Η Amazon πρωτοστατεί στο σύγχρονο εργασιακό κάτεργο

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι!

Η έξαρση της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη έχει εξελιχθεί σε τεράστια ευκαιρία για μια σειρά πολυεθνικές που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίες την περίοδο της καραντίνας έχουν δει τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Ιδιαίτερο παράδειγμα αποτελεί ο κολοσσός της Amazon, τα έσοδα της οποίας αναμένεται να ανέλθουν στα 100 δις δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Μετά τον τριπλασιασμό των κερδών που σημειώθηκε το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο περιορισμός των μετακινήσεων έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των κερδών της, ενώ η περίοδος των γιορτών, που ξεκίνησε με τις εκπτώσεις και τις προσφορές της Black Friday, πρόκειται να φέρει τεράστια έσοδα στον επιχειρηματικό όμιλο.

Δεν είναι τυχαία η άμεση αντίδραση της διοίκησης της Amazon, η οποία μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προετοίμαζαν οι εργαζόμενοι σε 15 συνολικά χώρες στα τέλη του Νοέμβρη, ανακοίνωσε πως, σε όσους εργάζονται στις αποθήκες και στη διανομή προϊόντων στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, θα δώσει έκτακτο μπόνους 300 δολαρίων στους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και 150 δολάρια σε όσους εργάζονται με καθεστώς προσωρινής απασχόλησης. Αντίστοιχα «ειδικά μπόνους» είχε καταβάλει τον Ιούνιο, που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν πάλι σε κινητοποιήσεις. Είναι σαφές πως ειδικά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων αγορών, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα ήταν ένα βαθύ πλήγμα για τα έσοδα της επιχείρησης και γι’ αυτό μοιράζει τυράκια, ώστε να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια των υπαλλήλων της.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι της Amazon αντιδρούν απέναντι στις τραγικές εργασιακές συνθήκες που βιώνουν. Ήδη, την περίοδο του καλοκαιριού, προχώρησαν σε διαμαρτυρίες, διεκδικώντας δικαιώματα στην αναρρωτική άδεια, αλλά και ενημέρωση για τα κρούσματα κορονοϊού στους χώρους δουλειάς, τα οποία η επιχείρηση επεδίωκε να αποκρύπτει. Τις προηγούμενες ημέρες, χιλιάδες εργαζόμενοι σε πολλές χώρες του πλανήτη βρίσκονταν ξανά σε κινητοποιήσεις, στα πλαίσια της εκστρατείας «Make Amazon Pay», διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση των μισθών τους. Στη Γερμανία, προχώρησαν σε στάσεις εργασίας τις πρωινές ώρες σε μονάδες της περιφέρειας Bad Hersfeld. Στην Ισπανία, έκαναν απεργία σε αποθήκες στην περιοχή San Fernando de Henares. Στη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες σε 5 αποθήκες με χιλιάδες υπαλλήλους. Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Πολωνία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στην Ιταλία, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στις Φιλιππίνες και στην Αυστραλία, χιλιάδες εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν ενάντια στις ασφυκτικές συνθήκες δουλειάς που επιβάλλει ο επιχειρηματικός κολοσσός. Τα έκτακτα μπόνους δεν ήταν αρκετά για να κάμψουν την τεράστια δυσαρέσκεια των εργαζομένων, που δουλεύουν σε εντατικοποιημένους ρυθμούς, με πενιχρές αποδοχές, την ίδια ώρα που η Amazon θησαυρίζει στις πλάτες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Amazon έχει περάσει και στην ευθεία προσπάθεια τρομοκράτησής τους πέρα από την πολιτική των έκτακτων επιδομάτων, προκειμένου να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Μπροστά, λοιπόν, στις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, προσέλαβε την εταιρεία ντεντέκτιβ Pinkerton, για να τους παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες. Σύμφωνα με έγγραφα της επιχείρησης που έχουν διαρρεύσει, οι ιδιωτικοί ντεντέκτιβ κάνουν αναφορές με ακριβή ημερομηνία, ώρα και τοποθεσία, για τον αριθμό των εργαζομένων που προχωρούν σε συνδικαλιστικές δράσεις και το φακέλωμα αυτών. Εδώ και χρόνια, είναι πολλές οι καταγγελίες που έχουν γίνει πως η Amazon επιχειρεί να χτυπήσει την όποια συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων, καθώς και για την ύπαρξη αντίποινων στους εργαζόμενους που επιχειρούν να οργανωθούν στο συνδικάτο στις ΗΠΑ. Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι η εταιρεία ντεντέκτιβ Pinkerton είναι η ίδια που κατά κόρον έχει χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις του κεφαλαίου για να χτυπήσει εργατικές κινητοποιήσεις, ενώ το 1892 ήταν αυτή που πυροβόλησε εργάτες χαλυβουργούς που απεργούσαν στο Homestead της Πενσυλβανίας.

Οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Amazon, καθώς και η επιχείρηση φίμωσής τους, μπροστά στο δίκαιο αγώνα τους, είναι εικόνες από την αντεργατική βαρβαρότητα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της δουλειάς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μια κατάσταση που με αφορμή την έξαρση της πανδημίας έχει ενταθεί σε ασφυκτικό βαθμό και έρχεται να χτυπήσει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων του εργατικού κινήματος. Φυσικά, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, παρά τα τεράστια κέρδη τους, δεν πάνε πίσω στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης του σύγχρονου εργασιακού κάτεργου. Από τις ΗΠΑ, μέχρι την Ελλάδα και παντού στον κόσμο, οι λαοί και οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο να ασφυκτιούν και να εξεγείρονται!

ΔΙΕΘΝΗ 
Εμβόλιο Covid-19
Πριν ετοιμαστούν οι σύριγγες… βγήκαν τα μαχαίρια!
Ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστών, βιασύνες και εμπόριο ελπίδας από φαρμακευτικούς κολοσσούς και κυβερνήσεις
Διεθνής αλληλεγγύη για την Banu Büyükavcı
Η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη στη Banu» διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 10 Δεκέμβρη