Σε αναγκαστική ενοικίαση ιδιωτικών κλινών (το ονομάζει επίταξη) στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας από τις 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, με σκοπό να διατεθούν 200 κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid.
Τα δύο θεραπευτήρια που «επιτάσσονται» είναι η Γενική Κλινική Σαραφιανός Α.Ε. και η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια προστέθηκε και η «Αρωγή» που ανήκει στη Euromedica και είναι στην περιφέρεια της πόλης.
Η κίνηση της κυβέρνησης υπαγορεύτηκε από τη σκληρή πραγματικότητα που η ίδια πεισματικά αρνιόταν να αποδεχθεί τις προηγούμενες μέρες. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες απειλούσαν με πειθαρχικές διώξεις τους γιατρούς που αποκάλυπταν τις ελλείψεις. Τα δημόσια νοσοκομεία γέμισαν και κρεβάτια δεν υπάρχουν. Ούτε στις ΜΕΘ ούτε απλές κλίνες για Covid.
Είναι μια κραυγαλέα ομολογία αποτυχίας για τη διαχείριση της πανδημίας όταν όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ από τον Αύγουστο λέγανε ότι «στο δεύτερο κύμα, τον Οκτώβρη, οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν και χρειάζονται μέτρα». Η κυβέρνηση κώφευε και διαβεβαίωνε ότι έχει σχέδιο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν 3 κλειστά νοσοκομεία στην πόλη από τα μνημόνια (Παναγία, Λοιμωδών, Αγ. Παύλος στη Φράγκων) και το παλιό 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, που θα μπορούσαν να φτιαχτούν από την άνοιξη και σήμερα να ενταχθούν στο σύστημα περίθαλψης. Δεν έγινε τίποτε, γιατί η πολιτική που τα έκλεισε (υπουργός υγείας τότε ο Α. Γεωργιάδης) συνεχίζει και σήμερα να ορίζει τη διαχείριση της πανδημίας.
Σε αυτές τις κλινικές πριν από 7 μέρες μετέφεραν ασθενείς μη covid από τα δημόσια νοσοκομεία για να αυξήσουν εκεί τα κρεβάτια covid. Και τώρα τους μεταφέρουν πάλι. Αντί να φροντίζουν για τη νοσηλεία τους, τους πηγαίνουν πέρα-δώθε με φανερές τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
Οι κλινικές που ενοικιάζονται διαθέτουν ελάχιστους γιατρούς, γιατί λειτουργούν με το καθεστώς των επισκεπτών ιατρών, και νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό που δεν έχει εξειδίκευση στη νοσηλεία τέτοιων ασθενών. Αυτό το παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών. Αναγκάστηκε λοιπόν τώρα η κυβέρνηση να μετακινήσει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από τα νοσοκομεία σ’ αυτές τις κλινικές. Αποδυναμώνει έτσι κι άλλο το σύστημα υγείας. Κάνει μια τρύπα στο νερό. Σκαρφίζεται μπαλώματα που δεν λύνουν το πρόβλημα και μετά δημιουργεί μεγαλύτερες τρύπες για να καλύψει τα κενά. Αδιαφορεί για τις συνέπειες στην υγεία του λαού. Ακούει και συνδιαμορφώνει με τους (ει)δικούς της και κλείνει τ’ αυτιά της στην κραυγή αγωνίας των γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν και τη ζωή τους για να σώσουν τους αρρώστους. Διαμορφώνεται ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων των δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις μορφές ιδιωτικοποίησης, τροφοδοτεί τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών στο χώρο της υγείας και προετοιμάζει το έδαφος για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ).
Επιλέχθηκαν κλινικές μέσα στον ιστό της πόλης και με δεδομένο ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν τη «στεγανοποίηση» των τμημάτων-ορόφων τους, όπως ομολογούν οι διευθυντές τους. Είναι εύλογη η απορία για τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνονται οι επιλογές αυτές, σε συνδυασμό με την αγωνία αν διασφαλίζονται οι συνθήκες για να μη γίνουν κι αυτοί οι χώροι εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Να τονίσουμε ότι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση -κι αυτό δημιούργημα της δικής της πολιτικής- είναι ότι και το ΕΚΑΒ είναι στα όριά του και όσον αφορά τους εργαζόμενους και το στόλο του. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και ειδικά με μακρινές διαδρομές. Είναι κι αυτό ένα φιλέτο που εποφθαλμιά το κεφάλαιο και θέλει η κυβέρνηση να τους το παραχωρήσει.
Ακόμα και τώρα που μετράμε δεκάδες θανάτους κάθε μέρα, η πολιτική της κυβέρνησης κινείται στη γραμμή: εμπορευματοποίηση της υγείας - ιδιωτικοποίηση - σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Δεν είμαστε σοβιετία. Η επίταξη αποζημιώνεται παντού» δηλώνει ο υπουργός Υγείας και αναγγέλλει τη γενναία χρηματοδότηση των κλινικαρχών. Η αποζημίωσή τους θα είναι πολύ πιο πάνω (διπλάσια) από το κόστος νοσηλείας στο ΕΣΥ κατά τα πρότυπα της ρύθμισης που αφορά τις ΜΕΘ. 1.600 ευρώ πληρώνονται τώρα για κάθε κλίνη που νοικιάζουν στον ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν ασθενή (που δεν είναι κρούσμα κορονοϊού). Μ’ αυτή την προϋπόθεση βέβαια «κάμφθηκαν» οι αντιρρήσεις τους. Όλα τα βήματα που γίνονται και τα μέτρα που παίρνονται κινούνται στην ίδια πολιτική κατεύθυνση που αναφέραμε πιο πάνω.