Θεσσαλία

Το μολυσμένο νερό καθημερινός κίνδυνος για το λαό!

Η Θεσσαλία μετράει ακόμη τις πληγές της. Η άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ και των τοπικών αρχόντων να θωρακίσουν το λαό από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής τους  στην ποιότητα ζωής και δουλειάς του είναι αποκαλυπτική.

Ειδικοί ενημερώνουν πως η επικινδυνότητα ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί. Προειδοποιούν πως τα εδάφη της Θεσσαλίας είναι κορεσμένα, που σημαίνει πως δεν μπορούν να τραβήξουν άλλο νερό και συνεπώς οι επιφανειακές εκτάσεις που θα πλημμυρίσουν σε μια νέα καταιγίδα μέσα στο χειμώνα θα είναι περισσότερες!

Ο λαός απειλείται όχι από τα φυσικά φαινόμενα αλλά από το σύστημα της εκμετάλλευσης που αδιαφορεί για τη ζωή και το βιος του! Μια κατάσταση η οποία δυστυχώς ακόμη βρίσκεται στην αρχή της. Ένα από τα βασικότερα αγαθά, το νερό, αποτελεί πρόβλημα σε πολλαπλά επίπεδα για τους κατοίκους της. Η κάθε περιοχή χρειάζεται άμεσα ανάλυση των στοιχείων που συνθέτουν το υπέδαφος και το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το νερό. Οι χημικές αναλύσεις όμως που ανακοινώνουν δεν μπορούν να μας καθησυχάσουν για την ποιότητα και την καταλληλότητα της χρήσης του.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από χημικά κατάλοιπα αλλά και παθογόνους οργανισμούς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους. Ακόμη και οι δικοί τους επιστήμονες δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι η υγεία των κατοίκων βρίσκεται καθημερινά και συνεχώς σε κίνδυνο. Βαριές ασθένειες καραδοκούν, με τη γαστρεντερίτιδα και τα δερματικά να κάνουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες την εμφάνισή τους.

Σκουπίδια, απόβλητα με όμβρια, λύματα, χημικά κατάλοιπα, βιομηχανικά απόβλητα κτλ καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Η αύξηση της στάθμης του νερού στη Θεσσαλία, τόσο πολύ που σε περιοχές να φτάνει πολύ κοντά στην επιφάνεια, δείχνει ότι ο όγκος του νερού είναι τόσος που δεν έχει προλάβει να φιλτραριστεί από τα υπόγεια υποστρώματα. Με λίγα λόγια, οτιδήποτε μπορεί να συμπαρασύρει το νερό και να το απορροφήσει το έδαφος έχει καταλήξει σχεδόν αφιλτράριστο στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα!

Ζωντανά και τα τρωκτικά σάπιζαν σε στάσιμα νερά, που πέρα από το ότι αποτελούν αερόβια πηγή μικροβίων, αποτελούν και πηγή βακτηρίων που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 40.330 πτηνά. Γίνεται αντιληπτό ότι η νεκρή ορνιθοπανίδα της περιοχής αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές μόλυνσης! Όταν μάλιστα το κράτος αδιαφορεί για τη γρήγορη περισυλλογή τους, μπορεί κανείς να φανταστεί τι μπορεί αυτό να σημαίνει σε επίπεδο μόλυνσης για την περιοχή!

Για να γίνουν νέες καλλιέργειες θα πρέπει να στεγνώσει ο κάμπος. Αλλά και όταν στεγνώσει δεν μπορεί ακόμη κανείς να γνωρίζει τι θα έχει αφήσει το μολυσμένο νερό στο έδαφος. Οι δεκάδες γεωτρήσεις στον κάμπο της Θεσσαλίας είναι εκτεθειμένες στα μολυσμένα νερά που μέσα από τη σωλήνα της γεώτρησης περνούν στα βαθιά υδροφόρα στρώματα. Έτσι, η όποια σκέψη για καλλιέργειες διαγράφεται μονοκονδυλιά, ενώ το πότε θα μπορέσει ο κάμπος να ξαναφυτευτεί δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει, αφήνοντας στο έλεος δεκάδες μικροκαλλιεργητές και εργάτες γης!

