Σκάνδαλα, υποσχέσεις και σταθερότητα

Μομφή στα ψέματά τους

Αρνούμαστε την κανονικότητά τους

Έχουμε μπει χωρίς αμφιβολία σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με την παραδοξότητα που τη χαρακτηρίζει, να μην υπάρχει, δηλαδή, ανακοίνωση ακόμη της ημερομηνίας των εκλογών. Αυτές, όπως φαίνεται ...σέρνονται για μήνες, κάτω από το βάρος πολύπλευρων πιέσεων που δέχεται το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και υπό την αδυναμία της διασφάλισης μιας σταθερής κυβερνητικής λύσης. Το τελευταίο προκύπτει ως συνέπεια όχι μόνο του εκλογικού συστήματος, αλλά και της μη διαφαινόμενης σαφούς υπεροχής κάποιου από τους βασικούς μνηστήρες της εξουσίας.

Η παράταση ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, με χιλιάδες νεκρούς και με κατεστραμμένες τις υποδομές της Ουκρανίας, με δηλωμένες τις προθέσεις των εμπλεκόμενων ιμπεριαλιστών ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ήττα εκ μέρους τους, ακόμη κι αν χρειαστεί να θυσιαστούν ακόμη περισσότερες χιλιάδες στρατιωτών και αμάχων, πιέζει ασφυκτικά τους συμμάχους, κυρίως των ΗΠΑ, να θυσιάσουν τις οικονομίες τους χάριν νέων εξοπλισμών, αλλά και να παραχωρήσουν τα εδάφη τους, ιδιαίτερα οι εξαρτημένες από αυτές χώρες, στην υλοποίηση των βάρβαρων πολιτικών τους επιδιώξεων. Η αποστολή όπλων και πολεμικού υλικού ίσως να μην είναι αρκετή στις απαιτήσεις τους σε σύντομο διάστημα, ενώ είναι σαφές ότι οι όποιες ...δυσλειτουργίες στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποταχτούν στις ανάγκες του τυπικά ακήρυχτου πολέμου ΗΠΑ και Ρωσίας που ζει ο πλανήτης.

Έτσι, παρόλες τις υπαρκτές δυσκολίες της Γερμανίας να στείλει τα άρματα Leopard στον Ζελένσκι, κάτι που θα την έφερνε σε ακόμη μεγαλύτερη αντιπαράθεση αλλά και εμπλοκή με τη Ρωσία, βρέθηκε τρόπος να διευθετηθεί, ενώ και η εκκρεμότητα με την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει μπει στο παζάρι των εξοπλισμών της Τουρκίας με τους Αμερικάνους για τα αεροπλάνα, φέρνοντας επιπλέον μπελάδες στη ντόπια αστική τάξη. Πρόκειται για ένα σισύφειο μαρτύριο, στο οποίο έχουν υποτάξει οι Αμερικάνοι και τους δύο γειτονικούς λαούς, ώστε να ελέγχονται οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί από τη μία, αλλά και να υποτάσσονται στα σχέδιά τους οι κυβερνήσεις τους, από την άλλη.

 

Παράλληλες εκλογές, ταυτόχρονες ρυθμίσεις

 

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι μπορεί να επιδιωχθεί να συμπέσουν οι εκλογικές διαδικασίες στις δύο χώρες, ούτε βεβαίως θα πρέπει να αμελείται ότι παράλληλα διεξάγονται και προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Σε αυτή την κρίσιμη πολιτική περίοδο, που αφορά χώρες άμεσα εμπλεκόμενες στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Α. Μεσόγειο, με ιδιαίτερη βαρύτητα να αποκτά η καλύτερη επαναπροσέγγιση της Τουρκίας στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, η σχεδιαζόμενη επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους λαούς αυτών των χωρών. Υπολογίζεται ο ερχομός του να συμπέσει με την ανάδειξη νέου προέδρου στην Κύπρο, αλλά και να έχουν μπει οι εκλογικές διαδικασίες στις δύο χώρες στην τελική ευθεία. Αυτή η παρουσία θα σηματοδοτήσει τις μετεκλογικές απαιτήσεις των Αμερικάνων στην περιοχή, ενώ εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να δηλώσουν την απαίτησή τους για ηρεμία, σταθερότητα και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, καθώς, όπως δήλωσε ο Αμερικάνος πρέσβης στη χώρα μας Τσούνης: «Οι δύο χώρες έχουν ικανούς διπλωμάτες και μπορούν να μιλήσουν για να κατευνάσουν εντάσεις». Θα είναι ένας διάλογος χωρίς να αποκαλύπτεται το περιεχόμενό του και με τους Ευρωπαίους απ’ έξω, τη στιγμή που Γάλλοι και Γερμανοί έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

