Η λάμψη της εξέγερσης του Νοέμβρη φωτίζει τα σκοτάδια ακόμα και αν κάποιοι θέλουν να… «σβήσουν τα φώτα»

Εδώ και πέντε δεκαετίες οι καθεστωτικές δυνάμεις στη χώρα, ακόμη από την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών μέχρι σήμερα, από το αστικό πολιτικό προσωπικό και τα εξαπτέρυγά του γίνεται μία μανιασμένη επίθεση σπίλωσης, λάσπης, παραχάραξης και υπονόμευσης του χαρακτήρα της εξέγερσης, των στόχων της, της μαζικής συμμετοχής σε αυτήν, των νεκρών της.

Ταυτόχρονα έγιναν πολλές προσπάθειες ενσωμάτωσής της σε ανώδυνα για το σύστημα πλαίσια αστικοδημοκρατικά, σοσιαλδημοκρατικά, ρεβιζιονιστικά, είτε σαν «εθνική γιορτή», είτε με το «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται», είτε με ακατάσχετη προβοκατορολογία και τότε και μετά.

Παρά αυτή τη μανιασμένη επίθεση που έχει δεχθεί η λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη από εχθρούς και «φίλους», τα συνθήματα και οι στόχοι του Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω οι ΗΠΑ όχι μόνο παραμένουν επίκαιρα αλλά έρχονται να συναντήσουν και να ενωθούν με τις γενιές του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας που ακολούθησαν, καθώς δίνουν περιεχόμενο και διέξοδο στην πάλη τους, φωτίζουν την προοπτική της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Στόχοι που δεν μπορούν ενσωματωθούν και ακόμα περισσότερο δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Και αυτή η συνάντηση και η ένωση έχει σφραγιστεί ανεξίτηλα με το αίμα τού Κουμή, της Κανελλοπούλου, του Καλτεζά αλλά και εκατοντάδων τραυματιών και συλληφθέντων στους «Νοέμβρηδες» που ακολούθησαν.

Από χρόνια στον εσμό των συκοφαντών της εξέγερσης έχουν προσέλθει «αυτοβούλως» και διάφοροι «μετανοημένοι» για τις «νεανικές τους τρέλες», που με το πρόσχημα της αποτίμησης προσπαθούν να την απαξιώσουν. Συνήθως πρόκειται για «πρωταγωνιστές» που έπαιξαν άλλος μεγαλύτερο και άλλος μικρότερο ρόλο στην εξέγερση αλλά πλέον έχουν μεταλλαχτεί σε «κατοικίδια» του συστήματος.

Και εδώ είναι που και το ίδιο το σύστημα τους χρησιμοποιεί από τη μία για να καταδείξει το «μάταιο του πράγματος» και από την άλλη να συκοφαντήσει την εξέγερση με το γεγονός ότι η «γενιά του Πολυτεχνείου» δεν είναι τίποτα άλλο από μια γενιά βολεμένων σήμερα.

Εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι χιλιάδες που συμμετείχαν στην εξέγερση μέσα ή έξω από το Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973 ήταν ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ που αψήφησαν την τρομοκρατία και ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στον αγώνα χωρίς να υπολογίζουν κόστος και θυσίες. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους εκτιμήσεις και κατευθύνσεις τότε καθώς και από την εξέλιξη που είχαν στα χρόνια που ακολούθησαν. Βέβαια η συμμετοχή σε έναν σημαντικό ΑΓΩΝΑ δεν εξιλεώνει κανέναν ούτε για τις λάθος κατευθύνσεις και τις υπονομευτικές πρακτικές του ούτε για την πορεία ενσωμάτωσής του στο σύστημα και την υποταγή του σε αυτό.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο νέο του βιβλίο «Πριν σβήσουν τα φώτα» που παρουσιάστηκε στις παραμονές των εκδηλώσεων και των πορειών για την εξέγερση του Νοέμβρη υποτίθεται ότι κάνει προσπάθεια να αποκαλύψει «πρόσωπα και πράγματα» γύρω και μέσα σε αυτή. Τήρησε την υπόσχεσή του ότι «θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο μετά από 50 χρόνια» και μας… αποκάλυψε το συντάκτη τού κειμένου της «Πανσπουδαστικής Νο 8» που με υπογραφή της Συντονιστικής Επιτροπής της Κατάληψης έλεγε ότι στο Πολυτεχνείο συμμετείχαν την Τετάρτη 14/11/1973 «350 προβοκάτορες των Ρουφογάλη – ΚΥΠ – Καραγιαννόπουλου».

