εφημερίδα του Κ.Ο. του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (μαρξιστικό - λενινιστικό) •  Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 • φ.884

Μέσα στην πανδημία ετοιμάζουν τη νέα εποχή δυστυχίας του λαού!

Να αγωνιστούμε για να ζήσουμε
και να αναμετρηθούμε
με το σύστημα της βαρβαρότητας

Ζούμε μια πρωτόγνωρη –τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες- κατάσταση. Δύο φορές μέσα σε είκοσι μέρες κηρύχτηκε άτυπα στρατιωτικός νόμος και στις 6 του Δεκέμβρη από τη μια ως την άλλη άκρη της χώρας ζήσαμε το «φράξαν το δρόμο σε έναν άνθρωπο, αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο κει που εβάδιζε» ακόμα και στην κυριολεξία του! Βέβαια η βαρβαρότητα, τα εγκλήματα ενάντια στους λαούς και στους εργάτες είναι στη φύση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος γενικά, είναι θεμελιώδης όρος για την καθημερινή αναπαραγωγή του και επιβεβαίωση της κυριαρχίας του. Και ο εξαρτημένος καπιταλισμός της χώρας μας έχει γεμάτες τις σελίδες του με ιστορίες βαρβαρότητας και καταπίεσης του λαού.

Όμως όλο και περισσότερο, όλο και ευρύτερα, γίνεται κατανοητό στο λαό και στη νεολαία ότι αυτά που ζούμε δεν είναι μια «έκτακτη» κατάσταση. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση και ζωή στη χώρα δεν βρίσκεται μέσα σε «μια παρένθεση» που όταν αυτή κλείσει θα βρεθούμε τάχα σε μια κάποια «κανονικότητα». Εξάλλου μια ματιά στον πλανήτη, από τη γειτονική μας Αλβανία ως τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ, αποκαλύπτει τις συνθήκες γενίκευσης των θυελλών που είναι μπροστά μας.

Κρατικός προϋπολογισμός 2021
Ξανά ο λογαριασμός στο λαό
Παρότι η κυβέρνηση παραδέχεται ότι λόγω πανδημίας ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 γίνεται «υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας», εντούτοις, στο προσχέδιο που κατέθεσε και συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, έχουμε έναν προϋπολογισμό που διατηρεί τα γνώριμα φορομπηχτικά και αντιλαϊκά χαρακτηριστικά του. Δηλαδή έναν προϋπολογισμό φοροληστείας και περικοπών για το λαό, φοροαπαλλαγών και παροχών για το κεφάλαιο.
Μπροστά σε μια μεγάλη μάχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα η νεολαία
Ας παρακάμψουμε την πολιτική επιλογή να δοθούν 30εκ. ευρώ και να γίνουν προσλήψεις σε νέο αστυνομικό σώμα, τη στιγμή που τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας γκρεμίζεται και φωνάζει για προσλήψεις και ενίσχυση. Φαίνεται ξεκάθαρα η ευκαιρία που η κυβέρνηση εκτιμάει ότι έχει, για να προχωρήσει τον δρόμο της καταστολής και της φασιστικοποίησης που έχει χαράξει.
ΗΠΑ vs Κίνα
Νέες κυρώσεις από τον απερχόμενο Τραμπ και η επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν
Τα συγχαρητήρια του προέδρου της Κίνας Σι Τζιν Πινγκ στις 25 Νοεμβρίου στον Μπάιντεν για τη νίκη του στις εκλογές δεν είναι φανερό αν σηματοδοτούν κάτι περισσότερο από μια διπλωματική υποχρέωση. Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας χαρακτηρίζονται πλέον από στρατηγική αβεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι η νίκη Μπάιντεν δεν σημαίνει για τους Κινέζους μια ευνοϊκότερη περίοδο στις διμερείς σχέσεις. Κινέζοι αναλυτές εκτιμούν ότι η γραμμή πολιτικής Μπάιντεν θα δομηθεί πάνω στις κινήσεις του προκατόχου του.

Με τα σημερινά δεδομένα το επόμενο φύλλο της Π.Σ.
θα κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή το Σάββατο 9 Γενάρη 2021

 
ΔΙΕΘΝΗ 
Εμβόλιο Covid-19
Πριν ετοιμαστούν οι σύριγγες… βγήκαν τα μαχαίρια!
Ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστών, βιασύνες και εμπόριο ελπίδας από φαρμακευτικούς κολοσσούς και κυβερνήσεις
Διεθνής αλληλεγγύη για την Banu Büyükavcı
Η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη στη Banu» διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 10 Δεκέμβρη