Κόντρα στους αντιδραστικούς εκβιασμούς

Αποχή από την ευρωκάλπη!

Απέναντι σε τυράννους και εκμεταλλευτές θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα!

Την ώρα που...

 • Γαλλία και Γερμανία μπαίνουν, δίπλα στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, στην πρώτη γραμμή της κλιμάκωσης του άδικου πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνοντας όχι μόνο τις εκατόμβες των νεκρών και σακατεμένων, αλλά και τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ανθρωποσφαγής.
 • Οι ευρωπαϊκές καγκελαρίες και προεδρίες στηρίζουν ανοιχτά και ενεργητικά τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο τους, το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, στην πολύμηνη επιχείρηση γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού, που έχει αποκτήσει διαστάσεις στυγερού εγκλήματος ενάντια στην ανθρωπότητα.
 • Στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις και στις χώρες της περιφέρειας στρατιές εκατομμυρίων μετρούν οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι εξαθλιωμένοι, οι ελαστικά εξοντωμένοι εργαζόμενοι.
 • Οι αποφάσεις και οι δυνάμεις της ΕΕ δολοφονούν και φυλακίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ο ιμπεριαλισμός ξερίζωσε από τις χώρες τους, και αφού πρώτα «ξεδιάλεξαν» όσους χρειαζόταν στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρά τους.
 • Οι διώξεις, η καταστολή και η τρομοκρατία, η επιβολή καταστάσεων «έκτακτης ανάγκης», ο αντικομμουνισμός, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, όλων των χωρών της ΕΕ και της χλιδάτης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

...Ζητούν από τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να πάνε στην ευρωκάλπη για να ψηφίσουν... «ποια Ευρώπη θέλουμε»! Λες και δεν έχουν μέχρι και οι πέτρες καταλάβει ότι η ΕΕ δεν είναι «η Ευρώπη», δεν είναι και ποτέ δεν θα είναι των λαών, είναι οικοδόμημα των ιμπεριαλιστών!

Την ώρα που...

 • Έχουν ήδη παρθεί οι αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων της ΕΕ για πολύ πιο άγρια «δημοσιονομική αυστηρότητα» τα επόμενα χρόνια και ενώ ο λαός μας βρίσκεται βυθισμένος σε φτώχεια και εξαθλίωση, και με τα κοινωνικά δικαιώματα σε περίθαλψη και παιδεία τσαλαπατημένα.
 • Οι δεκαετίες αποφάσεων-οδηγιών-μνημονίων της ΕΕ έχουν διαμορφώσει μια χώρα ανάπηρη και ρημαγμένη οικονομικά και παραγωγικά, με λεηλατημένο το δημόσιο πλούτο της, όμηρο και εξάρτημα των ΕΣΠΑ, των κάθε λογής νέων ληστρικών επεμβάσεων που βαφτίζονται «πράσινη ανάπτυξη», «μεγάλα έργα», «επενδύσεις».
 • Οι ίδιες οδηγίες και αποφάσεις της ΕΕ όλων αυτών των δεκαετιών «προσαρμογής» στο Ενωσιακό δίκαιο και «σύγκλισης» στα «ευρωπαϊκά κεκτημένα» έχουν βάλει στο κρεβάτι του Προκρούστη τα πιο θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Έχουν μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε μια μαύρη ειδική εργασιακή ζώνη, έχουν εξοβελίσει τη μόνιμη σταθερή δουλειά, το 8ωρο, την ασφάλιση, τις συλλογικές συμβάσεις. Έχουν μετατρέψει σε δούλο, χωρίς δικαιώματα, τον εργάτη και τον εργαζόμενο, έχουν κάνει καθημερινότητα τη δολοφονία εργατών στα »ατυχήματα», έχουν καταργήσει ακόμα και την Κυριακάτικη αργία και την άδεια μητρότητας, έχουν καταργήσει κάθε προοπτική για το μέλλον της νέας γενιάς.

...Ζητούν από την εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία να πάνε στην ευρωκάλπη να ψηφίσεουν για να είναι η Ελλάδα «πιο κοντά στην ΕΕ», για να είναι «πιο δυνατή η φωνή της Ελλάδας στην ΕΕ», ακόμα και για να «δώσουν μάχες» οι εκλεγμένοι σε αυτό που ονομάζουν «ευρωκοινοβούλιο» Λες και δεν είναι φανερό σε όλους πια ότι η χώρα είναι στην ΕΕ για να ληστεύεται από τους ιμπεριαλιστές, αυτή και ο λαός της, και για να θησαυρίζει μεταπρατικά και να ’χει πολιτικές πλάτες η άρχουσα τάξη.