Συγχρόνως, οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων, και δη των Γερμανών, να ελέγξουν το πακέτο ανάπτυξης και τη μοιρασιά του δημιουργούν τριβές στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν αυτές συνδέονται και εμφανίζονται μέσω σκανδάλων του τύπου ΕΥΠ και Καϊλή.

 

Πλαστά διλήμματα

 

Βαδίζουμε, λοιπόν, σε κρίσιμες εκλογές, που συσκοτίζονται με κυρίαρχα προτάγματα τα σκάνδαλα, τις μίζες και κυρίως τις άφθονες υποσχέσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στις συντάξεις, νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, επαναφορά 13ης σύνταξης και ακόμη είμαστε στην αρχή. Χρειάστηκε συνέντευξη του πρωθυπουργού, μπας και πειστούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που βιώνουν μια ραγδαία φτωχοποίηση εδώ και μήνες, ότι προσεχώς κι αν... εκποιήσουν σωστά την ψήφο τους, μπορεί να δουν καλύτερες μέρες. Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις τους για ανάπτυξη ...διορθώνονται επί τα χείρω, ενώ απέναντι στην καλπάζουσα ανεργία προωθούν, πάντα προεκλογικά, έναν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με χιλιάδες υποψήφιους νεολαίους να αναζητούν μια δουλειά κάπως πιο σταθερή.

Όσο κι αν προσπαθεί ο Μητσοτάκης να ωραιοποιήσει την κατάσταση που ζούμε εξαγγέλλοντας την κορύφωση των αυξήσεων που επιτέλους θα αποκλιμακωθεί, η πραγματικότητα των λογαριασμών στην ενέργεια, τα super market, την καθημερινότητα που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα είναι αδιάσειστη μάρτυρας της ληστείας που υφίστανται τα νοικοκυριά. Παράλληλα, η απόφαση για απελευθέρωση των πλειστηριασμών επικρέμεται απειλητικά στα κεφάλια κάθε οικογένειας που έχει ακόμη μια στέγη για να χώσει την οικογένεια, αφού πάνω από 700.000 σπίτια βρίσκονται σε κίνδυνο κατάσχεσης.

 

Όχι στις αυταπάτες

Μαζικές λαϊκές αντιστάσεις

 

Απέναντι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, καμία αυταπάτη δεν πρέπει να καλλιεργηθεί, είτε από κινήσεις εντυπωσιασμού όπως η μομφή που συζητιέται με αφορμή τις αποκαλύψεις των υποκλοπών, είτε με συνεντεύξεις και ανέξοδες δηλώσεις των δύο βασικών δελφίνων της διακυβέρνησης της χώρας περί ανάπτυξης, πλειοδοτώντας στην ευμάρεια που επίκειται μόλις αυτοί εκλεγούν.

Είναι γνωστά τα έργα τους. Η προσπάθεια να ψαρέψουν ψήφους στη λογική του μικρότερου κακού ή της απαλλαγής από τη χειρότερη κυβέρνηση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη από τις δυνάμεις που πραγματικά παλεύουν για την οικοδόμηση διεξόδου στα λαϊκά συμφέροντα και όχι για το κυνήγι του εκλογικού ποσοστού για είσοδο στο κοινοβούλιο, με αμφίβολες και πολλάκις αποτυχημένες εκλογικές συμπράξεις.

