Στις φωτιές καιγόμαστε – Στις βροχές πνιγόμαστε – Φτάνει πια! Να υπερασπιστούμε τις ζωές μας!

Η λαϊκή οργή να γίνει αγώνας ενάντια στο σύστημα που δολοφονεί, πνίγει, καίει, καταστρέφει

Ενώ ακόμα κάπνιζαν τα αποκαΐδια από τις πυρκαγιές που αποτέφρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, ενώ ακόμα δεν είχαν σιγήσει οι εκρήξεις από τα πυρομαχικά στη Νέα Αγχίαλο και ενώ τα τοπικά δελτία ειδήσεων στη Θεσσαλία τόνιζαν τον κίνδυνο για νέες φωτιές, ήρθαν οι πλημμύρες για να πνίξουν ολόκληρα χωριά στον Κάμπο.

Αυτή τη φορά, το …ακραίο καιρικό φαινόμενο, το αποτέλεσμα της …κλιματικής αλλαγής  ήταν ο «Ντάνιελ», που σκόρπισε την καταστροφή και τον θάνατο στη Θεσσαλία. Έξι οι νεκροί και δεκάδες οι αγνοούμενοι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, με τις ελπίδες να σβήνουν κάτω από τα ερείπια των σπιτιών που είτε πλημμύρισαν είτε κατέρρευσαν με την ορμή του νερού.

Ο Παλαμάς της Καρδίτσας, μια κωμόπολη 8.000 κατοίκων, και τα γύρω χωριά είναι βυθισμένα στο νερό που φτάνει τα 2 μέτρα. Οι κάτοικοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στις ταράτσες απ’ όπου προσπαθούν να τους σώσουν με ελικόπτερα.

Στη Μαγνησία, η πόλη του Βόλου, τα χωριά και η ύπαιθρος έχουν μετατραπεί σε όρμο του Παγασητικού. Πλημμυρισμένες και πτέρυγες του νοσοκομείου Βόλου.

Στα Τρίκαλα ο ποταμός Ληθαίος, που διασχίζει την πόλη, έχει υπερχειλίσει και τα νερά του παρασέρνουν γέφυρες και πλημμυρίζουν τις γειτονιές της πόλης.

Μια διαρκής εικόνα φρίκης στις τηλεοράσεις και το διαδίκτυο. Και το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει φανεί ακόμη. Πρώτα θα πρέπει να γίνει ο μακάβριος απολογισμός των ζωών που χάθηκαν. Και μετά θα μετρηθούν τα ζώα, οι καλλιέργειες, τα σπίτια, τα μαγαζιά, οι δρόμοι, οι υποδομές, τα αυτοκίνητα. Ολόκληρες περιοχές έχουν γυρίσει χρόνια πίσω… Κι ακόμα ο χειμώνας δεν άρχισε…

Η κυβέρνηση του «επιτελικού κράτους», με συμπαραστάτη τα ΜΜΕ, επιχειρεί να ρίξει όλες τις ευθύνες …στον καιρό! Όμως η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που οι ευθύνες της δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα χιλιοστά της βροχής που έπεσαν ανά στρέμμα.

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι …άγνωστη λέξη για τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ενώ είναι το πρώτο και κυριότερο μέτρο ενάντια στις δυνατές βροχές. Ειδικά όταν έχουν προηγηθεί τόσο καταστροφικές πυρκαγιές, που έχουν καταστρέψει τη βασική φυσική αντιπλημμυρική προστασία, τα δέντρα και τις ρίζες τους.

Όσο για τις κρατικές υπηρεσίες που υποτίθεται ότι πρέπει να βοηθούν τον κόσμο, αυτές είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτες. Είναι συνεχείς οι εκκλήσεις για βοήθεια από τις περιοχές που πλήττονται, όπως και οι καταγγελίες για την απουσία του κράτους, των Δήμων και των Περιφερειών. Ο κόσμος παλεύει μόνος του χωρίς καμία βοήθεια να σώσει ό,τι μπορεί από την καταστροφή.

Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες που γίνονται κατόπιν εορτής, κανένα έργο δεν γίνεται, κανένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων δεν εκπονείται ή δεν υλοποιείται όταν χρειαστεί. Η Καρδίτσα μόλις τρία χρόνια πριν πέρασε τη μεγάλη καταστροφή του «Ιανού», ο οποίος επίσης χαρακτηρίστηκε ακραίο φαινόμενο. Όταν, όμως τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται, τότε παύουν να είναι ακραία. Ακόμα κι αν αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή, ένας λόγος παραπάνω να είναι η χώρα προετοιμασμένη.

Όμως δεν είναι. Γιατί και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες, και αυτές οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές και οι προηγούμενες (και οι επόμενες που θα ζητήσουν την ψήφο του λαού σε έναν μήνα) ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να προστατέψουν τη χώρα, το λαό και το βιος του από τις καταστροφές! Δεν τους ενδιαφέρει!

Αντίθετα, τους ενδιαφέρει να προστατέψουν τις πηγές του κέρδους του συστήματος που υπηρετούν: την «πράσινη ανάπτυξη» αιολικών και φωτοβολταϊκών, τις «επενδύσεις» πάνω στα καμένα, τα «ευρωπαϊκά προγράμματα» για την ενέργεια, τις τσιμεντοποιήσεις για να φτιαχτούν τα καζίνο, τις ξενοδοχειακές γαλέρες, τα λιμάνια-διαμάντια για κρουαζιερόπλοια και ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα.

