Νεολαία
Ξεχειλίζει η οργή και αναζήτα διέξοδο
Στη διάρκεια των εβδομάδων του λαϊκού ξεσηκωμού, η οργή της νεολαίας για το έγκλημα των Τεμπών ξεχείλισε. Ιδιαίτερα οι μαθητές έγιναν βασικός αιμοδότης των μεγαλειωδών λαϊκών κινητοποιήσεων, των μεγαλύτερων που έχουν γίνει από το 2012 μέχρι σήμερα. Η έξοδος των νεολαιίστικων μαζών στον δρόμο δεν ήρθε από το πουθενά, ούτε είναι ένα αυθόρμητο και παροδικό ξέσπασμα που σχετίζεται απλά και μόνο με τη μικρή ηλικία δεκάδων δολοφονημένων νέων στα Τέμπη.
Προεκλογική φασαρία και κομματική περιχαράκωση
Η ΚΝΕ έχει κάνει τους λογαριασμούς της με το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης δεκαετίες τώρα. Στην ένταση της επίθεσης και τις πιέσεις του συστήματος απαντάει με συνεχή δεξιά μετατόπιση σε θέσεις και πρακτική, κομματική περιχαράκωση και εν τέλει αναχώρηση από τα πραγματικά επίδικα της ταξικής πάλης.
Συμβούλια φοιτητών… συμβούλια επίθεσης του συστήματος στους φοιτητές!
Το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από σχολές τόσο στην Αθήνα (Αρχιτεκτονική, ΑΣΟΕΕ, ΠΑΔΑ κ.α.) όσο και πανελλαδικά (Πολυτεχνείο Ξάνθης, Πολυτεχνείο Κρήτης κ.α.) έχει ανοίξει ένα ακόμη ζήτημα της εφαρμογής του νόμου Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Το ζήτημα των ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη των συμβουλίων φοιτητών. Τα συμβούλια φοιτητών έρχονται να καταργήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των φοιτητών όπως τα ήξεραν.
Ανοίγουν οι δρόμοι για την είσοδο των ΗΠΑ και στην ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση
Στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 7 Νοέμβρη στην Εθνική Βιβλιοθήκη, η κυβέρνηση υποδέχθηκε μεταξύ άλλων εκπροσώπους από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Τι θα γίνει με την υπόθεση της πανεπιστημιακής αστυνομίας;
Η αγριότητα της κρατικής καταστολής στο πανεπιστήμιο κλιμακώθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, όταν οι εγκατεστημένες δυνάμεις των ΜΑΤ στο ΑΠΘ έπνιξαν στα χημικά πάνω από 5.000 φοιτητές, ηλικιωμένους και παιδιά στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Με πανεπιστημιακή αστυνομία και ΜΑΤ ξεκινάει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά
Η ψήφιση του νόμου 4777 (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) και η εφαρμογή του ήρθαν να αναβαθμίσουν την επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών. Μετά από την εφαρμογή των περισσότερων από τις διατάξεις του, έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, συνοδεία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στις 5/9.
Η στάση των κομμάτων και οι προκλήσεις για το φοιτητικό κίνημα
Την Πέμπτη 14 Ιουλίου, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού με κλειστές σχολές, ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Ένας νόμος που προβλέπει διάλυση των πτυχίων, συγχωνεύσεις-λουκέτα σχολών, διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού και των παρατάξεων και ριζικές αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ (νέα Συμβούλια Διοίκησης), πέρασε με τις 157 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.
Αντιδραστική τομή επίθεσης στα φοιτητικά δικαιώματα ολόκληρων γενεών
Γίνεται φανερό ότι αυτός ο νόμος-πλαίσιο έρχεται να συνεχίσει την ομοβροντία επίθεσης στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Κατοχυρώνει και συμπληρώνει τον ήδη ψηφισμένο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη -ν. 4777- που καθιέρωσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητών στα ν+ν/2, τις πειθαρχικές ποινές και την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε κατάσταση πολιορκίας!
