Νέα Δημοκρατία

Φθορά και αναταράξεις

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ως διαχειριστής του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της 5ετούς πλέον διακυβέρνησής της. Τόσο σε σχέση με το λαό όσο και αναφορικά με τα εντός κι εκτός της χώρας κέντρα που τη στηρίζουν. Τα προβλήματα συσσωρεύονται μαζί με τη λαϊκή δυσφορία που αυξάνεται και αυτό που τη «σώζει» είναι ότι δεν υπάρχει, προς ώρας, ισχυρή εναλλακτική αστική διακυβέρνηση.

Από πλευράς λαϊκού παράγοντα, είναι καταγραμμένες πλέον οι διαθέσεις, στο μέτρο που του δίνεται η δυνατότητα, σε μια σειρά χώρους και κοινωνικά στρώματα. Νεολαία, αγρότες, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι και εργάτες έχουν στείλει τα ανάλογα «σήματα». Το αν δεν γενικεύεται μια αγωνιστική κατάσταση έχει να κάνει με το ποιοι ηγούνται ή ελέγχουν τους αγώνες που ξεσπούν και όχι με τις «ικανότητες» του κυβερνητικού επιτελείου. Από «τα μέσα» γίνεται η… βρόμικη δουλειά!

Αξίζει να σταθούμε, ωστόσο, στα συστημικής φύσης ζητήματα που «σέρνονται» το τελευταίο διάστημα. Τέμπη, υποκλοπές, διαρροή και χρήση προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων είναι τα τελευταία επεισόδια με βάση τα οποία διαμορφώνεται η επικαιρότητα. Ελλείψει ουσιαστικής πολιτικής διαφοροποίησης στα βασικά θέματα, τα αστικά και ρεφορμιστικά κόμματα - από δεξιά και «αριστερά» - τα έχουν κάνει σημαία τους. Απ’ ό,τι όλα δείχνουν, με αυτά και ανάλογα θα βαδίσουν όλοι τους προς τις ευρωκάλπες. Είναι ένας γνωστός και δοκιμασμένος τρόπος, τα άγχη των αστών και των ιμπεριαλιστών προστατών τους να «γίνονται» θέματα συζήτησης στους κόλπους του λαού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τον αφορά.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, όπως όλα δείχνουν, επεισόδιο αποτέλεσαν οι παραιτήσεις δύο ακόμη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, μετά την «κοινωνική συνάντηση» που είχαν με τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία και μεγαλοπαράγοντα. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» που «αποδείκνυε» το μοντάζ ηχητικών ντοκουμέντων αμέσως μετά το έγκλημα των Τεμπών με στόχο τη θεμελίωση του κυβερνητικού αφηγήματος περί «ανθρώπινου λάθους». Ακολούθησε η κατάθεση πρότασης μομφής από το ΠΑΣΟΚ, που στηρίχθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, η απόρριψή της από τη Βουλή και το μήνυμα που φέρεται ότι απέστειλε η σύζυγος του πρωθυπουργού προς τον ίδιο επιχειρηματία, που όμως ο ίδιος αρνείται ότι υπήρξε! Μυστήριο…

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μητσοτάκη μίλησαν για οργανωμένη προσπάθεια οικονομικών συμφερόντων να πλήξουν την κυβέρνηση. Ο τελευταίος έκανε λόγο, μάλιστα, για προσπάθεια «να κοντύνει» ο πρωθυπουργός! Δεν είναι ό,τι καλύτερο, φυσικά, για τη ΝΔ το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Είναι σίγουρο ότι θα επιδράσει και στο εκλογικό της αποτέλεσμα στις 9 Ιούνη. Δεν είναι, ωστόσο, καθόλου παράδοξο να υπάρχει κόντρα κάποιων επιχειρηματιών με την κυβέρνηση, στο βαθμό που προκρίνονται κάποιοι άλλοι για τις «business as usual».

Το πακέτο και η μοιρασιά των δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μήλον της έριδος για τους επίδοξους μνηστήρες. Με αυτό, ωστόσο, «κάνει παιχνίδι» η ιμπεριαλιστική ΕΕ! Όση γκρίνια κι αν εκφράζεται από κάποιους από αυτούς, οι «κουτόφραγκοι» θέτουν τους όρους τους. Ένα από τα βασικά ζητήματα που θέτουν, με τον όχι και τόσο κομψό τρόπο τους, είναι και η έντονη δυσαρέσκειά τους από το γεγονός ότι η βάρκα της εξάρτησης της Ελλάδας έχει γείρει υπερβολικά, με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, προς τους αμερικανούς ανταγωνιστές και συμμάχους τους. Γι’ αυτό μένει ανοιχτή και η έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα, με πρόσχημα τα θέματα του επονομαζόμενου «κράτους δικαίου» της χώρας μας. Τους έπιασε ο πόνος για τη δημοκρατία και την ισονομία!

