εφημερίδα του Κ.Ο. του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (μαρξιστικό - λενινιστικό) •  Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 • φ.883

Απέναντι στην εγκληματική πολιτική και τη φασιστικοποίηση

Θα δυναμώνει η φωνή του λαού και του δίκιου της μαζικής πάλης

«Καθ΄άπασαν την επικράτεια» ξετυλίγονται ο κυνισμός, η βαρβαρότητα, η σήψη, και τα αδιέξοδα του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, της κυβέρνησής του και των πολιτικών του δυνάμεων. Ο κυνισμός του κέρδους και της αρπαχτής, που αντιμετωπίζει την ίδια την υπόθεση της ζωής του λαού ως μια παρεμπίπτουσα ανάγκη που πρέπει να τη «φροντίσει» μόνο στο βαθμό που διασαλεύεται η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Η βαρβαρότητα, που την ίδια ώρα που οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές εξουθενώνονται, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν στα διαλυμένα νοσοκομεία, παρουσιάζει ορδές φρέσκων δυνάμεων καταστολής να αλωνίζουν και να κυνηγούν το λαό από τη μια ως την άλλη άκρη της χώρας. Η σήψη, που την ίδια ώρα που η λαϊκή πλειοψηφία καταδικάζεται στην ανέχεια, στην υπερεκμετάλλευση, στην απλήρωτη δουλειά, στην κατάργηση των σχολείων και των σπουδών, για να «συγκινήσει το έθνος», προβάλλει στους τοίχους της Βουλής τις «αρετές» των …πολεμικών της δυνάμεων!

Αλλά όχι, δεν πρόκειται για ένα «ελληνικό φαινόμενο», όσο και αν έχει τα ειδικά χαρακτηριστικά και τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Συμβαίνουν και «εις Παρισίους», ή αλλιώς το «φαινόμενο» είναι παγκόσμιο και πριν από όλα ξεκινά από τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις! Στις ίδιες τις «κεφαλές» του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος περισσεύει και ξεχειλίζει ο κυνισμός του κέρδους, η αντεργατική επιδρομή, η -ακόμα και με το στρατό- επιδρομή στις λαϊκές ελευθερίες. Είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο των αδιέξοδων, που «διδάσκουν» τον παρασιτισμό και την εκμετάλλευση σε πλανητική κλίμακα και προετοιμάζουν την προοπτική του πολεμικού ολέθρου ως οδό αναπαραγωγής αυτού του συστήματος.

Ο λαός μας είναι σε δοκιμασία. Η ίδια του η ζωή είναι σε δοκιμασία. Μαζί με αυτήν δοκιμάζονται και χτυπιούνται άγρια τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του στη δουλειά, οι ελευθερίες του. Στις 17 Νοέμβρη της εξέγερσης, αλλά και στην απεργία της 26/11, οι αγωνιστικές δυνάμεις του λαού έκαναν ένα σημαντικό βήμα αντίστασης στη βαρβαρότητα. Διέψευσαν την υποτιθέμενη «παντοδυναμία» του συστήματος που τάχα μπορεί με «μια διαταγή» να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου. Αυτός είναι ο δρόμος για το λαό. Ο δρόμος της μαζικής αντίστασης και πάλης. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να μαζεύονται και να συγκροτούνται δυνάμεις. Για να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα. Για να αναμετρηθεί ο λαός με τη σκοτεινή εποχή και να φωτίσει τη ζωή του με το δίκιο και τη νίκη των αγώνων του.

Νέο Νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση
Η ταξικότητα στην εκπαίδευση εντείνεται!
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για να κάνει την εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική με τα βάρβαρα μέτρα που εδώ και καιρό στοχεύει να εφαρμόσει.
Έκθεση του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας στην περίοδο της πανδημίας
Αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική
Μέσα στην καρδιά της πανδημίας κι ενώ η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει γονατίσει πολλά συστήματα υγείας, αποκαλύπτοντας τα τεράστια κενά, τις αδυναμίες τους αλλά και τις προτεραιότητες που τόσα χρόνια έθεταν οι αστικές κυβερνήσεις παγκοσμίως, έρχεται και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Η υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2020. Η κατάσταση της υγείας στις χώρες της ΕΕ» για να πει με νούμερα αυτό που όλος ο λαός υποψιάζεται: Η Ελλάδα είναι τελευταία στις δαπάνες για την υγεία.
Θεσσαλονίκη - Δεύτερο κύμα της πανδημίας
Ανοχύρωτη πόλη με διαλυμένο σύστημα υγείας!
Η “Προλεταριακή Σημαία“ συνεχίζοντας την ενημέρωση μέσω των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, παρακολούθησε και αυτό το κρίσιμο δεκαπενθήμερο τις εξελίξεις.
Οι κοινές πρωτοβουλίες ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν συνέχεια;
Έκανε αίσθηση η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να απευθυνθεί σε ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25 απέναντι στην κυβερνητική απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου μετά το χουντικής κοπής διάταγμα του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Μάλιστα έγινε απόπειρα να συμμετέχει στην πρωτοβουλία και το ΚΙΝΑΛ αλλά εκεί συνάντησε την κάθετη άρνηση του καθεστωτικού κόμματος.
ΔΙΕΘΝΗ 
Πανδημία Covid-19 στην Ευρώπη
Τα δύσκολα είναι μπροστά!
Μετά το 2ο πανδημικό κύμα ακολουθεί το 3ο;
Έκθεση του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας στην περίοδο της πανδημίας
Αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική
Ο σύντροφος DENİZ (CUMHUR SİNAN OKTULMUŞ), μέλος του TKP/ML και της περιφερειακής διοίκησης της DERSİM, πέρασε στην αθανασία!
Προς τον εργαζόμενο λαό της Τουρκίας, του Κουρδιστάν και των διαφόρων εθνοτήτων: Στις θύελλες είμαστε τόσο μαχητικοί όσο ο «Ντενίζ», δεν θα σταματήσουμε, θα συντρίψουμε όλα τα εμπόδια με την οργή μας!
Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Λατινική Αμερική!
Λαϊκές διαμαρτυρίες σε Γουατεμάλα, Περού και Βραζιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Παντού Πολυτεχνείο - Αγώνες πουθενά
Όταν η τέχνη ψιθυρίζει το σκοπό που της μάθανε
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Φρίντριχ Ένγκελς
Η ζωή και το έργο ενός αρνητή της τάξης του
200 χρόνια από τη γέννησή του