Αλήθεια, πού αποσκοπεί μια τέτοια «αποκάλυψη» σχεδόν 50 χρόνια μετά και όταν ο κατονομαζόμενος αγωνιστής της Αριστεράς δεν είναι πια στη ζωή για να μιλήσει και να ξεσκεπάσει τις δήθεν αποκαλύψεις; Ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες του διαχωρισμού και της ρήξης με τη δεξιά πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ των συγκυβερνήσεων Τζαννετάκη και Ζολώτα. Δεξιά πολιτική, της οποίας ο Ανδρουλάκης υπήρξε από τους εμπνευστές και ακραιφνής υποστηρικτής των «κοινών πορισμάτων» ΚΚΕ-ΕΑΡ, για να οδηγηθεί, τελικά, μέσω ΣΥΝ, στο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ.

Με ανάλογο τρόπο κινήθηκε και ο Κώστας Λαλιώτης στην παρουσίαση του βιβλίου, από τη μια μεριά κατήγγειλε την «Πανσπουδαστική Νο 8» και από την άλλη εξάγνισε τη γραμμή ΚΝΕ – ΑντιΕΦΕΕ λόγω της συμμετοχής των μελών και στελεχών της στην εξέγερση.

Γιατί και οι δύο τους ενδιαφέρονται τόσο πολύ να προφυλάξουν τη γραμμή του ΚΚΕ στο πλαίσιο της εξέγερσης του Νοέμβρη; Πολύ απλά, γιατί συμφωνούσαν και τότε και σήμερα μαζί της. «Το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση της ΣΕ, ο τότε Γραμματέας ΚΝΕ του Πολυτεχνείου συναντά μέλος της ΣΕ και του ανακοινώνει ότι λίγο πριν η καθοδήγηση του έβαλε ζήτημα για το πώς θα κατορθώσουν να φύγουν από το Πολυτεχνείο. Ωστόσο, ο Γραμματέας του Πολυτεχνείου δεν είχε πειστεί για τη γραμμή αυτή, δεν την προώθησε συγκεκριμένα και άμεσα για εφαρμογή. Αλλά, φαίνεται ότι και ο καθοδηγητής του επίσης, που του την είχε μεταφέρει λίγη ώρα πριν, δεν είχε καθαρή αντίληψη για το τι θα γινόταν, πώς και με ποιο στόχο θα εφαρμοζόταν. Αυτή η γραμμή για απαγκίστρωση από το Πολυτεχνείο χάθηκε μέσα στις ανάλογες θέσεις που άρχισαν να διαμορφώνονται κείνες τις ώρες. Δεν έφτασε στα μέλη της ΣΕ, αλλά ούτε και στα μέλη του Γραφείου Σπουδάζουσας (πλην του συντρόφου που την είχε μεταφέρει, υστέρα από επικοινωνία του με το Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ), ούτε στο μέλος του Γραφείου ΚΣ της ΚΝΕ που κρατούσε τη Σπουδάζουσα.» (Απόσπασμα από την απόφαση της 4ηςΟλομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ – Ιούλης 1976, οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Η «Πανσπουδαστική Νο 8» που κυκλοφόρησε Γενάρη-Φλεβάρη του 1974, εν μέσω χούντας Ιωαννίδη, είναι προϊόν αυτής της αντίληψης και πρακτικής της ηγεσίας του ΚΚΕ για την εξέγερση του Νοέμβρη, που εκφράστηκε ολοκάθαρα στην περίοδο της μεταπολίτευσης (1976) και καταγράφεται στην παραπάνω απόφαση. Αναγκάσθηκαν να συμμετέχουν σε μία υπόθεση που ούτε την επιδίωξαν, πολιτικά και οργανωτικά, ούτε την ήθελαν να συνεχίσει, κάτω από το βάρος της συμμετοχής χιλιάδων φοιτητών και λαού και δεν έπειθε ακόμα και τα στελέχη τους να την ακολουθήσουν. Για αυτό, εν μέσω χούντας, εξέδωσαν την «Πανσπουδαστική Νο8» με τους «350 προβοκάτορες», πλαστογραφώντας την υπογραφή της εκλεγμένης, από μαζικές συνελεύσεις μέσα στην κατάληψη, Συντονιστικής Επιτροπής όπου ΔΕΝ είχαν την πλειοψηφία, με αυτή που είχαν οι ίδιοι στήσει, τη λεγόμενη «προσωρινή», για να ελέγχουν την κατάσταση (συνθήματα, πομπός, εισόδους κ.λπ.) Σε αυτές τις πρακτικές του ρεβιζιονισμού, σε αυτές τις «παραδόσεις» συνεχίζει να κινείται μέχρι τα σήμερα η ηγεσία του ΚΚΕ που σήμερα καμώνεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αποτελούσε τη «ραχοκοκαλιά» της εξέγερσης.

