές δυνάμεις σε κατεύθυνση αντιπαράθεσης με τη βαρβαρότητα των καιρών. Με αυτήν την πρόταση το ΚΚΕ(μ-λ) θα παλέψει σε όλη την επόμενη φάση για να ξεδιπλωθούν μέτωπα πάλης και να δημιουργηθούν ρωγμές στον αρνητικό συσχετισμό, απευθυνόμενο με ειλικρίνεια σε κάθε αριστερή δύναμη, αλλά και στους χιλιάδες αγωνιστές που αναζητούν με αγωνία τη δυνατότητα μιας άλλης πορείας στο κίνημα και θέλουν να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
 • Με Οργάνωση-Αντίσταση συγκροτούμε τις λαϊκές δυνάμεις και χτίζουμε την επαναστατική προοπτική! Η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία χρειάζονται όργανα πάλης! Σε κάθε χώρο δουλειάς, σπουδών και ζωής οφείλουν να τα οικοδομήσουν, δημιουργώντας και ζωντανεύοντας τα σωματεία, τους συλλόγους, τις επιτροπές γειτονιάς, μορφές λαϊκής αυτοοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα, που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συσπείρωσης και συγκρότησης του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, για τη διεκδίκηση δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Μέσα από μια τέτοια πορεία θα ανατραπούν οι δυσμενείς συσχετισμοί και θα προχωρήσει η συγκρότηση των λαϊκών δυνάμεων σε πολιτικό-ιδεολογικό-οργανωτικό επίπεδο, έτσι ώστε να αναμετρηθούν συνολικά με το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης και να κατακτήσουν επαναστατικά την προοπτική της Ανεξαρτησίας και του Σοσιαλισμού.
 • Οι αυταπάτες κατέρρευσαν! Δεν υπάρχουν περιθώρια για «νέες» αυταπάτες! Ξέφτισαν οι «εναλλακτικοί» διαχειριστές της βαρβαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καμώνονται το «ανάχωμα» στην κυριαρχία της ΝΔ, ενώ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να κρύψουν την ταύτισή τους με αυτή σε όλα τα κρίσιμα και βασικά ζητήματα που ορίζουν την ατζέντα των κυρίαρχων ενάντια στον λαό. Την ίδια στιγμή, μαζί με το ΠΑΣΟΚ -και σε διαγκωνισμό με αυτό για τον ρόλο του δεύτερου συστημικού πυλώνα- προετοιμάζονται από τώρα για να υπηρετήσουν από τις θέσεις της αντιπολίτευσης την πολιτική που θα υπαγορεύσουν στην κυβέρνηση τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά και το ντόπιο κεφάλαιο.
 • Οι ανάγκες του αστικού πολιτικού σκηνικού δεν αφορούν τα συμφέροντα των εργατών και του λαού! Ο κίνδυνος της «ακυβερνησίας» που επισείει η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, αφού είναι δεδομένο ότι με όποιους όρους και αν διαμορφωθεί, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα κινηθεί στην κατεύθυνση γκρεμίσματος των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Το ποιος θα είναι «αξιωματική αντιπολίτευση», δηλαδή το ποιος θα συμβάλλει κυρίαρχα στην απορρόφηση της κυβερνητικής φθοράς και τον εγκλωβισμό της δυσαρέσκειας, καθώς και στη διαμόρφωση της αντιδραστικής αστικής συναίνεσης για λογαριασμό των ιμπεριαλιστών και της άρχουσας τάξης, με τη σειρά του, είναι ένα ζήτημα ξένο για τον λαό και τη νεολαία, αφορά αποκλειστικά τις αναζητήσεις του ταξικού αντίπαλου για τη διάταξη του πολιτικού συστήματος που θα τον υπηρετεί. Κανέναν λόγο δεν έχει ο λαός να συμμεριστεί αυτές τις αναζητήσεις! Δεν πρέπει να χαρίσει την ψήφο του σε αυτούς που θα του μαυρίσουν τη ζωή. Αντίστοιχα, κανέναν λόγο δεν έχει να συμμεριστεί τις έγνοιες των συστημικών συμπληρωμάτων (όπως η Πλεύση Ελευθερίας ή το ΜέΡΑ25) για το ποιο από αυτά θα κερδίσει ή θα χάσει το «βουλευτιλίκι».