Την ώρα που...

 • ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ορκίζονται στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, στηρίζουν ενεργητικά την εμπλοκή της χώρας και στη σφαγή των Παλαιστινίων και στην υπηρέτηση του «μεγάλου πολέμου» που εξελίσσεται στην Ουκρανία. Προσκυνούν και υπηρετούν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, όπως το έκαναν και ως κυβερνήσεις όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Γι’ αυτό αναζητούν «διαχωρισμό» από την άγρια αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική της ΝΔ στα... ακίνητα του Μητσοτάκη και στις εκλογικές κομπίνες του ΥΠΕΣ (που και οι ίδιοι ως κυβερνήσεις έκαναν) και ταυτόχρονα διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους πως τα λεγόμενα προγράμματά τους είναι «κοστολογημένα» σύμφωνα με τις προδιαγραφές εξαθλίωσης και κοινωνικής βαρβαρότητας των αφεντικών που υπηρετούν.
 • Ο ακροδεξιός και φασίζων συρφετός (Βελόπουλος, Νίκη κ.ά.) έχει αφαιρέσει από τα εθνικιστικά, μισαλλόδοξα κηρύγματά του κάθε υπόνοια διαφοροποίησης από τις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών αφεντικών της χώρας, και διαμηνύει προθυμία και ευελιξία στην υπηρέτηση των πολεμικών απαιτήσεών τους, αλλά και την πλήρη υποταγή του στην ΕΕ, που την θέλει «χριστιανική», ενώ ταυτόχρονα όλο και πιο αποκρουστικά δείχνει τα δόντια του στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
 • Τα υπολείμματα της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» (Νέα Αριστερά, Πλεύση κ.ά.) παρουσιάζονται ανοιχτά ως συμπληρώματα των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ή και ως συμπληρώματα σε... ό,τι χρειαστεί για να προωθείται η ίδια πολιτική και η «απάντηση» να είναι θεατρικές παραστάσεις στο βήμα της Βουλής.
 • Η ηγεσία του ΚΚΕ τους προηγούμενους μήνες αρνήθηκε και υπονόμευσε τους αγώνες και τη μετωπική τους συγκρότηση, για να δώσει τη μάχη της ευρωκάλπης, στην οποία επιστράτευσε μέχρι και στελέχη των ΑΝΕΛ για να είναι «ισχυρό το ΚΚΕ στα κέντρα των αποφάσεων», ενώ ταυτόχρονα δίνει διαρκώς πολιτικά διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας, αλλά και σύνταξης με την άρχουσα τάξη στον αντιδραστικό ανταγωνισμό της με την Τουρκία, και τις αντιδραστικές αντιπαραθέσεις της με την Αλβανία, και τη Β. Μακεδονία.

...Ζητούν από τον λαό και τη νεολαία να πάνε στην ευρωκάλπη για να «κοντύνουν τον Μητσοτάκη», για να «ψαλιδίσουν το 41% και την κυβερνητική αλαζονεία»! Πρόκειται για έναν, στην καλύτερη περίπτωση κούφιο, στην πραγματικότητα αντιδραστικό, ανταγωνισμό. Έναν ανταγωνισμό που βάζει τον λαό «στην άκρη» και του ζητάει να αποδεχθεί ό,τι ζει, να υποταχθεί στην πολιτική του συστήματος. Έναν ανταγωνισμό που θέλει να ξορκίσει τη μαζική λαϊκή πάλη που είναι ο μόνος δρόμος για να «ψαλιδιστεί», να δεχθεί ήττες η πολιτική του συστήματος που όλοι αυτοί υπηρετούν ή συμμορφώνονται με αυτήν. Όλοι αυτοί που επιδιώκουν να δώσουν «περιεχόμενο για το λαό» στη «μάχη της ευρωκάλπης», μόνο τον λαό δεν υπηρετούν! Αναζητούν (και ο καθένας ανάλογα με τη θέση του, τις φιλοδοξίες και τα όρια που μπορεί να έχει) ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Σε ένα πολιτικό σκηνικό αντιδραστικό, που αναζητεί αναδιάταξη και ισχυροποίηση για να μπορεί να «σταθεί» στις γεωπολιτικές και κοινωνικές θύελλες που έρχονται.

