Η «καλύτερη οικονομία του κόσμου» και η ζοφερή πραγματικότητα

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Μητσοτάκης και όλος ο συρφετός που στηρίζει το ντόπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, παρουσιάζει νύχτα και μέρα την ελληνική οικονομία ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν μία από τις καλύτερες του κόσμου. Είναι ένα γεγονός για το οποίο θα πρέπει να… πανηγυρίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι νέοι που ψάχνουν για δουλειά, καθώς οι ορίζοντες που ανοίγονται είναι διάπλατοι στην ανάπτυξη της οικονομίας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου για όλους.

Καθημερινά «τσιμπολογάνε» ένα στοιχείο από εδώ, ένα άλλο από εκεί είτε σε διεθνές, είτε σε εσωτερικό επίπεδο, για να σχηματίσουν μία μαγική εικόνα της κατάστασης στην οικονομία και να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο τη λεγόμενη «ψυχολογία της αγοράς», καθώς σύμφωνα με τους καπιταλιστικούς μύθους, η οικονομία είναι ζήτημα «ψυχολογίας» και όχι πραγματικών δεδομένων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι απολογητές του ντόπιου καπιταλιστικού συστήματος είναι από τη μία να επιβάλλουν την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική τους πάνω στον εργαζόμενο λαό, μέσα από τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» πάνω στις οποίες χτίζεται η ανάπτυξη της κερδοφορίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Από την άλλη, «κλείνουν το μάτι» στα μεσοστρώματα, να μην ανησυχούν και ότι υπάρχει ελπίδα να αναβαθμιστεί η θέση τους από την σοβαρή, για πολλούς σε επίπεδο φτωχοποίησης, οικονομική τους καταβαράθρωση. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Μητσοτάκης και βασικά επιτελεία του συστήματος στοχεύουν στη διαμόρφωση και την ενδυνάμωση ενός αντιδραστικού ταξικού-πολιτικού μετώπου ενάντια στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία.

Τον Δεκέμβρη του 2023 ο γνωστός Economist κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε μία λίστα 35 χωρών για το 2023 (4ο τρίμηνο 2022 ως 3ο τρίμηνο 2023) για τις οικονομικές επιδόσεις της. Το γεγονός προκαλεί έξαλλους πανηγυρισμούς στα αστικά επιτελεία και ευκαιρία για μπόλικη προπαγανδιστική συγκάλυψη της ζοφερής πραγματικότητας για τον εργαζόμενο λαό, που στενάζει από την ακρίβεια και την εκτεταμένη φτώχεια. Αλήθεια, όμως, τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Economist να αναδείξει την ελληνική οικονομία σε «παγκόσμια πρωταθλήτρια»; Το βασικό κριτήριο δεν ήταν τίποτα άλλο από την απόδοση του χρηματιστηρίου, που αυξήθηκε στην πιο πάνω περίοδο κατά 43,8%!! Και ο Economist καλεί: «Για ένδοξες αποδόσεις μετοχών, κοιτάξτε χιλιάδες μίλια δυτικά στην Ελλάδα… οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μία σειρά μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές».

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα κάλεσμα στα αρπακτικά του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου να σπεύσουν στην Ελλάδα, για να αποκομίσουν κέρδη μέσα από το χρηματιστήριο που… αποδίδει, αφού η «κυβέρνηση εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές». Είναι γεγονός ότι η αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική αποδίδει στην κερδοφορία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αυτό. Έχουμε να κάνουμε και με το γεγονός μίας νέας «αρπαχτής», της γρήγορης και εύκολης απόληψης μεγάλων κερδών από το χρηματιστικό κεφάλαιο, που αναζητά με ταχύτητα «ευκαιρίες» σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε εξαρτημένες χώρες.

Ενώ οι πανηγυρισμοί συνεχίζονταν από κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενους για την «πρωτιά», έρχεται η αξιολόγηση του αμερικάνικου οίκου Moody’s τον φετινό Μάρτη να «βάλει τα πράγματα στην θέση τους», καθώς στην έκθεσή του για την Ελλάδα δεν προχώρησε σε αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης, αλλά διατηρεί την τρέχουσα αξιολόγησή του, η οποία παραμένει κάτω από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα. Τα βασικά στοιχεία που αξιολόγησε ο Moody’s για την ελληνική οικονομία ήταν το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (η σχέση μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών), το γεγονός ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλό και ότι τομείς με σχετική ανάπτυξη όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.

Κατά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης, «στην αναβάθμιση της οικονομίας θα μπορούσε να συμβάλλει η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής και της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση», ενώ αντίθετα «επιδείνωση της πιστοληπτικής της ικανότητας θα μπορούσε να προκύψει από μια αντιστροφή της πολιτικής που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ή από ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος δεν αποδίδουν την αναμενόμενη ώθηση στην ανάπτυξη και τη δημοσιονομική θέση της χώρας, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδύσεις».

