Στους δρόμους οι μαθητές ενάντια στο ν/σ Πιερρακάκη

Χιλιάδες μαθητές ανά τη χώρα δίνουν το «παρών» στις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο ν/σ Πιερρακάκη που πραγματοποιούνται από τις 11/1, ενώ παράλληλα όλο και περισσότερα σχολεία προχωρούν σε καταλήψεις. Η μαθητική νεολαία - πλάι στους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς - δίνει το αγωνιστικό «παρών» στους δρόμους, καταγγέλλοντας την άγρια επίθεση που συντελείται στο χώρο της εκπαίδευσης. Επιβεβαιώνεται πως οι μαθητές αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως βρίσκονται στο στόχαστρο του συστήματος και ότι διαμορφώνεται ένα μέλλον που δεν τους χωρά. Η εφαρμογή της Ε.Β.Ε. ήδη έχει σπρώξει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεκάδες χιλιάδες νεολαίους, οδηγώντας τους στην επισφάλεια της ανειδίκευτης εργασίας. Η τράπεζα θεμάτων έχει πολλαπλασιάσει την πίεση στους μαθητές, μετατρέποντας την καθημερινότητα στα σχολεία όλο και περισσότερο σε έναν αγώνα δρόμου για τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων.

Η επίθεση στα ΕΠΑΛ με τη θέσπιση της μαθητείας ήρθε να συμπληρωθεί με το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση», περιορίζοντας τις ειδικότητες, βάζοντας λουκέτο σε σχολεία με συγχωνεύσεις/κλεισίματα, χτυπώντας τα πτυχία και τα απολυτήρια, εδραιώνοντας την πρακτική άσκηση – πλέον - από το σχολείο. Σε αυτό το ήδη ασφυκτικό πλαίσιο προστίθεται τώρα το «Εθνικό Απολυτήριο» και το πολλαπλό σύγγραμμα και επιχειρείται η πιο σοβαρή τομή των τελευταίων δεκαετιών στο χώρο της εκπαίδευσης: η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Η μαζική απάντηση των μαθητών στους δρόμους επιβεβαιώνει πως η νεολαία αντιλαμβάνεται πολύ καλά για ποιο μέλλον την προορίζουν και δεν είναι διατεθειμένη να υποταχθεί στην «κανονικότητα» που της ετοιμάζουν.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει – Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς

Οι προσαγωγές και οι μηνύσεις σε μαθητές που προσπάθησαν να κάνουν κατάληψη στο 57ο Γενικό Λύκειο Αθήνας, η εισβολή της αστυνομίας στο 1ο& 2ο ΓΕΛ της Κέρκυρας την ώρα που τα σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη, η άγρια επίθεση σε αγωνίστρια μαθήτρια από φασίστες του Πειραιά, επιβεβαιώνουν πως οι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε εγρήγορση για να καταστείλουν τις μαθητικές αντιδράσεις. Την ώρα που οι μαθητές βγαίνουν μαχητικά ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιστρατεύονται επίσημα και «ανεπίσημα» μέσα για να φιμώσουν τη δίκαιη οργή. Τα μαζικά μαθητικά καλέσματα, από την άλλη, για τις 25/1 διαψεύδουν τις προσδοκίες του συστήματος και επιβεβαιώνουν πως η μαθητική νεολαία δεν τρομοκρατείται, αλλά δυναμώνει τους αγώνες της!

Οι προσπάθειες φίμωσης των μαθητικών κινητοποιήσεων δίνουν τον τόνο για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι αγωνιζόμενοι μαθητές. Οι απειλές και οι εκφοβισμοί από τις σχολικές διευθύνσεις προωθούνται για να διασφαλιστεί ανενόχλητα η υλοποίηση της επίθεσης του υπουργείου Παιδείας. Γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνάμεις της μαθητικής νεολαίας όταν βγαίνει στο προσκήνιο των αγώνων, για αυτό και τρέχουν να προλάβουν τις αντιδράσεις. Οι μαθητές θα πρέπει να συνδέσουν την πάλη τους με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.

Ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι υπόθεση όλου του λαού, για αυτό και θα πρέπει και οι κινητοποιήσεις των σχολείων να ενισχυθούν στην κατεύθυνση της συγκρότησης πανεκπαιδευτικού και παλλαϊκού μετώπου ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Με γενικές συνελεύσεις στα σχολεία, με καταλήψεις, διαδηλώσεις, επιτροπές αγώνα. Μέσα στις διαδικασίες που ζωντανεύει η συλλογική πάλη οι μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αντισταθούν στην παιδεία των λίγων και εκλεκτών!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Στην αντιπαράθεση Κυβέρνησης - Εκκλησίας ο μεγάλος χαμένος είναι τα ανθρώπινα διακιώματα
Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης
Έξωση συνταξιούχου αφού του άρπαξαν το σπίτι!
Προς κουκούλωμα οι πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών
Επιστολική ψήφος παντού
Τώρα που βρήκαμε παπά…
Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη
Η επίκληση «ενωτικών κινητοποιήσεων αλληλεγγύης» δεν μπορεί να συγκαλύψει προβληματικές λογικές και στάσεις
Θυμόμαστε τον Ηλία, τον Γρηγόρη και τον Στέφανο…
Άποψη
Τα επιδόματα που χτίζουν τα «κύτταρα της κοινωνίας»…
Προσεγγίσεις
Βοήθεια! Οι Χούθι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο
Δημοκρατικά Δικαιώματα
Ενάντια στη συγκάλυψη, να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του Βασίλη Μάγγου και η πολιτική που υπηρετούν!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Απέναντι στη φτώχεια, οι εργαζόμενοι να προτάξουν τα δικά τους συμφέροντα!
Μαζικός και αποφασιστικός αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις!
Πολιτικό παιχνίδι με το ποσοστό της ανεργίας
ΣΜΤ Αθήνας: Νέα κλαδική απεργία στις 31/1
Ο αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς πρέπει να ενταθεί!
Δίκη ΠΕΝΕΝ
Όχι στην ποινικοποίηση της απεργίας και τις συνδικαλιστικές διώξεις
Βρετανία
230 εργαζόμενοι στη φυλακή… λόγω λάθους σε λογισμικό
Νοσοκομεία
Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας - Κατάρρευση των υγειονομικών Να μη γίνουν τα νοσοκομεία ο τάφος των εργαζομένων και των ασθενών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Κλιμάκωση και γενίκευση της αξιολόγησης υπό την ουσιαστική σιγή των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Γιατί οι καταλήψεις μας πρέπει να είναι εστίες αγώνα
ΚΚΕ(μ-λ) Κέρκυρας
Καταγγελία για την αστυνομική εισβολή σε σχολεία της Κέρκυρας
ΔΙΕΘΝΗ 
Παλαιστίνη - Γάζα
Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στη Χάγη «στριμώχνει» το Ισραήλ - Συνεχίζεται η διεθνής αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη!
Εκλογές στην Ταϊβάν
Ανάμεσα στις συμπληγάδες ΗΠΑ – Κίνας
Γερμανία
Αγροτικές κινητοποιήσεις και ενδοαστική αντιπαράθεση
Γερμανία
Κύμα μαζικών αντιφασιστικών διαδηλώσεων
Αργεντινή
Γενική απεργία ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση Μιλέι
Αθέατος Κόσμος
Οι σιωνιστές θέλουν να φιμώσουν κάθε κριτική στα εγκλήματα τους!
Παλαιστίνη, κατοχικό κράτος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Φασούλι το φασούλι… θα πάρεις σύνταξη!
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
40 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη
Με αφορμή την παράσταση “The Dreamers”
Τι σημαίνει τελικά να κάνει κάποιος σήμερα πολιτικό θέατρο;
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Β.Ι. Λένιν
100 χρόνια από τον θάνατο του αρχιτέκτονα της Οκτωβριανής Επανάστασης