Διώξεις και απειλές για διαγραφές φοιτητών

Η ένταση της καταστολής δεν μπορεί να «πείσει» τη νεολαία να υποταχθεί

Η εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ, το μεσημέρι του Σαββάτου 16/3 για την εκκένωση των καταλήψεων που τελούνταν σε τμήματα εντός της και η σύλληψη 49 φοιτητών αποτελεί σοβαρό δείγμα του ρεβανσισμού του συστήματος απέναντι στο φοιτητικό κίνημα.

Χρησιμοποιώντας σαν αφορμή φθορές έξω από τη «βιβλιοθήκη» στο πρώην στέκι του Βιολογικού (που εδώ και 2 χρόνια από όταν εκκενώθηκε, ακόμα… γίνεται βιβλιοθήκη), αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο της ΣΘΕ την ώρα που πραγματοποιούνταν δράση στα πλαίσια της κατάληψης του Σ.Φ. Γεωλογίας, συλλαμβάνοντας μαζικά φοιτητές, στους οποίους απέδωσαν κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια. Μάλιστα, οι συλληφθέντες φοιτητές κρατήθηκαν στη ΓΑΔΘ μέχρι και τη Δευτέρα 18/3, λέγοντάς τους ότι «μπροστά στους 2 μήνες που κρατάνε την κατάληψη, οι 2 μέρες κράτησης δεν είναι τίποτα». Είναι σαφές ότι ο πραγματικός λόγος αυτής της επιχείρησης καταστολής δεν είναι καμία φθορά κτηρίου ή «παράνομη ενέργεια». Έψαχναν μόνο μια αφορμή, μέχρι και αυτή του… «πυρηνικού ριφιφί», ή ό,τι άλλο μπορούσαν να σκαρφιστούν, για να δικαιολογήσουν την εισβολή και την άγρια καταστολή.

Το χρονικό της εκκένωσης και του οργίου συλλήψεων στη ΣΘΕ δεν είναι τυχαίο. Σε μια φάση όπου το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, το σύστημα βρήκε την ευκαιρία να πάρει τη «ρεβάνς», να χτυπήσει όποια ψεγάδια καταλήψεων και αντιστάσεων έχουν παραμείνει στις σχολές. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη εκκένωση κατάληψης που έχει δει το φοιτητικό κίνημα στον δίμηνο αγώνα του ενάντια στον, πλέον ψηφισμένο, νόμο Πιερρακάκη. Η εκκένωση της κατάληψης της Νομικής στην Κομοτηνή, της Νομικής του ΑΠΘ, αλλά και της Πρυτανείας, πριν από λίγες εβδομάδες έδειξαν τις κυβερνητικές διαθέσεις. Μέχρι και στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) εισέβαλαν, συλλαμβάνοντας 3 φοιτητές και αποδίδοντάς τους 3 κατηγορίες. Το σύστημα φοβάται τη φοιτητική νεολαία που, εδώ και 2 μήνες, βρίσκεται στους δρόμους και αγωνίζεται. Ιδιαιτέρως, δεν ανέχεται τους φοιτητές που, ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου, επιμένουν να βγαίνουν στον δρόμο για να τον ανατρέψουν.