Τα λεφτά, επομένως, είναι πολλά και δεν μπορούν να μοιράζονται ετεροβαρώς (με μια έννοια, «άλλος να δίνει και άλλος να παίρνει»), μα κυρίως το πολιτικό-γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας να αποκλίνει των επιδιώξεων του γαλλογεμανικού άξονα. Στην εξίσωση μπήκαν στη συνέχεια και οι εφημερίδες «Εστία» και «Documento» με ταυτόχρονα ανάλογα δημοσιεύματά τους. Μία (ακρο)δεξιά και μία φιλοσύριζα έκδοση δείχνουν να «συντονίζονται». Μετά από όλα αυτά, είναι… βέβαιο ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με «επιχειρηματικά συμφέροντα»! Ο καθένας «κατατροπώνει» τους άλλους και όλοι μαζί υπηρετούν την «όλη» άρχουσα τάξη, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το μέγαρο Μαξίμου, πάντως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Ένας από αυτούς υπήρξε η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού που αφορά περίπου 560.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τα συνδεδεμένα με αυτόν επιδόματα. 70 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και όλως τυχαίως. Κατά τα άλλα, η ΝΔ ξιφουλκεί κατά του… λαϊκισμού! Άμεσα ήρθαν τα «φαρμακερά βέλη» τριών επιχειρημάτων: 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί δεν είδαν την παραμικρή αύξηση, όπως και μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στο Δημόσιο και πάνω από 2,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Παρά τα ψίχουλα, μιας και η ακρίβεια είναι υπερπολλαπλάσια, η οικονομική επιτροπή της Βουλής «είδε», παρακαλώ, αλόγιστες αυξήσεις!

Εν τούτοις, η επίθεση στο λαό συνεχίζεται αμείωτη και σε όλα τα μέτωπα. Οι ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές φαγωμάρες δεν ξεστρατίζουν τόσο την κυβέρνηση όσο τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Από εκεί, άλλωστε, όλοι τους περιμένουν νεύμα επικύρωσης ή ανάληψης ρόλου. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το μαστίγιο καραδοκεί για να συνετίσει τους απείθαρχους και ο λαός βρίσκει την πολιτική της φασιστικοποίησης σε κάθε του βήμα. Η εξαίρεση της νίκης στην υπόθεση της 12χρονης ήταν αποτέλεσμα της κινηματικής πίεσης και των ψήφων των ενόρκων και όχι των τακτικών δικαστών! Για να μην ξεχνιόμαστε…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Βαθαίνει χωρίς τέλος η εμπλοκή στον άδικο πόλεμο! Ο λαός στο στόχαστρο!
Αποχή από τη φάρσα των ευρωεκλογών, συμμετοχή στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες
Βάση μαμούθ των ΗΠΑ στην Ρουμανία
Άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα περικύκλωσης της Ρωσίας
Λάρισα
Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής – αντιπολεμικής κατεύθυνσης στο κίνημα
Άποψη
75 χρόνια ΝΑΤΟ - 75 χρόνια χούντες πόλεμοι, επεμβάσεις - Επιτακτική ανάγκη η πάλη ενάντια στα γεράκια του πολέμου
Προσεγγίσεις
Υπό διωγμό οι λέξεις
Δημοκρατικά δικαιώματα
Οι κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα! Ακυρώθηκε το πρόστιμο του Δήμου Αθήνας, στο ΚΚΕ(μ-λ), για αφισοκόλληση
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Απεργία 17 Απρίλη: ΑΔΕΔΥ vs ΓΣΕΕ
Πλειοδοσία ξεπουλήματος
Πρωτομαγιά 2024
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ! Η 1η ΜΑΗ να είναι ημέρα απεργίας! Ημέρα διαδήλωσης! Ημέρα αγώνα!
Κανένας εργάτης της ΛΑΡΚΟ χωρίς δουλειά, κανένας εργάτης χωρίς δικαιώματα
«Ανάπτυξη» στην οικονομία, λουκέτα στα εργοστάσια
Κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό
Αναγκαία η αγωνιστική ανάδειξη των αναγκών των εργαζόμενων στον κλάδο
Μεγαλώνει διαρκώς η λίστα νεκρών και σακατεμένων εργατών
Παλλασιθιώτικο Μέτωπο ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Εκπαιδευτικοί: Υστερία τρομοκρατίας και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!
Η μαχητική διαδήλωση της Πέμπτης 21 Μάρτη στον Πειραιά δείχνει τον δρόμο!
Αξιολόγηση στην εκπαίδευση
Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή - Πλαταίνουμε-δυναμώνουμε τις αντιστάσεις - Οικοδομούμε όρους για τη συνολική ανατροπή της αξιολόγησης
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Η ρεβάνς της κυβέρνησης… και η «αχώνευτη» νεολαία
ΔΙΕΘΝΗ 
Παλαιστίνη-Μέση Ανατολή
Αγγίζονται οριακές καταστάσεις
Γάζα
Κυνικοί οι σιωνιστές εγκληματίες, υποκριτές οι Δυτικοί
Αϊτή
Απειλή για νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση
Τουρκία
Μηνύματα και πραξικοπήματα στις δημοτικές εκλογές
Αθέατος Κόσμος
Υπεράσπιση της μνήμης, αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα!
Λα Πλάτα, Αργεντινή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Ιαπωνία: 17 χρόνια μετά ή μήπως 30;
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
“Όλη νύχτα εδώ”
Γιατί έχει νόημα μία παράσταση για το Πολυτεχνείο;
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Το ΚΚΕ αποφάνθηκε: Η Χούντα δεν ήταν αμερικανοκίνητη. Πάλι λάθος έκανε ο λαός.