Γιάννενα

Διαδήλωση με απαγορεύσεις, ξύλο και πρόστιμα

  • Κυβέρνηση και ΜΜΕ φρόντισαν μέρες πριν, να δώσουν το στίγμα του πως θα αντιμετωπιστεί κάθε απόπειρα για διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη.

Λίγες μέρες πριν τις 17, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των οργανώσεων ΚΚΕ(μ-λ), ΝΑΡ, Μ-Λ ΚΚΕ, Εργατικός Αγώνας, ΕΣΕ καθώς και αγωνιστών από άλλους χώρους και συλλογικότητες του α/α χώρου. ΚΚΕ(μ-λ), ΝΑΡ και Εργατικός Αγώνας κατέληξαν σε κοινό κάλεσμα και ανακοίνωση για τη διαδήλωση στη Δόμπολη στις  5μμ. Την επόμενη ημέρα ανακοίνωσε κάλεσμα και το Εργατικό Κέντρο για την ίδια ώρα, ενώ ΟΚΔΕ και σύλλογος εστιακών έμειναν στο αρχικό κάλεσμα στις 6μμ.

Η καταστολή εκείνη την ημέρα ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης. Ο χώρος της συγκέντρωσης ήταν από το πρωί κατειλημμένος από πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σε όλη την πόλη περιπολούσαν μηχανές και ασφαλίτες δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας.

Αυτό το κλίμα εντείνονταν και νωρίς το μεσημέρι η αστυνομία ξεκίνησε επιχείρηση «αδειάσματος», με έκταση που απλώθηκε σχεδόν στη μισή πόλη. Προκειμένου να αποτραπεί η μαζικοποίηση της συγκέντρωσης, έγιναν πάνω από 70 προσαγωγές και πολλές «συστάσεις», ιδιαίτερα σε νεολαίους, ακόμα και κάτω από σπίτια αγωνιστών.

Η αστυνομία επιτέθηκε ιδιαίτερα βάναυσα και εξάντλησε τη βία της στο μπλοκ των εστιακών φοιτητών της Δόμπολης. Πολλοί εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και έγιναν 23 συλλήψεις. Οι κατηγορίες εκκρεμούν, ενώ τους επιβλήθηκαν ατομικά πρόστιμα των 900. Μέλη του συνδικάτου οικοδόμων και του ΚΚΕ που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον καθιερωμένο χώρο συγκέντρωσης χτυπήθηκαν επίσης από τα ΜΑΤ, ενώ λίγο παρακάτω είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΕΚΙ.

Με βάση την εκτίμηση ότι δεν μπορούσε να γίνει συγκέντρωση στο χώρο της Δόμπολης, η τελευταία συνεννόηση των οργανώσεων που έβγαλαν κοινό κάλεσμα αποφάσισε να αλλάξει ο χώρος συγκέντρωσης και να συγκεντρωθούν στο κέντρο της πόλης, όπου και πραγματοποίησαν διαδήλωση. Όλα τα υγειονομικά μέτρα ήταν συλλογική μέριμνα, έτσι όπως ξέρει ο λαός να προστατεύεται. Η πορεία αντιμετώπισε τα ΜΑΤ που της έφραξαν το δρόμο, αλλά το σημαντικό είναι ότι παρά την τρομοκρατία η απαγόρευση έσπασε στην πράξη. Μέσω ελιγμών των μπλοκ (ΚΚΕ(μ-λ), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΜΛ ΚΚΕ) μέχρι να σφίξει ο κλοιός έγινε μικρή διαδήλωση, η οποία έληξε σε χρόνο τέτοιο ώστε να καταφέρει ένα δυναμικό να μπορέσει να διαφύγει απ΄ τον κλοιό με «ασφάλεια». Στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 200 άτομα.

Απέναντι στο όργιο καταστολής και τρομοκρατίας, μετά από σύσκεψη την επόμενη μέρα, αποφασίστηκε και έγινε κοινή παρέμβαση οργανώσεων στο κέντρο της πόλης. Τα αιτήματα ήταν να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες, να σταματήσουν οι διώξεις διαδηλωτών, να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα και να μην περάσουν οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων.

Εγινε προσπάθεια να υπάρχει συνέχεια στην κοινή δράση των τελευταίων ημερών με βάση το κοινό κάλεσμα και συντονισμό για την απεργία στις 26 Νοέμβρη.

ΔΙΕΘΝΗ 
Πανδημία Covid-19 στην Ευρώπη
Τα δύσκολα είναι μπροστά!
Μετά το 2ο πανδημικό κύμα ακολουθεί το 3ο;
Έκθεση του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας στην περίοδο της πανδημίας
Αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική
Ο σύντροφος DENİZ (CUMHUR SİNAN OKTULMUŞ), μέλος του TKP/ML και της περιφερειακής διοίκησης της DERSİM, πέρασε στην αθανασία!
Προς τον εργαζόμενο λαό της Τουρκίας, του Κουρδιστάν και των διαφόρων εθνοτήτων: Στις θύελλες είμαστε τόσο μαχητικοί όσο ο «Ντενίζ», δεν θα σταματήσουμε, θα συντρίψουμε όλα τα εμπόδια με την οργή μας!
Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Λατινική Αμερική!
Λαϊκές διαμαρτυρίες σε Γουατεμάλα, Περού και Βραζιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 
Παντού Πολυτεχνείο - Αγώνες πουθενά
Όταν η τέχνη ψιθυρίζει το σκοπό που της μάθανε
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Φρίντριχ Ένγκελς
Η ζωή και το έργο ενός αρνητή της τάξης του
200 χρόνια από τη γέννησή του