Η “Προλεταριακή Σημαία“ συνεχίζοντας την ενημέρωση μέσω των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, παρακολούθησε και αυτό το κρίσιμο δεκαπενθήμερο τις εξελίξεις. Όλοι και όλα συνηγορούν πως η πόλη αποδείχθηκε ανοχύρωτη, όχι μόνο στην ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού αλλά και στο σύστημα υγείας και αντιμετώπισης των αυξημένων και σοβαρών κρουσμάτων. Αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, τόσο στην οργάνωση της έκτακτης κατάστασης όσο και στην προετοιμασία και την στελέχωση του υγειονομικού προσωπικού.
Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, το ΑΧΕΠΑ είχε μια ακόμη εφημερία εν μέσω της κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 και σε συνθήκες που πολλοί παρομοιάζουν με πολεμικές. Την ξεκίνησε με μόνο δύο κενές κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών ΜΜΕ. Ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου Θανάσης Σιούλης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «Η σημερινή εφημερία ξεκίνησε πολύ δύσκολα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο άδειες κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν είναι μειωμένος ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο μας σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό οι ασθενείς που προσέρχονται παρουσιάζουν συμπτώματα μέσης βαρύτητας, ωστόσο, θα πρέπει να νοσηλευθούν. Δυστυχώς, όλοι οι χώροι στο νοσοκομείο μας έχουν επιστρατευθεί. Δεν ξέρω πού θα μπορέσουμε να βρούμε κρεβάτια για τα βαριά περιστατικά και άρα ως μόνη λύση φαντάζουν οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία. Αν η πίεση γίνει πολύ μεγάλη, μπορεί ακόμα και σήμερα να αναγκαστούμε να επιστρατεύσουμε αναπνευστήρες, δηλαδή να νοσηλεύσουμε ασθενείς σε απλούς θαλάμους» Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην εφημερία το ΑΧΕΠΑ να αναγκαστεί να επιστρατεύσει αναπνευστήρες, δηλαδή να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό που πρέπει να διασωληνωθούν, σε απλούς θαλάμους, αφού δε θα υπάρχει θέση στους θαλάμους της αρνητικής πίεσης.
Μερικές ημέρες νωρίτερα, ανάλογες ήταν οι περιγραφές του πνευμονολόγου και Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου για την κατάσταση στο νοσοκομείο σε τηλεοπτικό δίκτυο. «Είχαμε πει -κατέληξε- ότι θα έρθει το δεύτερο κύμα. Το Παπανικολάου ζήτησε επίσημα να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, όπως έγινε στο Σωτηρία στην Αθήνα. Έπρεπε να δρομολογηθεί. Εάν μας πετύχει το τρίτο κύμα πανδημίας, έστω και αν δεν είναι σφοδρό, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, χωρίς προσλήψεις που γίνονται με ρυθμούς “χελώνας”. Δεν θα μας δώσει περιθώρια ο ιός…»
Πληροφορίες και ειδήσεις από τις κλινικές Covid του Ιπποκρατείου μεταφέρουν μια τραγική κατάσταση σε κλίμα μεγάλης πίεσης για το νοσηλευτικό προσωπικό. Η Χριστίνα Κυδώνα, παθολόγος – εντατικολόγος, σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε δημοτική παράταξη της πόλης, δεν μάσησε τα λόγια της : «Κλήθηκα πριν από 15 μέρες περίπου να στελεχώσω την κλινική Covid του Ιπποκρατείου, η οποία δημιουργήθηκε την 1η Σεπτέμβρη με 35 κλίνες. ….Όταν η κλινική ξεκίνησε το πρόγραμμα της το Νοέμβρη είχε σχεδιάσει να καλύψει το πολύ 50 αρρώστους και το προσωπικό της σήμερα καλείται να καλύψει 300. Δε θέλω να μιλήσω για την κούραση, την εξάντληση, την κυλιόμενη αρρώστια στο προσωπικό, όπως και τα κύματα του φόβου που επικρατεί στο νοσοκομείο, αυτά τα θεωρώ αυτονόητα. Εγώ θέλω να επικεντρωθώ στις τρομερές συνθήκες μη ασφαλούς εφημέρευσης και νοσηλείας των ασθενών μας στο Ιπποκράτειο. Οι πτέρυγες είναι κατά μέσο όρο των 50 ατόμων. Το μπλε κτίριο διαθέτει πέντε πτέρυγες μέσα σε τρεις ορόφους και το περισσότερο που μπορούμε να στελεχώσουμε είναι με 1 ειδικό παθολόγο και με 1 ειδικευόμενο παθολόγο για κάθε 50 περιστατικά. Οι εισαγωγές αφορούν πάνω της μέτριας βαρύτητας περιστατικά. Ενώ τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη εισάγαμε αρκετούς ανθρώπους για παρακολούθηση, τον Νοέμβρη αυτό το σταματήσαμε και βάζουμε πλέον πάνω της μέτριας βαρύτητας περιστατικά γιατί, αν δεν το κάναμε, τα κρεβάτια θα φτάνανε μέχρι την παραλία. Πλέον κάνουμε πιο επιθετικά εξιτήρια, δηλαδή δεν περιμένουμε την πλήρη αποδρομή της νόσου αλλά, με το που νιώσουμε ασφαλείς ότι μπορεί να πάει σπίτι με οξυγόνο, τότε τον βγάζουμε. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε στοιχειωδώς κάποιες ελεύθερες κλίνες, γιατί κάθε 4 μέρες το Ιπποκράτειο πρέπει να ξανανοίξει τις πύλες του. Ένας ειδικός και ένας ειδικευόμενος στην πτέρυγα των 50 δουλεύουν 26 ώρες ντυμένοι με στολή χωρίς ανάπαυση, σε περιστατικά που τουλάχιστον το 30% είναι βαρύτατα και που πλέον μέσα στις πτέρυγες εφαρμόζουμε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, με ειδικά απαπνευστηράκια που είχαμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε για να κρατάμε τους αρρώστους μη διασωληνωμένους όσο το δυνατόν περισσότερο, για να αποφύγουμε τις εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια διαθέσιμα. Πλέον στις πτέρυγες Covid, ένα ποσοστό των περιστατικών κανονικά και με βάση το νόμο δε θα έπρεπε να νοσηλεύεται εκεί, αλλά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με πολύ περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μόνιτορ. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν γιατροί περαιτέρω για να μας ενισχύσουν, έχουμε εξαντλήσει τις δυνάμεις σε προσωπικό που μπορεί να γνωρίζει παθολογία και έχουμε καλέσει οφθαλμίατρους, ΩΡΛ, χειρουργούς, γυναικολόγους κ.ά που είναι αδύνατον να εκπαιδεύσουμε σε μια μέρα, αλλά τους χρησιμοποιούμε ως βοηθητικά χέρια για αιμοληψίες, εξέταση ζωτικών οργάνων κλπ. Όλο αυτό κάνει τις συνθήκες νοσηλείας φοβερά επισφαλείς για τους αρρώστους...»
Στο ίδιο μήκος και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια ιδιαίτερη πλευρά. Αναφορικά με την καταγγελία που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ότι λόγω έλλειψης προσωπικού αναγκάζονται να παίρνουν τις στολές τους για να τις πλύνουν στα σπίτια τους, με κίνδυνο περαιτέρω διασποράς τους κορονοϊού: «Αυτό που γίνεται στο νοσοκομείο μας εδώ και πολύ καιρό είναι ότι οι συνάδελφοί μου παίρνουν τα ρούχα τους και τα πλένουν σπίτι τους με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά του ιού. Οι στολές που έχουμε είναι δύο και δεν τις παίρνει το νοσοκομείο όπως οφείλει, αλλά τις αγοράζει ο εργαζόμενος από την τσέπη του. Οι στολές δεν πλένονται στο νοσοκομείο γιατί έχει μόνο ένα εργαζόμενο στα πλυντήρια. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος να αναλάβει τον ιματισμό όλου του νοσοκομείου και τις στολές. Αγόρασαν πριν ένα χρόνο ένα κοινό πλυντήριο, οχτάκιλο. Δεν μπορούν να πλένονται οι στολές όλου του προσωπικού εκεί, 150 ανθρώπων. Και πλέον ούτε αυτό δουλεύει, έχει χαλάσει».
Εν τω μεταξύ το ΔΣ της ΕΝΙΘ προχώρησε σε καταγγελία για την προκλητική απόφαση κυβέρνησης και διοικητών για απόσπαση προσωπικού από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Με εντολή της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ μετακινείται ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό από διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς την ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός». Αυτή η πρακτική ακολουθείται εδώ και μέρες, όταν ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», χωρίς καμία γραπτή εντολή, αναγκάζονται να μετακινούνται προς την ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός» (που μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στις λεγόμενες επιταγμένες) για την περίθαλψη των ασθενών που έχουν μετακινηθεί σε αυτήν την κλινική... Την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό υπερεξαντλημένοι, λίγοι και χωρίς ωράριο, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν σε συνθήκες πολέμου. Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία νοσούν από covid. Την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εκπέμπουν SOS για την αντιμετώπιση των ασθενών με covid, αλλά και των υπόλοιπων μη covid ασθενών...».