Γαλακτοβιομηχανία «ΗΠΕΙΡΟΣ»

Ολοκληρώθηκε η δίκη - Ένοχοι και οι τρεις κατηγορούμενοι

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, στις 13 Ιούλη 2022, ολοκληρώθηκε η δίκη για το εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε στις 6 του Ιούνη του 2020 στο εργοστάσιο «ΗΠΕΙΡΟΣ», στον Αμμότοπο Άρτας, όπου ο 29χρονος Χρήστος Ζορμπάς έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, σε ώρα εργασίας. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας έκρινε και τους τρεις κατηγορούμενους (τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, τον διευθυντή του εργοστασίου και τον τεχνικό ασφαλείας) ένοχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Οι συκοφαντίες και οι ψευδείς ισχυρισμοί που πρόβαλε συνεχώς η εταιρεία για να υποστηρίξει ότι η ευθύνη για το τραγικό περιστατικό ανήκε στον ίδιο τον εργαζόμενο, είχαν κοντά ποδάρια μιας και τα στοιχεία που αναδείχθηκαν όλο αυτό το διάστημα απέδειξαν αυτό που ήταν προφανές εξ αρχής. Ότι δηλαδή μόνος υπεύθυνος για το έγκλημα ήταν η εργοδοσία του «ΗΠΕΙΡΟΣ».

Αυτή ήταν που απέφυγε να τοποθετήσει ρελέ διαφυγής στον ηλεκτρολογικό πίνακα που δούλευε ο Χρήστος, γιατί, όπως αναφερόταν σε εσωτερική αλληλογραφία της εταιρείας, κάτι τέτοιο ναι μεν θα ήταν πιο ασφαλές για όσους εργάζονται εκεί αλλά θα σήμαινε παράλληλα και μεγαλύτερο κόστος. Αυτή ήταν που δεν χορήγησε τα απαραίτητα μέσα προστασίας αλλά έδινε γάντια πλήρως ακατάλληλα για ηλεκτρολογικές εργασίες. Αυτή έβαζε τους τεχνίτες να εργάζονται μόνοι τους στη βάρδια. Και όλα αυτά γίνονταν με σκοπό να αυξήσει τα δικά της κέρδη, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν οι επιλογές της αυτές θα στοίχιζαν ακόμα και τη ζωή ενός εργαζομένου, όπως και έγινε.

Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι για το εν λόγω αδίκημα η ανώτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι φυλάκιση έως πέντε έτη και παρά το γεγονός ότι από όλα τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε η πλήρης ευθύνη της εργοδοσίας, το δικαστήριο «έριξε στα μαλακά» τους τρεις κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ ο Πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου και επέβαλε τελικά στον κάθε κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή! Τι κι αν ένας εργαζόμενος ξεκίνησε για το μεροκάματο και δεν γύρισε σπίτι του. Το σύστημα ξέρει καλά να προστατεύει τα παιδιά του… το έχει αποδείξει άλλωστε επανειλημμένα.