Νερά μολυσμένα από καλλιέργειες με φυτοφάρμακα είναι πολύ πιθανό να καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτό θα δημιουργήσει πιθανώς αύξηση της ποσότητας σε φύκια που καταναλώνουν το οξυγόνο των ψαριών. Ακόμη και οι ψαράδες δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι από αυτήν την κατάσταση αφού και τα ψάρια της περιοχής επηρεάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Οι λάσπες που έμειναν και που έπνιξαν τις λαϊκές γειτονιές μετατράπηκαν σε τοξική σκόνη η οποία ήδη έχει προκαλέσει δεκάδες λοιμώξεις αναπνευστικού και το μολυσμένο νερό γαστρεντερίτιδες. Όσες εξάδες εμφιαλωμένων και να έδωσαν τις πρώτες μέρες δεν  μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του λαού. Το κόστος χρήσης εμφιαλωμένου νερού ακόμη και για τα βασικά είναι ασύμφορο για τους εργαζόμενους και το λαό. Ένα ακόμη κόστος που η κυβέρνηση της ΝΔ μετακυλίει στις πλάτες του λαού.

Ήδη έχουν εκκενωθεί κτίρια που μπορεί να καταρρεύσουν αφού ο όγκος του νερού που ανέβηκε στη Θεσσαλία αποτελεί κίνδυνο και για τη στατικότητα των κτιρίων. Ανάλογα με την κατασκευή τους, το έδαφος και το υπέδαφος, τα υλικά, ακόμη και το έτος κατασκευής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ράγισμα στα θεμέλια και την κατάρρευσή τους. Ενώ το χειμώνα που έρχεται οι κατολισθήσεις θα είναι συνεχείς αφού έχει επηρεαστεί η μορφολογία του εδάφους.

Όλα αυτά αποτελούν ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα και θα επηρεάζουν και στο μέλλον την ποιότητα ζωής του λαού.

Όσο κι αν το πολιτικό προσωπικό του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης προσπαθεί να πείσει ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας ήταν… άτυχοι, οι Θεσσαλοί νιώθουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής τής εκμετάλλευσης και του κέρδους. Ο λαός και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους. Όσα κι αν τους τάξουν, όσο κι αν χρυσώσουν το χάπι των ξεσπιτωμένων και των κατεστραμμένων, από τον μόνο που μπορούν να περιμένουν είναι μόνο από τον ίδιο το λαό και τους αγώνες του!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Αναζητείται η αλληλεξάρτηση
Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το άλλο με τον Τοτό ...το ξέρετε;
Τερατογενέσεις
του Βασίλη Σαμαρά
Ποια παραγωγή! Φυτέψτε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στα καμένα
Άποψη
Η ακρίβεια τσακίζει τον λαό
Δύσκολη η επιβίωση μπροστά στον χειμώνα
Προσεγγίσεις
Η κρεατομηχανή στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Δημοκρατικά δικαιώματα
Πανευρωπαϊκή συνάντηση νέο-ναζί στο Νέο Ηράκλειο, την 1η του Νοέμβρη
Ωμη πρόκληση απέναντι στον λαό μας!
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η εργασιακή βαρβαρότητα επεκτείνεται
Συγκροτούμε τις αντιστάσεις μας, οργανώνουμε την πάλη μας
Ξεπάγωμα των τριετιών ή πάγωμα κάθε ίχνους εργασιακών δικαιωμάτων;
Οι προκλήσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό!
Εργαζόμενοι στη λάσπη
Το «τέρας» ξύπνησε! Φτύνει φωτιές, γκρεμίζει πόλεις! Να το ανατρέψουμε!
Υπόδικοι τα θύματα του εργοδοτικού εγκλήματος πριν 3 χρόνια στη Motor Oil
Ναυπηγεία Ελευσίνας
Καλώς (δεν) ήρθε το δολάριο
Κατάργηση ΝΠΔΔ στους Δήμους
Νοσοκομεία: Παρατείνεται η ομηρία 6.000 συμβασιούχων
Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα χειρότερη περίθαλψη για τον λαό
Ξάνθη – Συγκέντρωση για το νοσοκομείο της πόλης
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις με προοπτική ή απογευματινοί περίπατοι σε προεκλογικό περιβάλλον;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 
Διώξεων συνέχεια στον Πειραιά…
…Και ελιγμοί για να εκτονωθεί η οργή
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Αντιλήψεις
Άλλες κάλπες, ίδιες αυταπάτες
ΔΙΕΘΝΗ 
Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν
Το «τέλος» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι εξελίξεις στον Καύκασο
Γαλλία
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βία - Νέες εργατικές απεργίες
Μάλτα - Σύνοδος Κορυφής MED 9
Νέα μεταναστευτικά ρεύματα και αντιθέσεις εντός της ΕΕ
Σουηδία
Η βία του συστήματος και η εγκληματικότητα των συμμοριών
Τραμπ και Μπαιντεν στο πλευρό του εργατικού κινήματος …για να το θάψουν
Αθέατος Κόσμος
Η επιστροφή των εργατικών απεργιών!
ΗΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόμοσμος
Κινούμενη άμμος οι αγορές
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Το εθνικό γαϊτανάκι του Καυκάσου και οι Σοβιετικές Δημοκρατίες