Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων

Μπροστά σε μια ακόμα περικοπή του εισοδήματός τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου. Ξεκαθάρισε δε, ότι αυτό θα υπολογιστεί με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος, διευκρινίζοντας ότι εννοεί «τον μισθό που έχει πάρει ο εργαζόμενος στην τσέπη του» και το μισθό που έχει προκύψει από τις αναστολές. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα υπήρξαν μια σειρά παλινωδίες σχετικά με το ζήτημα του Δώρου των Χριστουγέννων. Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης «έδιναν και έπαιρναν», προκαλώντας σύγχυση αλλά και προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά. Eτσι μέσα σε 15 ημέρες βγήκαν έξι (!) διαφορετικές σχετικές ανακοινώσεις. Από τη μία δήλωναν ότι το δώρο θα υπολογιστεί για όσους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας με βάση την ονομαστική αξία του μισθού τους και επομένως δεν θα έβλεπαν μείωση, και από την άλλη δήλωναν ότι το δώρο θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού που δόθηκε από το κράτος και επομένως το δώρο θα δινόταν κουτσουρεμένο. 

Ωστόσο, ο Υπουργός Εργασίας φάνηκε απόλυτος στην τελευταία ανακοίνωσή του και αναμένεται κι η σχετική εγκύκλιος, με την οποία και επίσημα οι εργαζόμενοι θα δουν ένα ακόμα δικαίωμά τους να χτυπιέται στο όνομα της πανδημίας. Είναι άλλωστε γνωστή η καραμέλα του συστήματος. Τα κρατικά ταμεία δεν αντέχουν, η έκτακτη συνθήκη απαιτεί και έκτακτα μέτρα και φυσικά όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Το πώς τώρα, ένας εργαζόμενος που αναγκάζεται να ζήσει με ψίχουλα όλο αυτό το διάστημα, θα τα βγάλει πέρα, αποτελεί μάλλον ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση, που το μόνο μέλημά της είναι το πώς θα φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού τις συνέπειες της πανδημίας. 

 

 

Επιπλέον δηλώθηκε πως, όπως έγινε με το Δώρο του Πάσχα έτσι και τώρα, το ποσό του δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες της αναστολής εργασίας θα χορηγηθεί από το κράτος κι όχι από τον εργοδότη. Παρατηρείται λοιπόν το εξής, καθόλου πρωτόγνωρο: Από τη μια να διευκολύνεται το κεφάλαιο και η εργοδοσία, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση να πληρώσει τους εργαζόμενους· από την άλλη οι τελευταίοι θα δουν τις απολαβές τους να μειώνονται, αφού το δώρο θα υπολογιστεί με βάσει τα ψίχουλα των 534€. Γίνεται δηλαδή για ακόμα μια φορά ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διευκολύνει το κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει μόνο εξαθλίωση. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται, όπως και το σύνολο των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, στην κατεύθυνση έντασης της αντεργατικής επίθεσης με αφορμή την πανδημία. Αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμα βήμα προς τη χρόνια στόχευση του συστήματος να καταργήσει τον 13ο και 14ο μισθό και στον ιδιωτικό τομέα. Και οι μόνοι που μπορούν να το αποτρέψουν είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους. 

ΔΙΕΘΝΗ 
Πανδημία Covid-19 στην Ευρώπη
Τα δύσκολα είναι μπροστά!
Μετά το 2ο πανδημικό κύμα ακολουθεί το 3ο;
Έκθεση του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας στην περίοδο της πανδημίας
Αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική
Ο σύντροφος DENİZ (CUMHUR SİNAN OKTULMUŞ), μέλος του TKP/ML και της περιφερειακής διοίκησης της DERSİM, πέρασε στην αθανασία!
Προς τον εργαζόμενο λαό της Τουρκίας, του Κουρδιστάν και των διαφόρων εθνοτήτων: Στις θύελλες είμαστε τόσο μαχητικοί όσο ο «Ντενίζ», δεν θα σταματήσουμε, θα συντρίψουμε όλα τα εμπόδια με την οργή μας!
Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Λατινική Αμερική!
Λαϊκές διαμαρτυρίες σε Γουατεμάλα, Περού και Βραζιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Παντού Πολυτεχνείο - Αγώνες πουθενά
Όταν η τέχνη ψιθυρίζει το σκοπό που της μάθανε
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Φρίντριχ Ένγκελς
Η ζωή και το έργο ενός αρνητή της τάξης του
200 χρόνια από τη γέννησή του