Με δεξιές φανφάρες περί εθνικής υπερηφάνειας και γυναικείας χειραφέτησης ανακοίνωσε η κυβέρνηση την πρώτη εφαρμογή του νόμου για εθελοντική κατάταξη των γυναικών στον στρατό. Η αρχική ανακοίνωση της κυβέρνησης προέβλεπε την κατάταξη 100 γυναικών για το 2026 και τήρηση σειράς προτεραιότητας σε περίπτωση υπεράριθμων αιτήσεων. Τελικά από τις περίπου 340.000 γυναίκες ηλικίας 20 έως 26 ετών, στις οποίες απευθυνόταν η πρόσκληση, μόλις 72 ανταποκρίθηκαν. Πίσω από την ισοτιμία των γυναικών η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την συντεταγμένη προσπάθεια της αστικής τάξης να ευθυγραμμιστεί με τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Διευρύνουν τα στρατεύματα που θα κληθούν να γίνουν κρέας για τα κανόνια τους, εντάσσοντας στις εφεδρείες τους και το γυναικείο πληθυσμό.
Οι αναλύσεις σχετικά με την υπογεννητικότητα προσπαθούν να διαμορφώσουν όρους αποδοχής αυτής της αντιδραστικής εξέλιξης στις συνείδησης του λαού. Οι γυναίκες επικρίνονται σε μελέτες και δημόσιες τοποθετήσεις «ειδικών» επειδή αρνούνται να παίξουν έναν από τους ρόλους που το σύστημα θέλει να τους φορτώσει, αυτόν της μηχανής αναπαραγωγής. Στην εναγώνια αναζήτηση αιτιών και λύσεων η γυναικεία χειραφέτηση μπαίνει στο στόχαστρο του συστήματος. Χρεώνεται τη μείωση του πληθυσμού, του ελληνικού πληθυσμού, αφού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν μετριούνται ως άνθρωποι που ζουν σε αυτή τη χώρα. Αντιμετωπίζονται ως παρείσακτοι, δολοφονούνται μαζικά στην Πύλο, στο Φαρμακονήσι και στην υπόλοιπη Μεσόγειο, διώκονται, φυλακίζονται, δολοφονούνται ως εργάτες για να κερδίζει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Η ιδεολογική προπαγάνδα του συστήματος χρησιμοποιείται ως εργαλείο φασιστικοποίησης. Έτσι θα συμπληρωθούν οι στρατιές που χρειάζονται οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στην πορεία διαμόρφωσης των όρων για τον γενικευμένο πόλεμο που σχεδιάζουν.
Τα σύννεφα του πολέμου συνεχώς πυκνώνουν ξεθωριάζοντας την αίγλη που προσπαθεί το σύστημα να προσδώσει στο στρατό. Τόσο η εθελοντική στράτευση, όσο και η επαγγελματική αποκατάσταση που μπορεί να ακούγονταν δελεαστική σε παλαιότερες περιόδους, δεν μπορούν να δελεάσουν το λαό. Οι νέες και οι νέοι δεν είναι διατεθειμένοι να μακελευτούν σε άδικους πολέμους και οι γονείς τους τρέμουν στην ιδέα ότι το παιδί τους θα κληθεί από την όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση να πολεμήσει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων. Οι εικόνες από την Ουκρανία και την Μ. Ανατολή έρχονται πιο κοντά όταν τα ντρόουνς ξεβράζονται στις ακτές της χώρας. Στα εκατομμύρια των νεκρών και ξεριζωμένων οι λαοί βλέπουν το δικό τους μαύρο μέλλον και ανησυχούν. Αρνούνται να δώσουν τη στήριξή τους στους φονιάδες των λαών.
