Το καπιταλιστικό κτήνος είναι ο ένοχος της αποκτήνωσης του ανθρώπου

Οι λέξεις μοιάζουν λίγες απέναντι στη στυγερή, εν ψυχρώ δολοφονία του 36χρονου βιοπαλαιστή Αντώνη Καρυώτη από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon. Σοκάρεται κανείς με τη αποκτήνωση του ανθρώπου και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Ξεχειλίζει ο αποτροπιασμός, η φρίκη, η απέχθεια, η οργή βλέποντας τα βίντεο της δολοφονίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τους επιβάτες του πλοίου, αλλά και από την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρήθηκε στη συνέχεια.

Ενώ το πτώμα του Αντώνη επιπλέει στα νερά του κεντρικού λιμανιού της χώρας, το πλοίο της Attica Group (ο μεγαλύτερος όμιλος επιβατηγού ναυτιλίας στη χώρα, ο τρίτος μεγαλύτερος στη Μεσόγειο, ανάμεσα στους δέκα πρώτους της Ευρώπης) συνεχίζει για 45 λεπτά το προγραμματισμένο δρομολόγιο ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, έως ότου ο εισαγγελέας δώσει εντολή για την επιστροφή του. «Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν», είναι η κυνική ενημέρωση, την ίδια στιγμή που ο Αντώνης έχει δολοφονηθεί σε δημόσια θέα.

Πιο κυνικός, αφού είχε αποκαλυφθεί η δολοφονία, ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, θλιβερός θιασώτης των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ξέπλυνε τους θύτες δηλώνοντας ότι «υπάρχουν αυτοί που θρηνούν τον αδικοχαμένο και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους να φέρουν πίσω ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία». Μια ωμή πολιτική παρέμβαση-μήνυμα προς κάθε λογής Αρχές που θα «διαλευκάνουν» την υπόθεση, υπέρ των συμφερόντων της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Αντώνη είναι τα μέλη του πληρώματος που ενεπλάκησαν στην αποτρόπαια πράξη, αλλά και εκείνα που, ως ανώτερο προσωπικό του πλοίου, διαχειρίστηκαν το «περιστατικό». Ως εκεί θα φτάσουν και η εταιρεία και η κυβέρνηση. Η εταιρεία για να αποκρύψει τις ευθύνες της για την κατάργηση στη πράξη των λεγόμενων πρωτοκόλλων ασφάλειας, που απορρέει από την ανάγκη του κεφαλαίου για μεγιστοποίηση των κερδών. Και το κράτος για να αποκρύψει τις δικές του ευθύνες που υπηρετεί την ανάγκη του κεφαλαίου για κέρδη και ανοίγει τον δρόμο για την ασύδοτη δράση του. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι λιμενικές και ελεγκτικές Αρχές απουσιάζουν όταν πρόκειται για τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ενώ δίνουν μαζικά το παρών όταν είναι να αντιμετωπίσουν μια ναυτεργατική απεργία. Στο τέλος η «ανεξάρτητη» και «τυφλή» δικαιοσύνη θα βάλει τη δική της σφραγίδα σε ένα ακόμη προσχεδιασμένο σενάριο, βγάζοντας λάδι το σύστημα που υπηρετεί και τα μεγάλα αφεντικά της.

Η δολοφονία του Αντώνη φέρνει εκ νέου και με κρότο στο προσκήνιο την αποκτήνωση του ανθρώπου και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Ήδη, τα επιτελεία του συστήματος χύνουν άπλετο μελάνι για να αποπροσανατολίσουν, να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες. Ήδη, στελέχη και παράγοντες του συστήματος χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, εκφράζουν και αυτοί τον αποτροπιασμό τους, ενώ ο πρωθυπουργός επιπρόσθετα δεσμεύτηκε στο μήνυμα του ότι «Στη μνήμη του Αντώνη, η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της» επιρρίπτοντας ευθύνες στον λαό, κάνοντας λόγο για «τη συγγνώμη του συλλογικού αναστοχασμού». Υποκριτές και φαρισαίοι, υπηρέτες και υπερασπιστές, στυλοβάτες και απολογητές, πρεσβευτές του σάπιου καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος σε διατεταγμένη υπηρεσία, επιδιώκουν να κρύψουν την αποκρουστική, αντιδραστική και βαθιά απάνθρωπη φύση του.