 • Οι αγωνίες των ρεφορμιστών του ΚΚΕ είναι μακριά από τις ανάγκες του κινήματος! Γιατί καμία επίδραση δεν θα έχει στον ταξικό συσχετισμό δύναμης το αν το ΚΚΕ θα κρατήσει ή θα αυξήσει τους βουλευτές του πρώτου γύρου, στόχο που η ηγεσία του έχει αναδείξει ως βασικό προεκλογικό της επίδικο! Καμία πραγματική απάντηση στα φλέγοντα ζητήματα του εργατικού-λαϊκού κινήματος δεν δίνει ένας τέτοιος «στόχος», ίσα-ίσα υπενθυμίζει ότι σε κάθε κρίσιμη φάση το κόμμα αυτό θα παίζει τον ρόλο της καθήλωσης της λαϊκής οργής στα όρια της αστικής νομιμότητας, με κύρια δράση του τη βροχή τροπολογιών και προτάσεων νόμου στο αστικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, η δεξιά μετατόπισή του συνεχίζεται ακάθεκτη, με το ΚΚΕ να δηλώνει όλο και πιο συχνά την ετοιμότητά του να «κυβερνήσει όταν το αποφασίσει ο λαός», καλύπτοντας το κενό του ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης περιόδου με το σύνθημα της «πραγματικής αντιπολίτευσης».
 • Οι ταξικές αντιθέσεις είναι αγεφύρωτες! Η οργή δεν θα κοπάσει! Η επίθεση που αναμένεται να εκδηλωθεί λυσσαλέα θα βαθύνει το ρήγμα ανάμεσα στην εργατική τάξη, τον λαό, τη νεολαία και τους εκμεταλλευτές τους. Οι σημαντικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από χώρους όλο το προηγούμενο διάστημα, η ηρωική απεργία των εργατών στη Μαλαματίνα, το μαζικό ξέσπασμα με αφορμή και αιτία το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και ο ελπιδοφόρος αγώνας του λαού της Γαλλίας και των λαών του κόσμου αποτελούν εικόνα από το μέλλον! Όσο και αν οι κυρίαρχοι πασχίζουν να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση ενός ακλόνητου συστήματος και μιας αδιατάρακτης «κανονικότητας» εκμετάλλευσης και καταπίεσης με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η οργή παραμένει ένα βασικό πολιτικό δεδομένο, για το οποίο δεν υφίστανται οι όροι στην παρούσα φάση προκειμένου να καταγραφεί μαζικά στην κάλπη. Αυτή την οργή θέλουν οι ιθύνοντες να διοχετεύσουν σε ανώδυνες καθεστωτικές λύσεις ή στα μαύρα φασιστικά και φασίζοντα μορφώματα (τύπου Ελληνικής Λύσης ή ΝΙΚΗΣ) που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και θα αποτελέσουν χρήσιμες εφεδρείες του συστήματος σε όλη την επόμενη περίοδο. Για αυτή την οργή προετοιμάζονται και θωρακίζονται με τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής.
 • Να βαδίσουμε με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις των μαζών! Δεν αποδεχόμαστε το αστικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης… από την ανάποδη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το θεώρημα ότι «φταίει ο λαός», που προωθείται από ορισμένους με αποκλειστικό στόχο να συγκαλυφθεί ο βρώμικος ρόλος τους στην υπηρεσία του συστήματος ή από άλλους για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να ξεχαστεί η αναχώρησή τους από τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μάζες θα βρουν τον δρόμο τους με την οργάνωσή τους και την αναμέτρηση με τον κόσμο της εκμετάλλευσης. Καμία αγωνιστική, επαναστατική προσπάθεια δεν μπορεί να υπάρξει έξω από την αναφορά σε αυτές, μακριά από τη σύνδεση μαζί τους στη δουλειά, τη ζωή και τον αγώνα. Σε αυτήν την υπόθεση επιδιώκει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ(μ-λ).

Με αυτές τις εκτιμήσεις, με αυτούς τους στόχους και αυτές τις κατευθύνσεις το ΚΚΕ(μ-λ) κατεβαίνει στις επερχόμενες εκλογές. Στηριζόμενο αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις, αρνούμενο κάθε μορφή κρατικής επιχορήγησης, έχοντας να αντιμετωπίσει το δυσβάστακτο κόστος της εκλογικής καθόδου, τον αποκλεισμό και τη φίμωση από τα ΜΜΕ και συνολικά τους δυσμενείς και άνισους όρους διεξαγωγής αυτής της πολιτικής μάχης.

Με δύο σημαντικά, όμως, και αλληλένδετα κεκτημένα, που αποτελούν, πέρα από τις θέσεις του, τις βάσεις στήριξής του σε αυτήν την εκλογική διαδικασία: από τη μια, τη δράση του στο κίνημα και τους αγώνες, φυσική συνέχεια της πολιτικής του γραμμής, τις σημαντικές πρωτοβουλίες που πήρε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλα τα μέτωπα της λαϊκής πάλης και σε πρωτόγνωρες συνθήκες, τις μάχες που έδωσε για να αναπτυχθούν εστίες αντίστασης και διεκδίκησης. Από την άλλη, τις σχέσεις που διαμόρφωσε με λαϊκούς ανθρώπους και κόσμο του κινήματος, με χιλιάδες αγωνιστές, εργαζόμενους και νέους. Αυτή τη δράση και αυτές τις σχέσεις θέλει να υπερασπιστεί και να διευρύνει ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Διεκδικούμε αποφασιστικά την ψήφο και τη στήριξη των εργατών, του λαού και της νεολαίας, των αγωνιστών που πλαισίωσαν την πάλη μας και των ανθρώπων που μας παρακολουθούν και εκτιμούν τη συμβολή μας, έτσι ώστε το πολιτικό περιεχόμενο της εκλογικής τους στάσης να αποτελέσει παρακαταθήκη για τους αγώνες που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ξεδιπλωθούν. Για να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης και της διεκδίκησης, της αναμέτρησης με το σύστημα της εκμετάλλευσης, για να ενισχυθεί η δύναμή μας και να παλέψει από καλύτερες θέσεις για το άνοιγμα του δικού μας δρόμου, του δρόμου του λαού.