Το φοιτητικό κίνημα, λοιπόν, καλείται να τα βάλει με θεούς και δαίμονες. Πρώτα και κύρια, καλείται να τα βάλει με το σύστημα, που όλο και οξύνει τις μεθόδους καταστολής του. Η άμεση καταστολή και το σπάσιμο των καταλήψεων αποτελεί συνέχεια όλων των υπόλοιπων μεθόδων καταστολής, με πρώτη και κύρια την αξιοποίηση των τηλε-εξετάσεων και των τηλε-μαθημάτων, που αποτέλεσε έναν ύπουλο τρόπο να απομαζικοποιηθούν και να σπάσουν οι καταλήψεις χωρίς γάτα και ζημιά. Η καταστολή των διαδηλώσεων με άγριο τρόπο, τα χημικά και το «κυνηγητό» φοιτητών μέσα στο Άσυλο δεν αρκούν στο σύστημα. Τώρα βρίσκει την ευκαιρία για την ενεργοποίηση και την αξιοποίηση των πειθαρχικών διώξεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη (4777). Ήδη η κυβέρνηση, δια στόματος Μητσοτάκη, και η ΠτΔ, Κ. Σακελλαροπούλου, ζήτησαν την εφαρμογή για πρώτη φορά των έσχατων πειθαρχικών διώξεων που προβλέπει ο Νόμος Κεραμέως, δηλαδή της διαγραφής (μεταξύ μιας σειράς άλλων ποινών) στην περίπτωση των 49 συλληφθέντων φοιτητών, αλλά και σε μελλοντικές αντίστοιχες περιπτώσεις «παράνομων» ενεργειών. Το φοιτητικό κίνημα, λοιπόν, στον αγώνα του ενάντια στον νόμο Πιερρακάκη, θα κληθεί να αντιπαρατεθεί και με τις διατάξεις του νόμου 4777 (που ήδη κομμάτια του, όπως αυτό της ΕΒΕ, εφαρμόζονται), με τις διαγραφές και τα πειθαρχικά, αλλά και με όλο το κατασταλτικό οπλοστάσιο που έχει το σύστημα στα χέρια του.

Καλείται, από την άλλη, να τα βάλει και με τους ψεύτικους φίλους του. Με ευθύνη των κύριων ρεφορμιστικών δυνάμεων (ΚΝΕ-ΑΡΙΣ) που κήρυξαν παύση του κινήματος, αλλά και όλων των υπόλοιπων που βλέπουν την πάλη για την ανατροπή του νόμου ως κάτι το «ουτοπικό», οι φοιτητές, που κινητοποιήθηκαν με επιμονή όλο το προηγούμενο διάστημα, έμειναν ξεκρέμαστοι. Από τη μία ΚΝΕ-ΑΡΙΣ κάνουν λόγο για «πολύμορφες δράσεις πέραν της κατάληψης», οι οποίες από ό,τι φαίνεται δεν συμπεριλαμβάνουν καν… τη διαδήλωση. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των συλλόγων πανελλαδικά, αυτές οι δυνάμεις είναι που συσπειρώνουν πλέον τα πλαίσια «αντι-κατάληψης», ενώ με το ζόρι (έως καθόλου) στήριξαν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές. Από την άλλη, η ΑΡΑΣ και μια σειρά άλλες δυνάμεις βγαίνουν με τη σημαία του «να μείνει ο νόμος στα χαρτιά». Λες και δεν είδαμε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τι συμβαίνει με τους νόμους που «έμειναν στα χαρτιά». Κάποια στιγμή το σύστημα τους εφαρμόζει!

Κόντρα, λοιπόν, σε αυτές τις λογικές, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να στυλώσει τα πόδια του και να συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή του νόμου Πιερρακάκη. Να συνεχίσει με εκ νέου γενικές συνελεύσεις, που θα παίρνουν αποφάσεις συνέχισης του αγώνα με νέες καταλήψεις και διαδηλώσεις. Το φοιτητικό κίνημα έχει δείξει ότι μπορεί να ανατρέψει μέχρι και ψηφισμένους νόμους, και καμία δύναμη -συστημική ή ρεφορμιστική- δεν μπορεί να το διαψεύσει αυτό!