Ποιος διαμορφώνει την επόμενη μέρα;

Η απόφαση των ΗΠΑ για χτυπήματα από την Ουκρανία με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη Ρωσία, στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στην οποία συντάχθηκαν και συνεργούν Γαλλία-Γερμανία, και οι αναμενόμενες ανάλογες απαντήσεις του ρώσικου ιμπεριαλισμού, δείχνουν την τροχιά του βέλους των εξελίξεων στον κόσμο. Δείχνουν την ένταση των πολιτικών φτώχειας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης των μαζών, της στρατιωτικοποίησης των οικονομιών, της διαμόρφωσης και άλλων όρων στην κατεύθυνση της γενικευμένης σύγκρουσης.

Αυτό είναι το πλαίσιο των εξελίξεων στο οποίο βρίσκεται και θα μπει ακόμα περισσότερο η χώρα μας. Όχι γιατί θα υπάρξουν τα όποια αποτελέσματα από την ευρωκάλπη της 9ης του Ιούνη. Αυτά τίποτε και προς καμιά κατεύθυνση δεν μπορούν να αλλάξουν στις εξελίξεις αυτές. Η ένταση της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της εκμετάλλευσης και των διώξεων-απαγορεύσεων, το μεγαλύτερο πλησίασμα στις φλόγες του πολέμου, εξελίσσονται γιατί η χώρα βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», είναι βάση και εργαλείο των Αμερικανονατοϊκών. Γιατί, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησής της, η άρχουσα τάξη κλιμακώνει τις αντιδραστικές-αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές της. Αυτή η τάξη (σε αναφορά και με τις πλάτες των πατρώνων της, και υπηρετώντας το δικό της ταξικό συμφέρον) είναι που «οδηγεί» αυτήν την αντιδραστική πορεία. Χωρίς να ορίζει τίποτε από το ευρύτερο πλαίσιο, ασπόνδυλη και τυχοδιωκτική όπως υπήρξε από τη γέννησή της μέχρι σήμερα. Εξάλλου, αν χρειαστεί, κάποιο Κάιρο ή Λονδίνο θα βρεθεί για να πάει!

Όσο για τις πολιτικές-κυβερνητικές λύσεις για την προώθηση-διαχείριση της βαρβαρότητας, πάντα κάτι «θα βρεθεί» έξωθεν και άνωθεν. Ως γνωστόν, στην (αστική) δημοκρατία... δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

Υπάρχουν όμως η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία! Που είναι αντικειμενικά καταρχήν απέναντι σε αυτήν την πολιτική, απέναντι σε αυτήν την πορεία. Που χρειάζονται ζωή και δουλειά με δικαιώματα! Που είναι η συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία! Που «μόνο και μόνο» με μερικούς ξεσηκωμούς τους προηγούμενους μήνες υποχρέωσαν σε απόσυρση τις «αναλύσεις» που, μόλις τον περασμένο Ιούνη, εμφάνιζαν τον λαό σαν μια «μάζα που φέρεται και άγεται» όπως το σύστημα θέλει.

Οι ίδιοι διατεταγμένοι «αναλυτές» (που είναι των κομμάτων και των κάθε λογής δυνάμεων του συστήματος) που κατήγγειλαν τον «ανόητο λαό» τον Ιούνη του 2023, τώρα τον βομβαρδίζουν με κάθε αντιδραστική κατασκευή, με κάθε διαστροφή της πραγματικότητας, για να τον σύρουν στην ευρωκάλπη. Για να τον αφοπλίσουν πολιτικά και ιδεολογικά, και να τον έχουν «του χεριού τους» την επόμενη μέρα!