Στις εκλογές της 25ης του Ιούνη

Ψηφίζουμε-Στηρίζουμε ΚΚΕ(μ-λ)!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Φέρνουν άγρια επίθεση, απαιτούν υποταγή, σερβίρουν «νέες» κοινοβουλευτικές (αυτ)απάτες
Στη μάχη των εκλογών τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ(μ-λ) - Υπερασπίζονται την επόμενη μέρα των μεγάλων λαϊκών αγώνων!
Εκλογές 25 Ιουνίου
Το ΚΚΕ(μ-λ) δίνει την πολιτική μάχη σε όλη τη χώρα!
Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε! Στο δρόμο, λαέ, μπορείς να τους νικήσεις!
ΝΥΧΤΑ για το ΜέΡΑ25
Πλεύση Ελευθερίας
Η Ζωή στη Βουλή και ξαναζεσταμένο το φαΐ!
Εκλογική άνοδος για το εξωκοινοβούλιο και το ΚΚΕ Κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές
"ΝΙΚΗ»
Δεξαμενή ακροδεξιών ψήφων κι όχι μόνο…
Νόμιμη κι… ευλογημένη η φασιστική προεκλογική προπαγάνδα!
Το ΚΚΕ(μ-λ) απέναντι στους προεκλογικούς περιορισμούς και τις προκλήσεις
Άποψη
Μήπως πρέπει να αλλάξουμε... λαό;
Προσεγγίσεις
Οι εξόριστοι της εύφορης νεοδημοκρατικής κοιλάδας
Δημοκρατικά δικαιώματα
Μετά τη … Μάλτα, νέο «ναυάγιο» στα ανοικτά της Μυκόνου… Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να πνίγονται!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Έγκλημα στο Πέραμα
71 νεκροί σε εργοδοτικά εγκλήματα το 2023
Η επόμενη μέρα των εκλογών ξημερώνει με νέο γύρο επίθεσης σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
Οργάνωση – Αντίσταση και Διεκδίκηση ο μόνος φραγμός στην αντεργατική πολιτική!
Μαγειρέματα με τα ποσοστά της ανεργίας
Φρένο στις αυξήσεις μισθών και τις τριετίες
Ναυπηγεία Ελευσίνας
«Ανάπτυξη» με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και τη σκληρή πραγματικότητα
Απλήρωτοι για 17 μήνες οι εργαζόμενοι στη νηματουργία «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Ωράρια λάστιχο
Δικαστική απόφαση εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενης
Νοσοκομεία
Πανάκριβη η πρόσβαση στην περίθαλψη για το λαό, στο επίκεντρο του νέου γύρου επίθεσης
Μαλαματίνα
Αναστολή μιας γενναίας απεργίας
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Η ψήφος της νεολαίας παγιδευμένη στο συστημικό παιχνίδι;
Για τα αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών
Εκλογές για τα συμβούλια ιδρύματος
Το σύστημα θα προσπαθήσει να εφαρμόσει κάθε πτυχή του νόμου Πλαίσιο…
Τράπεζα Θεμάτων 2023
Η κυβερνοεπίθεση και η κυβερνητική επίθεση!
ΔΙΕΘΝΗ 
Τουρκία
Οι πραγματικοί κομμουνιστές δεν υποστήριξαν καμιά από τις πτέρυγες του φασιστικού καθεστώτος
Ο σύντροφος Ιμπραήμ Καϊπάκαγια ζει στην πάλη των λαών της Τουρκίας για την επανάσταση και την χειραφέτηση
Σύνοδος G7 - Χιροσίμα
Κυρώσεις προς Ρωσία και απειλές- απαγορεύσεις προς Κίνα με καλεσμένο τον Ζελένσκι
Το νήμα του απεργιακού αγώνα πιάνουν τα συνδικάτα στη μητρόπολη του καπιταλισμού
Αθέατος Κόσμος
Η αιματοχυσία και το νέο Μεγάλο Παιγνίδι των ιμπεριαλιστών
Σουδάν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Ιαπωνία Στρατιωτικοποιημένα… επιτόκια
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Μαξ Μέρτεν
Ο «δήμιος της Θεσσαλονίκης» απελευθερώνεται από τον «Εθνάρχη»