Στιγμιότυπα από φοιτητικές συνελεύσεις που δίνουν ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση κόντρα στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη

Σε κάθε γωνιά της χώρας οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν τις τελευταίες βδομάδες μεγαλειώδεις γενικές συνελεύσεις. Η μεγάλη προσέλευση σε αυτές δείχνει ακριβώς τη μαζική αντίθεση των φοιτητών στο νομοσχέδιο Πιερακκάκη και την ανάγκη τους να συζητήσουν και να οργανωθούν απέναντι στην επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές και στο μέλλον. Τόνοι λάσπης χύνονται από την πλευρά της κυβέρνησης και των ΜΜΕ ενάντια στους αγωνιζόμενους φοιτητές. Ας μιλήσουν λοιπόν οι «μειοψηφίες»:

Αθήνα

Ιατρική

Το κατάμεστο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ήταν μια εικόνα που είχαμε να αντικρίσουμε πολλά χρόνια. Το σερί των αποτυχημένων προσπαθειών πραγματοποίησης γενικών συνελεύσεων έσπασε θεαματικά την Τρίτη 30/01, όταν ο Σύλλογος φοιτητών Ιατρικής Αθηνών (ΣΦΙΑ) μπήκε στον «χορό» των καταλήψεων μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους. Με την απαρτία να είναι 160, ο ΣΦΙΑ με 525 φοιτητές πήρε αγωνιστική απόφαση μέσα από ενιαίο αγωνιστικό πλαίσιο (Αγωνιστικές Κινήσεις, ΕΑΑΚ) κόντρα στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, στα ψευτοδιλήμματα (ανοιχτή σχολή ή χαμένη εξεταστική), αλλά και στα τρικ της ΚΝΕ-Πανσπουδαστικής. Η ΚΝΕ-ΠΚΣ, εμμένοντας να αφαιρεθεί από το κοινό πλαίσιο η απόφαση για κατάληψη, έμεινε έξω από αυτό. Το ίδιο το σώμα της συνέλευσης ξεμπρόστιασε τη διαλυτική πρόταση της ΠΚΣ. Η πολιτική συζήτηση ήταν γεμάτη ζωντάνια, οι ίδιοι οι φοιτητές με τις ερωτήσεις τους πίεζαν τις πολιτικές δυνάμεις να γίνουν ξεκάθαρες στις τοποθετήσεις τους και έδειξαν να αφουγκράζονται την άποψη των Αγωνιστικών Κινήσεων για τον «απεργοσπαστικό» στόχο της τηλε-εξέτασης, για την ανάγκη συνέχισης των καταλήψεων, των συνελεύσεων και των διαδηλώσεων.

ΑΣΟΕΕ

Η γενική συνέλευση της ΑΣΟΕΕ στις 23/01 ολοκληρώνεται με πρωτοφανή μαζικότητα, με 818 φοιτητές μοιρασμένους σε τρία αμφιθέατρα. Και εκεί, το ενιαίο αγωνιστικό πλαίσιο υπερίσχυσε του πλαισίου της ΠΑΣΠ, με 480 ψήφους έναντι 330. Η συμμετοχή των Αγωνιστικών Κινήσεων στο ενιαίο πλαίσιο στη βάση της συνέχισης του αγώνα, κόντρα στην απειλητική για την έκβαση των κινητοποιήσεων στάση της ΠΑΣΠ (δήθεν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά με ανοιχτές σχολές) και η ανάδειξη της αναγκαιότητας για κοινή δράση έδωσε ώθηση στις επόμενες μαζικές γενικές συνελεύσεις τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για ένα από τα παραδείγματα που οι φοιτητές απέδειξαν ότι όχι μόνο κατανοούν την αναγκαιότητα του αγώνα, αλλά κόντρα στις κυρίαρχες συστημικές δυνάμεις επιλέγουν τον δρόμο της διεκδίκησης με ό,τι μέσα πάλης έχουν στα χέρια τους.

