ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ουκρανία

Σύγκρουση δίχως τέλος

Με την «ουκρανική αντεπίθεση» να αποτυχαίνει και τις γκρίνιες στη Δύση να μεγαλώνουν, η αιφνιδιαστική για μια ακόμη φορά επίσκεψη Μπλίνκεν στις αρχές του Σεπτέμβρη στο Κίεβο ήταν απολύτως απαραίτητη!

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανανέωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στο πληρεξούσιό του καθεστώς του Ζελένσκι, ώστε να συνεχιστεί ο άδικος πόλεμος που έχει ξεπεράσει πια τον ενάμιση χρόνο και αφήνει πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, πολλαπλάσιους σακατεμένους και εκατομμύρια πρόσφυγες. Υποσχέθηκε νέο πακέτο βοήθειας 1 δισ. δολαρίων, φτάνοντας τη στρατιωτική βοήθεια στο ύψος των 50 δισ. και τη συνολική βοήθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου στα 113 δισ. δολάρια!

Στο παρασκήνιο, τα δυτικά ΜΜΕ διαρρέουν πως ασκήθηκε κι άλλη πίεση για αλλαγή τακτικής των ουκρανικών δυνάμεων, ώστε να παρουσιαστεί μια κάποια νίκη στο μέτωπο. Όχι τυχαία, η επίσκεψη συνοδεύτηκε με μια πυραυλική επίθεση στην αγορά της Κονσταντινόβκα, πόλης με σημαντικό ρωσόφωνο πληθυσμό, που φυσικά χρεώθηκε στη Ρωσία.

Εξελίξεις στο μέτωπο

Η Ρωσία, με τις συνδυασμένες πυραυλικές επιθέσεις της στα ουκρανικά λιμάνια του Ισμαήλ και του Ρένι στον Δούναβη, τα έχει καταστήσει σε μεγάλο βαθμό ανενεργά, αναγκάζοντας το Κίεβο να εξάγει σιτηρά μέσω των κροατικών λιμανιών. Οι επιθέσεις αυτές στα λιμάνια που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία οδήγησε την τελευταία να κλείσει τον εθνικό εναέριο χώρο της (ΕΕΧ) με την Ουκρανία και να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην ρουμανοουκρανική μεθόριο.

Συνολικότερα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, οι δυνάμεις του ρωσικού ιμπεριαλισμού πραγματοποίησαν 11 μαζικά πλήγματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας από θάλασσα και ξηρά, καθώς και με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε στόχους λιμενικής υποδομής, τοποθεσίες παραγωγής και αποθήκευσης μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών, προϊόντων καυσίμων, πυρομαχικών, δυτικών οπλισμών και σταθμών ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού. Αυτά τα πλήγματα, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ, διέκοψαν τον εφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων στις περιοχές Ντονέτσκ και Ζαπορίζιε και εξάλειψαν ένα μεγάλο οπλοστάσιο οπλισμού του ουκρανικού στρατού.

Από την άλλη πλευρά, με τη βοήθεια των δυτικών του αφεντικών, το καθεστώς του Κιέβου πραγματοποίησε κάποιες επιθέσεις με πιο πρόσφατη και εντυπωσιακή αυτή που έκανε σημαντική ζημιά σε υποβρύχιο του ρωσικού στόλου που βρισκόταν για επισκευή στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης. Επίσης, συνεχίζει τις επιθέσεις σε στόχους στρατιωτικούς αλλά και πολιτικούς στην Κριμαία και στη ρωσική επικράτεια, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αντιμετωπίσει την υπεροχή της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα.

Στο νότιο μέτωπο της Ζαπορίζιε, έγινε πραγματικότητα αυτό που οι βρετανικές «δεξαμενές σκέψης» περιέγραφαν ως κίνδυνο και το είχαμε γράψει στο προηγούμενο άρθρο. Η διείσδυση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης γραμμής άμυνας των ρωσικών οχυρώσεων και η «κατάληψη» του Ραμποτίνο από το ελαφρύ πεζικό των ουκρανικών δυνάμεων μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου, μετά από πλαγιοκόπηση ρωσικών μονάδων, με αποτέλεσμα ένα λουτρό αίματος για τον ουκρανικό στρατό.

Πιο βόρεια στην περιοχή του Ντονέτσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις διαφημίζουν την κατάληψη των ισοπεδωμένων χωριών Αντίιβκα και Κλισίφκα, που θεωρούνται «σκαλοπάτι» για μια εκ νέου επίθεση προς το Μπαχμούτ, με τίμημα όμως πάνω από 5.000 στρατιώτες νεκρούς. Οι ρωσικές δυνάμεις από την πλευρά τους το διαψεύδουν, τοποθετώντας τα χωριά στην «γκρίζα ζώνη». Όπως και να έχει, η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή, ενώ και οι ίδιοι οι ουκρανοί διοικητές μιλούν για επικείμενη αντεπίθεση του ρωσικού στρατού, που έχει συσσωρεύσει πάνω 50 χιλιάδες στρατιώτες και μεγάλη ισχύ πυρός στην περιοχή!

Τέλος, στη Χερσώνα το Κίεβο εκκένωσε τριανταένα οικισμούς κατά μήκος της δυτικής όχθης του Δνείπερου, προετοιμαζόμενο για το ενδεχόμενο αντεπίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων.