Οι νέες γυναίκες γυρίζουν την πλάτη στον στρατιωτικό φεμινισμό που τους προσφέρει το σύστημα γιατί απολύονται ενώ είναι έγκυες, δολοφονούνται αβοήθητες έξω από αστυνομικά τμήματα, αναγκάζονται να υπομένουν την καταπίεση μέσα στα ίδια τους τα σπίτια εξαιτίας της οικονομικής τους εξάρτησης, γίνονται αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, δεν ξέρουν αν αύριο θα μπορούν να κάνουν έκτρωση με ασφάλεια και επικρίνονται για κάθε ΟΧΙ που θα πουν. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι όσο και αν προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, αυτό παραμένει χακί και αποκρουστικό. Και αν δεν το ήξερε το έμαθε με την περιορισμένη προσέλευση στο κάλεσμά της. Προσπαθεί να πείσει τις γυναίκες ότι δεν είναι ευθύνη αυτού του συστήματος η χειροτέρευση της θέσης τους. Να τις κάνει να ξεχάσουν ότι η γυναικεία ανισοτιμία καλλιεργείται και ενισχύεται ιδεολογικά και πολιτικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Από το σχολείο και την εκκλησία, μέχρι την αντεργατική πολιτική και την κρατική τρομοκρατία.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ν. Κεραμέως, ως υπουργός εργασίας, κατέβασε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι προβλέπει ίση αμοιβή για ίση εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι οι γυναίκες αμείβονται κατά 13,4% λιγότερο από τους άντρες, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 11,1%. Παραδέχονται ότι οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες και αυτό είναι νόμιμο, ενώ ψήφησαν το νόμο που προβλέπει απολύσεις εγκύων γυναικών. Έχουν πετσοκόψει τους μισθούς βυθίζοντας το λαό στην ανέχεια και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συμπεριλάβουν τις σερβιέτες στα προϊόντα που υποτίθεται ότι προστατεύουν από την αισχροκέρδεια του κεφαλαίου. Έχουν ισοπεδώσει τα εργατικά δικαιώματα και προσπαθούν να πείσουν τις γυναίκες ότι προωθούν την ισότητα και την ισονομία. Με ένα σχέδιο νόμου που παραπέμπει τις εργαζόμενες στο Συνήγορο του Πολίτη σε περίπτωση που οι ίδιες καταφέρουν να εντοπίσουν αποκλείσεις στις αμοιβές αντρών και γυναικών στην εταιρεία που εργάζονται. Ζητά από τις εργαζόμενες να απαιτήσουν να μάθουν πόσο πληρώνονται οι άντρες συνάδελφοί τους και επιτρέπει στους εργοδότες να αρνηθούν να δώσουν αυτά τα στοιχεία αν οι προθέσεις των εργαζομένων είναι «κακόπιστες». Είναι οι ίδιοι εργοδότες στους οποίους οι εργαζόμενες πρέπει να ζητήσουν προστασία αν δεχθούν σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας … από τον εργοδότη τους!
Φτάνει όμως! Όχι άλλη ισότητα, χορτάσαμε! Οι γυναίκες του λαού ζούμε μέσα σε αυτή την κοινωνία και κουβαλάμε στην πλάτη μας όλη την καταπίεση που το σύστημα μας φορτώνει εδώ και αιώνες. Αυτή η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες έχουν συμβάλλει και με το παραπάνω στην χειροτέρευση της θέσης μας στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία συνολικότερα. Δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ για να πληρώσουμε το ενοίκιο και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Κάποιες και όλο το βράδυ, όπως οι εργάτριες στο εργοστάσιο Βιολάντα που δε γύρισαν ποτέ στα παιδιά τους. Το κράτος βρίσκεται μπροστά μας μόνο για να καταστείλει τις απεργίες μας, να μας διαγράψει από τα πανεπιστήμια, να μας τρομοκρατήσει στις μαθητικές καταλήψεις, μας προορίζει για το only fun και όποτε χρειάζεται προστατεύει τους βιαστές και τα αφεντικά μας. Η χειραφέτηση και η απελευθέρωση μας θα έρθει μέσα από τον δικό μας ταξικό αγώνα. Και όταν αποφασίσουμε να πάρουμε τα όπλα δεν θα το κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας αλλά για να τα στρέψουμε εναντίον τους.