Θεσσαλονίκη

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)

Η μαζικότερη μετά το 2006-2007 γενική συνέλευση του ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ υποδέχτηκε πάνω από 1200 φοιτητές την Τετάρτη 24/1 στη Θεσσαλονίκη. Η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που κινητοποίησε ολόκληρο τον μηχανισμό της για να σπάσει τη συνέχιση των αγωνιστικών αποφάσεων, ηττήθηκε σε μία γενική συνέλευση που μετατόπισε συνειδήσεις υπέρ του αγώνα. Οι τοποθετήσεις στελεχών της ΟΝΝΕΔ υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της κυβερνητικής πολιτικής δημιούργησαν γενικευμένη αμηχανία και αποστροφή σε ένα σημαντικό κομμάτι του κόσμου που η ίδια έφερε στη γενική συνέλευση. Η ψηφοφορία έληξε με ένα ηχηρό ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ενάντια στο νομοσχέδιο Πιερακκάκη. Το κοινό πλαίσιο αγώνα με τη συμμετοχή των Αγωνιστικών Κινήσεων, της νΚΑ, της ΣΣΠ, του α/α χώρου και της ΑΡΕΝ πέρασε με 486 ψήφους, έναντι του πλαισίου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που πήρε 379.

Κτηνιατρική ΑΠΘ

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε και η γενική συνέλευση της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/2 με τη συμμετοχή 313 φοιτητών (η μαζικότερη από το 2006), σε έναν σύλλογο με περίπου 90 εισακτέους, όπου για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να κάνει γενική συνέλευση. Σε αυτήν κατατέθηκε «ανεξάρτητο» πλαίσιο ενάντια στην κατάληψη με το περιτύλιγμα της εναντίωσης στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις των υποστηρικτών του, φαινόταν καθαρά η στήριξη στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Οι υπόλοιπες δυνάμεις (Αγωνιστικές Κινήσεις, ΑΡΔΙΝ, ΠΚΣ) μαζί με ανένταχτους φοιτητές κατέθεσαν κοινό πλαίσιο αγώνα, το οποίο και υπερψηφίστηκε με 162 ψήφους, έναντι 145, συνεχίζοντας έτσι την κατάληψη της σχολής. Η επιμονή των Αγωνιστικών Κινήσεων για την πολιτικοποίηση του συλλόγου, τη ζωντανή εμπλοκή των φοιτητών και τη συγκρότησή του με διακριτό μπλοκ στις διαδηλώσεις, αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Γιάννενα

Ψυχολογία

Πρόκειται για μια σχολή που από την ίδρυσή της (το 2019) μέχρι και σήμερα αδυνατούσε να βγάλει γενικές συνελεύσεις. Στην πρώτη γενική συνέλευση επικράτησε το μπλοκ της αντικατάληψης, αλλά ακριβώς η αντιπαράθεση των Αγωνιστικών Κινήσεων σε λαθεμένες απόψεις και πρακτικές των δυνάμεων εντός του κινήματος (κύρια της ΣΣΠ) έδωσε τη δυνατότητα στο φοιτητικό σώμα να συγκροτηθεί. Η ανοιχτή αντιπαράθεση οδήγησε στη δεύτερη γενική συνέλευση στις 31/1, όπου μετά από πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων προς τη ΣΣΠ και όλους τους φοιτητές διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο στηριζόμενο στους κρίσιμους άξονες αγώνα, που έδωσαν ώθηση στον σύλλογο να κάνει τα πρώτα του βήματα κινητοποίησης στον δρόμο. Αποτελέσματα: 56 ανοιχτό πλαίσιο κατάληψης, 24 πλαίσιο «αντικατάληψη» και 8 λευκά.

Ξάνθη

Πολυτεχνείο

Η πρώτη γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου Πολυτεχνείου Ξάνθης με 440 φοιτητές στις 24/1 τσάκισε την κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ και την ανάγκασε να μην παρευρεθεί ξανά στην επόμενη. Η δεύτερη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 31/1 με διπλάσιο κόσμο ήταν πραγματικά μεγαλειώδης και έδειξε ξεκάθαρα τις αγωνιστικές διαθέσεις της νεολαίας, ενώ αποκάλυψε και την πάλη γραμμών στο εσωτερικό του φοιτητικού κινήματος. Σε αυτήν έλαβε 611 ψήφους το κοινό πλαίσιο (ΚΝΕ, ΕΑΑΚ, με στήριξη του α/α χώρου), 68 ψήφοι οι Αγωνιστικές Κινήσεις και 50 λευκά.