Για να προστατεύσουν και να προωθήσουν όλα αυτά, πρέπει να αφήσουν τον λαό στην τύχη του. Ακόμα περισσότερο, πρέπει να ρίξουν τις ευθύνες πάνω του! Λύσσαξαν με το 112 να απαγορεύουν, να ειδοποιούν για τη βροχή όταν το νερό είχε ήδη μπει στα σπίτια, να χτίζουν το άλλοθι ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν, υπονοώντας ότι, τελικά, οι πνιγμένοι φταίνε που πνίγηκαν! Ο Δήμαρχος του Βόλου, ο ακροδεξιός άνθρωπος της νύχτας Μπέος, βγήκε στη βροχή και μοίραζε εμφιαλωμένα νερά, στήνοντας ένα ολόκληρο σόου απεγνωσμένης έκκλησης στους …απείθαρχους να γυρίσουν στα σπίτια τους!

Και τώρα ήδη σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα. Επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα, η οποία θα συνοδευτεί από υποσχέσεις για αποκατάσταση που δεν θα τηρηθούν ποτέ. Με τη χιλιοπαιγμένη κασέτα για επιδόματα και αποζημιώσεις-ψίχουλα από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση αλλά και τους τοπικούς μηχανισμούς Δήμων και Περιφερειών, θα επιχειρήσουν να κατευνάσουν μία αγανάκτηση που προ πολλού έχει συσσωρευτεί και ώρα είναι να σκάσει.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Το θράσος του συστήματος –και κάθε εκφραστή του– θα κοπεί με μαζικούς αγώνες στους δρόμους της αντίστασης. Η εγκληματική πολιτική τους δεν θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε με τη μαζική οργάνωση και διεκδίκηση πραγματικών, άμεσων, πλήρων αποζημιώσεων και μέτρων προστασίας!

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Πλημμύρα φτώχειας και άγριας εκμετάλλευσης σαρώνει τη χώρα!
Τείχος μαζικής αντίστασης χρειάζεται να υψώσει ο λαός!
Στις φωτιές καιγόμαστε – Στις βροχές πνιγόμαστε – Φτάνει πια! Να υπερασπιστούμε τις ζωές μας!
Η λαϊκή οργή να γίνει αγώνας ενάντια στο σύστημα που δολοφονεί, πνίγει, καίει, καταστρέφει
Πυρκαγιές
Το σύστημα αυτό μπορεί να τάξει μόνο καταστροφή και θάνατο
Δεν θα καούμε, δεν θα πνιγούμε στη φτώχεια και την πείνα του συστήματος
Να δώσουμε αγώνες να μην πεινάσει ο λαός!
Νέες ταυτότητες
Μια ακόμα αντιδραστική εξέλιξη με στόχο το σύγχρονο φακέλωμα και όχι… «τσιπάκια του σατανά»
Απόφαση του Π.Γ. του ΚΚΕ(μ-λ)
Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτώβρη 2023
Η διατήρηση των εδρών στην τοπική αυτοδιοίκηση ως μητέρα όλων των μαχών
Σερίφηδες και παραστρατιωτικές δυνάμεις στην υπηρεσία του συστήματος
Η «πνευματική ελίτ» κλείνει το μάτι στο φασιστικό φίδι
Σπαρτιάτες
Κλυδωνισμοί στο ακροδεξιό κόμμα
Ελληνοτουρκικά
Κινητικότητα με αβέβαιη κατάληξη
Για γέλια και για κλάματα οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη
Προσεγγίσεις
Το ιδιωτικό «μάτι» του νόμου και της τάξης
Δημοκρατικά Δικαιώματα
Ανενόχλητη η δολοφονική δράση των νέο-ναζί χούλιγκανς
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η υπεράσπιση του 5ήμερου-8ωρου κομβικό σημείο για τους εργαζόμενους
Το υπουργείο Πολιτισμού στέλνει μήνυμα αυταρχισμού και υποταγής!
Εφαρμογή της στοχοθεσίας στο δημόσιο
Άλλη μια αντιδραστική επιλογή στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Νοσοκομεία
Η ένταση της επίθεσης απαιτεί αναβαθμισμένες αντιστάσεις
Ο «εκσυγχρονισμός» του ΕΚΑΒ σημαίνει ακόμα χειρότερους όρους για τον λαό και τους εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Στόχοι, συμπεράσματα και αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Με έφοδο αστυνομικών δυνάμεων στο ΕΜΠ ξεκινάει η ακαδημαϊκή χρονιά
ΔΙΕΘΝΗ 
Η επίσκεψη Μόντι στην Ελλάδα και τα προσδοκώμενα…
Για το πραξικόπημα στον Νίγηρα
Γκαμπόν
Το όγδοο πραξικόπημα στην Αφρική στη νέα δεκαετία!
Λατινική Αμερική
Εκλογές στη δίνη της γεωπολιτικής ρευστότητας
«Κλιματική κρίση» αλήθεια ή απάτη;
Το καπιταλιστικό μύθευμα με στόχο νέα υπερκέρδη!
Συγκάλυψη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας από τα αμερικάνικα ΜΜΕ
Αθέατος Κόσμος
Ρατσιστικό πογκρόμ, μαζική αντιφασιστική απάντηση
Λεμεσός, Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Η κινηματογραφική έκρηξη του Οπενχάιμερ
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Η Σοβιετική Ένωση και η κατασκευή της ατομικής βόμβας