ΗΠΑ

Στην πιο μακρά προεκλογική περίοδο η εσωτερική πόλωση αντανακλά εξωτερικά προβλήματα

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εισέλθουν στη χρονιά των προεδρικών εκλογών με καταγγελίες, δικαστικές διώξεις και παραπομπές για τον πρώην πρόεδρο, Τραμπ, αλλά και τον νυν, Μπάιντεν. 14 μήνες από τις εκλογές και 4 πριν από τις προκριματικές, όλα δείχνουν ότι, σε κοινωνικό - πολιτικό επίπεδο, τα «δικαστικά δράματα» θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Και όλα αυτά στο φόντο μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων. Αυτό που ξεκίνησε το 2016 με την εμφάνιση Τραμπ στην πολιτική σκηνή δείχνει να πηγαίνει πολύ μακριά...

Σήμερα ο Τραμπ αντιμετωπίζει τέσσερα ποινικά κατηγορητήρια που περιλαμβάνουν 91 ποινικές κατηγορίες σε τέσσερις διαφορετικές δικαιοδοσίες. Αλλά τα κρισιμότερα είναι τα δυο πιο πρόσφατα κατηγορητήρια που αφορούν τις προσπάθειές του να κλέψει τις εκλογές του 2020 και επομένως να «επιτεθεί στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας». Αυτό το κατηγορητήριο των 45 σελίδων περιγράφει λεπτομερώς το πώς ο Τραμπ και οι φερόμενοι συνωμότες του προσπάθησαν να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα 2 μήνες πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι προσπάθειες του Τραμπ να αλλάξει το αποτέλεσμα στην Τζόρτζια αποτελούν τώρα τη βάση ενός νέου κατηγορητηρίου από μια προανακριτική επιτροπή στην Ατλάντα, όπου ο Τραμπ αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες για κακούργημα. Μάλιστα, αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να συλληφθεί τυπικά (24 Αυγούστου) και να παραμείνει στη φυλακή της κομητείας Φούλτον για περίπου 20 λεπτά…  Η υπόθεση της προσπάθειας ανατροπής, από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, της ήττας του από τον Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή στις εκλογές του 2020 είναι το επίκεντρο των εναντίων του διώξεων. Ωστόσο η εκδίκασή της, που αναμενόταν στα μέσα Οκτωβρίου, θα αρχίσει τον προσεχή Μάρτιο, στο μέσω των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και μόλις οχτώ μήνες πριν από τις κάλπες των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2024.

Όπως δείχνουν τα πράγματα οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν θα παρακολουθήσουν ως θεατές το μπαράζ δικαστικών διώξεων κατά του Τραμπ. Έρευνες για ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου διέταξε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μακάρθι, και εξετάζεται η ενδεχόμενη παραπομπή του.

Ταυτόχρονα είχαμε νέα απαγγελία κατηγοριών στον γιο του, Χάντερ, για παράνομη οπλοκατοχή. Η πιθανή δίωξη του υιού Μπάντεν και οι πιθανές έρευνες θα έχουν στο επίκεντρο τον πατέρα του ως πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Τρεις επιτροπές του Σώματος ξεκινούν έρευνες για ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά εκ μέρους του Μπάιντεν, σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του στην Ουκρανία και αν μπορεί να του απαγγελθεί κατηγορία για παράνομο πλουτισμό μέσω αυτών των δραστηριοτήτων του γιου του. Τώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να βάλουν στο «κάδρο» καταγγελίες για ειδική μεταχείριση του προεδρικού υιού από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και την απαλλαγή του για φοροδιαφυγή…