Από τη δική τους πλευρά όμως, η εργατική τάξη και ο λαός είναι οι μόνοι που μπορούν να προστατεύσουν τα δικά τους παιδιά, που χάνονται συνεχώς για το μεροκάματο. Και μπορούν να τα προστατεύσουν μόνο μέσα από τους αγώνες τους. Γιατί ναι μεν η ενοχή των τριών κατηγορουμένων αποτέλεσε μια ηθική δικαίωση για την οικογένεια και όλους εκείνους που πάλεψαν για ν’ αποδείξουν ότι ο Χρήστος δεν έφταιγε, αλλά είναι πολύ πιθανό ακόμα και αυτή η απόφαση να ήταν πολύ διαφορετική - και να μην έκρινε την ενοχή των τριών κατηγορουμένων - εάν η εν λόγω υπόθεση είχε παραμείνει στους τέσσερεις τοίχους μιας δικαστικής αίθουσας και δεν είχε ανοιχτεί στην κοινωνία μέσα από κινητοποιήσεις. Άλλωστε είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα εκείνα που μια σειρά εργοδοτικά εγκλήματα συγκαλύπτονται. Που δεν μαθαίνει ποτέ κανείς τι πραγματικά συνέβη, που οι εργοδότες τη βγάζουν λάδι και η ευθύνη τελικά επιρρίπτεται στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσο εντείνεται η αντεργατική επίθεση, όσο καταπατούνται τα εργασιακά δικαιώματα, τόσο αυξάνονται και τα εργοδοτικά εγκλήματα. Η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας, οι αμέτρητες ώρες εργασίας και η εντατικοποίηση των ρυθμών της δουλειάς έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνει συνεχώς η αιματοβαμμένη λίστα. Μόνη απάντηση σ’ αυτή τη μαυρίλα μπορεί ν’ αποτελέσει η πάλη για διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, ανθρώπινων ρυθμών εργασίας και μέτρων προστασίας. Γιατί τελικά μόνο μέσα από την πάλη ενάντια στο σύστημα της φτώχειας, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης μπορεί να έρθει η πραγματική δικαίωση για τον Χρήστο και κάθε εργάτη που δεν γύρισε σπίτι.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Απέναντι στην ταξικότητα της κυβέρνησης και την πολιτική της
Συγκρότηση λαϊκών αντιστάσεων
Ομιλία Τσίπρα και πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα προς άγρα ψήφων
Άποψη
«Μπαράζ» αποφυλακίσεων: Δικαστικό χαστούκι σε λαό και νεολαία
Δημοκρατικά δικαιώματα
Απ΄ το Φαρμακονήσι μέχρι τη FRONTEX… Φονικά ναυάγια, συγκάλυψη κι «επαναπροωθήσεις» προσφύγων
Συνένοχες οι κυβερνήσεις κι ο ιμπεριαλισμός!
Ομιλία Τσίπρα και πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα προς άγρα ψήφων
Power pass
Ψίχουλα, κυβερνητικός εμπαιγμός και αναλγησία
Αναζητώντας την συγκολλητική ουσία για μία μαχόμενη Αριστερά
Φωτιές σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Μέγαρα, Μεγαλόπολη…
Αυτή η λίστα της καταστροφής δεν θα κλείσει ποτέ!
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εκτός των Τειχών
200+1 χρόνια μετά - Αντίθεση τεύχος 20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
4808/21: Ένας νόμος σε εφαρμογή ισοπεδώνει και τα τελευταία δικαιώματα
Εκτιμήσεις για την πάλη υπογραφής ΣΣΕ στους μισθωτούς τεχνικούς
Τουρισμός-επισιτισμός
Η κυβέρνηση προωθεί την 6ήμερη εργασία και η συνδικαλιστική ηγεσία της κλείνει το μάτι
Εργαζόμενοι στα Κρατικά Θέατρα
Τα λόγια σου τα χόρτασα!
ΛΑΡΚΟ
Απόφαση δικαστηρίου - «πράσινο φως» στις απολύσεις και την ανεργία
Με τραγικές ελλείψεις τα νοσοκομεία μπροστά σε αυξημένο τουρισμό και νέα έξαρση της πανδημίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής
Ξανά αποκλεισμός υποψηφίων!
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Ψήφιση του νόμου-πλαίσιο Κεραμέως στη Βουλή
Η στάση των κομμάτων και οι προκλήσεις για το φοιτητικό κίνημα
Στο σφυρί ιδιοκτησία του ΑΠΘ;
Αντιλήψεις
Σε περιόδους κρίσεων ο εσωτερικός εχθρός είναι ο πιο επικίνδυνος
ΔΙΕΘΝΗ 
Βρετανία, «παραίτηση» Τζόνσον
Αναμενόμενη εξέλιξη, απροσδιόριστη συνέχεια
Μέτωπο Υπεράσπισης των Αγώνων του Λαού του Εκουαδόρ (FDLP-EC)
Για το τέλος των λαϊκών κινητοποιήσεων και την αναγκαιότητα του αγώνα για την εξουσία
Εκτός από την εξουσία, όλα τα υπόλοιπα είναι αυταπάτη!
Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία
Ένα νέο που ήρθε από τα παλιά!
Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
Οι κυβερνήσεις σε πανικό
Αιτίες και προβλέψεις για αυτά που έρχονται
Αθέατος κόσμος
Θυμός και εξέγερση στο μαργαριτάρι του Ινδικού
Σρι Λάνκα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Πτώση ευρώ και ερωτήματα…
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Για την περίπτωση ΛΕΞ
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Η Συνθήκη των Σεβρών
Γιατί ενοχλεί ακόμα το Πολυτεχνείο;