Είναι φανερή η προσπάθεια από τον οίκο αξιολόγησης να απαιτήσει ακόμα περισσότερο από το ντόπιο αστικό πολιτικό προσωπικό, όλων των αποχρώσεων, όχι μόνο να μην κάνει πίσω από την οικονομική πολιτική της φτώχειας και της ανέχειας για τον εργαζόμενο λαό, καθώς και από την δέσμευση για «δημοσιονομική εξυγίανση» για την εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά να συνεχίσει και να ενισχύσει αυτή την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική, για να μπορέσει να πάρει αναβαθμισμένη αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι και οι οργανισμοί του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου είτε είναι ο Economist, είτε o οίκος Moody’s πρώτα από όλα θέλουν να διασφαλίσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα πάνω στη χώρα και τον εργαζόμενο λαό. Να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή των κερδών τόσο «από τα κάτω προς τα πάνω» όσο και κυρίως «από τα μέσα προς τα έξω».

Και είναι αλήθεια ότι αυτό επιτυγχάνεται, όπως ομολογεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας στην ετήσια έκθεσή του για το 2023 που μόλις κυκλοφόρησε. Εκεί αναφέρει: «Το αυξημένο κόστος εισροών παραγωγής κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών συνέβαλε σε σημαντική αύξηση των περιθωρίων κέρδους παρά την υποχώρηση που παρατηρήθηκε το 2023. Ειδικά την περίοδο 2021-2022, οι σχετικοί δείκτες ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες». Κυνική ομολογία του τοποτηρητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και εκπροσώπου των συμφερόντων του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου για τη λαίλαπα της καπιταλιστικής ακρίβειας που χτυπάει τον εργαζόμενο λαό. Αλλά και η προσπάθεια να «δικαιολογήσει» την εκτίναξη των κερδών των καπιταλιστικών επιχειρήσεων αποτελεί άλλη μία αποκάλυψη για τον χαρακτήρα του ντόπιου συστήματος. «Το σχετικά μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς προϊόντων και η υστέρηση της εφαρμογής επαρκών διαρθρωτικών αλλαγών στην εν λόγω αγορά είναι παράγοντες που δημιουργούν έλλειψη ανταγωνισμού και ευνοούν τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν».

Τι μας λέει ο Στουρνάρας; Ότι η εξαρτημένη ντόπια καπιταλιστική οικονομία αλλά κυρίως το εισόδημα των εργαζόμενων είναι στο έλεος του μονοπωλιακού κεφαλαίου και δεν «προβλέπεται» κανένας μηχανισμός να σταματήσει τη λεηλασία από την εκτόξευση της κερδοφορίας του. Η επίκληση της «έλλειψης ανταγωνισμού» και για την «υστέρηση διαρθρωτικών αλλαγών» είναι οι γνωστοί μύθοι που θέλουν να συγκαλύψουν τον μονοπωλιακό χαρακτήρα της καπιταλιστικής οικονομίας γενικά. Και ειδικά για τη χώρα μας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αποκάλυψη για τον χαρακτήρα του ντόπιου καπιταλιστικού συστήματος και του αστικού πολιτικού προσωπικού που το υπηρετεί, στη διαμόρφωση ευνοϊκών όρων για την εκτίναξη της κερδοφορίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Μην ξεχνάμε την αναφορά του Economist ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές».

Στην ίδια έκθεση, ο Στουρνάρας δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός της συνεχούς κλιμάκωσης των αυξήσεων στα τρόφιμα το 2023 μετά και το 2022. Έτσι, τη μία χρονιά οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό 9,9% (2023) και την προηγούμενη σε ποσοστό 9,7% (2022). Ανάλογη είναι και η κατάσταση στις λεγόμενες υπηρεσίες, όπου τόσο το 2022 όσο και το 2023 έχουμε κλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές κατά 4,5%. Παρότι ο γενικός πληθωρισμός σημείωσε ανάμεσα στις χρονιές 2022 και 2023 μείωση, λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας, ο πυρήνας του πληθωρισμού που αφορά τρόφιμα και υπηρεσίες, που αποτελούν και τα βασικά έξοδα συντήρησης του εργαζόμενου λαού, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε.

Οι αυξήσεις-κοροϊδία στον βασικό μισθό και τις συντάξεις που δόθηκαν το 2023 και το 2024 σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την εκτεταμένη φτώχεια σε πλατιά λαϊκά στρώματα, που εκφράζεται ακόμα και με τα στοιχεία που παρουσιάζει το «Ευρωβαρόμετρο», όπου το 86% του πληθυσμού στη χώρα δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του και το 66% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση σε έναν χρόνο από τώρα θα είναι χειρότερη.