Και αυτή είναι που θα αποτελέσει και την πραγματική απάντηση στην τρομοκρατία και την καταστολή. Αυτή είναι που θα αποτελέσει την πραγματική απάντηση στις ανυπόστατες κατηγορίες των 49 συλληφθέντων της ΣΘΕ και στις απειλές για πειθαρχικές διώξεις και διαγραφές φοιτητών. Το φοιτητικό κίνημα μόνο με τις μαζικές του διαδικασίες μπορεί να «προστατευτεί» και να απαντήσει την τρομοκρατία! Με μαζικές γενικές συνελεύσεις που θα παίρνουν αποφάσεις αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, θα απαιτούν την αθώωσή τους και που θα παίρνουν αποφάσεις συνέχισης του αγώνα μέχρι τη νίκη!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Με (ευρω)αυταπάτες θέλουν να ελέγξουν την κοινωνική οργή!
Να δώσουμε διεξόδους μέσα από τη μαζική πάλη!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ) - Μάρτης 2024
Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ! - Aποχή από τις ευρωεκλογές!
Πλατιά Αποχή στις Ευρωκάλπες, μαζική αντίσταση στην πολιτική της ΕΕ
Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν;
Θεσσαλία
Για τη μελέτη των Ολλανδών για τη σωτηρία(;) του κάμπου
Κινητοποιήσεις αγροτών
Η κυβέρνηση ξεπέρασε το σκόπελο, τα προβλήματα θα ξαναβγάλουν τα τρακτέρ!
ΝΔ
Η ανησυχία από τη δημοσκοπική φθορά να τους γίνει εφιάλτης από τη λαϊκή πάλη
ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης
«Ελληνικό όνειρο-ζωή με αξιοπρέπεια» ή ένα όνειρο απατηλό;
Η «στρατιωτική αναβάθμιση» της εξάρτησης
Τρένα ταξιδεύουν στα τυφλά - Δυστυχήματα αποφεύγονται την τελευταία στιγμή
Χατίρια στην Hellenic Train με τίμημα την ασφάλεια των σιδηροδρόμων
Δικαιοσύνη στην υπηρεσία του συστήματος
Από το "μίλα και εσύ μπορείς" στο "μην τολμήσεις και αντισταθείς"
Πλειστηριασμοί
Η λαϊκή κατοικία βίαια και μαζικά στο σφυρί
Προετοιμάζουν τους λαούς για να αλεστούν στον πόλεμο γι’ αυτό ντύνουν τη γυναίκα στο χακί
Ο άνθρακας μπορεί να γίνει κάρβουνο, μπορεί να γίνει και διαμάντι
(σχετικά με την ομοφοβική επίθεση στην Αριστοτέλους)
Άποψη
Όταν οι ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις (ξανα)βαφτίζονται «εθνικό συμφέρον»
Νέες Στρατιωτικές Συμφωνίες με ΗΠΑ
Προσεγγίσεις
Όλα για το πτυχία και… πρόσθετες «εξυπηρετήσεις» επί πληρωμή
Δημοκρατικά δικαιώματα
Ξανά, σε πρώτο πλάνο, στο στόχαστρο, οι διαδηλώσεις!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο των αγώνων, της αντίστασης, της διεκδίκησης
Εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα
Ο αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα συνεχίζεται!
Eurogroup: Πολιτικές οικονομικής ασφυξίας και λιτότητα!
Στο επίκεντρο το πάγωμα των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις
Δύο χρόνια ΤΕΚΑ ή πώς να παίξεις στα «ζάρια» την επικουρική ασφάλιση
700.000 αυτοαπασχολούμενοι ανασφάλιστοι
Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση!
Κατάμαυρο το εργασιακό τοπίο στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας
Απειλές Κεραμέως για την εφαρμογή της αξιολόγησης στο δημόσιο
Σε έξοδο οδηγούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ.
Νότια Κορέα
Aπειλές για διαθεσιμότητα χιλιάδων απεργών ειδικευόμενων γιατρών
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Ποιοι κλείνουν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις;
Αυστηρό πλαίσιο για τις απουσίες και ποινές σε μαθητές και γονείς για τις καταλήψεις!
ΔΙΕΘΝΗ 
Λωρίδα της Γάζας
Ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται ενάντια στην πείνα και τις σφαγές
Πορτογαλία
Εκλογικό αποτέλεσμα που ενισχύει τις αρνητικές εξελίξεις για τον λαό
Το «East Macedonia & Thrace Forum ΙΙ»
Αποκαλύπτει τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ για Αλεξανδρούπολη και Ανατολική Ευρώπη!
Αθέατος Κόσμος
Η δοκιμασία του Σαιμπάμπα και η επιστροφή του Ράμα
Ινδία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Oι ωφελημένοι της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Το «Poor things», τα Όσκαρ και η πολιτική στο Χόλιγουντ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Παλαιστίνη: Ορατότητα 0!
ΙΣΤΟΡΙΑ 
10 Μάρτη 1944. Ίδρυση της ΠΕΕΑ
Οι λαοκρατικοί θεσμοί της Εθνικής Αντίστασης αποκτούν κεντρική πολιτική έκφραση