Με ικανοποιητική μαζικότητα και αυξημένη συμμετοχή είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται αυτό το διάστημα σ’ όλη τη χώρα. Δεν φτάνουν βέβαια τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις παλιότερων εποχών, αλλά σίγουρα είναι πιο πάνω απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Με τον βασικό όγκο στην Καρδίτσα (μπλόκο Ε65) αλλά και στη Λάρισα (μπλόκο Πλατύκαμπου), στο Αγρίνιο, στα Τρίκαλα, στον Βόλο και αλλού, είναι εκατοντάδες τα τρακτέρ που βγήκαν στον δρόμο και χιλιάδες οι αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις που αυτές τις μέρες γίνονται από τους αγρότες της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.λπ. ίσως να «παρακίνησαν» κάποιους και εδώ, αλλά το κύριο και το βασικό που έβγαλε μαζικά τα τρακτέρ και τους αγρότες είναι τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πολιτική που χρόνο με τον χρόνο φτωχοποιεί τους αγρότες, οδηγεί σε εγκατάλειψη καλλιεργειών, ερημώνει τα χωριά, ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους, φέρνει συγκέντρωση της γης και της παραγωγής από επιχειρηματίες νεο-τσιφλικάδες και νεο-τσελιγκάδες και βαθαίνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.
Ειδικά η φετινή χρονιά είναι μια «μαύρη» χρονιά, αφού σ’ όλη την Ελλάδα και σ’ όλα σχεδόν τα προϊόντα έχουμε ακαρπία, μειωμένη παραγωγή, χαμηλές τιμές και απότομη βύθιση στο αγροτικό εισόδημα. Στη Θεσσαλία, οι πλημμύρες άφησαν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες χωρίς σοδιά και χωρίς εισόδημα. Με «βουνό» τα χρέη σε εμπόρους και γεωπόνους και το μέλλον να διαγράφεται μαύρο και άραχνο. Στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, σ’ όλα σχεδόν τα προϊόντα έχουμε τεράστια απώλεια αγροτικού εισοδήματος και τεράστια καταστροφή της παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Καρδίτσα, που πέρυσι ήταν ο πρώτος νομός σε παραγωγή βαμβακιού και φέτος έπεσε στην 6η θέση! Πέρυσι η Καρδίτσα παρήγαγε το 18% της συνολικής παραγωγής της χώρας και φέτος μόνο το 8%! Με μέση παραγωγή ανά στρέμμα στα 398 κιλά πέρυσι, ενώ φέτος μόνο 139 κιλά το στρέμμα (στοιχεία 14/1/2024). Από τη μια έχουμε το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη, με απανωτές ανατιμήσεις και «τιμές-φωτιά» σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, εφόδια κ.λπ. και από την άλλη τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, που «βάζουν μέσα» τα αγροτικά νοικοκυριά και έχουν καταντήσει ασύμφορες τις καλλιέργειες.
Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν το χαμένο εισόδημα ούτε καλύπτουν την πραγματική ζημιά που έπαθαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες από τον Daniel, υπάρχουν πλημμυροπαθείς που ακόμα περιμένουν την αποζημίωση για τα πλημμυρισμένα σπίτια τους (μόνο στο χωριό Αγία Τριάδα Καρδίτσας υπολογίζονται πάνω από 30 αυτά τα νοικοκυριά που δεν αποζημιώθηκαν…), αγρότες που δεν αποζημιώθηκαν για την πνιγμένη παραγωγή τους, για τα κατεστραμμένα χωράφια τους, για τα κατεστραμμένα μηχανήματα και τον εξοπλισμό… Χωράφια μπαζωμένα, αναχώματα σπασμένα, αρδευτικό δίκτυο διαλυμένο, υποδομές κατεστραμμένες…
Τα master plan και τα διάφορα σχέδια «ανασυγκρότησης» που όλο ετοιμάζει και όλο ανακοινώνει η κυβέρνηση, στρώνουν νέο «φαγοπότι» για το μεγάλο κεφάλαιο, νέες μπίζνες και νέα υπερκέρδη για τους κατασκευαστικούς ομίλους και τις μεγάλες εταιρείες. Και από την άλλη αξιοποιούνται ως ευκαιρία από την κυβέρνηση για να προωθήσει τα σχέδιά της για ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις (ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ) και για νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά.
Παράλληλα, μείωση του αγροτικού εισοδήματος έχουμε και από τις περικοπές στις επιδοτήσεις που προβλέπει η νέα ΚΑΠ 2023-2027, όπως για παράδειγμα η «βασική ενίσχυση» που φέτος ήταν μειωμένη κατά 21% σε σχέση με πέρυσι.
Οι φτωχομεσαίοι αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα άλλα συστημικά κόμματα, που έχουν την ίδια πολιτική και κινούνται στις ίδιες ράγες της ΚΑΠ και της ΕΕ. Η δυσαρέσκεια, η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών απαιτείται να βρει αγωνιστική διέξοδο. Με συγκρότηση αγωνιστικού-διεκδικητικού αγροτικού κινήματος. Με οργάνωση-συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους. Με κοινό μέτωπο με τα άλλα κομμάτια του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Με οργάνωση και αγώνα. Με αντίσταση και διεκδίκηση. Για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Για αποζημιώσεις στο 100%. Για τιμές στα προϊόντα-αγροτικό εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής Για ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ. Για να ‘χουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες παρόν και μέλλον στα χωριά τους και στις καλλιέργειές τους.