Πανδημία Covid-19 στην Ευρώπη

Τα δύσκολα είναι μπροστά!

Μετά το 2ο πανδημικό κύμα ακολουθεί το 3ο;

Λίγες μέρες πριν μπει ο Δεκέμβρης και η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να άρουν τα απαγορευτικά μέτρα αλλού θαρραλέα κι αλλού πιο προσεκτικά, έτσι ώστε να ανοίξει η «αγορά των Χριστουγέννων».
Το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, το Βερολίνο, ακόμα και η Ρώμη στήνουν τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα, κρεμάνε στολίδια και πολύχρωμα φώτα κι ετοιμάζονται να ανοίξουν τα ήδη στολισμένα μαγαζιά τής χριστουγεννιάτικης αγοράς.
Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαίοι κυβερνώντες προσπαθούν να μοιράσουν «χαμόγελα αισιοδοξίας» βασιζόμενοι στις ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών που, έχοντας ολοκληρώσει, όπως όπως, την 3η φάση των κλινικών δοκιμών, συνωθούνται στους διαδρόμους των αρμόδιων υπηρεσιών για να πάρουν την πολυπόθητη έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων.

Υπάρχει όμως έδαφος για τόση αισιοδοξία;
Στον παρακάτω πίνακα που δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι» (http://www.topontiki.gr/article/417271/o-ilias-mosialos-sygkrinei-ta-tria-emvolia), ο καθηγητής Η. Μόσιαλος συγκεντρώνει τις βασικές πληροφορίες για τα τρία επικρατέστερα εμβόλια του «δυτικού» -πάντα- κόσμου!


Όπως αναφέρεται στον πίνακα, αυτά τα εμβόλια ακόμα δεν έχουν πάρει την τελική έγκριση. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την παραγωγή και τη μεταφορά τους. Για δύο από αυτά, η μεταφορά και αποθήκευση είναι πολύ δύσκολη υπόθεση (χρειάζεται να διατηρούνται σε θερμοκρασία -70 οC, για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ημερών) και άρα πολυδάπανη. Ακόμα κι όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα απαιτηθεί χρόνος για να εμβολιασθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού τής κάθε χώρας (περίπου το 70%), για να μπορέσει να λειτουργήσει η ανοσία, που θα σταματήσει τη μεταφορά του ιού.

Όλα αυτά σημαίνουν πως η λύση του εμβολίου μεταφέρεται χρονικά… την άνοιξη! Όσο για την αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% που επικαλούνται οι πολυεθνικές φαρμακευτικές, αυτή μένει να αποδειχτεί σε πραγματικές συνθήκες, μια και, όπως επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί, οι δοκιμές όλων των εμβολίων επιταχύνθηκαν κάτω από την πίεση της αναγκαιότητας να βγει άμεσα το εμβόλιο για να επανεκκινήσει η παγκόσμια οικονομία.

Να σημειώσουμε πως συνεχίζεται έντονα ο πόλεμος (έστω και πιο παρασκηνιακά) του εμβολίου μεταξύ των πολυεθνικών για το ποιος θα υπογράψει τα μεγαλύτερα συμβόλαια που μεταφράζονται σε αρκετά δις.! Όλη αυτή η διαμάχη είναι μπλεγμένη με τις γενικότερες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς. Έτσι η «δύση» θα αρκεστεί στα δυτικά εμβόλια των Pfizer-BioNtech, Moderna, Οxford-AstraZeneca κ.λπ. ενώ τα κινέζικα και τα ρωσικά θα κινηθούν σε Ασία, Αφρική.

Για το από δω και πέρα, βέβαια, ο προβληματισμός των ευρωπαϊκών επιστημονικών επιτροπών δεν είναι ταυτόσημος με των εγχωρίων, που ενώ βρίσκονται στην κορύφωση του 2ου πανδημικού κύματος σχεδιάζουν πώς θα μοιράσουν τα εμβόλια τα οποία στη χώρα μας θα έρθουν σε 2-3 μήνες τουλάχιστον!

Τουλάχιστον στους επιστημονικούς κύκλους σε Ευρώπη και Αμερική η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την προετοιμασία του 3ου πανδημικού κύματος! Το 3ο κύμα εκτιμούν ότι θα προκύψει αμέσως μετά τις γιορτές (και εφόσον, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί, θα υπάρξει η όποια χαλάρωση των μέτρων) με ορισμένους να εκφράζουν το φόβο πως μπορεί να ΄ναι φονικότερο!

Αλλά ας επισημάνουμε ορισμένα κυβερνητικά πεπραγμένα των Ευρωπαίων που αφορούν το 2ο κύμα.