Στην ουσία, αυτό που προκύπτει είναι ότι όλα βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Απ’ ό,τι φαίνεται, η ανακίνηση ποινικών θεμάτων, η «έλλειψη στοιχείων» υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Ακόμα κι αν ψηφιστεί από τη Βουλή η παραπομπή του Μπάιντεν σε δίκη, θα ναυαγήσει στη Γερουσία, αφού απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων. Όπως ακριβώς συνέβη και με την παραπομπή του Τραμπ για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Το εντυπωσιακό είναι πως αφετηρία όλων όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ είναι η αμφισβήτηση νομιμότητας του ενός πολιτικού κέντρου εξουσίας για το άλλο. Δεν είναι η πρώτη φορά…. Ωστόσο μετά από ένα αιώνα σχετικά ομαλών μεταβιβάσεων εξουσίας στις ΗΠΑ, οι εκλογές του 2020, μέχρι στιγμής, ήταν η πιο περιπετειώδη προεδρική μετάβαση, αφού για πρώτη φορά ένας πρόεδρος  προσπάθησε να ανατρέψει αποτέλεσμα, δίνοντας ταυτόχρονα τέλος σε μια βαθιά πεποίθηση για «αμερικανική εξαιρετικότητα»: την ιδέα ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και οι «αμερικανικές αξίες» είναι μοναδικές και αποτελούν πρότυπο για όλους τους άλλους!

Κάποια κρίσιμα ερωτήματα κάνουν το γύρο του κόσμου. Μετά τις κατηγορίες που έχει συγκεντρώσει ο Τραμπ, μπορούν οι ΗΠΑ να προστατεύσουν την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας; Πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα και ποιες οι συνέπειες εσωτερικά και εξωτερικά;

Ο Τραμπ με αυτές τις διώξεις έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του κατακόρυφα και είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με σχεδόν μηδενική εσωκομματική αμφισβήτηση! Αυτός που έπεσε σαν αλεξιπτωτιστής στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων το 2016, επτά χρόνια μετά έχει επιβάλει στο κόμμα ένα στίγμα, που σημαίνει πως ακόμη και αν δεν ήταν στην κούρσα για την προεδρία, είναι βέβαιο ότι στη θέση του θα ήταν κάποιος «τραμπικός». Ήδη έχει προσφέρει το όνομά του σε μια γενικότερη πολιτική τάση που οι διάφοροι αναλυτές την αποκαλούν «επιθετικό απομονωτισμό»!

Από την άλλη, και τίθεται ανοιχτά πλέον, ενισχύεται ο σκεπτικισμός για το αν ο 80χρονος Μπάιντεν μπορεί να οδηγήσει το Δημοκρατικό Κόμμα σε νίκη. Από τους βασικούς υμνητές του, ο αναλυτής της Washington Post, Ιγκνάσιους, σε άρθρο του εκτιμά ότι Μπάιντεν και Χάρις θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα νέο δίδυμο.

Κάτω από μια επιφανειακή ηρεμία, ωστόσο, πολλοί δυτικοί ηγέτες αγωνιούν για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ. Σύμμαχοι, αλλά και αντίπαλοι, πρέπει να συνειδητοποιούν ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο για τις ΗΠΑ, πριν ξεκαθαρίσει ο εσωτερικός πολιτικός ορίζοντας. Πάνω σε αυτό αναγνωρίζουν, και συνυπολογίζουν, πως η πιθανότητα μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ ή ακόμη και κάποιου «τραμπιστή» θα είναι πιο χαοτική από την πρώτη. Και αυτό γιατί… αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Το παραπάνω δεν αφορά τον προσωπικό λαϊκισμό του Τραμπ, αλλά το γεγονός ότι τα δύο κόμματα εξουσίας αμφισβητούν το ένα τη «δημοκρατική κανονικότητα» του άλλου, και αυτό με τη σειρά του υπονομεύει μια σειρά από σταθερές που διαμορφώνουν τη μεταπολεμική εσωτερική κανονικότητα. Η «διεθνοποίηση» της εσωτερικής σύγκρουσης θα ενισχύσει τα αδιέξοδα , αφού, πέρα από τα πρόσωπα, η πολωτική, έως διχαστική, κατάσταση αντανακλά γενικότερα προβλήματα στρατηγικής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Άλλοτε η καλύτερη κίνηση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση εσωτερικής συναίνεσης συνέπιπτε με διπλωματικές ή στρατιωτικές πρωτοβουλίες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα τα περιθώρια της κυβέρνησης Μπάιντεν για κάτι τέτοιο μοιάζουν εξαντλημένα. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και η άνοδος της Κίνας έχουν περιπλέξει τα πράγματα και για τις ΗΠΑ και για τους συμμάχους τους.