Αλεξανδρούπολη

Ιατρική

Η γενική συνέλευση στις 6/2 ήταν η πιο μαζική των τελευταίων πολλών ετών για την Ιατρική της Αλεξανδρούπολης με περίπου 300 φοιτητές. Ειδικά από την πανδημία και μετά, οι συνελεύσεις έβγαιναν με δυσκολία ή και καθόλου, ενώ η αυτοδυναμία της ΔΑΠ στεκόταν εμπόδιο στον ορισμό τους. Αρχικά κατατέθηκαν 4 πλαίσια στη συζήτηση, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, των Αγωνιστικών Κινήσεων, των ΕΑΑΚ και του Ελευθεριακού Σχήματος (α/α). Υπήρξε πλήθος ερωτήσεων και τοποθετήσεων από ανένταχτο κόσμο. Η ΔΑΠ εκβίαζε ανοιχτά για χαμένο εξάμηνο. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις έδωσαν σκληρή πολιτική μάχη απέναντι στην κυβερνητική παράταξη και κόντρα στις οπορτουνιστικές απόψεις των υπόλοιπων δυνάμεων, εξηγώντας στον κόσμο τις θέσεις τους ως προς το τι θεωρούν προωθητικό για τον αγώνα του φοιτητικού συλλόγου. Υπό την πίεση του κόσμου, οι δυνάμεις των α/α και ΕΑΑΚ απέσυραν τα πλαίσιά τους. Αποτελέσματα: 150 ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, 142 Αγωνιστικές Κινήσεις, 7 λευκά.

Μαζικότατες γενικές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας, στα Χανιά (30/1 με 780 φοιτητές και 603 ψήφους υπέρ του αγώνα στον ενιαίο σύλλογο του Πολυτεχνείου Χανίων), στον Βόλο (Ηλεκτρολόγων 350 άτομα και 209 υπέρ του αγώνα), στην Πάτρα (Ηλεκτρολόγων 500 φοιτητές και 290 υπέρ του αγώνα), κ.ο.κ. Πρόκειται για περιοχές και σχολές που η παρέμβαση των Αγωνιστικών Κινήσεων παλεύει να μπολιάζει με νικηφόρα γραμμή τους συλλόγους στους οποίους παρεμβαίνει.