Άγρια διαπάλη από τον Καύκασο έως την Βόρεια Κορέα

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου στο παγκόσμιο επίπεδο, που περιλαμβάνει «διεισδύσεις» και «πλαγιοκοπήσεις» χώρων (και χωρών) του εχθρού, όπως και χρησιμοποίηση επαφών και εξαρτήσεων. Χαρακτηριστικό είναι το «μπάσιμο» των ΗΠΑ στην Αρμενία, αλλά και η απάντηση της Ρωσίας τόσο με την ανοχή της στις στρατιωτικές κινήσεις του Αζερμπαϊτζάν, όσο και με την αμφισβήτηση εκ των έσω του Αρμένιου προέδρου Πασινιάν, που ίσως πληρώσει, τελικά, πολύ ακριβά τη φιλοδυτική στροφή του.

Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες Ρωσίας και Βόρειας Κορέας κατέληξαν σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στην προμήθεια προς τη Ρωσία εκατομμυρίων βλημάτων για το πυροβολικό όλων των τύπων, πολλών συστημάτων πυροβολικού και MLRS (Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων) με αντάλλαγμα την προσφορά ρωσικής τεχνολογίας για την κατασκευή δορυφόρων, τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Επιπλέον, στο περιθώριο της συνάντησης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία σκοπεύει να αποσυρθεί από το καθεστώς κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Όχι άδικα, λοιπόν, η εν λόγω συμφωνία αντιμετώπισε την οργή και τις απειλές των ΗΠΑ και της Βρετανίας προς τη Βόρεια Κορέα.

Ομολογίες, αμφισημίες και προοπτικές

Ο γ.γ. της δολοφονικής συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε πρόσφατη ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο ομολόγησε πως η Δύση από το 2021 είχε απορρίψει τις απαιτήσεις της Ρωσίας για τη μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και αυτό, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είχε σαν απόρροια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μια απερίγραπτη δήλωση ιμπεριαλιστικού κυνισμού, πρόσθεσε πως αυτό ωφέλησε τη συμμαχία: «Έτσι (η Ρωσία-σημείωση δικιά μας) πήγε στον πόλεμο για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ, το περισσότερο ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορά του, αλλά είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα»!

Από την άλλη, η Γερμανία συνεχίζει να διατηρεί την ψαλίδα ανάμεσα στις κατά καιρούς υποσχέσεις της για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και στο τι πραγματικά πράττει στο πεδίο αυτό. Επιπλέον, η γερμανική ηγεσία δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει να δώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σε κάθε περίπτωση, τον τόνο και τη γραμμή στην εξέλιξη της σύγκρουσης τον δίνει η ηγεσία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και, από αυτή την άποψη, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Στόλτενμπεργκ πως «πολλές συγκρούσεις διαρκούν περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία.»…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Πλημμύρες στη Θεσσαλία
«...Τουν κακότ’ς τον καιρό»
Θεσσαλία
Ενάντια στην πολιτική που πνίγει τον λαό, για να ξελασπώσει η ζωή και το μέλλον μας
Λάρισα
ΜΑΤ, βία και αστυνομοκρατία… παντός καιρού!
Δαδιά
Ιδιώτες στα δάση και ανεμογεννήτριες Καταστροφή της παραγωγής και του περιβάλλοντος
Συνέντευξη Φάμελλου στη ΔΕΘ
Αριστεία και επιτελικό κράτος αλά ΣΥΡΙΖΑ
Με δύο διαδηλώσεις ολοκληρώθηκε η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Μαζικές οι διαδηλώσεις 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Στρατιωτικοποίηση και αδιοριστία
Η νέα γενικευμένη πρακτική της κυβέρνησης
Κώστας Πελετίδης
Παράδειγμα ρεφορμιστικής διαχείρισης
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Εκλογικές αγωνίες και μεταβατικό πρόγραμμα
Κασιδιάρης
Ο νεοναζί εγκληματίας, υποψήφιος δήμαρχος, στην υπηρεσία των αναγκών του συστήματος
Άποψη
ΔΕΘ 2023: Φορομπηξία δίχως τέλος
Η τραγωδία γίνεται «ευκαιρία» για νέο γύρο λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος
Προσεγγίσεις
Πολιτικοί και πολιτική επαυξημένης πραγματικότητας
Δημοκρατικά δικαιώματα
Η φασιστικοποίηση και οι κρατικές και παρακρατικές δολοφονίες καλά κρατούν!
10 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα… 5 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου…
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Καμία βελτίωση για τους εργαζόμενους δεν φέρνει το νέο αντεργατικό έκτρωμα!
Να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα!
Υπό διωγμό οι εργατικοί αγώνες
Θεσσαλονίκη
Απολύσεις τριών μελών του Δ.Σ. του ΣΕΦΙΕ από τα εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη
Να υπερασπιστούμε τη ζωή μας κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα
ΗΠΑ
Οι εργαζόμενοι σε 3 αυτοκινητοβιομηχανίες απεργούν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Η αρχή της σχολικής χρονιάς χρειάζεται άλλο τέλος
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Αντιλήψεις
Κυνισμός ή ειλικρίνεια;
ΔΙΕΘΝΗ 
Διαδηλώσεις ενάντια στα ορυκτά καύσιμα σε όλο τον κόσμο
Αλήθειες και ψέματα ενόψει της συνόδου COP28
Χιλή
50 χρόνια από το ματοβαμμένο φασιστικό πραξικόπημα
Τουρκία
Νέο εργοδοτικό έγκλημα σε ανθρακωρυχείο!
Αθέατος Κόσμος
Το προαίσθημα του ποιητή και οι ένοχοι για την καταστροφή
Ντέρνα, Λιβύη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Πληθωρισμός της απληστίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
«Καβαλάρηδες από το Πουθενά» των Αμπράμοφ
Επιστημονική φαντασία από τη Σοβιετική Ένωση
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Σεπτέμβρης του 1955
Οι επιθέσεις κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης