εφημερίδα του Κ.Ο. του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (μαρξιστικό - λενινιστικό) •  Σάββατο 7 Οκτώβρη 2023 • φ.948

Τη χρεοκοπία και τη βαρβαρότητα του συστήματος αντιμετωπίζει ο λαός

Να χτίσουμε τον νέο κύκλο της μαζικής πάλης!

Την ώρα που η καταστροφή σε Θεσσαλία, Έβρο, Εύβοια, προσθέτει σημαντικά μεγέθη στο ρήμαγμα των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, ο προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει περίπου τον τριπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος! Δηλαδή από το ΑΕΠ της χώρας θα βρεθούν να «περισσεύουν» την επόμενη χρονιά περίπου 6 δισ. ευρώ!

Την ώρα που για τον εργαζόμενο λαό το λάδι, όλα τα τρόφιμα, η ενέργεια και τα καύσιμα έχουν μετατραπεί σε απλησίαστα αγαθά και ο ζόφος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας απλώνεται στη χώρα, οι περιβόητοι «οίκοι» των ιμπεριαλιστών ανακηρύσσουν σαν «αναβαθμισμένη» την οικονομία της χώρας και παρέχουν (στην κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη) επενδυτική βαθμίδα!

Την ώρα που Δήμοι και Περιφέρειες λειτουργούν ήδη σαν βραχίονες της αντιλαϊκής πολιτικής του συστήματος και έχουν εγκαταλείψει και τσαλαπατήσει κάθε κοινωνικό δικαίωμα του λαού, έρχεται το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που καταργεί εκατοντάδες ΝΠΔΔ που υπάγονταν στους ΟΤΑ, για να κάνει ακόμα πιο ασφυκτικό τον έλεγχο κράτους/συστήματος στη λειτουργία τους, για να εξαλείψει τα ίχνη των λαϊκών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Κι όλα αυτά, παραμονές των εκλογών που οι συνδυασμοί του συστήματος παρουσιάζουν σαν εκλογές της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης»!

Όλα τα παραπάνω -και πολλά ανάλογα- δεν προκύπτουν από κάποιον «παραλογισμό» ή ακόμα περισσότερο από «ανικανότητα» των ιθυνόντων σε αυτή τη χώρα. Δεν αποτελούν εκδηλώσεις «συνομωσίας» κάποιων «σκοτεινών κέντρων», παρόλο που είναι πράγματι «μαύρα» τα κέντρα εξουσίας έξω από τη χώρα και μέσα σε αυτή που διαμορφώνουν το πλαίσιο των εξελίξεων.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν τον παραλογισμό της βαρβαρότητας με την οποία -πολύ ορθολογικά για τη φύση του και τα συμφέροντά του- το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης λογαριάζει να διαβεί τους καιρούς των θυελλών και της «πολυκρίσης» που βιώνει ο πλανήτης. Να τους διαβεί τσαλαπατώντας τη ζωή και τα δικαιώματα λαού και νεολαίας χωρίς όριο, χωρίς φρένο σε ό,τι κρίνει ότι χρειάζεται για να αναπαραχθεί και να τη «γλιτώσει».

Όλα τα παραπάνω είναι η αντικειμενική πραγματικότητα που καλεί λαό και νεολαία να αγωνιστούν για να ζήσουν! Για να αγωνιστούν, όμως, χρειάζεται να «χτίσουν από την αρχή» τους όρους της πάλης τους. Γιατί αν κάτι αποδεικνύουν τα καμώματα των δυνάμεων του συμβιβασμού-ρεφορμισμού, είναι ότι όσο και αν φτιασιδώνουν τον ηττημένο εαυτό τους, η κατάσταση όχι μόνο δεν «διασκεδάζεται», αλλά αντίθετα γίνεται ολοένα και πιο επώδυνη!