Δεν θα τους περάσει! Αποχή από τις Ευρωεκλογές! Την «επόμενη μέρα» ο λαός και η νεολαία θα είναι εδώ και θα στέκονται απέναντι στους τυράννους και τους εκμεταλλευτές. Μαζί τους θα παλέψουμε για να γίνεται όλο και πιο σημαντικός ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της κάθε μέρας. Με τη συγκρότηση των οργάνων πάλης που χρειάζονται, μέσα στους μαζικούς αγώνες που έχουν ανάγκη. Για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Για την επαναστατική προοπτική που έχουν ανάγκη να διαμορφώσουν και να κατακτήσουν η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι και η νεολαία!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Κόντρα στους αντιδραστικούς εκβιασμούς
Αποχή από την ευρωκάλπη!
Απέναντι σε τυράννους και εκμεταλλευτές θα είναι ο λαός την επόμενη μέρα!
Η θέση της ΑΠΟΧΗΣ από τις ευρωεκλογές είναι θέση μάχης
Παρεμβάσεις - Εκδηλώσεις του ΚΚΕ (μ-λ)
ΚΚΕ
Εκλογικός κρετινισμός, υποταγή στον ιμπεριαλισμό
Η κάλπικη ανησυχία της φασίζουσας ΕΕ για την… άνοδο της ακροδεξιάς
Τα πραγματικά ερωτήματα και οι εκλεκτικές συγγένειες
«Άπαρτο κάστρο» ήταν η ζωή του συντρόφου μας Στάθη Κωνσταντόπουλου!
Αποχαιρετώντας τον Στάθη
Του Β. Σαμαρά
Η συντρόφισσα Αφροδίτη Κοτσυφάκη ΖΕΙ στην καρδιά, στο μυαλό μας, στους αγώνες
Άποψη
Η πολεμική απειλή μεγαλώνει! Οι λαοί να συγκροτήσουν τη δική τους απάντηση!
Προσεγγίσεις
Με την «Ευρώπη των λαών» ενάντια στους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου
Δημοκρατικά δικαιώματα
Στη δημοσιότητα τα βασανιστήρια των ελληνικών αρχών σε πρόσφυγες στην Κω
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
6ήμερη Εργασία
Ωράρια λάστιχο, μισθοί πείνας, δουλειά μέχρι θανάτου!
Οργάνωση και αγώνας απάντηση στην βαρβαρότητα!
Νέο χτύπημα στο επίδομα ανεργίας
Σε απεργία επί τρεις συνεχόμενες βδομάδες βρίσκονται τα εργοτάξια του Μετρό στη Γραμμή 4 του ομίλου «ΑΒΑΞ»
Στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι καθημερινότητα
Η νέα συλλογική σύμβαση σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ κατοχυρώνει την εργοδοσία
Ευτελείς τιμές των προϊόντων; Ευτελείς κι οι συνθήκες δουλειάς στη Shein
ΗΠΑ
Ελπιφοδόρα βήματα συγκρότησης των εργαζομένων…
Το μέλλον βρίσκεται στους αγώνες!
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο ΓΝΑ «Γεννηματάς»
Κιλκίς, Βαφεία-Πλεκτήρια ΦΙΕΡΑΤΕΞ
Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι για όλο τον Ιούνιο
Συντονισμός ενάντια στις συνδικαλιστικές - πολιτικές διώξεις
Μπροστά στις δυνατότητες αλλά και τις απαιτήσεις.... συνεχίζουμε!
Συνέντευξη Δημήτρης Αντωνίου
«Η απάντηση σε κάθε μορφή καταστολής είναι η αλληλεγγύη [...] μπορούμε να καταφέρουμε πολλά»
ΝΕΟΛΑΙΑ 
26 Ιούλη-4 Αυγούστου, Assini Beach Camping στο Δρέπανο Αργολίδας
25ο Camping Αγωνιστικών Κινήσεων - Μαθητικής Αντίστασης
Επίδομα-κοροϊδία σε μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες!
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
Ουκρανία
Η αντιπαράθεση ΗΠΑ/Δύσης με τη Ρωσία μπήκε σε νέα, κρίσιμη και άκρως επικίνδυνη φάση
Το Μέτωπο των Λαών ενάντια στον Πόλεμο και τον Ιμπεριαλισμό, επιτακτική ανάγκη τού σήμερα!
ΔΙΕΘΝΗ 
Γάζα
Σχέδιο Μπάιντεν για εκεχειρία
Παραδοχή ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει
Γάζα
Γενοκτονία μπροστά τα μάτια όλης της ανθρωπότητας!
Τις φανέλες της Ντόρτμουντ διεκδικεί η Rheinmetall!
Πολεμική υστερία και εξοπλισμοί στην Ευρώπη πίσω από τις κάλπες των ευρωεκλογών
Μεξικό
Συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άρωμα γυναίκας
Αθέατος Κόσμος
Θα πολεμάμε εις τους αιώνας των αιώνων!
Κανακύ (Νέα Καληδονία)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Νέος πόλεμος δασμών Κίνας-ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ένα «πολιτικό» Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου;
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Εβραϊκός εποικισμός και τρομοκρατία στην Παλαιστίνη πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