Η αποκτήνωση του ανθρώπου συντελείται σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από τον νόμο του κέρδους, που επιβάλλονται οι σάπιες ηθικές και κοινωνικές αξίες της αστικής ιδεολογίας στην εργατική τάξη και τον λαό.

Με το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό κτήνος είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, τα δισεκατομμύρια των φτωχών-λαϊκών μαζών, οι εργαζόμενοι, οι απόμαχοι της εργασίας, η νεολαία, οι αδύναμοι. Ένα κτήνος που γιγαντώνεται σε ευθεία αναλογία με το σάπισμα και την παρακμή της ύπαρξής του. Ένα κτήνος που σε συνθήκες βαθιάς και δομικής κρίσης αναπληρώνει την ακόρεστη και αδηφάγα διψά του για κέρδος με το αδυσώπητο ξεζούμισμα των εργαζομένων, με νεκροταφείο κοινωνικών δικαιωμάτων, ξερνώντας πόλεμο, ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση.

Στις συνθήκες φρίκης και βαρβαρότητας που διαμορφώνει η αχαλίνωτη επίθεση του συστήματος, όχημα και εργαλείο για την πραγμάτωση της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής είναι η φασιστικοποίηση της κυρίαρχης αστικής πολιτικής καθώς και η αξιοποίηση των φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων, με το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού, τις σκοταδιστικές και μεσαιωνικές αντιλήψεις που τα συνοδεύουν.

Στον κόσμο του κτήνους, στον κόσμο του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού δεν χωράμε όλοι. Μετανάστες και πρόσφυγες, εργαζόμενοι, άνεργοι, και συνταξιούχοι, φτωχοί και πληβείοι. όλοι στη σειρά θυσία στο βωμό του κέρδους. Σε αυτή τη βάση υποβαθμίζεται, έως την πλήρη απαξίωσή της, η ανθρώπινη ζωή.

Αυτή είναι η κανονικότητα που επικαλούνται οι κυρίαρχοι, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου και να επελαύνει η εγκληματική δολοφονική πολιτική του συστήματος και το δόγμα ότι οι ζωές μας δεν μετράνε.

Κανονικότητα είναι, λοιπόν, να καίνε μετανάστες και πρόσφυγες στο δάσος της Δαδιάς, να τους πνίγουν κατά χιλιάδες στο Αιγαίο, να ξεβράζονται τα άψυχα κορμιά των μικρών Αυλάν στις ακτές, γιατί είναι «λαθραίοι». Να δολοφονείται ο νεαρός ρομά για ένα εικοσάρικο βενζίνη ή γιατί δεν σταμάτησε στον αστυνομικό έλεγχο ή το μικρό κορίτσι που έπαιζε στο προαύλιο ενός εργοστασίου στο Κερατσίνι, γιατί είναι «παραβατικά στοιχεία». Να δολοφονείται ο νεαρός στο Περιστέρι επειδή δεν είχε εισιτήριο λεωφορείου, γιατί ήταν «τζαμπατζής». Να δολοφονείται ο Φύσσας και ο Γρηγορόπουλος, γιατί ο ένας ήταν αντιφασίστας και ο άλλος έκανε βόλτα στα Εξάρχεια. Είναι κανονικότητα να πεθαίνει ο λαός περιμένοντας ασθενοφόρο, οι δεκάδες χιλιάδες θάνατοι στην πανδημία γιατί δεν επιτρέπει η δημοσιονομική πολιτική δαπάνες για την περίθαλψη. Να χάνονται οι ζωές και το βιός του λαού από τις φωτιές και τις πλημμύρες γιατί υπάρχει «κλιματική αλλαγή». Να δολοφονούνται οι εργάτες στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα γιατί ήταν «απρόσεκτοι». Να αργοπεθαίνει ο λαός από τη καθημερινή βία της ανεργίας και της φτώχειας γιατί είναι «ανίκανος». Να ξεσπιτώνονται οι λαϊκές οικογένειες από τα τραπεζικά μονοπώλια γιατί είναι «μπαταχτσήδες».