Για τον Ανδρουλάκη, τον Λαλιώτη και τους όμοιούς τους η κάλυψη της γραμμής της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της υποχώρησης αποτελεί σημαντικό στοιχείο της σημερινής «προσφοράς» τους στο σύστημα, για να βγει αλώβητο από την οργή και την αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας για τη βαρβαρότητα που ζουν. Και για αυτό και οι δύο «ξέχασαν» να μιλήσουν για τη Δεξιά που ανέλαβε τη διακυβέρνηση μετά την πτώση της χούντας, με εκλογές που έστησε ο Καραμανλής στις 17 Νοέμβρη 1974, με στόχο να «αναβαπτισθεί» στη λαϊκή ψήφο και να πάρει δημοκρατικά εύσημα σε μια ιστορική μέρα για το λαό. Όπως και για τη συνολική στάση της Δεξιάς απέναντι στο Πολυτεχνείο, τη λάσπη, την «απομυθοποίηση», τις απαγορεύσεις, την ωμή βία και την καταστολή των διαδηλώσεων προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Την απάντηση σε αυτούς που θέλουν να… «σβήσουν τα φώτα» την έδωσαν οι χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας που συμμετείχαν στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις. Θα συνεχίσουν να τη δίνουν όλοι αυτοί που έχουν πάρει την αγωνιστική σκυτάλη από την εξέγερση του Νοέμβρη και σήμερα παλεύουν για να οικοδομήσουν κίνημα ενάντια στη φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Με μαζικότητα και παλμό οι διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου
Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία…
Το «αδιανόητο» περνάει στη σφαίρα του πραγματικού
Ανάγκη ζωής το αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα!
Ο δόκτωρ Τζέκιλ και ο κύριος Χάιντ κατεβαίνουν στις εκλογές
Δημοκρατικά Δικαιώματα
Απ’ τη Φοινικούντα στην Τουρκία ή απ΄ την Τουρκία στο Αφγανιστάν…
Συνεχείς οι «επαναπροωθήσεις» κι απ΄ τις δύο όχθες του Αιγαίου
Μητσοτάκης
Αμηχανία, πανικός και ψευτομαγκιές στην κινούμενη άμμο των υποκλοπών
Πρόταση ΣΕΚ προς το εξωκοινοβούλιο
Η σαγήνη του… 3%
Νομιμοποίηση των μαζικών παρακολουθήσεων με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια»
Θεσσαλονίκη
Μαζική και νεανική η διαδήλωση για το Πολυτεχνείο
Η μαζική κινητοποίηση εμπόδισε την έξωση της Ιωάννας Κολοβού
Χορτιάτης
Φθινοπωρινή πανδαισία και κρατική αδιαφορία!
Ανώτερα μαθηματικά…
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
Η εργαζόμενη ανθρωπότητα μπροστά στο αδιανόητο!
Οι ιμπεριαλιστές παίζουν με τη φωτιά
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Μαύρο τριήμερο για τους εμποροϋπαλλήλους…
Ζωτικής σημασίας ο αγώνας για Κυριακάτικη αργία, 8ωρο και ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς
Με απεργία απαντούν οι τραπεζοϋπάλληλοι
Λουκέτο σε 100 καταστήματα και 2.500 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς
Εκδικητικές απολύσεις στον ΔΕΣΦΑ
Σε διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική ΣΣΕ βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό
Ο νεκρός εργάτης φταίει!
Και η Amazon στο χορό των μαζικών απολύσεων στους τεχνολογικούς κολοσσούς
Ο συνδικαλισμός στο στόχαστρο και στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Για τις εκλογές στο ΣΕΦΙΕ
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Αντιλήψεις
Όταν τα μεγάλα αφεντικά έχουν εκλογές, πρέπει να παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα!
Οι μαθητές παλεύουν ενάντια στα πολυάριθμα τμήματα
ΔΙΕΘΝΗ 
Αθέατος Κόσμος
Οι ζωντανοί δεν ξέχασαν τους αδικοχαμένους της πανδημίας!
Μαδρίτη, Ισπανία
Η Σύνοδος του G20 στην Ινδονησία και σε τι αποσκοπούσε
Αίγυπτος, Διάσκεψη για το κλίμα (COP27)
Ιμπεριαλιστική υποκρισία και ανέξοδες αποφάσεις
Ιράν
Βία και θανατικές καταδίκες δεν σταματούν τη λαϊκή αντίσταση
ΙΣΤΟΡΙΑ 
30 Νοέμβρη 1943
Το πογκρόμ κατά των αναπήρων