Το υπουργείο Υγείας περνάει με ταχύτατους ρυθμούς πολλά «ευφάνταστα» μέτρα. Κύριο μέλημα του κράτους αποτελεί η αποτίναξη της υποχρέωσής του να περιθάλπει τους πολίτες και η μεταφορά του κόστους σε αυτούς, σαν ατομική τους ευθύνη. Για να το πετύχει αυτό, παράλληλα με τις «δοκιμασμένες συνταγές» του εξωτερικού, επιστρατεύει και μπόλικη προπαγάνδα και τραμπουκισμό.
Παρά τα μεγάλα λόγια του υπουργείου και των παρατρεχάμενων ΜΜΕ, ότι γίνονται όλα για την εξυπηρέτηση των ασθενών και ότι τα μέτρα αποδίδουν, γινόμαστε μάρτυρες μιας σκληρής πραγματικότητας: ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ ΖΗΣΟΥΜΕ Ή ΑΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ. Οι πρόσφατες εικόνες μετά την εφημερία του Γ. Γεννηματάς, αλλά και του Ιπποκρατείου, όπου στοιβαγμένοι ασθενείς -πολλές φορές και βαρέως πάσχοντες- σε ράντζα, που περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι επί 24 ώρες, είναι αποτέλεσμα του νέου μέτρου για την εφημέρευση των νοσοκομείων. Μέτρο που το υπουργείο αυταρχικά το υλοποίησε… «για το καλό του κόσμου».
Είναι χαρακτηριστική η αναλγησία του υπουργού, του οποίου οι απαντήσεις αποκαλύπτουν το φρένιασμα με το οποίο η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να περάσει τα μέτρα της φρίκης. Ειρωνεύεται τους υγειονομικούς ότι «δεν είναι και στη Σαχάρα» και ότι θα έπρεπε να λένε και ευχαριστώ γιατί… υπάρχουν και χειρότερα. Και δηλώνει ότι προβλήματα παντού υπάρχουν και ότι έτσι είναι οι εφημερίες. Και προφανώς, αφού η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει μαζικές προσλήψεις, έτσι και θα συνεχίσουν να είναι (προσθέτουμε εμείς). Πώς δηλαδή; Ανυπόφορες για ασθενείς και εργαζόμενους.
Βέβαια, το υπουργείο, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και για να κοροϊδέψει τον λαό, θα εφαρμόσει και τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια. Μέτρο που ο υπουργός ξεσήκωσε από τα νοσοκομεία του Ισραήλ. Οι ασθενείς όταν έρχονται στο τμήμα επειγόντων θα φοράνε το βραχιολάκι και οι υπεύθυνοι(;) θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία τους και τον χρόνο αναμονής τους και αν χρειαστεί να επεμβαίνουν. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει σε νοσοκομεία μεγάλα χωρίς στελέχωση, με τεράστια προσέλευση, και όπου κάθε εφημερία καταλήγει με ατελείωτα ράντζα. Όπως επίσης και τον κίνδυνο του να «φορτωθούν» οι εργαζόμενοι το φταίξιμο για όλη τη δυσλειτουργία του συστήματος.
«Έξυπνο» μέτρο επίσης και η τηλεϊατρική και η διάγνωση αξονικών εκ του μακρόθεν… αφού δεν έχουμε ακτινολόγους. Πράγμα το οποίο, ενώ μπορεί σε κάποιους να ακούγεται ωραίο, είναι αδύνατο να συμβεί όταν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην εφημερία και οι ανάγκες αυξάνονται.
Με την ίδια λογική κοροϊδίας και λαϊκισμού, το υπουργείο δοκιμάζει την τεχνητή νοημοσύνη στη διαλογή περιστατικών στα επείγοντα σε κάποια νοσοκομεία. Για ποιον λόγο λοιπόν να προσλάβουν γιατρούς, αφού θα υπάρχει το ρομπότ και η τηλεϊατρική; Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύγουν τις προσλήψεις και το «σύστημα υγείας πολυτελείας», αλλά δίνουν και μερτικό στην Αmazon ή σε όποια άλλη εταιρεία. Παράλληλα θέλουν να δημιουργήσουν στον κόσμο την ψευδαίσθηση ότι κόπτονται για την περίθαλψή τους, έτσι ώστε ακόμη και όταν όλα αυτά δεν θα λειτουργήσουν, θα λένε ότι «έκαναν ό,τι μπορούσαν».
Το σίγουρο είναι ένα, η περίθαλψη που λαμβάνει ο λαός εν έτη 2025 είναι πολύ φτωχή και πολύ κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών του. Γι’ αυτό φταίνε οι πολιτικές που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η τωρινή. Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο είναι προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων, του περιορισμού της πρόσβασης του κόσμου στο νοσοκομείο και της κατάργησης της δωρεάν περίθαλψης. Όσο και αν τα ντύνουν με ψέματα για τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες, η πραγματικότητα χτυπάει αλύπητα κάθε ασθενή που επισκέπτεται μια δομή υγείας.