Είναι αναγκαία η αποκάλυψη των πραγματικών προταγμάτων των αστικών δυνάμεων. Η απαίτηση του Μητσοτάκη για άλλη μια τετραετία, ώστε να περάσει όσα αντιλαϊκά νομοσχέδια δεν πρόλαβε και του ΣΥΡΙΖΑ για μια πιο ήπια συμμόρφωση στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, όπως έκανε και όταν κυβέρνησε, αλλά και οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στη χώρα θα πρέπει να είναι καθημερινά στο στόχαστρο του κινήματος, ενώ επιβάλλεται η προσπάθεια αποτροπής αυτών των στοχεύσεων.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν, καθώς και οι επιδιώξεις του ΝΑΤΟ στη χώρα, θα πρέπει να βρουν το λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση. Σε αυτό απαντάει η πρόταση του ΚΚΕ(μ-λ) για κινητοποίηση στον ερχομό του, που μακάβρια συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η πάλη του λαού δεν αναστέλλεται επειδή ο Τσίπρας ανακάλυψε τους ωτακουστές της ΕΥΠ -λες και δεν το ξέραμε- ούτε γιατί οι υποσχέσεις για επιδόματα πείνας θα μας βομβαρδίζουν όσο πλησιάζουμε στις κάλπες. Η κρισιμότητα της περιόδου αλλά και αυτών των εκλογών θα μας επιφυλάξει πολλές ανάλογες αποκαλύψεις και από τις δύο μεριές, αφού μόνο έτσι μπορούν να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Σκάνδαλα, υποσχέσεις και σταθερότητα
Μομφή στα ψέματά τους
Αρνούμαστε την κανονικότητά τους
Νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό κομμάτων από τις εκλογές
«Μπλόκο» στον Κασιδιάρη ή κάτι περισσότερο;
«Η σωστή πλευρά της ιστορίας» επιβάλει «ΝΑΤΟϊκά νησιά»
Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ
Εκλογικές αυταπάτες και απροκάλυπτος κυβερνητισμός
Η ιδιωτική κηδεία και η δημόσια χουντοσύναξη
Εκδήλωση-συζήτηση του ΚΚΕ(μ-λ) στο Ηράκλειο
Έναν χρόνο χωρίς τον σ. Ντίνο Παπαδόπουλο
Άποψη
Συνέντευξη Μητσοτάκη: Δημοσιονομική σταθερότητα για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη ντόπια ολιγαρχία - Βάθεμα της φτώχειας για το λαό
Προσεγγίσεις
Ένα εγκληματικό δόγμα που καταστρέφει χώρες και μακελεύει λαούς
Δημοκρατικά δικαιώματα
10 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν η επίσημη φασιστικοποίηση εντείνεται και οι νεο-ναζί «θωπεύονται»
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την εξαθλίωση
Στους αγώνες βρίσκεται η προοπτική
Νεκρός εργάτης σε εργοτάξιο στο κέντρο της Αθήνας
Ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα πρέπει να δυναμώσει!
Οι Δήμοι και οι δήμιοι της ζωής των εργατών
Συνδικάτο ΟΑΣΑ
Εκλογές σε κλίμα ηττοπάθειας και αποσυγκρότησης
Κινητοποιήσεις για τα νοσοκομεία στην Κρήτη
Το ντόμινο συνεχίζεται…
Παραιτήσεις γιατρών και στο νοσοκομείο Γιαννιτσών
Υγειονομικοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη
Μαζικές οι απεργίες για αυξήσεις στους μισθούς
Ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας για τις εξελίξεις γύρω απ' το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Να σημάνει συναγερμός μπροστά στην προεκλογική... επέλαση της επίθεσης
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Forbes
Στην Ελλάδα μπορείτε να ζείτε χωρίς να δουλεύετε
Εκλογές για τα Συμβούλια Κεραμέως
Πού πάει αυτή η βαλίτσα;
Κατεπείγον έγγραφο του υπουργείου παιδείας
Να εφαρμοστούν άμεσα οι ποινές και τα πειθαρχικά στους φοιτητές
ΔΙΕΘΝΗ 
Προεδρικές εκλογές στη Κύπρο
Πόση σημασία έχει η προεκλογική ρητορική;
Γαλλία
Απεργιακός ξεσηκωμός για το ασφαλιστικό
Περού
Οργή ενάντια στο θεσμικό πραξικόπημα και τις σφαγές διαδηλωτών
Γερμανία, Λίτσερατ
Αντίσταση και καταστολή για το ορυχείο λιγνίτη
Αθέατος κόσμος
Δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών, εξόντωση της φύσης
Μπάχο Αγουάν, Ονδούρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Και όμως τα ακίνητα δεν πάνε καλά…
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Το «παιδί του λαού» και η …υψηλή τέχνη
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης Ανταλλαγής των Πληθυσμών
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Η μεγάλη απεργία στην «ΠΙΤΣΟΣ» 1974-75