εφημερίδα του Κ.Ο. του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (μαρξιστικό - λενινιστικό) •  Σάββατο 23 Ιούλη 2022 • φ.922

Απέναντι στην ταξικότητα της κυβέρνησης και την πολιτική της

Συγκρότηση λαϊκών αντιστάσεων

Μέσα από παραπλανητικές έννοιες και νεολογισμούς, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπαθούν να διαμορφώσουν το πεδίο αντιπαράθεσης που τους βολεύει, ώστε να οδηγηθούν σ’ ένα εκλογικό παιχνίδι με όρους που θα αποπροσανατολίσουν το λαό από την λαίλαπα που έρχεται, με βάση τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο στην Ουκρανία, και να τον «μπετονάρουν» στις αναμεταξύ τους κοκορομαχίες μπροστά στον κίνδυνο για «τοξικότητα του πολιτικού κλίματος» και για αντιπαράθεση τύπου ...«μακελειό» με τον εκτσογλανισμό του πολιτικού λόγου που επιρρίπτει ο ένας στον άλλο.

Τα πρόσφατα γεγονότα που ήρθαν στην επικαιρότητα -πτώση εμπορικού αεροσκάφους πλήρους πολεμικού υλικού, μονόφθαλμες αποφάσεις της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, εκ νέου καταστροφή της Πεντέλης από φωτιές που η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει στέλνοντας μπάτσους παρά πυροσβέστες- έρχονται απλά να καταγράψουν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης αλλά και αντιπολίτευσης, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο χωράφι των Αμερικάνων, ενώ αδιαφορούν παντελώς για τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού. Και έπονται τα χειρότερα -εκτίναξη πληθωρισμού και ακρίβειας, μαζική αποτυχία στις πανελλαδικές, δελτίο στα καύσιμα και το ρεύμα, νέα εκτίναξη της πανδημίας- που απλά έως σήμερα …διαχέονται από τον τύπο ως εκτιμήσεις, ενώ είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν εργαζόμενους και νεολαία σε ακόμη βαθύτερη απόγνωση για το μέλλον τους και μεγαλύτερη φτωχοποίηση.

Προεκλογικά …χωρίς εκλογικά

Ήταν η ίδια η κυβέρνηση που άνοιξε τη συζήτηση για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, όταν διαπίστωσε ότι η οργή του κόσμου ανέβαινε παράλληλα με τον πληθωρισμό και η εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Αμερικάνων στην Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο, αντί να την τροφοδοτούν με αβαντάζ απέναντι στον γείτονα ανταγωνιστή της, την έμπλεκαν σε πολύ επικίνδυνα παιχνίδια. Οι απαιτήσεις ευθυγράμμισης δεν αφορούν μόνο την υπερδιόγκωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που εκτροχιάζουν το χρέος σε προ μνημονίων επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα την κάνουν στόχο του ρώσικου ιμπεριαλισμού και οδηγούν σε νέες απειλές των Ευρωπαίων για σφίξιμο λουριών στη ρευστότητα και τα ταμεία ανάκαμψης και για περικοπές στην ενέργεια, που θα επιδεινώσουν την ύφεση στην παραγωγή και θα τελειώσουν τις οριζόντιες επιδοτήσεις, με σοβαρές συνέπειες στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