Η κανονικότητά τους είναι η αποκτήνωση του ανθρώπου. Να την ανατρεψουμε!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Πλημμύρα φτώχειας και άγριας εκμετάλλευσης σαρώνει τη χώρα!
Τείχος μαζικής αντίστασης χρειάζεται να υψώσει ο λαός!
Στις φωτιές καιγόμαστε – Στις βροχές πνιγόμαστε – Φτάνει πια! Να υπερασπιστούμε τις ζωές μας!
Η λαϊκή οργή να γίνει αγώνας ενάντια στο σύστημα που δολοφονεί, πνίγει, καίει, καταστρέφει
Πυρκαγιές
Το σύστημα αυτό μπορεί να τάξει μόνο καταστροφή και θάνατο
Δεν θα καούμε, δεν θα πνιγούμε στη φτώχεια και την πείνα του συστήματος
Να δώσουμε αγώνες να μην πεινάσει ο λαός!
Νέες ταυτότητες
Μια ακόμα αντιδραστική εξέλιξη με στόχο το σύγχρονο φακέλωμα και όχι… «τσιπάκια του σατανά»
Απόφαση του Π.Γ. του ΚΚΕ(μ-λ)
Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτώβρη 2023
Η διατήρηση των εδρών στην τοπική αυτοδιοίκηση ως μητέρα όλων των μαχών
Σερίφηδες και παραστρατιωτικές δυνάμεις στην υπηρεσία του συστήματος
Η «πνευματική ελίτ» κλείνει το μάτι στο φασιστικό φίδι
Σπαρτιάτες
Κλυδωνισμοί στο ακροδεξιό κόμμα
Ελληνοτουρκικά
Κινητικότητα με αβέβαιη κατάληξη
Για γέλια και για κλάματα οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη
Προσεγγίσεις
Το ιδιωτικό «μάτι» του νόμου και της τάξης
Δημοκρατικά Δικαιώματα
Ανενόχλητη η δολοφονική δράση των νέο-ναζί χούλιγκανς
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η υπεράσπιση του 5ήμερου-8ωρου κομβικό σημείο για τους εργαζόμενους
Το υπουργείο Πολιτισμού στέλνει μήνυμα αυταρχισμού και υποταγής!
Εφαρμογή της στοχοθεσίας στο δημόσιο
Άλλη μια αντιδραστική επιλογή στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Νοσοκομεία
Η ένταση της επίθεσης απαιτεί αναβαθμισμένες αντιστάσεις
Ο «εκσυγχρονισμός» του ΕΚΑΒ σημαίνει ακόμα χειρότερους όρους για τον λαό και τους εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Στόχοι, συμπεράσματα και αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Με έφοδο αστυνομικών δυνάμεων στο ΕΜΠ ξεκινάει η ακαδημαϊκή χρονιά
ΔΙΕΘΝΗ 
Η επίσκεψη Μόντι στην Ελλάδα και τα προσδοκώμενα…
Για το πραξικόπημα στον Νίγηρα
Γκαμπόν
Το όγδοο πραξικόπημα στην Αφρική στη νέα δεκαετία!
Λατινική Αμερική
Εκλογές στη δίνη της γεωπολιτικής ρευστότητας
«Κλιματική κρίση» αλήθεια ή απάτη;
Το καπιταλιστικό μύθευμα με στόχο νέα υπερκέρδη!
Συγκάλυψη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας από τα αμερικάνικα ΜΜΕ
Αθέατος Κόσμος
Ρατσιστικό πογκρόμ, μαζική αντιφασιστική απάντηση
Λεμεσός, Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Η κινηματογραφική έκρηξη του Οπενχάιμερ
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Η Σοβιετική Ένωση και η κατασκευή της ατομικής βόμβας