Η έναρξη των τηλε-εξετάσεων στην πλειοψηφία των κατειλημμένων σχολών αποτύπωσε γενική μείωση συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις την τελευταία εβδομάδα. Η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ανακόψει το δυναμικό κίνημα της νεολαίας, που έχει βγει ορμητικά στο προσκήνιο εδώ και έναν μήνα, για να υπερασπιστεί το λαϊκό δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές. Επιστρατεύοντας κάθε μορφή καταστολής, επιβάλλει τηλε-εξετάσεις στα πανεπιστήμια, την ίδια ώρα που δίνει εντολή για εισαγγελική παρέμβαση στις φοιτητικές καταλήψεις, ενώ στέλνει τα ΜΑΤ να εισβάλουν στην κατάληψη του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις παλεύουν μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις να αναδείξουν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη, μέχρι δηλαδή να αποσύρει το υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο Πιερακκάκη, ενάντια σε κάθε εκβιασμό και τρομοκρατία που θέτει η κυβέρνηση. Μια νίκη όχι στα λόγια, όπως την παρουσιάζει η κυρία ρεφορμιστική δύναμη μέσα στις σχολές, η ΠΚΣ, αλλά μια πραγματική νίκη, με πραγματικές κατακτήσεις. Δίπλα στους πραγματικούς συμμάχους, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και συνολικά τον λαό και όχι στηριγμένη σε μεγαλοκαθηγητές και πρυτάνεις. Κόντρα σε αποπροσανατολιστικές και χρεοκοπημένες λογικές που βλέπουν σαν κύριο στόχο του κινήματος το να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καλούν σε ακύρωση των τηλε-εξετάσεων και σε αποχή, κόντρα στην κατάπτυστη στάση της ΠΚΣ-ΚΝΕ, που αποδέχεται τις τηλε-εξετάσεις, υπονομεύοντας το φοιτητικό κίνημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις, η νεολαία απαντά σε όσους κήρυξαν τον πόλεμο στο δικαίωμά της να σπουδάζει και να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον. Κόντρα σε εχθρούς και ψεύτικους φίλους, ο αγώνας συνεχίζεται.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Εργαζόμενοι, αγρότες, νεολαία
Μέτωπο Αντίστασης άμεσα
Οι αγώνες στους δρόμους μπορούν να νικήσουν
Επιστολή Μπλίνκεν
Φύλλο πορείας για τα πολεμικά μέτωπα των ΗΠΑ
ΣΥΡΙΖΑ
Αξιωματική συμπολίτευση, συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής
Άλλος ένας "άνθρωπος"…
Θεσσαλονίκη
Μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση στην εκδήλωση για τον Ηλία Καμαρέτσο
Άποψη
Βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στη φωτιά του πολέμου!
Ανάγκη ζωής το αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό κίνημα!
Προσεγγίσεις
«Χουντικό» το άρθρο 16, «χουντικές» και οι καταλήψεις
Δημοκρατικά δικαιώματα
Εισβολές ΜΑΤ, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, προσαγωγές και συλλήψεις…
Το πραγματικό πρόσωπο της «δημοκρατίας» τους!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες θέλουν τους εργαζόμενους στη γωνία
Η απάντηση βρίσκεται στη μαζική πάλη για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς!
Οι βιομήχανοι ζητούν ακόμα περισσότερα
Να …ξεβολευτούν (κι άλλο) οι εργαζόμενοι για να βολευτούν (κι άλλο) οι εργοδότες!
Καθοριστική η πάλη των εργαζομένων για την ουσία των συλλογικών συμβάσεων
Ένας εργάτης νεκρός κάθε δεύτερη μέρα το 2023
Να αντισταθούμε στην εργασιακή βαρβαρότητα!
Οι απολύσεις πρέπει να απαντιoύνται μαζικά!
Φινλανδία
Μα είναι ωραία στον «παράδεισο»;
Νομοσχέδιο Γεωργιάδη για την υγεία
Αναβάθμιση της επίθεσης, όπως υποσχέθηκε!
Γενικό Νοσοκομείο Χανίων
Τα οξυμένα προβλήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο με μαζικούς αγώνες από τους εργαζόμενους και τον λαό
ΑΓΡΟΤΕΣ 
Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία
Στα μπλόκα, μετά την Αγκρότικα, οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα
Σέρρες
Στους δρόμους οι αγρότες με τα τρακτέρ
Θεσσαλία
Οι αγρότες στα μπλόκα, η ελπίδα στους αγώνες
ΝΕΟΛΑΙΑ 
Εθνικό Απολυτήριο
Εξεταστικό κάτεργο και στις τρεις τάξεις του Λυκείου
Αντιλήψεις
«Βλάβες» και βλάβες των αριστερών ιδεών
ΔΙΕΘΝΗ 
Γάζα
Οι σιωνιστές συνεχίζουν τη σφαγή και την καταστροφή
Ουκρανία
«Αδιέξοδα» στο μέτωπο ή στα πρόθυρα ήττας το Κίεβο;
Δυτική Ευρώπη
Οι αγρότες συνεχίζουν να διεκδικούν
Αργεντινή
Μαζικές λαϊκές αντιδράσεις στη «θεραπεία-σοκ» του υπερφιλελεύθερου Μιλέι
Αθέατος Κόσμος
Δυτική Όχθη, Κατεχόμενη Παλαιστίνη: Βία και αποικισμοί στην σκιά της σφαγής στη Γάζα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Η «ζημιά» της Ερυθράς Θάλασσας…
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Αυστρία, Φλεβάρης 1934
90 χρόνια από την πρώτη ένοπλη αντιφασιστική εργατική εξέγερση στην Ευρώπη