Κατά τα άλλα ο Γ. Στουρνάρας σε απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δήλωσε ότι «τώρα μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια χωρίς να ανησυχώ για δημοσιονομική αστάθεια», καθώς η φοροεπιδρομή μέσω των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) φέρνει συνεχή «υπερέσοδα» στα κρατικά ταμεία, αλλά φτωχαίνει ακόμα περισσότερο τον λαό.

Σε μία περίοδο που το παγκόσμιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα επιτίθεται άγρια στην εργατική τάξη και τους λαούς με στόχο να ξεπεράσει τη δομική κρίση του, έχει δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, όπου εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ανθρώπων ζουν κάτω από το επίπεδο αναπαραγωγής της εργατικής τους δύναμης. Ιδιαίτερα σε εξαρτημένες χώρες όπως η Ελλάδα, αυτό το φαινόμενο παίρνει πολλαπλασιαστικά χαρακτηριστικά, καθώς ενισχύεται σε μεγαλύτερο ύψος ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, ενώ από την άλλη η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σε συνδυασμό με τα δεσμά του χρέους που αποτελούν μόνιμη κατάσταση, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και μια ζοφερή πραγματικότητα για την κοινωνική πλειοψηφία.

Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να παλέψουν για τη δουλειά και τη ζωή τους με οργάνωση και μαζικούς αγώνες και να κάνουν τους εκπροσώπους του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου όπως ο Γ. Στουρνάρας να «χάσουν τον ύπνο τους».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Η ΕΕ περνάει σε «πολεμική οικονομία»
Οι λαοί θα πληρώσουν τα «κανόνια» που θα τους αιματοκυλίσουν
Ελληνοτουρκικά
Θαλάσσια πάρκα, (βραχο)νησίδες και ανταγωνισμοί
Ταμείο Ανάκαμψης
Η αξιοκρατία των ημετέρων
Θεσσαλία
Από τις πλημμύρες στη λειψυδρία και στο βάθος… ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού
Ατομική ευθύνη -με το αζημίωτο- και στην πυροπροστασία…
Θεσσαλονίκη
Το έργο fly-over και οι θεσσαλονικείς σε νέες περιπέτειες
Εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή Κώστα Κιρτάζογλου
Άποψη
Κι άλλα όπλα για πιο ενεργή συμμετοχή
Δημοκρατικά δικαιώματα
Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ: Πόσο αξίζει η ζωή των λαών;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Απεργιακή 1η Μάη
Η εργατική τάξη να ξαναχαράξει το δρόμο για την κοινωνική απελευθέρωση και την κομμουνιστική προοπτική
17 Απρίλη: Οι εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη σε μια άκρως υπονομευμένη απεργία
Εμποροϋπάλληλοι: Πίσω από τις βιτρίνες, οι γαλέρες των καταστημάτων
Με αναδρομική περικοπή μισθού απειλούνται δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι στους ΟΤΑ
Ηλεκτρονικές κάλπες στις εκλογές του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
Να μη νομιμοποιηθεί το χτύπημα στον ελεύθερο και ανεξάρτητο συνδικαλισμό!
Αύξηση των εργοδοτικών εγκλημάτων – Να υπερασπιστούμε τη ζωή μας!
Οι απολύσεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεδιπλώνουν τους δεσμούς εξάρτησης
Λιπάσματα Καβάλας: Φωτογραφική τροπολογία «δώρο» στα χέρια της εργοδοσίας!
Ο αγώνας των εργαζομένων απέναντι στις ομαδικές απολύσεις είναι δίκαιος και πρέπει να νικήσει!
Εκλογές στο σωματείο εργαζομένων «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Ξυλοφορτώνουν νέους Ουκρανούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον άδικο πόλεμο
Αντιλήψεις
Όταν μας στερούν τη ζωή δεν επιλέγουμε τον θάνατο
ΔΙΕΘΝΗ 
Παλαιστίνη – Μέση Ανατολή
Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι περιφερειακής ανάφλεξης
Η σιωνιστική γενοκτονία συνεχίζεται
Γάζα, Δυτική Οχθη
Χωρίς τέλος η σφαγή των Παλαιστίνιων
ΗΠΑ-Ιαπωνία-Φιλιππίνες
Τριμερής συνάντηση κορυφής… με το βλέμμα στην Κίνα
Αργεντινή
Με καταστολή απαντά ο Μιλέι στις λαϊκές κινητοποιήσεις
Αθέατος Κόσμος
Η αντοχή της ελιάς, το πείσμα για ζωή και η δύναμη της αντίστασης Ουαλίντ Ντάκα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Η αιγυπτιακή «θηλειά» χρέους
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Ας ξαναδιαβάσουμε Φώτη Αγγουλέ
Εξήντα χρόνια από τον θάνατό του
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Φυλακές Ιτζεδίν
Τόπος αντίστασης και ιστορικής μνήμης