Σε γενικές γραμμές η βασική πολιτική πανευρωπαϊκά ήταν να μην ενισχυθούν τα κρατικά συστήματα υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δημιουργία νέων νοσοκομείων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξανάρθουμε στην κατάσταση της περασμένης άνοιξης και η όποια αντιμετώπιση να στηρίζεται στην επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και σε πρόχειρες κατασκευές, π.χ. σε γήπεδα (Ισπανία, Σερβία).
Γι’ αυτό, ακόμη και χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία (πολύ περισσότερο το μικρότερο Βέλγιο) στέλνανε ασθενείς στη γειτονική Γερμανία, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ΜΕΘ ανά 1.000.000 κατοίκους πανευρωπαϊκά (κι από την άνοιξη τον είχε αυξήσει σημαντικά)!
Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Γεραπετρίτη «αν είχαμε 50.000 ΜΕΘ θα είχαμε πολύ περισσότερους θανάτους» μπορεί να εκληφθεί μόνο σαν χυδαίος σαρκασμός της κυβέρνησης προς όσους χάσανε τη μάχη για τη ζωή περιμένοντας να εισαχθούν σε ΜΕΘ!

⦁ Επίσης υπήρξε σε πολλές χώρες αρκετά καλύτερη οργάνωση και εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού, αξιοποιώντας την εμπειρία της άνοιξης, οργανώνοντας έναν αποτελεσματικότερο τρόπο διενέργειας πολλών τεστ που έδωσαν έγκαιρα τη δυνατότητα να απομονώνονται τα κρούσματα και να σταματά η μετάδοση (ΥΓ2). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση στη Μαδρίτη, όπου διενεργήθηκαν 500.000 τεστ σε περιοχές με πολλά κρούσματα. Η Σλοβακία, που έκανε τεστ για covid-19 σχεδόν στα 2/3 των 5,5 εκατομμύριων κατοίκων της χώρας και τώρα έχει σχεδόν άρει τα περιοριστικά μέτρα. Η Νορβηγία με μεγάλο αριθμό τεστ αλλά και αυστηρή καραντίνα κ.λπ.

⦁ Στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ουσιαστικά δεν έγιναν πολλά πράγματα και η κατάσταση παραμένει στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό ήταν αναμενόμενο μια και στο ενδιάμεσο εξάμηνο πουθενά δεν έγιναν σημαντικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τι κι αν οι ειδικοί εξηγούν πως μόνο με την ανάπτυξη α’/θμιων κέντρων υγείας θα μπορούσαν να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και ταυτόχρονα βαριά περιστατικά covid θα φτάνανε πιο νωρίς σε νοσοκομειακή νοσηλεία κι έτσι θα σώζονταν ζωές! Τι ξέρουν αυτοί; Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις ξέρουν καλύτερα!

⦁ Συμπερασματικά, οδεύουμε προς το πιο δύσκολο ίσως κύμα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή που τα συστήματα υγείας έχουν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, οι ιμπεριαλιστές προστάζουν γενική επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις, θεωρώντας την απόλυτη ευκαιρία για την αντιδραστική επέλαση. Να αναφέρουμε ενδεικτικά την απόπειρα να περάσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των εκτρώσεων στην Πολωνία και τα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών διαδηλώσεων και απεργιών σε Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα... Η υποχώρηση της πολωνικής κυβέρνησης μπροστά στις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις είναι το δικό μας… χριστουγεννιάτικο άστρο!

ΥΓ1
Δεν μπορούμε να μην μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και γιατρών που, για παράδειγμα, στη Γαλλία έγιναν με τους ίδιους όρους αμοιβής όπως τα δημόσια. Η επίταξη έγινε από την πρώτη στιγμή και αφορούσε το σύνολο των ιδιωτών υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πιέστηκε λιγότερο το ΕΣΥ και οι συνθήκες νοσηλείας ήταν πιο ανθρώπινες. Αυτά για τους κουτόφραγκους!

ΥΓ2
Όπως καταγγέλλουν τελευταία γιατροί νοσοκομείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ, εκτός από τις προσλήψεις που εξαγγελθήκαν και δεν έγιναν δεν είχε γίνει καμία απολύτως προετοιμασία και εκπαίδευση του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού άλλων ειδικοτήτων, έτσι ώστε να μπορούν να περιθάλψουν στοιχειωδώς ασθενείς με Covid!

ΔΙΕΘΝΗ 
Πανδημία Covid-19 στην Ευρώπη
Τα δύσκολα είναι μπροστά!
Μετά το 2ο πανδημικό κύμα ακολουθεί το 3ο;
Έκθεση του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας στην περίοδο της πανδημίας
Αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική
Ο σύντροφος DENİZ (CUMHUR SİNAN OKTULMUŞ), μέλος του TKP/ML και της περιφερειακής διοίκησης της DERSİM, πέρασε στην αθανασία!
Προς τον εργαζόμενο λαό της Τουρκίας, του Κουρδιστάν και των διαφόρων εθνοτήτων: Στις θύελλες είμαστε τόσο μαχητικοί όσο ο «Ντενίζ», δεν θα σταματήσουμε, θα συντρίψουμε όλα τα εμπόδια με την οργή μας!
Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Λατινική Αμερική!
Λαϊκές διαμαρτυρίες σε Γουατεμάλα, Περού και Βραζιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Παντού Πολυτεχνείο - Αγώνες πουθενά
Όταν η τέχνη ψιθυρίζει το σκοπό που της μάθανε
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Φρίντριχ Ένγκελς
Η ζωή και το έργο ενός αρνητή της τάξης του
200 χρόνια από τη γέννησή του