Προεκλογική περίοδος αυτοδιοικητικών εκλογών
Επιχείρηση συγκάλυψης της πραγματικότητας
Τη στιγμή που κανένας από τους διεκδικητές δεν θέτει ούτε καν προς συζήτηση τα λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, των πλειστηριασμών, του πολέμου, είναι δεδομένο ότι ο λαός δεν μπορεί να ελπίζει σε ένα θετικό αποτέλεσμα και από τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ελληνοτουρκικά
Συνέχεια στα «ήρεμα νερά» - Μέχρι πότε;
Ο αμερικανόπνευστος οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που έχει τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο διάστημα συνεχίζει το βηματισμό του.
Θεσσαλία
Το μολυσμένο νερό καθημερινός κίνδυνος για το λαό!
Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από χημικά κατάλοιπα αλλά και παθογόνους οργανισμούς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Ακόμη και οι δικοί τους επιστήμονες δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι η υγεία των κατοίκων βρίσκεται καθημερινά και συνεχώς σε κίνδυνο.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λευκό χαρτί για να «μάθει το παιδί»
Η προώθηση του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί μία άμεση και ωμή παρέμβαση των ντόπιων και ξένων κέντρων εξουσίας στο αστικό πολιτικό σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό. Είναι μία παρέμβαση που από τη μία πλευρά αποκαλύπτει ότι όταν τα επιτελεία του συστήματος που ελέγχουν την χώρα, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ-ΕΕ καθώς και το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, αποφασίσουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, είναι αδίστακτοι.
«Μεταπολιτική» ή πολιτική στην υπηρεσία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου;
Πολύς λόγος έγινε για τα «πρωτοφανή» δεδομένα που δήθεν χαρακτήρισαν την εμφάνιση, την προεκλογική καμπάνια καθώς και εν γένει την πολιτική παρουσία του Κασσελάκη όλη την τελευταία περίοδο. Πρόεδρος κόμματος και διεκδικητής της πρωθυπουργίας ένας μέχρι πρότινος παντελώς άγνωστος και ορμώμενος από τις ΗΠΑ, επικοινωνιακά τερτίπια στη θέση της ουσίας, έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκλογική βάση του 2ευρου. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την ύπαρξη όλων αυτών και το ρόλο που έπαιξαν στην ανάδειξη του Κασσελάκη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Αναζητείται η αλληλεξάρτηση
Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το άλλο με τον Τοτό ...το ξέρετε;
Τερατογενέσεις
του Βασίλη Σαμαρά
Ποια παραγωγή! Φυτέψτε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στα καμένα
Άποψη
Η ακρίβεια τσακίζει τον λαό
Δύσκολη η επιβίωση μπροστά στον χειμώνα
Προσεγγίσεις
Η κρεατομηχανή στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Δημοκρατικά δικαιώματα
Πανευρωπαϊκή συνάντηση νέο-ναζί στο Νέο Ηράκλειο, την 1η του Νοέμβρη
Ωμη πρόκληση απέναντι στον λαό μας!
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η εργασιακή βαρβαρότητα επεκτείνεται
Συγκροτούμε τις αντιστάσεις μας, οργανώνουμε την πάλη μας
Ξεπάγωμα των τριετιών ή πάγωμα κάθε ίχνους εργασιακών δικαιωμάτων;
Οι προκλήσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό!
Εργαζόμενοι στη λάσπη
Το «τέρας» ξύπνησε! Φτύνει φωτιές, γκρεμίζει πόλεις! Να το ανατρέψουμε!
Υπόδικοι τα θύματα του εργοδοτικού εγκλήματος πριν 3 χρόνια στη Motor Oil
Ναυπηγεία Ελευσίνας
Καλώς (δεν) ήρθε το δολάριο
Κατάργηση ΝΠΔΔ στους Δήμους
Νοσοκομεία: Παρατείνεται η ομηρία 6.000 συμβασιούχων
Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα χειρότερη περίθαλψη για τον λαό
Ξάνθη – Συγκέντρωση για το νοσοκομείο της πόλης
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις με προοπτική ή απογευματινοί περίπατοι σε προεκλογικό περιβάλλον;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Διώξεων συνέχεια στον Πειραιά…
…Και ελιγμοί για να εκτονωθεί η οργή
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Αντιλήψεις
Άλλες κάλπες, ίδιες αυταπάτες
ΔΙΕΘΝΗ 
Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν
Το «τέλος» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι εξελίξεις στον Καύκασο
Γαλλία
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βία - Νέες εργατικές απεργίες
Μάλτα - Σύνοδος Κορυφής MED 9
Νέα μεταναστευτικά ρεύματα και αντιθέσεις εντός της ΕΕ
Σουηδία
Η βία του συστήματος και η εγκληματικότητα των συμμοριών
Τραμπ και Μπαιντεν στο πλευρό του εργατικού κινήματος …για να το θάψουν
Αθέατος Κόσμος
Η επιστροφή των εργατικών απεργιών!
ΗΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόμοσμος
Κινούμενη άμμος οι αγορές
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Το εθνικό γαϊτανάκι του Καυκάσου και οι Σοβιετικές Δημοκρατίες