Προγραμματικές διακηρύξεις φτώχειας

Φέρνουν άγρια επίθεση στον λαό και τη νεολαία

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ ενισχύει τον πόλεμο και το μακέλεμα των λαών

Η κυβέρνηση προσπάθησε για ακόμα μια φορά να ξεγελάσει και να καθησυχάσει τον λαό με τις προγραμματικές της δηλώσεις. Με τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε και τις πικρές αλήθειες που επέλεξε να παραλείψει ο Μητσοτάκης, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Στόχος τους η ψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που ετοιμάζουν, το συντομότερο δυνατό. Θέλουν να αξιοποιήσουν την απογοήτευση που έχει φέρει σε πολλούς το ακόμα πιο δεξιό και αντιδραστικό πολιτικό σκηνικό που έφεραν και οι δεύτερες εκλογές.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και συνέχιση των επιδομάτων φτώχειας. Δεν είπε, όμως, στον λαό ότι η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, απαιτεί πάγωμα μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, προκειμένου να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι μόνοι που θα δουν αυξήσεις θα είναι οι διευθυντές και τα μεγαλοστελέχη του δημοσίου. Αυτοί πρέπει να πληρωθούν για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της εφαρμογής των περικοπών των κοινωνικών παροχών και της αξιολόγησης των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων. Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μάλλον θα δουν τους μισθούς τους να συνεχίσουν να ροκανίζονται από την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι αλλαγές στην υγεία μόνο σαν απειλή μπορούν να ακουστούν από μια κυβέρνηση που μετρά κάθε μέρα νεκρούς από την έλλειψη σε ασθενοφόρα και προσωπικό. Η απόφαση να επανδρώσουν τα ΕΚΑΒ με μέλη του στρατού και της πυροσβεστικής έδειξε από τις πρώτες ώρες αυτής της κυβέρνησης για τι είδους αλλαγές ετοιμάζονται και πόσο υπολογίζουν τις ζωές των ασθενών. Στόχος τους είναι να μην έχει ο λαός καμία πρόσβαση σε δωρεάν και πλήρη περίθαλψη. Όλα στο κεφάλαιο και στον βωμό του κέρδους. Όποιος έχει να πληρώσει θα μπορεί να ελπίζει ότι θα βρει γιατρό και νοσοκομείο, οι υπόλοιποι θα πεθαίνουν αβοήθητοι, ακριβώς όπως συνέβαινε στην πανδημία, στα ράντζα και στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Έχουν διαλύσει το δημόσιο σχολείο και το έχουν κάνει αφιλόξενο για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Ταυτόχρονα, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στόχο έχει τη μετατροπή τους σε ανθρωποφύλακες, που θα εφαρμόζουν πρόθυμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι δεκάδες χιλιάδες που μένουν κάθε χρόνο έξω από το Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων, δεν τους αρκούν. Θέλουν να τα δώσουν όλα στο κεφάλαιο και να κάνουν την εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική και μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν δίδακτρα. Για αυτό επιδιώκουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Υπόσχονται φτηνά στεγαστικά δάνεια και σπίτια για φτωχούς εργαζόμενους σε μια περίοδο που η αύξηση των επιτοκίων έχει φέρει τεράστια αύξηση στα περισσότερα στεγαστικά δάνεια, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και κοκκινίζουν. Μπροστά μας έχουμε βίαιους και άδικους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, φτωχών λαϊκών οικογενειών που θα βρεθούν στον δρόμο και η κυβέρνηση προσπαθεί να χειριστεί τον λαό με ψεύτικες ελπίδες.

Έχουν το θράσος να μιλάνε για μεγάλα δημόσια έργα και επενδύσεις, λίγους μόνο μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη και με δεκάδες νεκρούς εργάτες σε μεγάλα έργα και στα εργοστάσια σε όλη τη χώρα.

Μιλάνε για πάταξη της φοροδιαφυγής, γιατί επείγονται να συμμορφωθούν με τις προσταγές της ΕΕ. Για ακόμα μια φορά, στον στόχο θα μπουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που θα κληθούν να πληρώσουν με άμεσους και έμμεσους φόρους, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα μικρά εισοδήματα. Το μεγάλο κεφάλαιο θα συνεχίσει να απολαμβάνει προνόμια και να χρωστά δισεκατομμύρια στο δημόσιο, πάντα με νόμιμο τρόπο.

Μιλούν για ισχυρή χώρα και για γεωστρατηγική αυτοί που υπηρετούν μια εξαρτημένη αστική τάξη. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανική βάση και δίνουν γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές επιβάλλουν την εξωτερική πολιτική που εξασφαλίζει τα δικά τους συμφέροντα και τους προϋπολογισμούς τους και τα κυβερνητικά προγράμματα που θα εξασφαλίσουν τη μεταφορά πλούτου στα δικά τους ταμεία. Πλήρης συμμόρφωση στις επιταγές των ΗΠΑ για σταθερότητα στο Αιγαίο ήταν το μήνυμα από το Βίλνιους, καταδεικνύοντας ποιανού τα γεωστρατηγικά συμφέροντα καθορίζουν και τις ενδοαστικές κόντρες των δύο γειτονικών χωρών. Οι μόνοι εχθροί για την κυβέρνηση είναι οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες που τους πνίγουν στο Αιγαίο και υψώνουν φράχτες για να τους απωθήσουν.

Το κράτος δικαίου που επικαλούνται αποδίδει τα εργατικά εγκλήματα στην κακιά την ώρα, αφήνοντας ανενόχλητη την εργοδοσία. Οι δολοφονίες νέων από αστυνομικούς κουκουλώνονται στα γρήγορα. Οι εργατικοί αγώνες, οι απεργίες και τα σωματεία έχουν βγει στην παρανομία με νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης. Λαϊκοί αγωνιστές, συλλογικότητες της αριστεράς και ταξικοί συνδικαλιστές διώκονται και οδηγούνται σε δίκες για τη συμμετοχή τους στο κίνημα και την πολιτική τους δράση. Επιδιώκεται η φίμωση κάθε φωνής αντίστασης με βαριά πρόστιμα και διώξεις.