«Με τη βιβλιοθήκη ή με τις βαριοπούλες;» ρωτάει η κυβέρνηση και προσπαθεί να στρώσει το ιδεολογικό έδαφος για την αποδοχή των ανοιχτών κεφαλιών των φοιτητών μέσα στο ΑΠΘ. Εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να πιστέψει ο οποιοσδήποτε πως η κατασκήνωση των ΜΑΤατζήδων, των ασφαλιτών και της Αύρας μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο γίνεται απλά… για μια βιβλιοθήκη.
Γκλόμπ, κρότου λάμψης, συλλήψεις και διάλυση των συλλόγων
Το σύστημα είναι αποφασισμένο να τελειώσει μια και καλή με τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα. Την ώρα που τα ΜΑΤ έχουν στρατοπεδεύσει στο ΑΠΘ και ανοίγουν κεφάλια φοιτητών και τους ρίχνουν κρότου λάμψης στο πρόσωπο, η Κεραμέως παρουσιάζει νέο νόμο-Πλαίσιο, που καταργεί τους φοιτητικούς συλλόγους.
Επιτακτικό καθήκον η ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλογών, κόντρα στα αστικά σχέδια διάλυσης και τη ρεφορμιστική γραμμή απονέκρωσής τους
Στις 18 Μάη πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές, έπειτα από τρία χρόνια «πάγου». Το λοκντάουν που μεσολάβησε και η πολιτική επιλογή του συστήματος να κλειδώσει για περίπου δύο χρόνια τις σχολές, συνέβαλλαν στην ακόμη μεγαλύτερη αποσύνδεση των φοιτητών από τα συλλογικά τους όργανα.
Στηρίζουμε-Ψηφίζουμε Αγωνιστικές Κινήσεις!
Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται ύστερα από τρία χρόνια και σε ένα δύσκολο τοπίο για τη νεολαία. Η μαζική συμμετοχή και η στήριξη των Αγωνιστικών Κινήσεων αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε να ξαναγίνουν οι Σύλλογοι όργανα πάλης.
Η ρεφορμιστική αριστερά, εμπόδιο στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος
Βρισκόμαστε λίγες βδομάδες πριν από τις φοιτητικές εκλογές και η κατάσταση της κυρίαρχης φοιτητικής αριστεράς κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέει για το μέλλον των Συλλόγων και του νεολαιίστικου κινήματος συνολικά.
18 Μάη στηρίζουμε-ψηφίζουμε Αγωνιστικές Κινήσεις
Στις 18 Μάη στηρίζουμε-ψηφίζουμε Αγωνιστικές Κινήσεις. Στον αγώνα για συλλόγους όργανα πάλης, στη γραμμή της αντίστασης-διεκδίκησης, κόντρα στην αποσυγκρότηση και την απογοήτευση. Σε μια κατεύθυνση αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντισυνδιαχειριστική, αντιφασιστική.
Εναλλακτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη συνέχιση της επίθεσης στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές
Πατώντας πάνω σε αυτή την όξυνση της επίθεσης στην εκπαίδευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πλασαριστεί ως μία προοδευτική δύναμη με «σχέδιο» για την τριτοβάθμια, παρουσίασε κατά τη συνομιλία του Τσίπρα με τον πρόεδρο της συνόδου πρυτάνεων Αλμπάνη τις «πρωτοβουλίες που θα πάρει μία προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών».
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού
Με ενορχηστρωμένο κυβερνητικό σχέδιο και ταχύτητα εξελίσσεται η επίθεση στο Άσυλο και το φοιτητικό συνδικαλισμό στα πανεπιστήμια. Μέσα σε λίγες μέρες εκτυλίχθηκε ένας ορυμαγδός πολιτικών γεγονότων, που υπογραμμίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμά της για το τσάκισμα της πολιτικής-συνδικαλιστικής δράσης μέσα στις ανώτατες σχολές.
Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι!
Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία αντιμέτωποι με χειρότερους υγειονομικά όρους από ό,τι έκλεισαν.
Το έργο της Κεραμέως για το 2021 και τι προμηνύει για … «το Πανεπιστήμιο 2030»
Με το τέλος του 2021, η υπουργός Παιδείας θέλησε να κάνει μια «περίληψη» των βασικών πτυχών του πρόσφατου έργου της, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και στον νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει.
1 2 3 ...
Επόμενη   
Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.com
https://ektostonteixon.gr