Όπως και να το δει κανείς, ο δρόμος προς τις κρίσιμες (και γεωπολιτικά) προεδρικές εκλογές του 2024 είναι ήδη «στρωμένος» με δηλητηριώδη πόλωση, ωθώντας τις ΗΠΑ σε αχαρτογράφητα νερά. Πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί στο να μην αποκλείεται κανενός είδους ανατροπή μέσα και έξω από τις ΗΠΑ!

 

ΧΒ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Πλημμύρες στη Θεσσαλία
«...Τουν κακότ’ς τον καιρό»
Θεσσαλία
Ενάντια στην πολιτική που πνίγει τον λαό, για να ξελασπώσει η ζωή και το μέλλον μας
Λάρισα
ΜΑΤ, βία και αστυνομοκρατία… παντός καιρού!
Δαδιά
Ιδιώτες στα δάση και ανεμογεννήτριες Καταστροφή της παραγωγής και του περιβάλλοντος
Συνέντευξη Φάμελλου στη ΔΕΘ
Αριστεία και επιτελικό κράτος αλά ΣΥΡΙΖΑ
Με δύο διαδηλώσεις ολοκληρώθηκε η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Μαζικές οι διαδηλώσεις 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Στρατιωτικοποίηση και αδιοριστία
Η νέα γενικευμένη πρακτική της κυβέρνησης
Κώστας Πελετίδης
Παράδειγμα ρεφορμιστικής διαχείρισης
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Εκλογικές αγωνίες και μεταβατικό πρόγραμμα
Κασιδιάρης
Ο νεοναζί εγκληματίας, υποψήφιος δήμαρχος, στην υπηρεσία των αναγκών του συστήματος
Άποψη
ΔΕΘ 2023: Φορομπηξία δίχως τέλος
Η τραγωδία γίνεται «ευκαιρία» για νέο γύρο λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος
Προσεγγίσεις
Πολιτικοί και πολιτική επαυξημένης πραγματικότητας
Δημοκρατικά δικαιώματα
Η φασιστικοποίηση και οι κρατικές και παρακρατικές δολοφονίες καλά κρατούν!
10 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα… 5 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου…
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Καμία βελτίωση για τους εργαζόμενους δεν φέρνει το νέο αντεργατικό έκτρωμα!
Να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα!
Υπό διωγμό οι εργατικοί αγώνες
Θεσσαλονίκη
Απολύσεις τριών μελών του Δ.Σ. του ΣΕΦΙΕ από τα εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη
Να υπερασπιστούμε τη ζωή μας κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα
ΗΠΑ
Οι εργαζόμενοι σε 3 αυτοκινητοβιομηχανίες απεργούν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Η αρχή της σχολικής χρονιάς χρειάζεται άλλο τέλος
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Αντιλήψεις
Κυνισμός ή ειλικρίνεια;
ΔΙΕΘΝΗ 
Διαδηλώσεις ενάντια στα ορυκτά καύσιμα σε όλο τον κόσμο
Αλήθειες και ψέματα ενόψει της συνόδου COP28
Χιλή
50 χρόνια από το ματοβαμμένο φασιστικό πραξικόπημα
Τουρκία
Νέο εργοδοτικό έγκλημα σε ανθρακωρυχείο!
Αθέατος Κόσμος
Το προαίσθημα του ποιητή και οι ένοχοι για την καταστροφή
Ντέρνα, Λιβύη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Πληθωρισμός της απληστίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
«Καβαλάρηδες από το Πουθενά» των Αμπράμοφ
Επιστημονική φαντασία από τη Σοβιετική Ένωση
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Σεπτέμβρης του 1955
Οι επιθέσεις κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης