Οι τηλε-εξετάσεις είναι τηλε-καταστολή

Να μην τις νομιμοποιήσει κανένας φοιτητής

Η κυβέρνηση, αφού έχει επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμούς της για να κατασυκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα, τα ξεπουλημένα ΜΜΕ για να λασπολογήσουν ενάντια στους φοιτητικούς αγώνες, αφού έχει στείλει τα ΜΑΤ σε καταλήψεις και διαδηλώσεις, αξιοποιεί το τελευταίο διάστημα και τις τηλε-εξετάσεις. Εκτός βέβαια από το μαστίγιο υπάρχει και το καρότο… Συντονισμένα κυβέρνηση, πρυτανικές αρχές και σύγκλητοι έχουν ανακοινώσει και προχωράνε αποφασιστικά σε τηλε-εξετάσεις. Σε μια σειρά σχολές έχουν ήδη αρχίσει να δίνονται τηλε-μαθήματα. Και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό θα συνεχίσει για όλο το υπόλοιπο της εξεταστικής περιόδου.

Το υπουργείο, όπως κάνει τόσο καιρό με τις μαθητικές καταλήψεις και τις απεργίες των εκπαιδευτικών, φέρνει την «τηλε-καταστολή» και στα πανεπιστήμια. Μετά την ανακοίνωση των τηλε-εξετάσεων, έχουν ανακοινώσει ότι σε κάθε κατάληψη την οποία θα αποφασίζουν φοιτητικοί σύλλογοι θα γίνεται τηλε-εκπαίδευση. Θέλουν να πάρουν πιο συνολικά μέτρα ενάντια στο φοιτητικό κίνημα. Μετά την ψήφιση των ψευτοσυμβουλίων φοιτητών, που θα δρούσαν αντιπαραθετικά με τους φοιτητικούς συλλόγους, την προσπάθεια ευθείας παρέμβασης του κράτους σε αυτούς, θέλουν να χτυπήσουν και τις καταλήψεις.

Θέλουν να εκβιάσουν τους φοιτητές. Τους απειλούν με χαμένες εξεταστικές και εξάμηνα. Φέρνουν ακόμα έναν νόμο κατά τη διάρκεια των εξεταστικής περιόδου, περιμένοντας οι φοιτητές να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν τα κατάφεραν.

Οι φοιτητές μπορούν να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο επιλέγουν σε αυτή τη φάση να φέρουν τηλε-εξετάσεις. Τα παραμύθια του υπουργείου δεν τους πείθουν. Αν κόπτονταν άλλωστε για τις εξεταστικές θα έπαιρναν πίσω το νομοσχέδιο… Καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται να δίνονται εξετάσεις ενώ οι σχολές τελούν υπό κατάληψη. Καταλαβαίνουν ότι πάνε αντιπαραθετικά με τις γενικές συνελεύσεις και τις διαδηλώσεις. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι και στη διαδικτυακή εξέταση και στη διαδήλωση, και να διαβάζει και να πλαισιώνει την κατάληψη της σχολής του.

Δεν ερμηνεύει με τον ίδιο τρόπο βέβαια τα πράγματα η ρεφορμιστική αριστερά. Κατά βάση οι δυνάμεις της ΚΝΕ, υποταγμένες εδώ και καιρό στην αστική νομιμότητα, δεν έχουν επιλέξει να δώσουν την κόντρα με τις τηλε-εξετάσεις. Και σε αυτό παρασύρονται πολλές φορές και τα ΕΑΑΚ, που έχουν υποταχθεί στον συσχετισμό. Είδαμε σε πολλούς συλλόγους κοινά πλαίσια ΚΝΕ-ΕΑΑΚ που δεν γινόταν καν λόγος για τις τηλε-εξετάσεις…

Αυτό που είδε η ΚΝΕ με την ανακοίνωσή της ήταν η ήττα και το αυτογκόλ της κυβέρνησης, γιατί με αυτόν τον τρόπο «εξασφαλίστηκε» -κατ’ αυτούς- το εξάμηνο. Έφτασαν να εκτίθενται μέσα στις συνελεύσεις εμφανίζοντας πλαίσια που δεν έλεγαν κουβέντα για τις τηλε-εξετάσεις. Έφτασαν μάλιστα μέσα στις συνελεύσεις να επικαλούνται τη διαβλητότητα των εξετάσεων, σαν άλλοι ΣΥΡΙΖΑίοι και ΠΑΣΟΚοι καθηγητές πανεπιστημίων… Και τα παραδείγματα είναι πολλά. Λες και το πρόβλημα με τις τηλε-εξετάσεις είναι ότι θα μπορέσουν οι φοιτητές να περάσουν τα μαθήματά τους αντιγράφοντας… Άλλωστε και στην πανδημία (από τότε βλέπαμε ότι η τηλε-εκπαίδευση ήρθε για να μείνει…) είδαμε (όχι λίγα) μαζικά κοψίματα και καθηγητικές αυθαιρεσίες. Θα μπορούσε άραγε ένα σύστημα που μειώνει τους εισακτέους, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και πετάει τη νεολαία έξω από την εκπαίδευση να επιτρέψει στους φοιτητές να περάσουν μαζικά τα μαθήματά τους;

Όλα αυτά τους τα χρέωσε ο ίδιος ο φοιτητόκοσμος με ερωτήσεις -και όχι μόνο- μέσα στις γενικές συνελεύσεις, μέσα στις καταλήψεις. Γιατί το θέμα των τηλε-εξεταστικών μονοπώλησε την αντιπαράθεση στις γενικές συνελεύσεις της προηγούμενης βδομάδας.

Για εμάς τέτοιου τύπου επιχειρήματα δεν απαντάνε σε καμία περίπτωση στα πραγματικά ζητήματα. Η τηλε-εξέταση έρχεται συντεταγμένα ως απεργοσπασία για να καταστείλει τους αγώνες των φοιτητών. Όπως γίνεται με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Οι φοιτητές πρέπει να μην αναγνωρίσουν αποφάσεις που θέλουν τηλε-εξετάσεις. Να κάνουν κινητοποιήσεις και να απαιτήσουν να μην πραγματοποιηθούν. Να τις απονομιμοποιήσουν όπου γίνονται. Να κάνουν μαζική αποχή. Να απαιτήσουν να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις δια ζώσης, μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, αφού πάρουν πίσω το νομοσχέδιο, και σε χρόνο και ρυθμούς που θα ορίσει ο σύλλογος. Για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χαθεί καμία εξεταστική και κανένα εξάμηνο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Εργαζόμενοι, αγρότες, νεολαία
Μέτωπο Αντίστασης άμεσα
Οι αγώνες στους δρόμους μπορούν να νικήσουν
Επιστολή Μπλίνκεν
Φύλλο πορείας για τα πολεμικά μέτωπα των ΗΠΑ
ΣΥΡΙΖΑ
Αξιωματική συμπολίτευση, συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής
Άλλος ένας "άνθρωπος"…
Θεσσαλονίκη
Μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση στην εκδήλωση για τον Ηλία Καμαρέτσο
Άποψη
Βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στη φωτιά του πολέμου!
Ανάγκη ζωής το αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα!
Προσεγγίσεις
«Χουντικό» το άρθρο 16, «χουντικές» και οι καταλήψεις
Δημοκρατικά δικαιώματα
Εισβολές ΜΑΤ, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, προσαγωγές και συλλήψεις…
Το πραγματικό πρόσωπο της «δημοκρατίας» τους!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες θέλουν τους εργαζόμενους στη γωνία
Η απάντηση βρίσκεται στη μαζική πάλη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς!
Οι βιομήχανοι ζητούν ακόμα περισσότερα
Να …ξεβολευτούν (κι άλλο) οι εργαζόμενοι για να βολευτούν (κι άλλο) οι εργοδότες!
Καθοριστική η πάλη των εργαζομένων για την ουσία των συλλογικών συμβάσεων
Ένας εργάτης νεκρός κάθε δεύτερη μέρα το 2023
Να αντισταθούμε στην εργασιακή βαρβαρότητα!
Οι απολύσεις πρέπει να απαντιoύνται μαζικά!
Φινλανδία
Μα είναι ωραία στον «παράδεισο»;
Νομοσχέδιο Γεωργιάδη για την υγεία
Αναβάθμιση της επίθεσης, όπως υποσχέθηκε!
Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Τα οξυμένα προβλήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο με μαζικούς αγώνες από τους εργαζόμενους και τον λαό
ΑΓΡΟΤΕΣ 
Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία
Στα μπλόκα, μετά την Αγκρότικα, οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα
Σέρρες
Στους δρόμους οι αγρότες με τα τρακτέρ
Θεσσαλία
Οι αγρότες στα μπλόκα, η ελπίδα στους αγώνες
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Εθνικό Απολυτήριο
Εξεταστικό κάτεργο και στις τρεις τάξεις του Λυκείου
Αντιλήψεις
«Βλάβες» και βλάβες των αριστερών ιδεών
ΔΙΕΘΝΗ 
Γάζα
Οι σιωνιστές συνεχίζουν τη σφαγή και την καταστροφή
Ουκρανία
«Αδιέξοδα» στο μέτωπο ή στα πρόθυρα ήττας το Κίεβο;
Δυτική Ευρώπη
Οι αγρότες συνεχίζουν να διεκδικούν
Αργεντινή
Μαζικές λαϊκές αντιδράσεις στη «θεραπεία-σοκ» του υπερφιλελεύθερου Μιλέι
Αθέατος Κόσμος
Δυτική Όχθη, Κατεχόμενη Παλαιστίνη: Βία και αποικισμοί στην σκιά της σφαγής στη Γάζα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Η «ζημιά» της Ερυθράς Θάλασσας…
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Αυστρία, Φλεβάρης 1934
90 χρόνια από την πρώτη ένοπλη αντιφασιστική εργατική εξέγερση στην Ευρώπη