Σε ένα διεθνές πεδίο έκρυθμο που αλλάζει σημαντικά τους όρους κυριαρχίας της Δύσης -και πρωτίστως των ΗΠΑ- όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη μακρινή Ασία, έγινε φανερό ότι οι απαιτήσεις προς τους πρόθυμους και δεδομένους έγιναν ασφυκτικές και ανελαστικές, ακόμη και αν διακυβεύονται τα στενά κομματικά -και όχι μόνο εκλογικά- ενδοαστικά συμφέροντα. Όπως έγραψαν εξ άλλου και ΤΑ ΝΕΑ στο πρωτοσέλιδο σημείωμά τους στις 11/7, όταν κυριαρχούσε η αναζήτηση ημερομηνίας εκλογών: «Υπάρχουν ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις που περιμένουν τη σειρά τους ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Ομιλία Τσίπρα και πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα προς άγρα ψήφων
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συνειδητή αστική ηγεσία, που θέλει να αναλάβει εκ νέου «ευθύνες» για λογαριασμό των ξένων και ντόπιων αφεντικών, συστρατευμένη με τον ιμπεριαλισμό και την άρχουσα τάξη και απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα.
Ψήφιση του νόμου-πλαίσιο Κεραμέως στη Βουλή
Η στάση των κομμάτων και οι προκλήσεις για το φοιτητικό κίνημα
Στις προκλήσεις που φέρνει η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο, οι φοιτητές θα βρουν τις απαντήσεις στον μαζικό αγώνα μέσα από τα όργανα που θέλει η κυβέρνηση να καταργήσει, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις τους.
Γαλακτοβιομηχανία «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Ολοκληρώθηκε η δίκη - Ένοχοι και οι τρεις κατηγορούμενοι
Η ενοχή των τριών κατηγορουμένων αποτέλεσε μια ηθική δικαίωση για την οικογένεια και όλους εκείνους που πάλεψαν για ν’ αποδείξουν ότι ο Χρήστος δεν έφταιγε, αλλά είναι πολύ πιθανό αυτή η απόφαση να ήταν πολύ διαφορετική εάν η υπόθεση δεν είχε ανοιχτεί στην κοινωνία μέσα από κινητοποιήσεις.
Ουκρανία
Αγριεύει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μέσα και έξω από τα πεδία των μαχών
Με την πιθανότητα «ειρηνικών διαπραγματεύσεων» να μεταφέρεται προς το φθινόπωρο (και αν), τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να προμηθεύουν συνεχώς το καθεστώς του Κιέβου με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό και τη Ρωσία να εντατικοποιεί τις προσπάθειες για κατάληψη όλης της περιοχής του Ντονμπάς, τα πράγματα στο μέτωπο αγριεύουν όλο και περισσότερο και ο φόρος αίματος του ουκρανικού αλλά και του ρωσικού λαού μεγαλώνει.
Αναζητώντας τη συγκολλητική ουσία για μια μαχόμενη Αριστερά
Το ΚΚΕ(μ-λ) θα συνεχίσει με επιμονή και αποφασιστικότητα να παίρνει πρωτοβουλίες κοινής δράσης και κινηματικής συμπόρευσης, για την ενίσχυση του μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, για να δυναμώσει η κατεύθυνση της αναμέτρησης ενάντια στις δυνάμεις του συστήματος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Απέναντι στην ταξικότητα της κυβέρνησης και την πολιτική της
Συγκρότηση λαϊκών αντιστάσεων
Ομιλία Τσίπρα και πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα προς άγρα ψήφων
Άποψη
«Μπαράζ» αποφυλακίσεων: Δικαστικό χαστούκι σε λαό και νεολαία
Δημοκρατικά δικαιώματα
Απ΄ το Φαρμακονήσι μέχρι τη FRONTEX… Φονικά ναυάγια, συγκάλυψη κι «επαναπροωθήσεις» προσφύγων
Συνένοχες οι κυβερνήσεις κι ο ιμπεριαλισμός!
Ομιλία Τσίπρα και πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα προς άγρα ψήφων
Power pass
Ψίχουλα, κυβερνητικός εμπαιγμός και αναλγησία
Αναζητώντας την συγκολλητική ουσία για μία μαχόμενη Αριστερά
Φωτιές σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Μέγαρα, Μεγαλόπολη…
Αυτή η λίστα της καταστροφής δεν θα κλείσει ποτέ!
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εκτός των Τειχών
200+1 χρόνια μετά - Αντίθεση τεύχος 20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
4808/21: Ένας νόμος σε εφαρμογή ισοπεδώνει και τα τελευταία δικαιώματα
Εκτιμήσεις για την πάλη υπογραφής ΣΣΕ στους μισθωτούς τεχνικούς
Τουρισμός-επισιτισμός
Η κυβέρνηση προωθεί την 6ήμερη εργασία και η συνδικαλιστική ηγεσία της κλείνει το μάτι
Εργαζόμενοι στα Κρατικά Θέατρα
Τα λόγια σου τα χόρτασα!
ΛΑΡΚΟ
Απόφαση δικαστηρίου - «πράσινο φως» στις απολύσεις και την ανεργία
Με τραγικές ελλείψεις τα νοσοκομεία μπροστά σε αυξημένο τουρισμό και νέα έξαρση της πανδημίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής
Ξανά αποκλεισμός υποψηφίων!
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Ψήφιση του νόμου-πλαίσιο Κεραμέως στη Βουλή
Η στάση των κομμάτων και οι προκλήσεις για το φοιτητικό κίνημα
Στο σφυρί ιδιοκτησία του ΑΠΘ;
Αντιλήψεις
Σε περιόδους κρίσεων ο εσωτερικός εχθρός είναι ο πιο επικίνδυνος
ΔΙΕΘΝΗ 
Βρετανία, «παραίτηση» Τζόνσον
Αναμενόμενη εξέλιξη, απροσδιόριστη συνέχεια
Μέτωπο Υπεράσπισης των Αγώνων του Λαού του Εκουαδόρ (FDLP-EC)
Για το τέλος των λαϊκών κινητοποιήσεων και την αναγκαιότητα του αγώνα για την εξουσία
Εκτός από την εξουσία, όλα τα υπόλοιπα είναι αυταπάτη!
Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία
Ένα νέο που ήρθε από τα παλιά!
Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
Οι κυβερνήσεις σε πανικό
Αιτίες και προβλέψεις για αυτά που έρχονται
Αθέατος κόσμος
Θυμός και εξέγερση στο μαργαριτάρι του Ινδικού
Σρι Λάνκα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Πτώση ευρώ και ερωτήματα…
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Για την περίπτωση ΛΕΞ
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Η Συνθήκη των Σεβρών
Γιατί ενοχλεί ακόμα το Πολυτεχνείο;