Φέρνουν άγρια επίθεση για τους εργαζόμενους και τους νέους. Δεν έχουν τίποτα να υποσχεθούν στον λαό. Δουλεύουν σκληρά προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ετοιμάσουν ένα μέλλον ακόμα πιο μαύρο και αντιδραστικό, με φτώχεια, εξαθλίωση, κατάργηση δικαιωμάτων σε υγεία και παιδεία, κατάργηση δημοκρατικών ελευθεριών και τον κίνδυνο του πολέμου να επισκιάζει όλα τα προηγούμενα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αυταπάτες. Όσο και αν επικαλούνται το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ισχυροί, στην πραγματικότητα φοβούνται τον λαό. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις στη Γαλλία και το προηγούμενο κύμα απεργιών σχεδόν σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης έχουν θορυβήσει τα ιμπεριαλιστικά γεράκια και τις κυβερνήσεις των εξαρτημένων κρατών. Όσο και να ελπίζουν στον αρνητικό συσχετισμό που έχουν οι λαοί και στο γεγονός ότι η εργατική τάξη δεν είναι οργανωμένη σε αυτή τη φάση γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ανάγκη θα τους ξαναβγάλει στον δρόμο και ότι η καταστολή δεν αρκεί για να τους σταματήσει. Είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Είναι μεγάλη ανάγκη να μπορέσουν να συντονίσουν τις δράσεις και τις αντιστάσεις τους οι δυνάμεις της αριστεράς και οι αγωνιστές που θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί τον λαό στην εξαθλίωση και τον θάνατο. Με πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, να δοθεί η δυνατότητα απάντησης στον δρόμο. Γιατί μόνο εκεί μπορούμε να τους νικήσουμε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Προγραμματικές διακηρύξεις φτώχειας
Φέρνουν άγρια επίθεση στον λαό και τη νεολαία
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ ενισχύει τον πόλεμο και το μακέλεμα των λαών
Αγριεύει η διεθνής και εσωτερική κατάσταση
Στην οργάνωση και την αντίσταση-διεκδίκηση η εργατική-λαϊκή διέξοδος
Απόφαση του Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ) Ιούλης του 2023
Σε στροβιλισμό ο ΣΥΡΙΖΑ
Αναταράξεις και διεργασίες για ανάκτηση της αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης για το σύστημα
ΚΚΕ
Η αποθέωση των εκλογικών διαδικασιών – βασικό στοιχείο της ρεφορμιστικής συγκρότησης
Η ακροδεξιά στην υπηρεσία του συστήματος βάζει πλάτη στην άγρια επίθεση
«Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά…»
Άποψη
Προγραμματικές δηλώσεις
Νέα κυβέρνηση, νέα επίθεση
Προσεγγίσεις
Μη μου λες «σ’ αγαπώ»
Δημοκρατικά Δικαιώματα
Αστυνομική εισβολή και εκκένωση του Κέντρου πολιτικών προσφύγων από Τουρκία-Κουρδιστάν στο Λαύριο
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Τουρισμός και επισιτισμός
Πληθαίνουν τα περιστατικά της εργοδοτικής ασυδοσίας
Μοναδική απάντηση στην εργασιακή βαρβαρότητα ο αγώνας
Αυξήσεις με το σταγονόμετρο στο δημόσιο, με τίμημα την απόλυτη συμμόρφωση
Δουλειά και στα βαθιά γεράματα
Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Το κεφάλαιο νομιμοποιεί τη σύγχρονη εργασιακή βαρβαρότητα!
Ασθενοφόρα
Ο λαός να προτάξει διεκδικήσεις στο ύψος των αναγκών του
Νοσοκομεία
Ανασυγκρότηση και ένταση της επίθεσης από την πλευρά του συστήματος. Να απαντήσουμε με μαζικούς αγώνες!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Συνέντευξη με τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς στον Πειραιά
«Δε θα μας φιμώσουν, ούτε μας τρομοκρατούν!»
Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς
Σοβαρό χτύπημα στα εργασιακά μας δικαιώματα!
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Εξαγγελίες για Ιδιωτικά ΑΕΙ
Με φόρα και αντιδραστική συναίνεση για κατά μέτωπο επίθεση στη νεολαία
Κλειστή εν μέσω εξεταστικής η Λέσχη του ΑΠΘ και αλλαγές στον τρόπο διοίκησής της!
Εύρεση φοιτητικής στέγης : Ένα κυνήγι θησαυρού…
Γαλλία
Οι ημέρες της οργής δεν θα σταματήσουν όσο το σύστημα θα γεννά καταπίεση
21-30 Ιούλη Drepanos Camping, Ηγουμενίτσα
24ο Camping Αγωνιστικών Κινήσεων – Μαθητικής Αντίστασης
Αντιλήψεις
3% ή 5%; Αναζήτηση δημοκρατικής «ισορροπίας» στο εκλογικό σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ 
Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους
Περισσότερα καύσιμα στις φωτιές του πολέμου
Ισπανία
Ασταθής ισορροπία ενόψει των βουλευτικών εκλογών
Παλαιστίνη, Τζενίν
Μια νέα σελίδα ηρωικής αντίστασης στους εγκληματίες κατακτητές
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Η παλαιστινιακή πένα του Μοχάμαντ Σάμπανα
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Φυλακές Βούρλων 17 Ιούλη 1955
Η θρυλική απόδραση των 27 κομμουνιστών